HIRDETÉS

Manólény a Teleki Tékában: Lázok Klára mozaikdarabkái

Hajnal Csilla 2020. május 26., 18:03 utolsó módosítás: 2020. május 27., 09:46

Kislányos arcát sötétbarna haj keretezi, és a szeme mindig mosolyog, akkor is, ha az ajkai nem – bár számára a mosoly olyan természetes, mint más számára a levegővétel. Bohókásan nőies ruhák, gyermeki rácsodálkozás és kíváncsiság: ő Lázok Klára, a marosvásárhelyi Teleki Téka főkönyvtárosa, családanya. Mi pedig rávettük, hogy meséljen magáról – nem volt könnyű, kissé szigorú magával szemben, és túl szerény ahhoz, hogy mesebelinek nevezze az életét. Pedig lankás dombok között él két tündérkisasszonnyal, ezermesterrel, és ott legbelül egy igazi „manólény” él benne.

„Nagyon fontos azoknak a mozaikdarabkáknak az észrevétele, amelyek az úton hevernek, de az életedhez igazítva életre kelnek” Fotó: Haáz Vince

Az élet tulajdonképpen mozaikdarabkák állandó gyűjtögetése és összeillesztése: sok-sok színes élmény-mozaikdarabot gyűjtünk egymás mellé, és ezeket folyamatosan rendezgetjük. Ilyen élménymozaikok a családunk, a társunk állandóságának biztonsága, a gyerekeink kinyílásának megélése, egy barát, egy film, egy színházi előadás, egy jó tanár, egy jó kurzus, de értékes darabka lehet egy stoppos beszélgetés, a barátaink gyerekeinek a felfedezése, a házunkat körülölelő erdő, egy másként-, de együtt-gondolkodó munkatárs vagy barát – vezet be minket Lázok Klára saját mozaikdarabjaiból kialakított életébe.

Gyerekkora adott mozaikdarabjai

„A meleg alapszínt megadó mozaikrész a családom: a testvérem, Gergő, aki a mai napig az egyik legfontosabb ember az életemben, édesanyám érzékenysége, igazi bújós anyukasága, élénk színvilága, édesapám nyugodt derűje és intellektusa, a minket felnevelő, velünk élő nagymamám bolondossága, melegsége, mamisága, de emellett kőkemény céltudatossága. Meg persze az a biztos tudat, hogy engem mindenki szeret. Ehhez kapcsolódik a marosvásárhelyi Bolyai téren töltött gyerekkorom, a park, ahol az összes fára fel tudtam mászni, a Bolyai iskola, ahova később bekerültem diákként, de amelynek a tetejére titokban felmásztunk a renoválóállványokon a többi parkos gyerekkel egy este valamikor a kilencvenes évek elején. A Művészeti, ahol zongorázni tanultam, mint a családunkból mindenki, és ahol egyszerre csepegtették belénk a céltudatosságot és a bohóságot, és azt, hogy a normalitáshoz hozzátartozik az, hogy állandóan zene szóljon valahonnan, hogy teljesen mindennapi az, ha az ember dúdolgatva végzi a munkáját, vagy hogy a mosogatógép zúgásában is meghallja a dallamot” – meséli.

Úgy érzi, egyes mozaikdarabkák adottak, mint például a család, másokat tudatosan választjuk és illesztjük egymás mellé, életstratégiánk részeként, például az egyetem vagy a választott szakmánk.

Ahonnan mindenre rálát: a főkönyvtáros kedvenc helyén üldögél a Tékában Fotó: Haáz Vince

„De úgy vélem, hogy nagyon fontos azoknak a darabkáknak az észrevétele, amelyek az úton hevernek, látszólag jelentéktelenül, de az életedhez igazítva életre kelnek, és teljesen más, eddig nem látott színeket varázsolnak bele. Számomra nagyon fontos a kíváncsiság saját magam és a világ irányába, illetve a flexibilitás, amivel felül tudom vizsgálni a döntéseimet, és be tudom ismerni magam és mások előtt, ha úgy érzem, hogy nem a szívemnek kedves úton járok” – mutatja be önmagát Lázok Klára. Kíváncsisága megmagyarázza, hogy lehet az, hogy van egy diplomája római kori régészetből, egy másik nemzetközi kapcsolatokból és politológiából, egy doktori abszolutóriuma az ELTE Történettudományi Iskolájából, és egy továbbképzési oklevele a szegedi régikönyves-tanszék továbbképzéséről.

A Téka-mozaik is helyére került

Amikor bekerült az egyetemre Kolozsvárra, úgy ment el Marosvásárhelyről, hogy végre elkezdődött az élet, övé a világ, és addig keresi, amíg megtalálja a helyet, ahol élni szeretne, ahol a legszabadabbnak érezheti magát. Erasmus ösztöndíj Olaszországban, ásatások Ausztriában, áthallgatások Budapesten, doktori tanulmányok Budapesten, úgy gondolta, soha többet nem jön haza.

„A lehető legtöbb múzeumot és könyvtárat összejártam, végigstoppoltunk minden lehetséges helyet Olaszországban, Magyarországon, Ausztriában, szívtam magamba az élményeket és tapasztalatokat, persze nem mindig feltétlenül pozitívakat, de alapvetően jó volt, mert töltekeztem. Aztán az élet úgy hozta, hogy haza kellett költöznöm Vásárhelyre, és elkezdődött a keresgélés, ami tulajdonképpen újabb mozaikdarabkák gyűjtögetését jelentette: párhuzamosan betanítottam a csíki Sapientiára, doktoris hallgatóként még vissza-visszatanítottam az ELTÉ-re, gyerekcsoportokat idegenvezettem maratoni buszos kirándulásokon Angliában, Franciaországban, Belgiumban. És begurult az életembe a Téka, ami szintén egy véletlenül elém gördült színes mozaikdarabka.

Tulajdonképpen mindig ott volt, mint helyszín az életemben, hisz ott laktunk mellette, laza természetességgel mentem be tanulni az olvasóterembe már gyerekként, »bölcsködtem« a külföldi unokatestvéreknek és barátoknak azzal, hogy mi van itt.

Magától értetődő »házi olvasmány« volt a tékás ismertető és Farczády Elek könyve a marosvásárhelyi sorokról. De soha eszembe nem jutott volna, hogy valaha itt fogok dolgozni. Aztán egy sikertelen versenyvizsga után, amire több mint két hónapot a Téka olvasótermében tanultam nap mint nap, a tékás könyvtárosok félig viccesen megkérdezték, hogy nem lenne-e kedvem megpróbálni egy épp akkor megüresedett helyre a versenyvizsgát. A helyzet nem volt túl biztató, mert közben Spielmann Mihály tanár úr a munkakörülmények felőli érdeklődésemre azt válaszolta, hogy »aztán legyen világos, dolgozni vesszük fel, ha felvesszük«, de aztán mégiscsak sikerült.

És néhány hónap után tudtam, hogy itt szeretném leélni az életemet, ezek között a falak között. Ez az a hely, ahol mindaz, amiért valaha külföldön szerettem volna élni, ott van, vagy ott a megteremtésének lehetősége.

Az volt a legjobb, hogy Spielmann úr, a Főnök, ahogy becéztük, megadta a lehetőségét annak, hogy azokat az elején nagyon bolondosnak tűnő akciókat, amelyeket beleláttam a Tékába, kezdő könyvtárosként meg is valósíthattam” – tér rá a könyvtárosi „mozaikdarabjára” Lázok Klára.

A könyvtár udvarán lévő diófa árnyékában Fotó: Haáz Vince

2008-ban néhány spontán, lelkes, gesztusszerű akció döbbentette rá, hogy mekkora közösségépítő ereje van ennek az intézménynek, és mennyire igénylik a vásárhelyiek ezt a másfajta Tékát is. 2008-tól Márton Krisztinával, a Téka restaurátorával elindítottak egy múzeumpedagógia projektet, a Tékagyerekeket, amely a kicsik számára érdekes művelődéstörténeti témákat tárgyalt a könyvtár könyveire támaszkodva. Szervezett néhány »örökbefogadási« akciót is, amelyek meglepően sikeresek voltak, annak ellenére, hogy tényleg csak spontán magánkezdeményezésből indultak. A Fogadj örökbe egy széket a Téka 14 műemlékszékének és két asztalának restaurálására szervezett kampány volt, a Fizess egy sört a bagolynak a könyvtár bagolycégérének felújítására szervezett gyűjtés a helyi ifjúsági zenei fesztiválon, és igazából nem is az összeg gyors összegyűlése volt az igazi siker, hanem az, hogy a város elkezdett egy más kontextusban is beszélni a Tékáról. 2012 után pedig ezek a spontán akciók lassan beépültek a Téka intézményi stratégiájába, állandósultak a gyerekprogramok és az örökbefogadási akciók, illetve a nagyközönséget célzó felnőttprogramok is, mint a Beszélő Könyvek művelődéstörténeti sorozat, a Téka Könyvvására a Vásárhelyi Forgatagon, a Nyitott Könyvespolc-program és a jó hangulatú könyvturkáló a Tékaudvaron, nyilván az intézmény „komoly” oldalának, a kutatókönyvtár és múzeumi tevékenységeknek erősítése mellett – magyarázza lelkesen.

„Az óperenciás tengeren túl”

Lázok Klára Marosvásárhelytől mintegy tíz kilométerre, Székelybósban él férjével, két lányukkal és sok jó szomszéddal körülvéve. „Fiatal házasként a férjemmel eldöntöttük, hogy szeretnénk házban felnevelni a gyerekeinket is, mivel mindketten házban nőttünk fel. Nyilvánvaló volt, hogy az anyagi lehetőségeink ezt Vásárhelyen nem fogják megengedni, úgyhogy elkezdtük biciklivel körbejárni a környező falvakat, és így találtunk rá Székelybósra. Ahhoz, hogy az ember igazán boldog lehessen, úgy gondolom, alapvetően hozzájárul a lakóhelye, a környezete.

Mesebeli birodalom. Lázok Klára otthona tükrözi lelkének gyermeki részét is Fotó: Lázok Klára családi albuma

Székelybós számomra egy ilyen nyugodt, meleg fészek: a házunk, amelyet szinte tégláról téglára a férjem rakott össze nekünk, a kert, ahonnan a világ legtöbb csillagát lehet látni, az udvarunkon a négy méter magas hinta, amely a falu gyerekeinek kedvence, de amit egy kicsit magunknak is építettünk a férjemmel.

A családom, a gyerekeim, a férjem a manólényemhez tartoznak, valahol a gyerekkori családom természetes meghosszabításaként. Ugyanannak a szeretetteljes biztonságnak a jegyében élem meg a mindennapjainkat.

Persze a gyerekek néha trógerkednek, a nagylányom tündérien kamaszodik, a kicsi néha dackorszakban van, néha királykisasszony-korszakban, de ugyanazt a bújós »anyukaságot« érzem magamon, mint egykor vagy akár most is édesanyámon, ugyanazt a nyugodt-boldog, néha persze pukkanós családi életet éljük a férjemmel, mint a szüleim, akik azt hiszem, még mindig szerelmesek egymásba” – meséli a Ligetnek élete legszemélyesebb mozaikdarabjáról.

A leállásnak is helyet talált a mozaikképben

Bármennyire is elszomorítja a helyzet és annak várható következményei, nagyon sok pozitív változással zárta ezt a leállós két hónapot – vallja be nekünk, amikor a karanténjáról kérdezzük.

Négy méter magas hintájuk kicsit a felnőtteké is Fotó: Lázok Klára családi albuma

„Az első kapkodás után, hogy hogyan is lehet a home office-t, az otthonoktatást, az óvodás Zenkő szórakoztatását és a háziasszonykodást párhuzamosan végezni, szóval az első pánik után valahogy kialakult magától a helyzet. Eljutottam arra a pontra, hogy két hétre előre kitaláljam, hogy mit fogok főzni, hisz a városba csak tíznaponta mentünk be vásárolni. Megtanultam párhuzamosan négy családnak vásárolni, mivel vásároltunk a nagyszülőknek és a külföldi barátnőim szüleinek is. A legbüszkébb persze a heti két kovászos kenyeremre vagyok, ami be is épült a családi étrendbe, és még a falusi szomszédnéni is azt mondta, hogy finom.

Átalakultak a prioritások, rájöttem, hogy nem annyira fontos, hogy minden házi feladat meglegyen, sokkal lényegesebb, hogyha szép idő van, inkább kimenjünk a ház háta mögötti erdőbe, nem annyira lényeges, hogy a kicsi alvóideje alatt én home office-ozzak, inkább megtanultunk egy új társasjátékot Majával.

Virágot ültettem, rengeteget beszélgettünk virtuálisan a családdal és a barátokkal, és természetesen az eddigiekhez képest jóval többet sikerült olvasni. Abból a szempontból is hasznos volt ez a periódus, hogy rájöttem arra, milyen rengeteg háttérmunkát lehet online elvégezni a Tékában.

A Teleki Téka az a hely, ahol mindaz, amiért valaha külföldön szerettet volna élni, ott van, vagy ott van a megteremtésének lehetősége Fotó: Haáz Vince

De ami a legfontosabb, hogy nagyon felértékelődtek a kapcsolataim. Talán a veszélyérzet miatt, a találkozás lehetetlensége miatt, vagy amiatt, hogy máskor soha nem volt elég idő az ápolásukra. Szüleimmel sokkal gyakrabban és mélyebbeket beszélgettünk, külföldön lévő testvéremmel, barátaimmal szinte napi kapcsolatot tartottunk, úgyhogy tulajdonképpen bármennyire paradox, de a bezártság hihetetlen nyitást jelentett az életünkben” – zárja a mozaik-összeillesztő próbálkozásunkat a Téka mosolygós főkönyvtárosa.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról

A Príma Press Kft. által üzemeltetett liget.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

A liget.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. Az alapműködést biztosító sütik a látogatók azonosítása nélkül gyűjtenek információkat a weboldal használatáról.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID liget.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll liget.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs liget.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (szekelyhon.ro; kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ liget.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Statisztikai célú sütik

A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

A statisztikai célú sütik által gyűjtött információk arra vonatkoznak, hogy pl. a látogató az oldal mely részére kattintott, hány oldalt keresett nyitott meg, milyen hosszú volt az egyes munkamenetek megtekintési ideje stb.

A felhasználónak lehetősége van a normál, illetve anonimizált beállítás közül választani.

Például, a Google Analytics IP-anonimizálási funkciója az IPv4-felhasználók IP-címének utolsó oktettjét, illetve az IPv6-címek utolsó 80 bitjét nem sokkal a cím Analytics adatgyűjtő hálózatba kerülése után nullára állítja a memóriában. Ilyen esetben a rendszer soha nem írja lemezre a teljes IP-címet.

Statisztikai célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
_ga google.com 2 év Harmadik fél
_gat google.com 1 nap Harmadik fél
_gid google.com 1 nap Harmadik fél

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. Az alapműködést biztosító sütik a látogatók azonosítása nélkül gyűjtenek információkat a weboldal használatáról.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV

Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_

 

NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

Statisztikai célú sütik:

A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – minden funkció aktiválásra kerül

ANONIM – a társadalmi-demográfiai funkciókat inaktiválódnak, és az IP-cím anonimizálásra kerül

Statisztikai célú sütik listája: _ga, _gat, _gid.

 

ANONIM
NORMAL

Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMAL

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.

 

NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.