Ha az ember húga stílustanácsadó: gardróbtervezés tudatosabban

Hajnal Csilla 2020. február 25., 18:09

A ruháinkkal is kommunikálunk, ezért ha tudok arról, hogy mi előnyös nekem, akkor tudatosan építhetem fel a ruhatáramat, magam dönthetek arról, hogy milyen hatást akarok elérni a megjelenésemmel. Az már csak hab a tortán, hogy pénzt, időt és energiát is spórolunk ezáltal. Stílustanácsadó segítségét kértem a saját gardróbom elrendezéséhez, hogy könnyebbek legyenek a reggeleim.

Ha az ember húga stílustanácsadó: gardróbtervezés tudatosabban
galéria
A gardróbrendezés egyik nagy előnye, hogy időt és pénzt spórolunk a jól párosítható darabokkal Fotó: Haáz Vince

Az öltözködésem is része a személyiségemnek, még akkor is, ha nem veszek erről tudomást. Ha jól érzem magamat a bőrömben vagy ruhámban, az látszik rajtam. Ha pozitív visszajelzést kapok, hat rám, és én is hatással vagyok a környezetemre. Itt is érvényesül a hatás és visszahatás törvénye. Le lehet élni úgy az életet, hogy nem fordítunk különösebb gondot arra, hogy miként öltözködünk, sosem nézünk utána, hogy mi előnyös a testalkatunknak, színvilágunknak, mi tompítja el természetes szépségünket, és mitől leszünk ragyogóbbak, milyen ruhadarabok, modellek, színek és árnyalatok állnak igazán jól nekünk.

Nem fog elkapni a gardróbrendőrség és a stílusőrség, de az információ minden területen hatalom.

Ha tudok arról, hogy mi előnyös nekem, akkor tudatosan építhetem fel a ruhatáramat, magam dönthetek arról, hogy milyen hatást akarok elérni a megjelenésemmel, és nem utolsó sorban – legalábbis nálam ez döntő tényezőnek bizonyult – rengeteg időt, energiát és pénzt spórolhatok meg azáltal, hogy tudatos gardróbot kezdtem el berendezni. S akkor a környezetem kíméléséről még nem is beszéltem, de fogok, megígérem. Elmesélem, miért döntöttem úgy, hogy kikérem egy stílustanácsadó véleményét.

Már egy ideje foglalkoztat a fenntartható divat, főleg amióta olyan blogokat követek a közösségi médiában, amelyek nagy hatással vannak rám ilyen téren. Sokáig nem érdekelt a divat, párhuzamosan fejlődtek útjaink, és csak ritkán keresztezték egymást. Kicsit haragudtam is rá, mert nem éreztem a hasznát. Amióta még gyorsabb lett a divatipar, azóta még jobban lemaradtam róla, de ma már nem haragszom rá, és azt sem bánom, hogy lemaradtam. Fontosabbnak tartom azt, hogy hosszú távon fenntartható legyen a ruhaipar és a gardróbom egyaránt. A divattal kapcsolatos trendeket azonban azért jó ismerni, mert így magunk dönthetünk arról, hogy mi kell és mi nem kell nekem, jó inspirációforrás lehet az aktuális trendismeret.

Jól állnak a mintás felsők, vonzzák a tekintetet Fotó: Haáz Vince

Hajnal Zsuzsa stílustanácsadó Marosvásárhelyen, és kivételezett helyzetben vagyok, ugyanis ő a húgom. Ez még nem jelenti azt, hogy állandóan stílustanácsokkal lát el engem, de ha kérek tőle, szívesen áll a rendelkezésemre. Most is megtette, és segített nekem abban, hogy a saját gardróbom ne csak frusztrációt keltsen bennem, hanem jó érzéseket is. Egy gardróbrendezés arra is jó, hogy tudatosítsam a ruhatáram problémáit, és ezáltal máris közelebb kerültem a megoldásokhoz. Nincs sok ruhám, de ez még önmagában nem volt elég ahhoz, hogy reggelente egyszerűbben válogassam össze a darabokat. Sokszor volt az az érzésem, hogy nincs mit felvennem, és olyankor mindig erős vásárlási vágy fogott el, és ilyenkor legtöbbször olyan ruhát vásároltam, amit nem gondoltam át, és a komódfiók legaljára száműztem, amit sosem használtam.

„Fontos, hogy legyenek alapdarabjaink, például alkatunknak megfelelő fekete nadrág, fekete top, ingek vagy bármi, ami a testalkatunkra jótékony hatással vannak, és a személyiségünknek is részei.

Ezen kívül az is fontos, hogy egymással jól kombinálhatóak legyenek, és jótékony hatással legyen a saját színvilágunkra, azaz bőrünk színe és altónusai, szemünk és hajunk színe például” – foglalja össze nekem Zsuzsa a lényeget.

Borvörös, burgundi nyakékkel: odatereli a tekintetet Fotó: Haáz Vince

Körte alkatom van, vagyis keskenyebb a felső testem, csípőben és combban szélesebb vagyok, így van néhány ruhadarab, ami nem áll jól nekem, ilyen a csípő fazonú nadrág vagy a tunika, mivel ezek még aránytalanabbá teszik az alkatomat. A cél az, hogy a testem alsó felét vizuálisan kisebbnek, a felsőt pedig teltebbnek mutassam.

„Homokóraalkatot szeretne a legtöbb nő mutatni, és ezt a megfelelő ruhákkal lehet elérni.

Ez nem azt jelenti, hogy ez az ideális testalkat, és mindenkinek ilyen alkata kellene legyen, hanem azt, hogy a harmonikus megjelenéshez kell a vizuálisan arányosabb testalkat.

Ahhoz, hogy javítsunk egy körte alkat arányain, a figyelmet a csípőről a felsőtestre kell irányítani. Válasszunk olyan felsőket, amelyek felhívják magukra a figyelmet, színesek vagy mintás darabok, kreatívan szabott nyakrésszel, esetleg feltűnő nyaklánccal. Érdemes szűkebb fazonú felsőket felvenni, mert azok megmutatják a keskeny derekat, és fontos, hogy a felső inkább derékig érjen, ezzel is hangsúlyozva nőies vonalainkat, így a csípő kevés figyelmet kap” – mondja Zsuzsa.

A-vonalú plisszírozott fekete szoknya, tuti befutó, ha vizuálisan keskenyebb csípőt akarunk Fotó: Haáz Vince

A körte alkatúaknak főleg az A-vonalú, térdig érő szoknyákat ajánl, de semmiképpen nem javasolja a szűk miniszoknyákat, mert ezek még szélesebbé, erősebbé tehetnek csípőben. Érdemes a keskeny derekat láttatni egy vékony övvel, vagy a blúz felső része legyen a szoknyába betéve, ne lógjon rá a szoknyára, mert az eltünteti a vékonyabb derekat. A nadrág esetében a sötétebb színeket részesítsük előnyben – kék, fekete, szürke vagy barna árnyalat. A világosabbakat inkább kerüljük el, de ugyanez igaz azokra a farmerekre is, amelyek térd felett koptatottak, szaggatottak, zsebesek, virágosak, mintásak, vagyis ami magára vonzza a figyelmet – fejti ki.

Olívazöld: sötét, meleg árnyalatai előnyösek az ősz típusnak Fotó: Haáz Vince

Egyszerű is lenne az élet, ha ebben kimerülne a tanácsadás, de mivel nem próbababák vagyunk, hanem személyiséggel rendelkező hús-vér emberek, ezért a folyamat nem egyszerű. Nekem például jól áll a borvörös, burgundi, rothadt meggy árnyalat, a sötét olíva és a mélyzöld is, csak ne legyenek túl élénkek és csillogóak – tudtam meg a „személyes” stílustanácsadómtól, aki szerint inkább sötét ősz típus vagyok az évszakok szerinti felosztásban. Az arcom közelében lévő fekete azonban nem hat rám jól, karikás lesz tőle a szemem alatt, viszont kedvelem a fekete felsőket, ezért a gardróbom átnézése közben nem is dobtam ki a fekete blúzokat, hanem inkább átgondoltam: ilyenkor teszek ékszert a nyakamba vagy fülembe, esetleg rúzst az ajkaimra, és máris jobb az összhatás.

Nem mindig új ruhákra van szükségünk, elég, ha megszeretjük a sajátjainkat Fotó: Haáz Vince

Most már kezdem átlátni, hogy még mire van szükségem ahhoz, hogy jobban kombinálható ruhatáram legyen, azaz a legtöbb darabom találjon egymással. Ezáltal könnyebbek legyenek a reggeleim, és ha vásárolni megyek, akkor ne fésüljem át az egész boltot, hanem ismerjem a számomra jótékony színeket és fazonokat. Nem keresem az élénk árnyalatokat, a hideg színeket, a nagyon kontrasztosan mintás nadrágokat, a combközépig érő felsőket, a csípő fazonú nadrágokat, a háromnegyedeseket sem. A legjobb ebben az, hogy így nagyon hamar végzek a boltban, mert nem érzem a késztetést, hogy mindent megfogjak. Ráadásul pénzt spórolok, ugyanis nem veszek meg olyat, ami megtetszik, de tudom, hogy csak a komódomnak állna jól.

Azt is tanulom, hogy ne csak mindig ugyanazokat a ruhákat párosítsam egymással, hanem legyek nyitottabb, és kísérletezzek a meglévő darabokkal, hiszen nem biztos, hogy mindig új ruhára van szükségem, csak egy új megjelenésre, egy új érzésre, és ezt nem csak új ruhák vásárlásával érhetem el. Elég ha más szemmel tekintek a saját gardróbomra.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.