Miklós Imolánál két befőzés között egy festmény is elkészül

D. Balázs Ildikó 2022. április 27., 16:52

Imádja a természetet, s ebből nőtte ki magát két hobbija is. Egyrészt amit lát, azt festményben örökíti meg, másrészt begyűjt mindent, amiből később a konyhájában ínyencséget varázsolhat. Miklós Imola otthonában jártunk, festményeket csodáltunk, fűszerkeverékeket kóstolgattunk.

Miklós Imola és saját alkotásai Fotó: Veres Nándor

Mondhatni viharos a fogadtatás, a takaros kis ház őrzői hangos csaholással fogadnak. Duracell nevéhez hűen rohangál fel alá, Betti „harciasan” őrzi a házat, és ahogy beljebb kerülünk, a két kutya hűséges társa is előkerül. Bagira és Morfi, a két cica lustán nyújtózkodik a tavaszi napsütésben, a házban pedig egy újabb meglepetés fogad. Az alig másfél kilós Pannika, a kis csivava kölyökkutya, miután körbeszaglász, a karjainkba kérezkedik. Most hogy már ismeretséget kötöttünk a ház négylábú kedvenceivel, itt az ideje, hogy szétnézzünk. Az csak természetes, hogy egy olyan ember lakását, akinek a festés a hobbija, saját festményei díszítik. Ez alól a csíkszeredai Miklós Imola sem tesz kivételt.

Tizenötéves hobbi

„Sok festményem van idehaza, ami itthon van, az ott is van a falon. Sokszor, ha jobban elkap az alkotási láz, már nincs is ahová tegyem, annyira felgyűlnek” – nevet nagyot házigazdánk, amint letelepszünk a konyhaasztal köré. A konyha falát többnyire a fára festett alkotások díszítik, a vászonképek a szobában vannak kifüggesztve. Nem is olyan régi ez a hobbi – jegyzi meg. „Körülbelül tizenöt éve festek, de azt nem mondhatom, hogy mindig is érdekelt, meg hogy gyermekkoromban is festegettem. Voltak valami festékeim, s egyszer csak kipróbáltam. Érdekelni kezdett, nagyon megtetszett, egyik próbálkozás követte a másikat, lassan-lassan pedig egy igen komoly hobbivá nőtte ki magát” – magyarázza.

A nap egyik legszebb pillanata, amikor előkerülnek a festékek és az ecset Fotó: Veres Nándor

Mint elárulja, nagyon szereti megörökíteni festményeiben néhai osztálytársa, Fodor István csíkszeredai fül-orr-gégész főorvos fotóit, azok szépsége magával ragadja.

Mindemellett a természet is inspirálja – meséli – hiszen nagy természetjáró, a színes virágok, a táj pedig majd minden alkalommal elvarázsolja.

„Amikor leülök a vászon elé festeni, csak nagy vonalakban van meg a fejemben, hogy mi is fog készülni, vázlatot nem készítek. Megvan a saját rutinom” – jegyzi meg.

Erdő mélyén mesebeli házikó

Néhány éve fedezte fel, s azóta is előszeretettel fest olyan lecsiszolt deszkalapokra, amelyeken még rajta van a fakéreg is. „Talán azt is mondhatnám, hogy jobban szeretek a deszkalapokra festeni, mint vászonra” – mondja, s mutatja szíve legkedvesebb alkotását. Egy téli táj, erdővel és egy kis, mesebeli házikóval. „Nagyon szeretem, engem nagyon megfogott ennek a festménynek a hangulata, de tudom, hogy mást is, mert sokan kérték, de nem tudtam odaadni senkinek. Hasonlót készítettem már kérésre, ám ezt megtartom, hozzá teljes szívemmel ragaszkodok” – fűzi hozzá. Jelenleg is van odahaza legalább húsz-harminc darab festménye, de lassan mindegyikük gazdára le. Eleinte számon tartotta az elkészült munkákat, feljegyezte azokat, de idővel feladta. Túl sok lett.

Készül az alap Fotó: Veres Nándor

Hogy miért ül rendszeresen a vászon elé, s veszi kézbe az ecsetet? Mert kikapcsolja – reagál gyorsan, s ilyenkor a családtagok is tudják, ha fest, Imola se nem lát, se nem hall. „Ilyenkor tőlem akármi történhet. De inkább a munkahelyemen, az irodában festek a legszívesebben, ott egyedül dolgozok.

Otthon nem tudok nyugodtam leülni, mert mindig eszembe jut valami. Inkább bent maradok az irodában délután, vagy ha úgy érzem, jót tenne, akkor akár hétvégén is bemegyek, nekem ott van a műtermem, ha azt vesszük.

Ott nyugodtan dolgozhatok. Sosem gondoltam volna, hogy ennyire le fog kötni, így belegabalyodok ilyen öreg fejjel” – kacag jóízűen.

Az ősz utolsó ereje a saját készítésű, szárított zöldségkeverékben Fotó: Veres Nándor

S hogy mégis mikor van a legalkalmasabb pillanat a festésre? Frappáns a válasza, mosolyogva mondja, „két befőzés között”, mert hát Imola, ha nem a színeket kavargatja, akkor a konyhában tevékenykedik. Két olyan hobbi ez, ami teljes egészében kitölti az életét, s nem is tudná őket rangsorolni.

„Főzni, befőzni mindig is szerettem, csak amíg nem létezett a legnagyobb közösségi háló, csak a közeli ismerőseim, családtagjaim tudták. Na most mindenki tudja”

– nevet nagyot. „Olyanokat kacagunk sokszor a fiammal, mert jön, s lelkesen magyarázom neki, hogy mit készítettem, mit próbáltam ki, erre azt mondja, tud róla. Hát honnan, fiam? – kérdezem. Két órája posztoltad, édesanyám – mondogatja ilyenkor.”

Csalánkrém és kividzsem

Ha pedig nem a konyhában sürög-forog, akkor a természetet járja, gyógynövényeket gyűjt, gombászik, majd hazatérve hasznosítja ezeket. Most a csalánkrém készítése van napirendben.

„Utánaolvasok, kitanulmányozom, s aztán kitalálom a saját receptemet, s úgy készítem. Várom is a nyugdíjas éveimet, mert én olyan jól megkapnám a saját ritmusomban a tevékenységemet” – ábrándozik. A ház mellett takaros kis veteményes van, ahol sok mindent megtermeszt a konyhára, de van helye az udvaron a málnának, a ribizlinek. Szintén a kis kertben terem meg a körömvirág is, amelyből szintén krém készül. A befőzés pedig majdnem állandó jelleggel napirendben van – jegyzi meg. Nemrégiben éppen kividzsemet készített családja legnagyobb örömére, nagyon szereti különlegességekkel „sokkolni” ismerőseit.

Fotó: Veres Nándor

„A párom, Lehel rendezi a kertet, a veteményt, hogy nekem maradjon időm másra. A konyha az én igazi birodalmam. Itt a rádió reggeltől estig szól. Kipakolom, amivel dolgozni fogok, főzöm, kóstolgatom, címkéket tervezek, nyomtatom, s addig le sem fekszek, amíg a végire nem járok. Majd következik a fotózás, feltöltés a közösségi oldalamra, sokszor az éjfélbe is belenyúlik, amire végzek, de úgy szeretem, hogy a fáradságot nem is érzem.

Sokan csodálkoznak, hogy hogy is bírom. De őszintén mondom, nekem ez mind pihenés, kikapcsolódás”

– magyarázza lelkesen.

S amíg a konyhaasztal mellett beszélgetünk, Imola maga elé teszi festékeit. Az élénkzöldet egy kis sárgával tompítja, s percek alatt elkészül a festmény alapja. Engem időközben a szárított zöldségkeverék illata visz vissza kicsit az időben a késő őszi napsütésbe.

•  Fotó: Miklós Imola személyes archívuma
Fotó: Miklós Imola személyes archívuma
•  Fotó: Miklós Imola személyes archívuma
Fotó: Miklós Imola személyes archívuma
•  Fotó: Miklós Imola személyes archívuma
Fotó: Miklós Imola személyes archívuma
•  Fotó: Miklós Imola személyes archívuma
Fotó: Miklós Imola személyes archívuma
•  Fotó: Miklós Imola személyes archívuma
Fotó: Miklós Imola személyes archívuma
•  Fotó: Miklós Imola személyes archívuma
Fotó: Miklós Imola személyes archívuma
0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 

 

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.