Színtanácsadás: hasonló hasonlót vonz

Hajnal Csilla 2020. március 24., 18:58 utolsó módosítás: 2020. március 24., 19:08

Színtanácsadáson jártam, de nem azért, mert nem ismerem a színeket, hanem azért, mert tudom, hogy milyen fontos szerepet töltenek be életünkben a színek. Főként ezekben a napokban, amikor minden megváltozott körülöttünk. A színeink mesélnek rólunk, és mi is hatunk velük a környezetünkre. Akkor is, ha ez a környezet egy ideig a saját otthonunkat és szűk családi körünket jelenti.

A legjobb a színtanácsadásban, hogy közben sokat lehet beszélgetni a színekről (is) Fotó: Haáz Vince

Utoljára néhány héttel ezelőtt jártam Zsuzsánál, de ezúttal nem csak testvéri beszélgetés, hanem testünket-lelkünket átmelegítő „tanácskozás” mellett ittuk meg a szokásos kávénkat. A húgom, Hajnal Zsuzsa nemrég stílustanácsokkal látott el – bár úgy tűnik, még meghatározatlan ideig csak a kenyérboltig és a szemétkonténerekig jutok el a kedvenc plisszírozott szoknyámban, de ez legyen a legnagyobb problémánk – most pedig a színek jótékony hatására hívta fel a figyelmemet a nemrég érkezett színkendőinek segítségével.

Természetes fényre, tükörre, smink nélküli arcra és több tucat színes anyagdarabra – amelyeket a szakértők nemes egyszerűséggel színkendőknek neveznek – volt szükség, és a tanácsadóm hozzáértésére, meg pár perc gyerekmentes figyelemre. Az utóbbi tényleg csak percig jött össze.

Zsuzsa imád a színekkel dolgozni, és tanult is arról, hogyan működnek, milyen sajátosságokkal rendelkeznek, és milyen hatásuk van a különböző színtípusba tartozó emberekre.

A színtanácsadás abban segített nekem, hogy megértsem, melyik árnyalat van rám jó hatással, miért áll jobban egyik vagy másik ruhám, és melyik teszi fakóvá, szürkévé a bőröm, illetve emeli ki a bőrhibáimat. A fizikai adottságaimnak megfelelően próbálom azóta a színeket kiválasztani, figyelve az arányokra. Ez nem azt jelenti, hogy kidobtam az összes olyan ruhámat, ami nem illik bele a színskálámba, hanem azt, hogy most tudatosabban állíthatom össze a gardróbomat, és nem töltök felesleges időt a hideg púderrózsaszín ruháknál, mert tudom, hogy nem előnyös nekem ez az árnyalat. A lényeg, hogy az arcom közelében viseljem azokat az árnyalatokat, amelyek passzolnak hozzám.

Hajnal Zsuzsa stílustanácsadó színpalettáiról beszél Fotó: Haáz Vince

Zsuzsa minden színtípushoz tartozó kendőcsoportot az arcom elé tett, az elején kicsit úgy éreztem magam, mintha egy etetőszékben ülnék, és partedliket próbálnának rám aggatni evés előtt. De hamar megszoktam a helyzetet, hiszen nem nehéz hozzászokni ahhoz, ha valaki csak veled foglalkozik. A tél és a nyár színskálái számomra nagyon idegenek voltak, szürke lettem tőlük, de ezt eddig is éreztem. Ami meglepett viszont, hogy előnyös számomra a bronzosan csillogó anyag, mert kicsit mindig idegenkedtem a csillogástól. Szeretem a kontrasztokat is, és jó volt felfedezni, hogy bár ősz típus vagyok, és a meleg, tört árnyalatok az én igazi „barátaim”, de nem kell teljesen lemondanom a kontrasztokról, jöhet a meleg barna és a krémmel kevert csíkos blúz.

Első alkalommal 2000-ben hirdette ki az év színét az amerikai Pantone festékgyártó vállalat, amely szabadalmaztatta a Pantone Színazonosító Rendszert. Az égszínkéket akkor millenniumi árnyalatnak kiáltják ki, ami az új évezredbe vetett hitet jelképezi. De ami még ennél is fontosabb, hogy elindul egy hullám világszerte: divatossá válik a színekről beszélni. Először a Johannes Itten festő és művészetpedagógus volt, aki a huszadik század első felében kidolgozta azt a rendszert, amelyre a mai színtanácsadás épül. Ő négy csoportba sorolta a színeket három tulajdonság alapján, s a csoportokat az évszakok után nevezte el: tavasz, nyár, ősz és tél lett a színtípusok neve is.

Az adott évszaknak megfelelő tulajdonságok jellemzik az ember színvilágát is. Hasonló a hasonlót vonzza elv alapján működnek a színek is rajtunk.

Ha például valakinek hideg színkombinációja van bőre, szeme, haja, bőrének az altónusai alapján, akkor neki a hideg színek állnak jól, ha valakit melegebb színvilág jellemez, akkor rá a melegebb színek vannak jó hatással. A bőrünk altónusa segít abban, hogy a hideg vagy meleg árnyalatok előnyösebbek, a szemünk színének élénksége, a szem és bőr kontrasztja pedig segít abban, hogy eldöntsük, inkább élénk (telített) vagy tört (telítetlen) árnyalatok a megfelelőbbek. Továbbá fontos, hogy mennyire előnyösek számunkra a sötét színek, vagy jobbak-e rajtunk a világos árnyalatok.

A tavasz
Alaptulajdonságai: világos, meleg, élénk. A tavasz ellentéte a nyár típusnak, vibráló, életigenlő színekből áll a palettája. A meleg tavasz az egyik legkülönlegesebb típus, színei elevenek, sugárzóan melegek, mint egy tavaszi táj.

A nyár
Hűvös színei közel állnak a tél típushoz, ám annál jóval visszafogottabbak. Színei áttetszőek, üdék, közepes intenzitásúak. Alaptulajdonságai: hideg, tört, világos. A szürke és törtfehér kombó áll közel hozzá, kontrasztos ugyan, de lágyabb, mint a télé. A szemük nem olyan élénk, a bőrük viszont a hideg árnyalatokban kezd el virulni.

Az ősz
Jómagam is ehhez a típushoz tartozom, alaptulajdonságai: meleg, tört, sötét. Nem állnak jól a hideg és a kontrasztos színek, az arcom mellett viselt fekete sem túl előnyös nekem. Az őszi tájkép sokfélesége teszi virulóvá az ide tartozókat: mohazöld, lágy barna, borvörös, olíva, sütőtök-sárga és még sorolhatnám az érdekes nevű őszi árnyalatokat. A bronzos felületek az ősz típusoknak a legelőnyösebbek.

A tél
Hideg, élénk, sötét színek jellemzik, ezért ugyanezek állnak jól neki, illetve a kontrasztok. Rajtuk áll a legszebben a fekete-fehér kombináció, de nagyon jól mutatnak a csillogó vagy hideg fémes felületekre emlékeztető darabok és az élénk árnyalatok. A tél típusoknak a bőrük altónusa miatt a hideg színek teszik ragyogóbbá. Olyan akár egy fagyos téli tájkép, ahol minden hideg fehér, de kikandikál egy-egy sötét fa vagy háztető.

A legfontosabb a színtanácsadásban az, hogy formálja a szemléletünket, és ezáltal is tudatosabb fogyasztókká válhatunk. Nem szentírás ez a tanács, de érdemes ezt a szempontot is figyelembe venni, amikor ruhát vásárolunk magunknak.

Az archoz közeli fekete csak a kontrasztos tél típusnak ajánlott • Fotó: Haáz Vince
Az archoz közeli fekete csak a kontrasztos tél típusnak ajánlott Fotó: Haáz Vince
Színtanácsadó munka közben • Fotó: Haáz Vince
Színtanácsadó munka közben Fotó: Haáz Vince
A hideg tél színpalettája • Fotó: Haáz Vince
A hideg tél színpalettája Fotó: Haáz Vince
A vibráló sárgától sokan menekülnek, pedig van, akinek kifejezetten jól áll • Fotó: Haáz Vince
A vibráló sárgától sokan menekülnek, pedig van, akinek kifejezetten jól áll Fotó: Haáz Vince
Egyértelműen a fekete a legjobb választás egy tél típusba tartozó számára • Fotó: Haáz Vince
Egyértelműen a fekete a legjobb választás egy tél típusba tartozó számára Fotó: Haáz Vince
Az összehasonlítás jó eszköz arra, hogy meglásd a különbségeket • Fotó: Haáz Vince
Az összehasonlítás jó eszköz arra, hogy meglásd a különbségeket Fotó: Haáz Vince
Saját színpalettám • Fotó: Haáz Vince
Saját színpalettám Fotó: Haáz Vince
Különbség a fekete-fehér és a barna-krém között • Fotó: Haáz Vince
Különbség a fekete-fehér és a barna-krém között Fotó: Haáz Vince
A meleg ősz színpalettája • Fotó: Haáz Vince
A meleg ősz színpalettája Fotó: Haáz Vince
Az őszre emlékeztető meleg árnyalatok állnak jól az ősz típusnak • Fotó: Haáz Vince
Az őszre emlékeztető meleg árnyalatok állnak jól az ősz típusnak Fotó: Haáz Vince
A tél színskálájának alapja a kontraszt • Fotó: Haáz Vince
A tél színskálájának alapja a kontraszt Fotó: Haáz Vince
A hideg tél típusoknak ajánlottak a telített, élénk színek • Fotó: Haáz Vince
A hideg tél típusoknak ajánlottak a telített, élénk színek Fotó: Haáz Vince
0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 

 

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.