Kényelem sportos csomagolásban: BMW X3 M Pack

Pinti Attila 2019. március 04., 16:45

Nagy és súlyos autót dinamikus menetteljesítménnyel nem kihívás építeni, de mindehhez alsó-középkategóriás üzemanyag-fogyasztást csak ritkán sikerül párosítani. A némán suhanó luxuslakosztály érzését keltő automata váltós X3-as bajorhoz közel egy éve volt szerencsénk, ezúttal az optikai kiegészítőkkel teletűzdelt M-csomagos verzió került a kezeink közé, hatsebességes kézi váltóval. Ennek a kivitelnek is megvan a varázsa.

Az M-csomag optikai kiegészítői sportossággal ruházzák fel a visszafogott kasztnit Fotó: Pinti Attila

Ami a Mercedes Benznél AMG, az Opelnél OPC vagy a Škodánál vRS, azt BMW egy, a márkafanatikusok számára mágikus betűvel elintézte: M. A brutális teljesítményt, fantasztikus felfüggesztést, hibátlan fékrendszert – is – jelentő felszereltségi szintnek azonban van egy „butított”, többnyire optikai kiegészítőkre korlátozott csomagja is, ami kinézetre dögössé teszi a gépet, de a lemezek alatt meghagyja a kiforrott és tartós, teljesen gyári részegységeket.

Tartalmas csomag

Az M-csomag jelen esetben különleges fényezést és könnyűfém-felniket, a „sima” változattól eltérő első-hátsó lökhárítót, légterelőt és küszöböt, illetve az utastér „stratégiai pontjaira” – kormánykerék, váltókar – elszórt M-logót és sportüléseket jelent. Az aggregáton nem csavartak, igaz, a 184 lóerős csúcsteljesítmény és a 380 newtonméternyi maximális forgatónyomaték ezt nem is feltétlenül követelte meg. Műszakilag egy ponton nyúltak a géphez: sportosabbra állították a felfüggesztést, és felárért kérhető volt hozzá adaptív futómű is, Normal, Sport és Sport+ beállításokkal.

Lesimított vonalak

A 2003-ban bemutatott, E83 kódjelű első generáció helyenként kusza és sokakat megosztó vonalaihoz képest a 2011-es második nemzedék (F25) maga a „harmónia”, noha ehhez az is kellett, hogy hosszában nyolc, szélességében három centit nyúljon. A SUV-kategória sablonjául is szolgálhatna a nyújtott motorháztető, alatta a tűzfalhoz teljesen hátratolt, súlyelosztás szempontjából a lehető legoptimálisabban elhelyezett motorral, a visszafogottan emelkedő övvonallal és az enyhén agresszív farrésszel. Minden szögből összetéveszthetetlen BMW, egyedül a külső visszapillantó tükrök tűnnek enyhén túlméretezettnek. Ennek van egy kisebb negatív hozadéka, menet közben az egyetlen kintről beszűrődő hang a „füleken” megtörő légáramlat miatt hallatszik az utastérben.

Modern és klasszikus ötvözete

A beltér a mai csúcstechnológiás, digitális kijelzős, érintés- és gesztusvezérlős prémiumkategóriás gépekhez képest „klasszikusnak”, ha szőrszálhasogatók akarunk lenni, elavultnak hat, holott ebben a méretosztályban az X3-asé az egyik – ha nem a – legjobban összerakott utastér. A csíkszeredai Car Cosmetic használtautó-kereskedés által rendelkezésünkre bocsátott, 2012-es, 140 ezer kilométert futott BMW gyakorlatilag szalonállapotú, kopás-, repedés- és karcolásmentes, és meg merem kockáztatni, hogy további 200 ezer kilométer megtétele után sem sokat fog változni.

Precíz szerkezet a manuális váltó, de az automata jobban illik hozzá Fotó: Pinti Attila

A klasszikus, négyes órabeosztású, analóg kijelzős műszerfaltól jobbra méretes, gyors és precíz navigáció kapott helyet, alatta pedig ismét a régebbi nyomó- és tekerőgombos klíma-, valamint hangrendszerkezelő található. A középkonzol alja nagyot „vastagodik”, és ez a termetesebb vezetők jobb lábának akár kényelmetlen is lehet. A minden irányba állítható sportülések igyekeznek kompenzálni a „lábszűkét”, de az oldaltartást biztosító körülölelő párnázások itt is határokat szabnak. A bajor szabadidő-autóban hátul már „korlátlan” a helykínálat, hatalmas a lábtér, és három személynek is kényelmes az ülőlap. Az alaphelyzetben 550 literes csomagtér az osztottan dönthető ülésekkel 1600 literig növelhető.

Automatával kényelmesebb

A soros hathengeres BMW-erőforrásokhoz szokott márkahű vásárlóknak egy dolog fog hiányozni: a jellegzetes motorhang. A kétliteres, hengerenként négyszelepes, turbófeltöltős, töltőlevegő-hűtős, közös-nyomócsöves dízel ugyanis elhanyagolható „zajjal” végzi a dolgát, a motorháztető alatti vastag szigetelőanyagnak hála magas fordulatszám-tartományban is alig észrevehető, mindössze a kipufogó irányából szűrődik némi finoman bizsergető fémes hang a beltérbe.

A puszta számokat nézve nem „izompacsirta”, közel 1,8 tonnát kell mozgatnia a 184 lóerőnek, nyomatéka szerencsére bőséges, ráadásul már percenként kétezres motorfordulat alatt eléri csúcsát.

Az M-csomag „sportossága” ugyan kikövetelte, hogy hatfokozatú kézi váltót párosítsanak hozzá, de tény, hogy a BMW nyolcgangos ZF-automatája mérföldekkel jobban passzol ehhez a motorvariánshoz.

A manuális sebváltó hibátlan, pontos, de aki ekkora és ilyen kényelmi szintet kínáló autót szán maga mellé társnak, az többnyire fölösleges munkának tartja a baloldali pedál nyomkodását.

Egyenletesen leadott teljesítmény

A hatvanhét liternyi üzemanyagot befogadó „tank” elvileg ezer kilométerre is elegendő lehet, már annak, aki nem siet, és eltűri, hogy időnként megelőzzék. Óvatos gázpedálkezeléssel a pillanatnyi fogyasztásmérő digitális csúszkája mindig tíz liter alatti értéken tartható. Az X3 alacsony sebesség melletti magas sebességfokozatban sem méltatlankodik, 1300-as motorfordulattól szépen megindul, anélkül, hogy nagyot rúgna. Ez egyébként jellemző a teljes fordulatszám-tartományra, nincs hirtelen kirobbanó erő. Felelőtlen száguldásra nem is való – arra ott a sima 3-as széria –, mivel az elöl két alsó lengőkaros, rugóstagos, hátul ötlengőkaros, modern futómű teljes ellentéte az előd fogtömés-eltávolító keménységének. A kényelmes adaptív futómű Sport+ állásban sem feszül teljesen be, hanem okosan átsuhan az úthibákon.

Tűzfalhoz „préselve”. A négyhengeres dízel előtt rengeteg hely marad a motortérben Fotó: Pinti Attila

A feltűnősködést messziről kerülő X3 időtálló formatervű BMW, az egyik legjobb dízelmotorral, ami manapság a használtautó-piacon kínált öt-tíz éves autókhoz elérhető. Hosszú – külföldi – utazásokhoz az automata ajánlott, de aki szeret néha – az észszerűség határán belül – bolondozni, az a hatgangos kézi váltóban nem fog csalódni, megvan neki is a varázsa.

Aktív fejtámlától a regeneratív fékezésig

Az M-csomag önmagában is sok „nyalánkságot” hoz a hétköznapi X3-ashoz képest, a tesztelt szabadidő-autó így szinte minden, a maga idejében elérhető extrát tartalmaz. A részben bőrkárpitozású sportülések állítható oldal- és deréktámasza gyakorlatilag „mozdíthatatlanná” teszi a vezető testét – noha emiatt sokan szűknek is érzik –, amikor beleszalad egy élesebb kanyarba, a panorámatető pedig a csillagfényes estéket varázsolja kivételessé. Az elektromos tükrök, a csomagtér-elválasztó háló, a fény- és esőszenzor, az elektromos kézifék, a LED-es nappali menetfény, a fényszórómosó, az adaptív kanyarfényszórók, a változó áttételű kormánymű, a navigáció, a kulcs nélküli indítás, a stop/start-rendszer, a digitális klíma vagy a hővédő üvegek már-már standardnak számítanak – főleg ebben a kategóriában –, de találunk olyan biztonsági vagy kényelmi elemeket, amelyek működése legtöbbször fel sem tűnik, holott hiányukat hamar megéreznénk. Ilyen a passzív biztonságot fokozó aktív fejtámla, a ráfutásos balesetek esetén az úgynevezett „ostorcsapás-effektust” mérsékelő rendszer. Az ilyen típusú fejtámlát az utas törzsének üléstámlára átadott nyomása hozza működésbe, jelentősen csökkentve a nyakra és a csigolyákra jutó terhelést, ha hátulról belefutnak az autóba. A lejtmenetvezérlő (HDC) is kötelező egy hobbiterepjáróban: a Land Rover által kifejlesztett automatika a meredekebb lejtőkön való ereszkedést könnyíti meg a kerekek szelektív fékezésével, úgy, hogy közben a sofőrnek a gáz- és fékpedálra nem kell figyelnie, mindössze a kormánykerék „igazgatása” a feladata. A vészfékasszisztens igazi áldás, főleg a tapasztalatlanabb járművezetőknek: vészhelyzetben több paraméter figyelembe vételével érzékeli a vezérlőelektronika, hogy mennyire intenzív lassulást kívánunk elérni, és amennyiben például gyorsan, de csak félig nyomtuk be a fékpedált, a rendszer „latba veti” a teljes rásegítő hatást. Szintén a fékrendszerhez kapcsolódik a BMW tökéletesre csiszolt lassítási energia-visszanyerő rendszere. Míg az „átlagos autókban” fékezéskor a mozgási energia hőenergiává alakulva „a semmibe vész”, az úgynevezett regeneratív fékezés esetében a lassítás meghajt egy generátort, áramot fejlesztve, így az energia visszatöltődik az akkumulátorba.
Gyári adatok xDrive 20d M Pack (1995 cm³)
Teljesítmény (4000 motorfordulat/percnél) 135 kW / 184 LE
Forgatónyomaték (1750–2750 motorfordulat/percnél) 380 Nm
Gyorsulás (0–100 km/óra) 8,5 mp
Végsebesség 210 km/óra
Fogyasztás (város / városon kívül / vegyes) 6,7 / 5,0 / 5,6 liter
Szén-dioxid kibocsátás 149 g/km
Sebességváltó hatfokozatú kézi
Hosszúság / Szélesség / Magasság 4648 / 1881 / 1661 mm
Tengelytáv 2810 mm
Csomagtér 550 – 1600 liter
Üzemanyagtartály 67 liter
Önsúly / Megengedett össztömeg 1715 / 2290 kg
Abroncsméret 245/50 R18
Fotó: Pinti Attila
Fotó: Pinti Attila
Fotó: Pinti Attila
Fotó: Pinti Attila
Fotó: Pinti Attila
Fotó: Pinti Attila
Fotó: Pinti Attila
Fotó: Pinti Attila
Fotó: Pinti Attila
Fotó: Pinti Attila
Fotó: Pinti Attila
Fotó: Pinti Attila
Fotó: Pinti Attila
Fotó: Pinti Attila
Fotó: Pinti Attila
Fotó: Pinti Attila
Fotó: Pinti Attila
Fotó: Pinti Attila
Fotó: Pinti Attila
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat