Kell-e rettegni a génmódosítástól?

Simon Virág 2019. július 11., 17:11

Sokan szinte rettegnek a génmódosítástól, az ennek segítségével készült termékektől, pedig a  géntechnológia nem ördögtől való, megfelelő kezekben igazán  hasznos tudomány. Ráadásul tele vagyunk tévhitekkel a génmódosítással kapcsolatban: az üzletben kapható paradicsomnak például nem azért nincs íze, mert módosították a génszerkezetét.

Kell-e rettegni a génmódosítástól?
galéria
Génmódosítás. Sok a tévhit, kevés az információ Fotó: 123RF

Dr. Miklóssy Ildikó, egyetemi adjunktus, a Sapientia EMTE Csíkszeredai Karának oktatója előadásán jártunk, a VIBE Fesztiválon. A Gén a levesemben című előadás végére kiderült számomra is, hogy valóban van-e génmódosított termény az én mindennapi levesemben vagy sem. Miklóssy Ildikó nagy szakértelemmel, de ugyanakkor érdekesen mesélt a témáról, a teljesen zöldfülűeknek és a biológia- vagy növénytanban jártasoknak is érdekes előadás alatt.

Az előadó felemlegette, hogy középiskolás  korában hallott a klónozott Dolly nevű bárányról, és igen felkeltette az érdeklődését a téma, s elhatározta, hogy ő is ki szeretné próbálni mindezt. Később biotechnológus lett és most genetikailag módosított organizmusokkal dolgozik, nem növényekkel és nem emberi sejtekkel, hanem mikroorganizmusokkal.

Lehet-e génmentes világban élni?

„Amikor a 90-es évek elején a magyar parlamentben a genetikailag módosított növények (GMO) körül nagy vita volt, akkor egy képviselő felkiáltott, hogy ő génmentes világban szeretne élni. Ilyen világban azonban nem lehet élni. 

A társadalom átlagos tájékozottságára jó példa ez a képviselő, hiszen nagyon sok tévhit van a génmódosított növényekkel kapcsolatban, s lehet, hogy ezért is tanúsít ilyen nagy ellenállást a társadalom ezekkel szemben”

– mondta elöljáróban az előadó.

Ahhoz, hogy megértsük a géntechnológiát emlékeznünk kell a biológiaórán tanultakra, miszerint a sejtek sejtmagokat tartalmaznak, amelyben hosszú DNS-molekulák találhatók feltekeredve. A sejtmagban található DNS-molekulán találunk olyan részeket, amelyek egy-egy fehérje előállításához szükséges információt tartalmaznak. Ezeket a szakaszokat géneknek nevezzük. Minden reakciót a sejtben ezek irányítanak, határoznak meg, például, hogy milyen a szemünk színe. De ezt nem egyetlen gén határozza meg, hanem több. A fajra jellemző teljes génkészletet nevezzük genomnak.

A géntechnológia nem olyan  régi , 1970-es évektől kezdődően fedezték fel azokat az enzimeket, amelyekben a  DNS-darabot képesek módosítani: össze tudják vágni, s újra összekötni, s így bizonyos bázisokat, betűket ki tudnak cserélni. Mivel ezek a technikák óriási potenciállal rendelkeztek, tíz éves periódus alatt sok  alkalmazást építettek erre a technikára. Így jöttek létre, az első úgynevezett  GMO, genetikailag módosított organizmusok. A génsebész az a mérnök, aki ismeri a sejtekben lejátszódó folyamatokat, képes dolgozni a DNS-sel, valamint képes a természetben lejátszódó folyamatot lemásolva, egy számára kívánatos tulajdonságot létrehozni a genom módosítása során.

A géntechnológia nem olyan régi, az 1970-es évektől kezdődően fedezték fel azokat az enzimeket, amelyekben a DNS-darabot képesek módosítani Fotó: 123RF

„A kutatási területem az anyagcsere-mérnökség, ami arról szól, hogy baktériumokat próbálunk előállítani genom módosítással,  ami azt jelenti, hogy bizonyos géneket kivágunk a baktérium genomjából,  másokat más szervezetből beteszünk.  Biotechnológia segítségével a glükózból vagy más fenntarthatónak nevezett nyersanyagból, például glicerinből olyan anyagokat próbálunk előállítani, amelyeket jelenleg drága eljárással és kőolajból állítanak elő. Mi most borostyánkősavat próbálunk előállítani, ami egy könnyen lebomló, az autók műszerfalában alkalmazott műanyag gyártására használható majd. Rájöttünk, hogy ezek a baktériumtörzsek bizonyos körülmények között sok tejsavat termelnek, olyan tejsavat, amelyből polilaktátot lehet előállítani, ami biológiailag lebomló műanyag“ – magyarázza munkája lényegét Miklóssy Ildikó.

Gyógyászat és gyógyszeripar

A géntechnológiával előállított enzimek jelen vannak a mosószerekben, folteltávolító hatásuk van, de az élelmiszeriparban a sajt és húskészítményekben is vannak génmódosított enzimek.  Jó tudni, hogy azt az inzulint, amit nap mint nap a cukorbetegek használnak, azt is baktériummal termeltetik, amelyet pedig géntechnológiával állítottak elő. De olyan növekedési hormonok, véralvadási készítmények is segítik  a betegek életét, amelyeket szintén a genomok módosításával állítottak elő.

Miklóssy Ildikó biotechnológus genetikailag módosított organizmusokkal dolgozik Fotó: Haáz Vince

„Botrányos példákból tudjuk, hogy a génterápia tud működni.

2018-ban jelentette be egy kínai tudós, hogy egy olyan ikerpár születését segítette elő genom-módosítással,  amelynek a szervezetében nincs ott a HIV-vírus által megtámadott fehérjének a génje. Ehhez tudni kell, hogy  az emberi sejtek kétfélék lehetnek:  szomatikusak, ezek a testi sejtek, és a szaporító rendszerünknek a sejtjei, ivarsejtek. Az ivarsejtekben bekövetkező genetikai módosítások továbbadódnak a következő generációkban, a testi sejtekben létrejövő genomi változások azonban csak a mi élettartamunkra érvényesek.  A sztoriban etikailag kifogásolható, hogy a genomszerkesztéses módszerek ivarsejteken történtek, tehát egy megtermékenyített embriónak a sejtjeiben végezték el ezeket a módosításokat. Az emberi ivarsejteken végzett genommutációk teljesen tilosak minden országban, Kínában is. Precedenst teremtett ez az eset. Egy orosz kutató már bejelentette, hogy egy örökletes betegséget okozó gén mutációját próbálja megvalósítani, ugyanilyen módszerrel, ivarsejteken. Ez is törvénytelen. Mindannyiunk felelőssége, hogy mennyire engedjük ezeket a dolgokat elszabadulni? Teljesen elutasítjuk a technológiát, hogy az szürke és fekete utakon terjedjen tovább, vagy szabályozni fogjuk, keretek közé szorítjuk az ilyen eljárásokat?” – vélekedik a kutató.

A géntechnológia természetes?

Az előadó arról is beszélt, hogy bár nem így hívták, de

génmódosítást évezredek óta végez az ember, hiszen háziasította a  vadállatokat, a növényeket, mindig kiválasztotta a jó tulajdonsággal rendelkezőket, s azokat szaporította tovább.

Ha így nézzük, akkor a farkas egyik leszármazottja a csivava kutya is.

Az emberi társadalom evolúciója során a növénynemesítés, a klasszikus biotechnológia az emberi társadalom fejlődésének egyik alapköve volt, amelynek során háziasították a növényfajokat. Egy tulajdonságra szelektálták a növényeket, azokat szaporították, amelyek a kiválasztott tulajdonsággal rendelkeztek. Az 1950-es évektől kezdődően rájöttek, hogy a DNS-t mesterségesen is lehet módosítani: nagyon erős gammasugarakkal lőtték a magokat,  véletlenszerűen okoztak mutációkat. Száz mag közül sikerült egyben a megfelelő mutációt elvégezni, így alakultak ki a hibrid haszonnövények. A modern biotechnológia, a genomszerkesztési módszerek tíz évvel ezelőtt fejlődtek ki, a genom összes módosítását meg tudják oldani ma már.

A szakember beszélt arról, hogy azért van szükség új növényfajokra, új technológiákra, mert az intenzív mezőgazdaság  az óriási szintetikus tápanyagbevitellel, nagy területek elfoglalásával már nem kivitelezhető, egyre több felszín alatti vízszennyezést okozunk,  és a globális felmelegedés nagymértékű termőtalaj vesztéshez vezet. „Az első generációs növényeknél az elsődleges szempont az volt , hogy növeljék a terméshozamot, így környezeti hatásoknak ellenálló növényeket fejlesztettek ki. A második generációs növények a tápértékek növelésére koncentráltak. A harmadik generációs növények esetében, amelyeknek korszakát most éljük, arra koncentrálnak, hogy funkcionálisak legyenek a növények. Lezárt kutatások vannak bizonyos  növényekről, amelyek gyógyszereket helyettesíthetnek. Képesek vagyunk olyan növényeket létrehozni, amelyek plusz vitamint, plusz tápanyagokat termelnek, a vad változataikhoz képest. Képesek nehézfémeket megkötni, értékes olajokat termelni.

Ízőrző paradicsom és aranyrizs

Első generációs GMO növényekből egy példa: létrehozták például a sótűrő repcét is, egy olyan repcét fejlesztettek ki, amely nagyon magas sókoncentrátum talajon is képes nőni.  De a génmódosított növényre jó példa a Flavr-Savr paradicsom, olyan  növény, amely édes és sokkal hosszabb idő alatt lágyul meg.

A hagyományos paradicsomokat zölden szedik le, a raktárakban etilénnel fújják be, ami az érési folyamatokat elindítja, megváltozik a paradicsom színe, lágyulni kezd, de a glükóztermelés nem indul el, ezért nincs íze a paradicsomnak.

Ezzel szemben ez a Flavr-Savr paradicsom már érett állapotban szedik le és szállítják, mert két hétig sem lágyult meg.

A paradicsom nem azért vízízű, mert génmódosított Fotó: Gábos Albin

Az ázsiai országok nagy részében nehéz körülmények között élő emberek élnek, akik táplálékának nagy részét a rizs teszi ki. Ez a táplálék feldolgozott formában nem tartalmazza a béta-karotint, azaz A vitamint, s ennek hiánya több százezres nagyságrendben okoz vakságot minden évben. Géntechnológiával megpróbáltak egy olyan rizst kifejleszteni, ami képes béta-karotint előállítani . Első körben a svájci kutatócsoportnak elfogyott a pénze, s átvette a projektet egy géntechnológiájáról ismert cég, amelynek sikerült kifejleszteni az aranyrizset, amely fedezi egy felnőtt ember napi béta-karotin igényét. Ennek ellenére a fő problémát nem sikerült megoldani. Még termesztési próbáknak sem tudták alávetni: a cég nem védette le az eljárást, hanem odaadták a bangladesi, Fülöp-szigeteki kormánynak, hogy használják. A Green Peace azonban kampányt indított az aranyrizs ellen, folyamatosan támadta, s gyakorlatilag ellehetetlenítette a szabadföldi termesztését. 2012-ben a Fülöp Szigeteken aranyrizst ültettek, de itt a Green Peace aktivisták kitépték az összes növényt, s itt abbamaradt a történet.

Biztonság és kockázat

1998-ban  az össze európai államban megtiltották a géntechnológiával előállított növények termesztését. Akkor Románia nem állította le teljesen az ilyen növények termesztését, 2006-ban még 200 hektáron termesztettek ilyen szóját. Jelenleg, az előadó tudomása szerint, Románia is GMO-termény mentes. Később az uniós törvények lehetőséget teremtettek az államoknak, hogy saját területükön termeljenek génmódosított terményeket, így  Spanyolországban, Lengyelországban engedélyezett a termesztésük. Amerikában nagy területeken termesztenek géntechnológiaival előállított terményeket, főleg kukoricát és szóját.

Dr. Miklóssy Ildikó beszélt arról is, hogy a géntechnológiával előállított növények nem tartalmaznak semmi szintetikusat, s az elmúlt harminc évben végzett kutatásokból az derül ki, hogy élelmiszer-biztonsági szempontból nem jelentenek kockázatot. Eddigi használatuk során semmilyen, sem az egészségre, sem a környezetre nem volt káros hatása ezeknek a növényeknek. A GMO-növények előnyei:

terméshozamot lehet növelni, megoldható a problémás talajokon való termesztés, fenntarthatóbb lesz a mezőgazdasági technológia, magasabb rendű növényeket tudunk létrehozni.

Génmódosításról egy fesztiválon Fotó: Haáz Vince

Kockázati tényezők: ezen növénye túlzott termesztése miatt csökken a biodiverzitás.

Az előadó többször a hallgatóság lelkére kötötte, hogy tájékozódjanak a géntechnológia alkalmazásáról, formáljanak véleményt erről, s ne felejtsék el, hogy tőlük is függ, hogy milyen irányt vesz majd a technológiai fejlődés, milyen területeken és milyen módon használják majd a géntechnológiában rejlő lehetőségeket.

 

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról

A Príma Press Kft. által üzemeltetett liget.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

A liget.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID liget.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll liget.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs liget.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év harmadik fél
_gat google.com 1 nap harmadik fél
_gid google.com 1 nap harmadik fél

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ liget.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. Az alapműködést biztosító sütik a látogatók azonosítása nélkül gyűjtenek információkat a weboldal használatáról.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, enr_cxense_throrrle.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMAL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport