Mi érdekli két sör között a bulizó fiatalt? Tudásfórum egy fesztiválon

Szász Cs. Emese 2019. június 04., 15:15

Bár a millenniumi nemzedéket szeretjük megvádolni azzal, hogy őket semmi sem érdekli a telefonjukon kívül, a nekik szóló marosvásárhelyi VIBE Fesztivál mégis edukatív, nappali programokkal, az úgynevezett VIBE Kolival készül évről évre, s a tapasztalat azt mutatja, hogy árnyékban való sörözés helyett sokan előadásokkal töltik két buli közt az időt.

A nappali beszélgetés is tud vonzó, szórakoztató lenni a fesztiválozónak Fotó: Facebook/VIBE Fesztivál

A fesztiválozó fiatalokat nem nehéz kicsalogatni az odújukból, illetve becsalogatni a VIBE Kolira, csak azt kell kínálni nekik, ami érdekli őket – állítja Tankó Helén programkoordinátor. Hozzáteszi, az idei Koli témája éppen a millenniumi nemzedék.

Milyen felnőni a 2010-es években? Mi a különbség a kilencvenes, 2000-es, 2010-es években felnőtt generációk között?

Milyen témák mozgatják a fiatalokat? Többek között ezekre a kérdésekre keresik a választ a VIBE Koliban, a fesztivál tudásfórumán.

Tankó Helén úgy véli, hogy vannak tematikák, amelyek érdeklik a fiatalokat, azok a témakörök, amelyekről szól az életük, vagy amelyek nagyban befolyásolják azt.

„A technológia az egyik legfontosabb témakör, hiszen ebben nőtt fel ez a nemzedék, illetve jelenleg is ez az, ami meghatározza az életét, úgyhogy technológiai előadásokat, beszélgetéseket mindenképpen kínál majd a Koli. Emellett pedig különböző társadalmi kérdésekre és a lifestyle tematikákra koncentrálunk, de olyanokra, amelyekre kíváncsiak a fiatalok, ami érdekli őket, de nem tanítják nekik az iskolában, egy fesztivál alatt viszont szívesen betekintést nyernének ezekbe”

– fejti ki Tankó Helén.

A július 4–7. között zajló VIBE Fesztivál kínál is ilyen programokat, csütörtöktől vasárnapig délelőtt 11 órától délután 5 óráig folyamatosan előadásokkal, beszélgetésekkel készülnek a szervezők. A legnagyobb nevekről, akik ellátogatnak a Koliba, már tudni is lehet. A marosvásárhelyi fesztivál vendége lesz például Dezső Bence, a legismertebb erdélyi magyar influenszer, aki arról tart majd előadást, hogyan építette ki a karrierjét, miből áll az influenszer-élet, hogyan lesz valaki felkapott. De szintén a Kolira érkezik „Tibi atya” – legtöbben jól tudják, ilyenkor nem egy katolikus papot hallgathatnak a fiatalok, hanem olyan embereket, akik a kitalált karakter megformálói, s arról beszélnek majd, hogy mi az a mémtrend meg a humoros kommunikálás, mennyire vevő erre a fiatal generáció, s Tibi atya milyen eszközökkel ragadja meg a figyelmüket. De fiatal erdélyi és magyarországi költőnők és írónők, például Kali Ágnes, Lupescu Kata vagy Kemény Zsófi is beszélnek arról, hogy milyen a millenniumi nemzedéknek írni úgy, hogy közben ők is ebbe a nemzedékbe tartoznak.

Négy nap alatt

több mint negyven előadással és a millenniumi nemzedéket érintő beszélgetésekkel várják

a fiatalokat a július 4–7. között zajló VIBE tudásfórumára. A közben kiderülő érdekességekért érdemes követni a fesztivál honlapját, Facebookját.

 

0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat