Gumicukor, müzli, csoki. Jó barát vagy ellenség?

D. Balázs Ildikó 2020. január 21., 17:05

A mozgásszegény életmód, az egészségtelen táplálkozás, a cukros üdítők, energiaitalok fogyasztása nem „csak” elhízáshoz vezet, hanem számos más egészségügyi probléma sokaságát is maga után vonja. Ha mindez egy gyerek esetében jelentkezik, még drámaibb a helyzet, hiszen egy ma egészségtelenül táplálkozó tini felnőtt korában minden bizonnyal magas vérnyomással, cukorbetegséggel fog küszködni. Szász Hunor, a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház dietetikusa a kompromisszumos megoldások híve. Íme néhány jó tanácsa.

Gumicukor, müzli, csoki. Jó barát vagy ellenség?
galéria
Cukrok, ízfokozók, adalékanyagok sokasága. Túlzott fogyasztásuk függőséghez vezet, és nagy mértékben hizlalnak is Fotó: 123RF

Szász Hunor dietetikus aggasztónak találja, hogy a gyerekek, tinédzserek étkezési szokását nagy mértékben befolyásolják a reklámok, amelyekből sok esetben azt a következtetést vonják le, hogy egy bizonyos termék fogyasztásával „nagy fiúk, nagy lányok” lehetnek. „Arról sajnos, hogy az adott termékek, például az energiaitalok, melyek nagy népszerűségnek örvendenek a fiatalok körében, milyen káros hatással vannak a szervezetre, nem beszél senki.

Az energiaitalok hosszú távú fogyasztása szívritmuszavarokat, magas vérnyomást és cukorbetegséget idézhet elő. Sajnos a tinik ma már alkohollal keverve is isszák ezeket”

– jegyzi meg.

A fiatal szakember szerint korosztálytól függetlenül aranyszabály, hogy felkelés után öt perccel igyunk meg egy pohár vizet, és rá egy fél órára reggelizünk, lefekvés előtt pedig másfél-két órával vacsorázunk. Mindegy, hogy felnőtt, gyermek, egészséges, netán beteg valaki, az édességet, a pikáns, nagyon fűszeres, zsírban, olajban sült és ízfokozót tartalmazó ételeket mellőzni kell a vacsoránál ahhoz, hogy szervezetünk optimálisan működjön.

Az elhízás egy lépésre van

„Egy városi környezetben élő gyermek reggel nyolcra megy iskolába, indulás előtt fél órával felkel, reggelijét nem fogyasztja el, feltehetőleg autóval viszik el otthonról. Kilenc-tíz óra körül reggelizik, ami nem biztos, hogy otthonról pakolt szendvics vagy egy doboz saláta, hanem vesz magának egy csokis kiflit vagy valamilyen junk foodnak nevezett egészségtelen élelmiszert. Ezek rengeteg üres kalóriát tartalmaznak, azaz a szervezetet nem táplálják megfelelően, viszont kalóriaszintjük elég magas. Tizenkettő és három óra között szoktak ebédelni a gyermekek, ha az adott intézménynek van étterme az még a szerencsésebbik eset, viszont nem ismerjük a recepteket és a nyersanyag minőségét. Esznek egy levest, egy főételt, ezek általában olajban sültek, transzzsírokat tartalmaznak, melyek hosszú távon bizony károsak a szervezetre. Gyümölcsöt ritkábban szolgálnak fel. Ahol nincs megoldva az iskolai étkeztetés, és a gyermeknek nincs otthonról csomagolt ebédje, újra csak vásárol valamit. A gyermek hazaér öt-hat óra körül, nem biztos, hogy az első lépés az uzsonna, bekapcsolja a tévét, pihen, majd este tanul, és lefekvés előtt fogyasztja el a vacsoráját. És ez még nem elég, hiszen a szükséges napi folyadékmennyiséget nem issza meg, és az elfogyasztott folyadék sem feltétlenül víz, hanem édesített savas, szénsavas üdítő, végső esetben energiaital.

Ha egy gyermek ezt az életmódot folytatja egy héten öt napon keresztül, mindemellett órákat ül számítógép előtt és nem sportol, mire harmincéves lesz, megjelennek ennek az életmódnak az utóhatásai. Ezek pedig a túlsúly, cukorbetegség, magas vérnyomás és a szervezeti elváltozások sokasága”

– magyarázza Szász Hunor. Úgy véli éppen ezért is igen fontos lenne, hogy az iskolában is nagyobb hangsúlyt fektessenek arra, hogy mit is jelent az egészséges étkezés, az egészséges életmód.

Hamburger, gírosz, csipsz

A fiatalok körében népszerű fast food, azaz a gyorséttermi élelmiszerek szénhidrátban gazdagok, ízfokozókat tartalmaznak, egyértelmű, hogy fogyasztásukkal csínján kell bánni. Ezeket úgy reklámozzák – jegyzi meg Szász Hunor –, hogy egészségesek is. Ez azt jelenti, hogy ugyan egy hamburgerben van két salátalevél, de van benne olajban sült szalmakrumpli, hús is, melynek a minőségét nem ismerjük, de nem tudjuk azt sem, hogy milyen ízesítőkeverékbe van a hús beleforgatva, és azt sem, hogy az ezzel felszolgált szósz mit tartalmaz. Ezek az ízfokozók cukrot is tartalmaznak, ami hosszú távú hatással van a szervezetünkre, de a legrosszabb az, hogy ezek az adalékok függőséget okoznak. Ezért van az – hangsúlyozza ki a dietetikus –, hogy az ehhez szokott gyermekek inkább választják a gyorskajákat, mint egy ebédet levessel és főétellel.

„A cukor egy idegrendszer-stimuláló ízesítő, amiből ha egy vagy két alkalommal fogyasztunk, nem nagy tragédia. Napjainkban sajnos azzal szembesülünk, hogy majdnem mindenben van cukor.

A húsban, felvágottban, virsliben nem kellene legyen cukor, de kerül. Figyelni kell arra, hogy a virsliben, májkrémben hány százalék az ízesített hús. Egy csirkevirsli tartalmazhat negyven százalékban, de akár hetvenben vagy annál többen is csirkehúst, a többi pedig adalékanyag, színező, ízfokozók, ízesítő” – magyarázza. A csipszek is ízfokozót, zsírt, olajat tartalmaznak, mindezek pedig emelik a tápértéket is, így mindamellett, hogy e termékek fogyasztása függőséghez vezet, nagy mértékben hizlalnak is.

Korosztálytól függetlenül vidékünkön nagy a kenyérfogyasztási kedv, ha pedig erről nem tudunk lemondani, a szakember azt tanácsolja, próbáljuk meg pirítani.

„Nem azt mondom, hogy nem szabad kenyeret enni, de ha esszük, tegyük azt tudatosan. Hogyan fogyaszthatjuk a kenyeret majdnem minden nap? Készíthetünk egy salátát, teszünk bele sajtot és apró pirított kenyérdarabokat. Megvan a kompromisszum. Dietetikailag a barna kenyér egészségesebb, mint a fehér, ez utóbbi ugyanis felviszi a cukorszintet, magas szinten tartja, majd csökkenti. Viszont a teljes kiőrlésű lisztből készült kenyér lépcsőzetesen viszi fel a cukorszintet, és amire felért a csúcspontra már csökken is”.

Egy ma egészségtelenül táplálkozó tini felnőtt korában minden bizonnyal magas vérnyomással, cukorbetegséggel fog küszködni Fotó: Pixabay

És egy újabb jó tanács, ami a gyerekek által kimondottan kedvelt müzlit illeti: igyekezzünk ne a márkás, ízesített, tehát cukrot is tartalmazó müzlit felszolgálni, hanem tálaljuk az egyszerű terméket, amit a tejben vagy joghurtban kakaóporral, fahéjjal vagy mézzel ízesíthetünk. A méz az egyedüli olyan édes élelmiszer, amit fogyasztani kellene, hiszen gyulladáscsökkentő, jó hatással van a szervezetre – figyelmeztet a szakember.

„Tegyük fel, hogy szereti a gyermek a döner/gírosz/suvarma típusú ételeket. Ilyesmit otthon is el tudunk készíteni. A pitát megkenjük házilag készített majonézzel, zöldséget és savanyúságot teszünk rá, amire szintén otthon elkészített csirkemell kerülhet. Ezt akár lehetne csomagolni is a gyereknek ebédre. Így itt is van egy kompromisszumos megoldásunk” – fűzi hozzá.

Édességet csak módjával

Az édesség racionális mennyiségben ajánlott – szögezi le a dietetikus. Ha egy gyermek egy nap megeszik két darab gumicukorkát, de arra a napra ennyi az egész édességbevitele, az nem jelent problémát. Kompromisszumos megoldások kellenek a jóérzés határain belül – mondja.

Amennyiben már fogyasztott édesített üdítőket, gumicukorkát, és még megeszik egy tábla csokit illetve egyéb intenzív aromás édességet, nagyon rossz ösvényen halad.

Hogy mit ehet egy gyermek, de akár felnőtt is, ha édességre vágyik? Aszalt vagy szárított gyümölcsöt, és legalább hetvenszázalékos fekete csokit, amiből három-négy kocka, 15-20 gramm bőven elég – tanácsolja a szakember.

Az édesség alapanyaga a cukor, mely függőséget okoz hosszú távon, de bizonyos betegségek kiváltója is lehet, ilyen például a diabétesz, és mindemellett hajlamosít az elhízásra.

Együnk többször keveset

A hangsúly a mértékletességen és észszerűségen van – hívja fel a figyelmet Szász Hunor, aki szerint napi ötszöri, de természetesen kisebb étkezés ajánlott. Ugyanakkor fontos, hogy amit megeszünk, az legyen jó minőségű, tápértékben gazdag. Persze ez is korosztálytól független.

„Ez az jelenti, hogy a reggeli energiadús, tápláló kell legyen, ez tartalmazhat tejterméket, magokat, gyümölcsöt. Ez 11 óráig fél 12-ig ki kell tartson. Ha megéhezik valaki ebéd és reggeli között, akkor tízóraizhat gyümölcsöt, gyümölcskompótot, müzliszeletet. Két és fél óránként lehet étkezni keveset. Az ebédet három óráig tanácsos elfogyasztani, ez legyen leves és főétel. A leves legyen zöldségalapú, rántás nélkül, ha kéri, mehet bele tejföl egy kanállal, a főétel lehet olyan hús, amit belefőztünk a levesbe, és felhasználjuk másodiknak lerben vagy grillen elkészítve, de ne süssünk olajban vagy zsírban. Köret lehet zöldség, rizs, puliszka és savanyúság vagy saláta, minden egyes alkalommal. Uzsonna négy és öt között, gyümölcs, kompót vagy egy kisebb tejtermék, majd következhet a vacsora lefekvés előtt két, legrosszabb esetben másfél órával” – tanácsolja a dietetikus.

Fontos tényező – emeli ki – az, hogy az alapanyagok, amennyiben lehetséges, házi termesztésűek, nevelésűek legyenek.

Ha pedig az üzletben vásárolunk, akkor azt is észszerűen kell tenni, de észszerűen kell összeállítani étrendünket még olyan szempontból is, hogy a napi folyadékmennyiséget is fogyasszuk el, ami 1,5–2,5 liter vízig terjedhet. A gyümölcsfogyasztást tízóraira vagy uzsonnára ajánlja a dietetikus, októbertől áprilisig citrusféléket, déli gyümölcsöket vásároljunk, utána meg próbáljuk meg a helyben termőket fogyasztani.

A gyorséttermi fogásokat sokszor egészségesnek reklámozzák, pedig távol állnak ettől Fotó: Pixabay

Bár a tudatos táplálkozás egy felnőtt számára is komoly feladatot jelent, fontos lenne a gyermekeket is ez irányba terelgetni. Minél hamarabb tudatosítani kellene a gyermekekben az egészséges étkezés fontosságát, mindemellett jó lenne, ha a kicsik napi szinten sportolnának legalább fél órát, órát, és a számítógéptől is minél távolabb kerülnének – hívja fel a szülők figyelmét a szakember.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról

A Príma Press Kft. által üzemeltetett liget.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

A liget.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID liget.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll liget.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs liget.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év harmadik fél
_gat google.com 1 nap harmadik fél
_gid google.com 1 nap harmadik fél
cX_G brat.ro/sati 365 nap harmadik fél
cX_P brat.ro/sati 365 nap harmadik fél
cX_S brat.ro/sati munkamenet harmadik fél
evid_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap harmadik fél
evid_v_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap harmadik fél
evid_set_{customer_id} brat.ro/sati 1 nap harmadik fél

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (szekelyhon.ro; kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ liget.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. Az alapműködést biztosító sütik a látogatók azonosítása nélkül gyűjtenek információkat a weboldal használatáról.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, cX_G, cX_P, cX_S, enr_cxense_throrrle, evid_{customer_id}, evid_v_{customer_id}, evid_set_{customer_id}.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMAL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport