Kultúrával, zenével, sporttal és ínyencségekkel teli fesztivál vár Borszéken (x)

2023. július 12., 08:44

A Cea1 Bogrács Feszt (2023. július 13–16.) egy felejthetetlen emlékekkel teli kiadást tervezett erre a nyárra. Az esemény szervezői arra buzdítanak, hogy fedezzük fel együtt az „Egy séta a természetben hazavezeti a lelkedet” kifejezés valódi jelentését. Mindezt Borszék természeti paradicsomában. Egy mesés Cea1 Bogrács Feszt várható, és szeretettel meghívjuk Önöket, hogy részesei legyenek ennek a történetnek.

Kultúrával, zenével, sporttal és ínyencségekkel teli fesztivál vár Borszéken (x)
galéria

A hatodik Cea1 Bogrács Feszt egy kultúrával, zenével, sporttal és ínyencségekkel teli kiadás lesz. A finom falatok ingyenesek a látogatók számára, az előkészített mennyiségek függvényében.

Kiváló zenei programokkal várják Önöket a szervezők: kezdve a legendás Cargo zenekarral július 14-én. Mircea Baniciu & Band vendégei Marius Bătu és Sorin Voinea lesznek egy különleges koncerten, július 15-én, az énekes 50 éves karrierjének ünneplése alkalmából. Szombaton a Csángálló zenekar adja majd az alaphangot és nyújtanak felejthetetlen élményt a gyimesi és moldvai csángó, valamint a Balkán izgalmas ritmusainak keverékével, amelyet nem lehet tánc nélkül végigülni. A zenei program vasárnap 16-án kerekedik ki a DreamFlow zenekar koncertjével, akik az elmúlt évben olyan elismert zenekarok mellett léptek fel, mint a Bagossy Brothers Company.

A fesztivál főszereplője természetesen idén is a Bogrács, és

a résztvevő 16 csapat egyedi gasztronómiai élményt ígér.

Az ország minden szegletéből és külföldről is érkező csapatok különböző etnikumok vagy nemzetiségek jellegzetes ételeit készítik majd el, amelyek közül természetesen nem hiányozhat a székely gulyás sem. Visszatér a fesztiválra a magyar mesterszakács csapat is, akik egy Budapesten nagyon népszerű magyar specialitást fognak bemutatni. Nem hiányoznak majd az orosz-ortodoxok, ukránok, a szerb, moldvai, mocsári és üzbég bogrács sem, valamint egyéb meglepetések sem amelyeket az esemény szervezői tartogatnak.

Vasárnap, július 16-án az érdeklődők számára főzőverseny indul. A zsűri egyik tagja a híres bukovinai Casa Razeșului étterem egyik legismertebb séfje lesz.

Idén is megrendezésre kerül a tavaly elindított „KOMUN - dolgok amelyek összekötnek” konferenciasorozat, melynek mostani témája a gasztronómia. Mivel Borszék mindig is többnemzetiségű város volt, lenyűgöző történelemmel és fontos kulturális múlttal rendelkezik, minden évben fontos személyiségeket hívunk meg különböző társadalmi területekről, hogy megvitassák azokat a dolgokat, amelyek összekötnek minket kulturális sokszínűségünkben.

Az idei vendég az ismert Mircea Groza lesz, régi receptek gyűjtője és kulináris régész, sok román mesterszakács mentora, aki Borszéken mutatja be a ZĂMURI – supe, zupe și năcreli (rețete ardelenești din bătrâni) című könyvét.

A 3 x 3 Borszék Kosárlabda Kupát minden évben a Borszék Kosárlabda Akadémia szervezi, és szerepel a FIBA naptárában. Románia egyik legnagyobb ilyen versenyének számít. Idén rekordszámú csapat jelentkezett Romániából, Magyarországról, Bulgáriából, Ukrajnából és Moldovából. Július 15-én lehet drukkolni majd a résztvevő csapatoknak.

A kültéri sportok fontos részét képezik az eseménynek, és minden évben megrendezésre kerül a hegyi terepfutó verseny, a tájfutás, a siklóernyős bemutató és a mászófal. És persze ne feledkezzünk meg a sakkról sem!

Abszolút újdonságként lesz lehetőség idén a Cea1 Bogrács Feszten a hőlégballonos függeszkedésre, mely felejthetetlen kilátást nyújt majd a Csalhóra és a Kelemen-havasokra.

A gyerekek is minden évben főszereplők Borszéken, ahol a nekik szóló események kínálata folyamatosan növekszik. Idén is megrendezésre kerül a Borsec 4 Kids műhelysorozat, amelyet kifejezetten nekik szánnak a szervezők. Itt sportolhatnak, bukovinai desszerteket készíthetnek Liviu Razeșul mesterszakáccsal, gyapjút festhetnek, fotózhatnak és más meglepetéseket is felfedezhetnek.

Ezekben a bonyolult időkben jó energiára van szükségünk és számítunk mindenkire, hogy eljöjjön és eltöltsön három mesés napot

– mondta Dan Burlac, az esemény producere.

Ezzel az eseménnyel azt szeretnék elérni, hogy növekedjen azoknak a száma akik értékelik és előmozdítják a helyszín egyedi kulturális és interkulturális értékeit, valamint az egészséges autentikus gasztronómiát.

Hiányzik Borszék? Gyere el július 13–16. között és fedezzük fel együtt! Az esemény teljes programja megtalálható a Ceaun Borsec Festival Facebook-oldalán és a Borszék központjában található Turisztikai Információs Központban.

Szervezők: Borszék Polgármesteri Hivatala, Pro Borsec Alapítvány;
Producer: SECVENȚE Kulturális Egyesület;
Támogatók: Hargita Megye Tanácsa, Borszék Mentőszolgálat, Borszék Kosárlabda Akadémia.

Szponzorok: Ciuc Sör, Natura lui Decebal, Benedek, Vila Sport – a rendezvény hivatalos szállodája, Buff România, Ditrói Pékség, Fuchs, Gyermelyi;
Helyi szponzorok: Vila Riki, Eden Panzió, Vila Bella, Camping Borsec, Floarea de Colț Panzió, Borozó;
Médiapartnerek: Agerpres, Radio România Tg. Mureș, Ski & Outdoor Magazin, Marosvásárhelyi Rádió Románia.

(X – fizetett hirdetés)

Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.