Ima köré szerveződött élet

Liget 2022. február 14., 11:00

Marosvásárhelytől nem messze, Marosszentgyörgytől Tófalva irányában a téli, hófehér tájban, a domboldalon áll a Sarutlan Kármelita Nővérek Rendje – Kis Szent Teréz Kolostor. Csend fogad az udvarban, ahogy a székely kapun belépve az épületegyüttes felé közeledünk. Ide kalauzolja el olvasóit a Székelyhon napilap Hit-Vallás melléklete.

Ima köré szerveződött élet
galéria
Fotó: Haáz Vince

Katalin nővér szívesen beszél a rendről, a nővérek életéről, mindennapjairól. Érdeklődésünkre elmondja, hogy miként lehet belépni a rendbe, megtudjuk, ha valakinek vonzó ez az életforma, ha úgy érzi, hogy szeretne így élni, akkor megkeresi őket, eljön ide, itt tölt pár napot, beszélget a nővérekkel, elmondja, hogy mit akar, mi az, amiért ide szeretne tartozni, illetve megismeri, hogy mi az, amit a Kármel kínál.

„Ha tényleg komoly az elhatározása, vissza-visszatér hozzánk, majd a közösségbe”

– ecseteli Katalin nővér. Hosszas folyamat kezdődik, mert míg korábban hat év volt az elköteleződési folyamat, a Szentatya kilenc évre hoszszabbította azt.

Vannak vendégszobák, fogadják az elcsendesedni vágyókat Fotó: Haáz Vince

Az a szakasz is, amíg keresi a hivatását, egy év, ami alatt kint van, otthon tartózkodik, de ápolja a kapcsolatot a közösséggel.

„Egyfajta párbeszéd, keresés ez”

– mondja a nővér. Katalin nővér 1993-ban lépett be a karmelita rendbe Pécsett, ahol újjáalakult az egyetlen magyarországi karmelita kolostor a rendszerváltást követően. A marosszentgyörgyi kolostor Jakubinyi György gyulafehérvári érsek kezdeményezésére jött létre.

Az egyszerűségben a Mária szobor igazi színfolt Fotó: Haáz Vince

„Az érsek úr már 1998 óta kért minket, hogy jöjjünk ide. A gyulafehérvári érsekség építtette a kolostort, miután előbb egy teleknéző körúton voltunk, kiválasztani a helyet. Majd 2006 szeptemberében megérkeztünk, és október 1-jén volt a kolostor felszentelése (Lisieux-i) Kis Szent Teréz tiszteletére. A teljes cikket megtalálják a Székelyhon napilap legfrissebb számának Hit-Vallás mellékletében.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.