Lámpaláz? Inkább koncentráljunk a felkészülésre!

Péter Beáta 2019. október 01., 18:12

Reszkető hang, remegő láb, gyomorideg – sokaknak ismerősek ezek a tünetek, amikor közönség előtt kell beszélniük. Van, aki meg (látszólag) lazán kiáll, és szabadon beszél órákon keresztül. De vajon születni kell arra, hogy valaki jó szónok legyen, vagy tanulható is? Mire figyeljünk, ha nyilvánosság előtt kell beszédet mondanunk, hogyan készüljünk rá, mit vegyünk fel, és hogyan küzdjük le a lámpalázat? Forró Gyöngyvér kommunikációs szakember ad néhány fogódzót.

Lámpaláz? Inkább koncentráljunk a felkészülésre!
galéria
Számít, hogy milyen alkalomból szólalunk fel, és mi mit képviselünk Fotó: Pixabay

Állítólag évekkel ezelőtt Amerikában készült egy felmérés, amely során megkérdeztek különböző embereket, hogy mi az, amitől a leginkább tartanak. A válaszadók többnyire a halált, a halálos betegségeket, a különböző fóbiákat emlegették, de az első helyen a nyilvános szerepléstől, beszédtől való félelem szerepelt. Ez egyfajta városi legenda, mégis annyi igazságalapja van, hogy a legtöbb ember valóban fél attól, hogy nyilvános beszédet tartson – magyarázta Forró Gyöngyvér.

„Ennek több oka van, de amikor a képzéseken megkérdezem a résztvevőket, hogy szerintük ez miért van, és mitől tartanak egyáltalán, az egybehangzó vélemény az, hogy attól félnek, hogy ítélkeznek felettük, véleményt formálnak róluk azáltal, hogy közszemlére kerülnek, hogy kiállnak egy bizonyos közönség elé – lehet ez három emberből álló vagy éppen kétezerből. Attól tartanak, hogy »vajon mit gondolnak rólam, vajon elég jó vagyok-e, vajon, az, amit mondok, megállja-e a helyét, én vagyok-e a megfelelő, hogy erről beszéljek, és eléggé felkészültem-e«.”

Ha már tudatosultak ezek a kérdések valakiben, akkor el tud indulni azon az úton, hogy leküzdje ezeket a félelmeket. S hogy szónoknak születni kell-e? Kétségtelenül vannak olyan emberek, akik tehetségesek, ami a nyilvános szereplést illeti, de

sokkal jobb egy „tehetségtelen”ember, aki szorgalmasan megtanul bizonyos technikákat, mint egy „tehetséges”, aki felkészületlenül áll a közönség elé.

„Egy tehetséges és felkészült ember lesz a legjobb rétor. De a kettő nem választható el egymástól. Az a legszerencsésebb helyzet – ha van tehetség, ha nincs –, ha felkészülünk” – mutatott rá a szakember.

A legtöbben attól félnek, hogy a figyelem középpontjába kerülnek, és a közönség ítélkezni fog Fotó: Pixabay

Elmondta, a felkészülésben az segít a legtöbbet, ha tudjuk, hogy miről szeretnénk beszélni. Fontos tehát a tartalom, hogy mit szeretnénk elmondani, mi az üzenetünk, és hogy hogyan akarjuk ezt kommunikálni. Attól is függ ez, hogy ki a célközönség, illetve hogy milyen alkalomból szólalunk fel. Az is számít, hogy milyen státusban vagyunk ott. „Fontos, hogy ki vagy, és az, hogy milyen alkalom kapcsán beszélsz, illetve, hogy mit tud rólad a közönség, te mit tudsz a közönségről” – hangsúlyozta Forró Gyöngyvér.

Hozzátette, ritka az olyan ember, akinek ne lenne lámpaláza felszólalás előtt. De a lámpaláz leküzdése tanulható. „Mindenkiben van, a mértéke változó és a kezelési módszerek is eltérőek. Van, aki attól nyugszik meg, hogy iszik előtte egy pohár vizet, mélyeket szuszog, arra koncentrál, amit mondani akar, és ráhangolódik a felszólalásra. Van, aki attól, hogy szóról szóra minden betűjét leírja annak, amit el kell mondania, ezt hetekig gyakorolja, és ez meghozza számára a megfelelő magabiztosságot. Olyan is akad, akinek az segít, hogy meg tudjon szólalni, ne remegjen a teste, a hangja, hogy úgy gondol a közönségre, hogy »káposztafejek ülnek előttem«. A rádióban és a tévés interjúban sokak számára például az jelent könnyebbséget, hogy csak közvetett módon érintkeznek a közönséggel, nem látják a nézőt, a hallgatót. Mindenkinél másképp működik a lámpaláz, és mindenkinek más a receptje, de ez a fajta izgalom leküzdhető, nem szabad gátat szabnia abban, hogy egy életre elforduljunk a nyilvános szerepléstől.”

Legyen a beszédünknek üzenete Fotó: Pixabay

Ugyanúgy, mint minden másban, a nyilvános felszólalásban is számít a tapasztalat: a rutin sokat segít, tehát jó, ha minél több olyan helyzetbe kerülünk, ahol gyakorolhatjuk a nyilvános beszédet. Arra viszont érdemes vigyázni, hogy milyen helyzetbe mennyi idő után milyen mértékű felkészültséget követően hozzuk magunkat.

Nem jó ötlet például, ha elsőre kétezer ember előtt próbálunk szabadon beszélni, felkészületlenül, huszonöt centis tűsarokban, mert ebbe bele van kódolva a bukás.

Először próbáljuk meg, hogy felvesszük hangfelvételre, amit mondani szeretnénk, és visszahallgatjuk, hogy kiderüljön, egyáltalán hogy hangzik. Utána mondjuk el esetleg otthon a családnak vagy egy-két barátunknak a beszédet. Kérjük meg őket, hogy mondják el őszintén, hogy mi az, amin javítani kell. De felvehetjük kamerával is és visszanézhetjük kritikus szemmel. Fokozatosan érdemes tehát ebbe belevágni, mert különben nagyon könnyedén elveszíthetjük a nyilvános beszédhez elengedhetetlen önbizalmat, és szinte biztossá válik a bukás.

A rettegett mikrofonláz leküzdhető Fotó: Pixabay

„Nem beszélve arról, hogy az emberek tényleg véleményt alkotnak, ha közszereplő vagy. Bár rettegünk tőle, nem olyan nagy baj, ha izgulsz, mert érdekes módon, ha a közönség olyan emberi bakit vél felfedezni, amivel tud azonosulni, akkor nagyon megbocsájtó és empatikus. Akár az olyan vallomások is segítenek, hogy »ne haragudjanak, nagyon izgulok, de fontos, amit mondani akarok«. Az ehhez hasonló fordulatok majdhogynem ajánlottak is egy kezdő felszólalóknak. Fontos azonban, hogy ez a vallomás őszinte és alázatos legyen.

Ha arrogánsan odavágsz egy vallomásfélét, majd végigbakizod a szöveget egyenes háttal, ha kiderül, hogy felkészületlen vagy, nem tudsz olvasni és nincs is tartalma a beszédednek, ráadásul hosszú, unalmas és üres, akkor nem számíthatsz pozitív fogadtatásra.

Sőt, talán ez lesz az a pont, amikor be kell látnod: csak egyszer lehet elrontani. Ha egy beszédnek nincs meg a megfelelő struktúrája, ha nem gondoltuk végig, hogy mit akarunk üzenni, hogy mit szeretnénk kérni az emberektől, akkor felesleges szót kérnünk. Ez már a beszéd tartalmához tartozik, de ami az előadásmódot illeti, mindig jobb egy kedvesebb, alázatosabb megközelítés, mint egy arrogáns hozzáállás. Akkor is, ha már húsz éves rutinod van előadástechnikából.”

A tartalom mellett pedig óriási szerepet kap a hanglejtés, a hangnem, és talán, ami a legfontosabb, hogy rá tudunk-e hangolódni beszélőként a közönségre, fel tudjuk-e ismerni a tömeg dinamikáját, azt, hogy őket mivel tudjuk megfogni, mivel tudjuk őket meggyőzni, motiválni, mozgósítani. Fontos, hogy hogyan kezdődik, és hogyan végződik egy beszéd, mert általában erre a két dologra emlékeznek leginkább az emberek.

Ha azonban valaki úgy távozik, hogy nem emlékszik az üzenetre, az úgynevezett házi feladatra, és csak azt mondja, „milyen szépen beszélt”, akkor majdhogynem felesleges volt az egész beszéd. 

Annak ellenére, hogy legfontosabbnak mindig a tartalmat, a konkrét üzenetet tartjuk, sokkal fontosabb a megjelenés – emelte ki Forró Gyöngyvér. 55 százalékban a vizuális üzenet számít: vagyis, hogy hogyan néz ki az előadó. 38 százalékban az számít, hogy valaki milyen hanglejtéssel mondja el a beszédet, hová kerülnek a hangsúlyok, és csupán 7 százalékban számít az, hogy mit mondott, milyen szavakat használt. Tehát az energia, amit beleteszünk egy előadásba, sokkal többet számít, mint például az, hogy valamilyen beszédhibánk van.

Fontos beszédek előtt írjuk le és gyakoroljuk be Fotó: Pixabay

A hogyannál viszont érdemes odafigyelni néhány dologra. Ha például rádióban beszélünk, próbáljuk meg némán venni a levegőt, orron keresztül. Egy másik hiba az „ööögetés”. „Általában azoknál lép fel gyakrabban az ööögetés, akik gyorsan beszélnek, de picivel lassabban gondolkodnak, esetleg hiányos a szókincsük, ezért ööögetéssel pótolják az időeltolódást, ööögetnek, amíg keresgélik a szavakat. Vagy pedig az van, hogy nem tudja, mit akar mondani. Az ööögetés egyébként nemcsak csúnya, hanem nagyon kártékony is lehet tévében, rádióban.

Ha elkezd ööögetni, akkor az a benyomásunk lesz, hogy vagy hazudik, vagy fogalma sincs, hogy mit akar mondani. Ez nagyon könnyen kiküszöbölhető, kigyakorolható. Egyszerűen csukjuk be a szánkat, amikor gondolkodunk, így nem jöhet ki rajta az »ööö«.

Rádióban nagyon sokat tudsz játszani a hangoddal a te javadra. Például, ha mosolyogsz, az hallatszik, és kedvesebbé, nyugtatóbbá válik a hangod, ez pedig szimpátiát ébreszt a hallgatóban. De nagyon sokat tudsz ártani az üzenetednek, a mondanivalódnak, ha hadarsz, vagy ha olyan szavakat használsz, amelyeket az emberek nem értenek, ha barokk körmondatokban fogalmazol, amelyeknek sosem érsz a végére. Ez csorbítja vagy teljesen semmissé teszi az üzenetet, nem lesz egyértelmű, mit akartál mondani. Minden beszédnek, minden típusú kommunikációnak a legfontosabb célja a hatékonyan üzenetközvetítés.”

Meséljünk vicceket és történeteket, de csak ha valóban vicces és sajátjaink a történetek Fotó: Pixabay

A szakember kiemelte: aki nem jó viccmesélő, az ne mondjon viccet, ne próbáljon poénkodni, mert hátrányára sülhet el. Ugyancsak tanulságos: ha valamihez nem ért, ne beszéljen róla, mert nem hiteles. Ha a saját életéből szeretne egy sztorit elmesélni, tegye, de ne hazudjon a történetben, ne essen túlzásokba, és ne állítsa be mások sztorijait úgy, mintha az vele történt volna meg.

„Van, aki nagyon jó történetmesélő: érzi a sztori ízét, a zamatát, és el is tudja mesélni, rászánja az időt. A közönség számára pedig nem unalmas, mert van ideje megérteni, elképzelni az esetet, így nagyobb eséllyel azonosul a történet valamely szereplőjével. Vagy ha nem is azonosul vele, mindenképp emlékszik rá. És ez a legfontosabb! Ha azonban nem születtünk történet- és viccmesélésre, akkor sem feltétlenül kell lemondanunk róla, csak több munkát kell belefektetnünk a felkészülésbe: a történetet le kell írni, meg kell tanulni, és el kell mesélni otthon, esetleg barátoknak. Addig kell csiszolni, csinosítani, amíg a sztori életre kel. És a legfontosabb: a történet kapcsolódjon az üzenetünkhöz! Másképp nincs semmi értelme. Ha pedig előadunk egy sztorit rosszul, és ráadásul kötni sem tudjuk a beszédünkhöz, akkor az emberek nem fogják érteni, hogy miért mondtuk el. Egy beszéd akkor a legjobb, ha megtanultuk azt elmondani, előadni.

Vannak rétorok, akikről az a közvélekedés, hogy nagyon jól beszélnek szabadon. Ennek hátterében persze állhat óriási tehetség is, de nagyon sok esetben csak annyi a magyarázata, hogy a beszélő felkészült: milliószor elolvasta és megtanulta az előre megírt szöveget.

Egy gyakorlott rétor egy-egy esetben simán improvizál, könnyedén mond köszöntőt, nem okoz számára kihívást egy gratuláció megfogalmazása nyilvánosság előtt. Amikor azonban fontos üzeneteket akarsz elültetni a hallgatóidban, amikor jelentősége van annak, hogy a használt szófordulatok pontosan hangozzanak el, mert csak úgy hatásosak, akkor nem szabad kockáztatni azzal, hogy eldobjuk a papírt és szabadon beszélünk. A felkészülés során a tervezést, a gyakorlást és az ülepedési időszakot nem lehet megspórolni és nem is érdemes, amennyiben igazán jó beszédet szeretnénk tartani.”

Forró Gyöngyvér szerint fontos, hogy felkészülten érkezzünk előadást tartani

A felkészüléshez tartozik az öltözék kiválasztása is, amit a nyilvános felszólaláson viselni fogunk. Itt három dolgot érdemes mindenképp szem előtt tartani: alkalom, funkció és alkat. Fontos, hogy milyen alkalomra készülünk – megemlékezés, fesztivál, konferencia stb. –, hogy mit, kit képviselünk, mert ez a közszereplés lényege, illetve, hogy milyen az egyéniségünk, és milyen fizikai adottságaink vannak. Ha eddig soha nem vettünk fel kiskosztümöt, most sem fog illeni hozzánk. Forró Gyöngyvér kiemelte, fontos, hogy az öltözetünk ne csak alkalomhoz illő, de kényelmes is legyen, tudjunk szuszogni benne, tudjunk felmenni a lépcsőn, tudjunk leülni benne.

„Amikor egy nő felvesz egy szoknyát, ne csak állva nézze meg magát a tükörben, hanem üljön le benne, és nézze meg azt is, hogy a szoknya meddig csúszhat fel, mert egyáltalán nem mindegy, hogy egy színpadon ül vagy áll.

Sok mindent üzenünk azzal, hogy hogyan öltöztünk fel, és nem biztos, hogy az öltözékünkkel – vagy annak hiányával – akarjuk felhívni magunkra a figyelmet.

Fontos a három szín szabálya is: ha valahol meg kell jelennünk, beszélnünk kell, ne legyen rajtunk több mint három szín, vagy sok minta. S ez ugyanúgy igaz az ékszerekre, a cipőre, a lekopott körömlakkra, a korunk és alkatunk szempontjából is túl rövid szoknyára, a mély dekoltázsra. Elterelik a figyelmet a tartalomról, az üzenetről. Mert minden nyilvános kommunikáció lényege, hogy az üzenetet hatékonyan közvetítsük a hallgatók felé. Az öltözködés több mint szabályrendszer, egész világ van mögötte, és a hallgatóság hamar szkennel, az emberek körülbelül három másodperc alatt kialakítják a véleményüket, és még meg sem szólaltál.”

Mindig az alkalomnak megfelelően öltözzünk. Fesztiválon való nyilvános beszédre nyugodtan öltözzünk fesztiválosan Fotó: Dénes Botond/Őszi Sokadalom

Itt is a hitelesség a kulcs, mert a közönség rögtön látja, ha valaki jól érzi magát a bőrében, vagy éppen feszeng – utóbbi magát az üzenetet, annak értelmezési keretét is meghatározhatja.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról

A Príma Press Kft. által üzemeltetett liget.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

A liget.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID liget.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll liget.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs liget.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év harmadik fél
_gat google.com 1 nap harmadik fél
_gid google.com 1 nap harmadik fél
cX_G brat.ro/sati 365 nap harmadik fél
cX_P brat.ro/sati 365 nap harmadik fél
cX_S brat.ro/sati munkamenet harmadik fél
evid_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap harmadik fél
evid_v_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap harmadik fél
evid_set_{customer_id} brat.ro/sati 1 nap harmadik fél

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (szekelyhon.ro; kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ liget.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. Az alapműködést biztosító sütik a látogatók azonosítása nélkül gyűjtenek információkat a weboldal használatáról.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, cX_G, cX_P, cX_S, enr_cxense_throrrle, evid_{customer_id}, evid_v_{customer_id}, evid_set_{customer_id}.

 

NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_

 

NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMAL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.

 

NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport