Száguldásról szó sem lehet: Chevrolet Aveo

Pinti Attila 2019. február 05., 13:18

Amíg elkerüljük vele a baleseteket és nem vagyunk híve a gyorshajtásnak, az ötajtós kivitel mutációjaként született, Daewoo-örökség Aveo szedán elfogadható partner lehet a hétköznapokban. Még annak tudatában is, hogy az európai piacról már néhány éve kivonult a márka.

Az Aveo kívülről nem mutatja, hogy „hozzátoldott puttonyos” kisautó Fotó: Pinti Attila

Jellemezte némi zűrzavar az öreg kontinensre a Daewoo felvásárlásával, majd a modellpalettájának átalakításával betörni próbáló, végül 2015-ben a gyenge eladási eredményei és az Opellel vívott házon belüli csatái miatt kivonuló Chevroletet. Ott volt hagyatékként az olasz Giugiaro-formatervű, alsó-középkategória alá belőtt Lanos – majd utódja, a Kalos –, a fölé helyezett Lacetti és Nubira, a még nagyobb Leganza, sőt még olyan anomália is napvilágot látott, mint a Tacuma. A General Motors rendszerezésének köszönhetően néhányuk megkapta a Chevrolet „keresztjét”, így lett a Matizból Spark, míg a Kalos kisebb-nagyobb átalakítások után Aveo néven futott tovább, megérkezett a Cruze, a Captiva és az Orlando. A kavarodás egyik eredménye, hogy gyakran látni ma is két egyforma modellt, egyiken Daewoo, a másikon Chevrolet emblémával. Az Aveo nem más, mint az ötajtós kivitelű kisautó kelet-európai piacra „szabása” egy méretes puttonnyal. Noha a gép így külsőre alsó-középkategóriásnak tűnik, helykínálata rögtön eszünkbe juttatja: a látszat néha csal.

Nem fakul. A beltér egy évtized után is őrzi eredeti állapotát Fotó: Pinti Attila

A modellpaletta útvesztőjében magának ösvényt törő Aveo egyértelműen a Dacia Logan ellen szállt harcba, és sok részletében sokkal jobb minőséget ígért, mint román ellenfele. A karosszéria ugyan nem hozott semmi pluszt, a négyajtósok standard legókockái közé tökéletesen beillő típus egyszerű vonalaitól senkinek nem dobbant meg a szíve. Előnye, hogy első ránézésre fel sem tűnik, ez az autó is ötajtós változatból épült, akárcsak az esetlen békaformájú Renault Symbol. A kisautós platformnak viszont van egy átka: hiába domborítottak a lemezeken és toldották meg a hosszt – 4,3 méterre –, a belső helykínálattal lehetetlen volt csodát művelni. Az is árulkodó, hogy az Aveo alapváltozata nevetségesen apró, tizenhárom hüvelykes kerekeken szaladgál, de még az egy mérettel nagyobb gumik mellett is ijesztően nagy távolság marad a kerékjárati ívektől.

Az Aveo alapváltozata nevetségesen apró, tizenhárom hüvelykes kerekeken szaladgál Fotó: Pinti Attila

A Chevrolet okosan sakkozott az Aveóval, tudták, hogy az utastérben néhány minőségibb, parasztvakítást mellőző elem beiktatásával nagyot villanthatnak a kategóriában. Így kapott az autó egy ízléses középkonzolt, integrált CD-lejátszóval, könnyen értelmezhető és használható kezelőfelülettel, hasonlóan átgondolt fűtésszabályozókkal. A tesztelt, tízéves, 170 ezer kilométert futott járműben a jókora plasztik felületeket nem fakította meg sem az idő, sem a napfény, az elemek sem lötyögnek. Egyedül a kormánykerék meghökkentő, hatalmas karikát kell tekerni. Az ülések huzata és párnázottsága tartja magát, elöl-hátul újszerűek.

Hiába pillekönnyű a kasztni, cseppet sem tudja agilissé tenni a 72 lovas motor Fotó: Pinti Attila

Indulásig javarészt pozitív benyomásokkal áraszt el az Aveo – ha eltekintünk a szűkös hátsó fej- és lábtértől, a szélessége miatt a vezető térdét szinte állandóan súroló középkonzoltól, illetve a csomagtér értelmezhetetlen, több pontra kiterjedő „megközelíthetetlenségétől”. Az első, hogy nincs külső csomagtérnyitó-gomb, a poggyásztérfedő bentről, a sofőrülés baloldalán lévő pici „kallantyúval” nyitható, vagy a slusszkulccsal – ha nem jár a motor, ugyebár. A négyszáz literes, mély üreg nyílását ugyanakkor feláldozták a forma oltárán: a hátsó lámpák kétoldalt mélyen benyúlnak, ráadásul magasra kell lódítani a csomagot, hogy átemeljük a lökhárítón. Cserébe legalább osztottan dönthetők a hátsó ülések.

A kidolgozott belső sajnos nem elég, az elnagyolt műszaki megoldások miatt sem lehetett igazán sikertörténet az Aveo.

A legfájóbb pont a biztonság – erről bővebben keretes anyagunkban –, de a motortérbe pakolt aggregát is negatívum. Az 1,2 literes, négyhengeres, hengerenként kétszelepes, hetvenkét lóerős „erőművet” egyszerűen nem sikerült „szinkronba hozni” az autóval, pedig az önsúly nem éri el az egy tonnát. Alacsony és közepes fordulatszámon erőtlen, pörgetve kellemetlenül hangos, lassú a gázreakció, és méretéhez képest túl nagy az üzemanyag-fogyasztása. Nem száguldásra tervezték, olyan, hogy rugalmasság, nem létezik, „kettőt vissza, padlógáz” előzéssel sem érdemes próbálkozni – a kívánt gyorsulást nem fogjuk elérni. Az egyszerű, állandó közepes sebességgel történő haladás való neki, nyugodt körülmények között.

Kisebb és nehezebben hozzáférhető a csomagtér, mint a Logan esetében Fotó: Pinti Attila

A nyomatékváltót sem illetheti sok dicséret, hosszú úton jár, pontatlan, és hozta magával a Daewoo-típushibának számító „recsegést” is. A futómű még az első generációs Logan imbolygó rendszerét is alulmúlja, terhelésváltáskor és erőteljesebb fékezéskor jókorát billen a karosszéria – a Chevrolet védelmében tegyük hozzá, elég sok, nagyobb hasmagasságú, a rossz minőségű balkáni utakra tervezett autó kötelező velejárója ez. A szedán mellesleg szokatlanul alulkormányzott, kanyarban csínján kell bánni a sebességgel, könnyen kezd a külső ív felé sodródni.

Nem törik, roncsolódik
Az elmúlt közel két évtized egyik legrosszabb európai törésteszt-eredményét produkáló Aveo már egy közepes sebességű frontális ütközésnél is végzetes sérüléseket okozhat – legalábbis az EuroNCAP szerint. A független vizsgálóintézet 2006-os tesztjén a két első légzsákkal, az överő-határolóval és előfeszítővel, illetve az Isofix gyerekülés-rögzítőkkel szerelt Aveo hatalmasat bukott. Az óránként 64 kilométeres sebességgel elvégzett, úgynevezett félátfedéses frontális karambolnál a tető gyakorlatilag harmonikaként hajlott össze, az A-oszlop tizenöt centiméterrel mozdult el, és majdnem ugyanennyit a kormánykerék is, szinte „hatástalanítva” a légzsák nyújtotta védelmet. A közel 24 centiméterrel hátratolódó pedálok tulajdonképpen felnyársalták a vezető lábszárát, de a nagyot mozduló széles középkonzol is törte a csontokat. Az anyósülésen valamivel jobb eredményt mértek, igaz, ott a kormányoszlop és a pedálok miatt nem kellett aggódni.
Az oldalütközéses védelem terén már teljesen elfogadható eredménnyel vizsgázott az Aveo, akárcsak a gyerek- és gyalogosvédelemnél. „Papíron”, összesítésben tehát akár a három csillagot is megszerezhette volna az autó, de az EuroNCAP bizottsága úgy értékelte, hogy a súlyosan, életveszélyesen deformálódó karosszéria miatt a megadott két csillagból is elvesz – így maradt másfél. Az európai független törésteszt-intézetet több kritika is érte – nyilván elsősorban a gyártótól –, és nemcsak azért, mert 2005-ben az első generációs Dacia Logan három csillagos eredményt tudott felmutatni, hanem mert még az Aveo-előd Kalos is sokkal jobb eredménnyel zárt, másrészt Észak-Amerikában ugyanez a típus négy csillagot „zsebelt be”. A botrányos teszteredmény fő következménye egyébként, hogy a 2011-ben piacra dobott új, dupla kerek fényszórós Aveónál már semmit sem bíztak a véletlenre a dél-koreai mérnökök: az ötajtós Chevrolet például ötcsillagos minősítést szerzett, kategóriája egyik legbiztonságosabb autójának számított.

„Halálközeli élmény” a frontális ütközés egy Aveóval Fotó: EuroNCAP

Az Aveo hibái ellenére sem elvetendő vétel, meglepő módon jól tartja az árát is. A román használtautó-hirdetési oldalakon 2000 és 3200 euró közötti áron kínálják a kipróbálttal hasonló évjáratú típusokat, de a német portálokon is elkérnek érte legalább 1500 eurót. Az alapmotor viszont kevésbé ajánlott, szerencsére a választékban fellelhető az 1,4-es benzines is, azzal összehasonlíthatatlanul nagyobb élmény a dél-koreai vezetése. Annak sem kell aggódnia, akiben felmerül, hogy mi történik, ha meghibásodik az autó: noha három éve már, hogy kivonult Európából a gyártó, egyrészt rengeteg utángyártott, sőt bontott alkatrész áll rendelkezésre, másrészt a hatályos szabályozások értelmében 2025-ig eredeti alkatrészek is elérhetők.

 

Chevrolet Aveo 1.2i 8V 72 LE 1150 cm³ (2008) Gyári adatok
Teljesítmény (5400 fordulat/percnél) 53 kW / 72 LE
Forgatónyomaték (4400 fordulat/percnél) 104 Nm
Gyorsulás (0–100 km/óra) 13,7 mp
Végsebesség 157 km/óra
Üzemanyag-fogyasztás (város/városon kívül/vegyes) 8,4/5,2/6,4 liter
Sebességváltó ötfokozatú kézi
Hosszúság/Szélesség/Magasság 4310/1710/1505 mm
Tengelytáv 2480 mm
Nyomtáv (elöl/hátul) 1450/1430 mm
Csomagtér 400 liter
Üzemanyagtartály 45 liter
Abroncsméret 175/65R14
Önsúly/Megengedett össztömeg 997 / 1490 kg
Fotó: Pinti Attila
Fotó: Pinti Attila
Fotó: Pinti Attila
Fotó: Pinti Attila
Fotó: Pinti Attila
Fotó: Pinti Attila
Fotó: Pinti Attila
Fotó: Pinti Attila
Fotó: Pinti Attila
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat