Könyvek és kávé egy pulton

Liget 2022. szeptember 07., 10:49 utolsó módosítás: 2022. szeptember 07., 10:57

A kávé egy kis boszorkánysággal kevert bájital, amitől a fogyasztója erőre és energiára kap. Csak tudni kell jól megkeverni a hozzá szükséges adalékokat. Erről Szende Tímea baristával beszélgetett az Erdélyi Gasztró munkatársa a kolozsvári Koffer kávézóban, ahol könyvet is olvashat a betérő kávézás közben.

Könyvek és kávé egy pulton
galéria
Apró könyves tér, kávézóval kiegészítve Fotó: Jakab Mónika

Kolozsvár első magyar könyves kávézója, a Koffer egy apró könyves tér, kávézóval kiegészítve. A 2014-ben indított kis színes zug nemcsak az ott dolgozók számára nyújt otthonos teret, hanem a vendégeknek is. A sok könyves polc és a kreatív tér, bőröndökből készített asztalok, régi tálcák, nagyszülőktől örökölt „ezeréves” tortadobozok és a különböző országokból összegyűjtött kávés-teás készletek asztalhoz csalják a vendégeket. A plüssökkel, hintalóval és gyerekkonyhával kialakított gyerektérről nem is beszélve.

A Koffer a Koinónia Kiadóhoz tartozik. Egy erdélyi könyvkötő közösség munkálkodik azon, hogy aki a könyves kávézóba betér, ne csupán egy, hanem mindjárt egy stóc olvasmánnyal távozzon.

Jó érzés betérni a kincses városi kávézóba, az embernek olyan érzése támad, mintha átlépne a mesék birodalmába.

Ezt az érzést megtapasztalta akkor is az Erdélyi Gasztró munkatársa, amikor a kávézó baristájával, Szende Tímeával beszélgetett. A tér és mesék iránti szeretet benne van Tímea minden gondolatában.

Szende Tímea nyolc éve dolgozik a kolozsvári Koffer kávézó vezetőjeként és baristájaként Fotó: Forrás: Szende Tímea

„Nyolc éve «kulcs- és háztájörző szerepemben» vigyázom a Koffert és közösségét. Kipling úgy nyilatkozott, hogy «a kanna alja az univerzum», vagyis szükséges, hogy az italod végére érj ahhoz, hogy feltáruljon a tudás. Nem éppen így van ez a könnyvekkel is? Nem csak én állítom, hogy könyv és kávé kéz a kézben jár. Véleményem szerint

a kalandhoz, kultúrához ízek és emberek társulnak. Olvasás közben a papír tapintása, a lapok sercenése, kávézás közben pedig a porcelán koccanása és az ital kóstolása is annak a folyamatnak a része, amely során az érzékeink felébrednek. És miért ne egyesíthetnénk ezeket az érzéseket?”

– fogalmazott Tímea.

A teljes interjút a Székelyhon napilap Erdélyi Gasztró kiadványának szeptember 7-ei lapszámában olvashatják.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.