Magyar ez a japán séf!

Liget 2020. március 11., 10:55

„Neki köszönhető az újabb magyar világsiker” – ezzel a címmel jelent meg egy cikk a világhálón 2018 szeptemberében. A cikk szerzője a Magyarországon élő, erdélyi születésű Kurkó Zsoltra célzott, aki akkor ősszel Európa legjobb „külföldi japán” séfje lett a Washoku World Challenge versenyen, amely a japán gasztronómia egyik legfontosabb megmérettetésének számít. A Székelyhon napilap szerdai számának Erdélyi Gasztró mellékletében Kurkó Zsoltról olvashatnak.

Magyar ez a japán séf!
galéria
Kurkó Zsolt díjnyertes nimonovan-levese Fotó: Kurkó Zsolt archívuma

Európa legjobb „külföldi japán” séfjét gyerekkora óta érdekli a főzés, és rengeteget tanult szakács édesanyjától, például azt, hogy egyes ételek milyen fűszerekkel ízesíthetők. „Már az első próbálkozásaim jól sikerültek, mert édesanyám tanácsait megfogadva készítettem el az ételeket” – mesél a kezdetekről. Azt is elárulja, hogy annak idején, amikor grillezni támadt kedvük, esetleg egy bográcsban készült ételre vágytak, mindig az édesapja vállalkozott erre a feladatra. Ennek tudatában nem meglepő, hogy ezt a mesterséget választotta.

Budapesten előbb egy arab étteremben kezdett dolgozni, majd 2002-ben új területre, a japán gasztronómia világába merészkedett:

Kihívás is volt, hiszen egy számomra teljesen ismeretlen konyha ízeit kellett a vendégek elé tennem, és ez nagyon sok tanulással, új technikák elsajátításával járt.

Azóta a Sushi Sei étteremben dolgozik, ahol jelenleg séfhelyettes. Úgy véli, szerencsés helyzetben van, mert az oszakai származású séf, Seiichi Kusumoto – akitől az autentikus japán konyha ízvilágát tanulta – mindig segítette, hogy jó úton járjon.

Keressék a teljes cikket az Erdélyi Gasztró mellékletben.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.