Meglepetések és sima győzelmek

Liget 2022. szeptember 27., 10:33

Már két hónap sincs a katari labdarúgó-világbajnokságig, november 20-án ugyanis a házigazda Katar Ecuador elleni meccsével megkezdődik a torna. 2006 óta játssza a házigazda a torna nyitómeccsét, de ez nem mindig volt így, és az eltelt évtizedekben érdekesen alakult a nyitány története is – olvashatják a Székelyhon napilap Erdélyi Sport mellékletében.

Meglepetések és sima győzelmek
galéria
A nyitómeccsek meglepetései közül is a legnagyobb 1990-ben Milánóban történt: François Omam-Biyik (7) az argentin Sensini (17), Juan Simón (20) és Néstor Lorenzo (13) elől a kapura fejel, ezzel Kamerun 1–0-ra legyőzte a címvédőt Fotó: Wikimedia Commons

Bár előzetesen úgy volt, hogy november 21-én négy mecscsel kezdik a tornát, a FIFA idén nyáron eldöntötte, hogy a Katar–Ecuador összecsapást egy nappal előrehozza és ez lesz a vébé nyitánya, így továbbra is az érvényesül, ami 2006 óta. Nevezetesen hogy a labdarúgó-világbajnokság első mérkőzése a rendező ország első csoportmeccse. Az első világbajnokságokon még egyáltalán nem volt jelentősége a nyitómeccsnek, olyan periódusok is voltak, amikor több találkozót egyszerre játszottak le a vébé nyitónapján.

Fotó: FIFA.com

A legelső, 1930-ban lezajlott világbajnokságon a Franciaország–Mexikó (4–1, ezen esett az első vb-gól) és az Egyesült Államok–Belgium (3–0) találkozót egy időben játszották Montevideóban, így mindkettő az első vb-meccsnek számít. 1934-ben Olaszországban csak kieséses rendszer volt, a nyolcaddöntőket egyszerre, egy időben rendezték, míg négy évvel később Párizsban a Németország–Svájc (1–1) találkozóval kezdődött a vébé, egyik sem volt házigazda vagy címvédő. A teljes cikket megtalálják a Székelyhon napilap Erdélyi Sport mellékletében.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.