A motoros klub egy második család

Péter Beáta 2019. augusztus 23., 15:35 utolsó módosítás: 2019. augusztus 30., 15:54

Nem vernek szét kocsmákat, nem elvetemült gazfickók, nem kell tartani tőlük az utakon. Sőt, akárki nem lehet teljes jogú tag, egy motoros klubba tartozni becsületességet, emberséget, szavahihetőséget feltételez. Szigorú szabályok szerint működtetik ezeket a társaságokat, MC-snek lenni több mint hobbi, ez életforma. A csíkszeredai Rebel Wolves MC klubházába voltunk hivatalosak, ahol azt is megtudtuk, mit nem szabad megkérdezni egy motoros klub tagjától.

A motoros klub egy második család
galéria
Látványos az utakon, amikor egy motoros klub elindul Fotó: Forrás: Rebel Wolves MC

A ház előtt szebbnél szebb motorok, bent az asztaloknál az éppen lejárt motoros baleset-megelőző képzés tanulságait beszélik meg a fiúk. A falakon fotók, elismerések, oklevelek, baráti motoros klubok jelképei, ajándékai, az egyik terem közepén billiárdasztal, oldalt bárrész, a másik teremben színpad fény- és hangtechnikával felszerelve. Hívatlanul nem léphet be akárki, de a barátaik számára mindig nyitva áll a klubház. Több mint tíz éve hozták létre Csíkszeredában a Rebel Wolves MC motoros klubot.

Végigjárni a lépcsőfokokat

„Ez egy összetartó közösség, zárt ugyan, de nem teljesen, mert be lehet kerülni ide, csak ennek is megvan a módozata. Van egyfajta rituálé. Soha nem alakulhat meg MC, ha a többi klub nem egyezik bele. Ez az egész világon elfogadott dolog, hogy mi létezünk, és amit ír a mellényünkön, abba a többi klub is bele kellett egyezzen. Ez a szubkultúra Amerikából indult, ezért is vannak angol kifejezések, megnevezések, ez a normatíva, mindenki így használja” – magyarázta Gergely Mátyás, a Rebel Wolves MC egyik tagja.

„Az MC-világ a negyvenes években kezdődött, amikor leszereltek a repülőpilóták. Megvolt ez a közösség, ott alakultak az első klubok” – kapcsolódott be a beszélgetésbe a klub alelnöke is, Szentes Szabolcs. Mint mondta,

az országban működő többi motoros klub is el kellett fogadja, amikor több mint tíz évvel ezelőtt eldöntötte néhány csíkszeredai motoros, hogy megalapítják a Rebel Wolves MC-t.

Ahhoz, hogy valaki tag lehessen egyfajta iskolát kell kijárjon, megvannak a lépcsőfokai. Előbb supporteri státust kap, majd az együttmozgó, a hangaround, majd feltételes tag, prospect lesz, és csak ezután lehet teljes jogú klubtag. Ez akár három-négy évig elhúzódó folyamat. „Ez igazából egy család: egymásért kiállunk, ha valami gond van, ha valaki bajban van, segítünk neki, rendszeresen találkozunk itt, beszélgetünk. Valamilyen szinten életforma is, mert hasonló gondolkodású emberek kerülnek ide, és azért van az a három év, hogy megismerjük egymást, hogy mi is tudjuk eldönteni, hogy az adott ember közénk való-e, és ő is tudja eldönteni, hogy szeretne-e közénk tartozni. Az nem jó egy társaságban, amikor a teljes jogú tagok jönnek-mennek. Erre jó ez a tanulóidőszak. Nagyon ritka az, hogy valaki kiszálljon, ha már teljes jogú tag. Vannak szabályaink, mert anélkül nem működhet egy közösség” – mutatott rá az alelnök.

Jótékonysági megmozdulások

Ha egy jelöltről a klubtagok úgy gondolják, hogy jól teljesített a különböző tanulófázisokban, akkor kaphatja meg a teljes tagságot. Fontos szempont, hogy az illető szavahihető, korrekt, megbízható legyen, számít a klubba fektetett energia, hogy mennyire veszi komolyan a szabályokat és a klubéletet, és az is, hogy ne csináljon olyant, ami a klub kárára megy – akár anyagilag, akár erkölcsileg.

„A közhiedelemmel ellentétben mi nem bűnszervezet vagyunk, nem megyünk és verünk szét kocsmákat, ahogy az a filmekben látható. Ellenkezőleg: mi erkölcsileg próbálunk példát mutatni akár a civil motorosok, akár mások számára is. Akit tudunk, azt segítjük, számos jótékonysági tevékenységünk, programunk is van. Ez is jellemző az MC-s életre”

– hangsúlyozta Mátyás. Azt is elmesélte, ő hogyan lett teljes jogú klubtag: valamikor a klub alapító tagjainak egy részével együtt nőtt fel, együtt álmodtak a motoros életről, bár akkor nem ismerték még az MC-s világot. Mivel később végezte el a motoros iskolát, egy ideig autóval követte a barátait.

Szigorú szabályok szerint működtetik ezeket a társaságokat Fotó: Forrás: Rebel Wolves MC

„Aztán egy évig motoroztam, közben eljártam velük is, hogy legyen egy kis rutinom, majd jelentkeztem, hogy ide szeretnék tartozni. Ismertek már, nem volt senkinek ellenvetése, mondták, hogy próbáljam meg, de azt is, hogy a gyerekkori barátságunk itt nem sokat ér, az alapoktól kell induljak. Ha megkértek valamire, meg kellett csinálni, kellett teljesíteni emberként is. Rengeteg alázatot és bölcsességet tanultam ebből az egészből. Itt nem számít az, hogy jól szituált vagy, avagy sem, itt a becsület, a korrektség, az odaállás fontos.”
Az MC tagjai elmondták, vannak ugyan tisztségek a klubon belül – elnök, alelnök, Road Captain, secretary, treasury – , amelyek nem járnak különösebben több joggal, sőt, annak, aki tisztséget képvisel, több munkája és felelőssége van.

A klubház mint motoros otthon

A beszélgetés során elhangzott, a klubház fenntartása kemény munkával jár, mindig van tennivaló: tűzifa-előkészítés, takarítás, bevásárlás, bározás.

„Ez nem nyilvános kocsma, ez az otthonunk, de mivel motoros klub vagyunk, kocsmának van berendezve, nagyon jó hangulat van. Teljesen nem nyitott, de a barátoknak mindig van hely, amikor itt vagyunk, szoktak is jönni. Most, hogy meghívtunk, innentől akármikor jöhetsz”

– tette hozzá Mátyás. A tagok hetente ellátogatnak ide, hogy gyűlést tartsanak, mert tudják, fontos az, hogy rendszeresen találkozzanak. Ilyenkor megbeszélik a terveket, hogy hová menjenek, ki menjen, ki képviselje a klubot egy adott találkozón. De a problémáikat is kibeszélik itt és igyekeznek egymásnak segíteni. 

A barátok előtt mindig nyitva áll a klub Fotó: Péter Beáta

„Nagyjából mind családos emberek vagyunk. Van az otthoni családunk és van a klub. És úgy működhet ez jól, ha harmóniában van ez a kettő, mert ha valamelyik rovására kezd menni, akkor már baj van. Nekünk fontos szempont, hogy a két „család” össze legyen vonva. Ezért szoktunk elmenni családos napokra, programokat szervezünk közösen, de komaságok, barátságok alakultak ki az évek során. Míg mi itt vagyunk férfiakul, sokszor a lányok már unják ezt a helyet, és összeülnek valakinél. De olyan is van, hogy közösen bulizunk itt, de akár lemegyünk közösen a tengerpartra” – hangzott el. Nők nem lehetnek klubtagok, ez alapszabály az MC-s kultúrában – tudtuk meg.

Nyári és téli partik

És hogy mit nem szabad megkérdezni egy motoros klub tagjától? Azt, hogy hányan vannak a klubban – válaszoltak a motorosok. „Ezt nem szokták megmondani sehol. Aki kíváncsi, jöjjön közénk, számolja meg” – mondták nevetve. Azt viszont hallottuk, hogy milyen zenét játszanak le szívesen a klubban. „Nálunk a rockzenék szoktak menni, de nem mindenki rocker. Ugyanígy az sem szabvány nálunk, hogy milyen motorja legyen valakinek.”

Az utakon Fotó: Veres Nándor

A kluboknak általában van egy nyári és egy téli bulijuk, egymás rendezvényeire eljárnak, nemcsak az országban, hanem határon túl működő motoros közösségekbe is. Szinte minden hétvégére jut egy-egy találkozó, parti. Ez remek alkalom arra, hogy egymással tartsa a kapcsolatot az MC-s közösség.
„Ez egy nagy közösség. Bárhol járok és valamilyen problémám van, például lerobban a motorom Magyarországon vagy Németországban, egyet telefonálok és egyből érkezik a segítség. De nálunk is ez van, ha éjszaka hívnak, akkor is rögtön megyünk. Ha valaki egy motoros klub tagja, arról tudjuk, hogy megbízható, a szavának súlya van” – fejtette ki Szabolcs.

Szinte mindenki a motorosok ellensége az úton

A motorosok úgy vélik, még mindig nem fogadják el az autósok őket mint a közlekedés teljes jogú tagjait. „Ideje lenne, hogy az autósok is rájöjjenek, a motorozás szép dolog.

A motoros nem az autós ellensége, az autós zavartalanul közlekedhet akkor is, ha a motoros megelőzi.

Ez azért van, mert a motor kisebb, keskenyebb, gyorsabb, de vannak korlátai is. És az autósok életveszélybe sodorják, de akár meg is ölhetik. Megszoktuk már, hogy itthon szinte mindenki ellensége a motorosoknak az úton. Nem figyelnek rád, haragszanak, ha megelőzöd. Minden férfi igazából a lelke mélyén motoros, csak van, aki vagy nem mer, vagy nem engedik neki. És ezért irigy arra, aki ezt meg meri valósítani és megteheti magának. Az utakon direkt kijön, hogy ne tudd megelőzni, szórakozik veled, fékezget, vannak ilyenek. Ha nyugatabbra megyünk,  ahol több a motoros, régebbi a hagyomány, ott észreveszik a motorost a tükörből, s félrehúznak, hogy tudj elmenni mellettük” – mutatott rá Mátyás.

Minden férfi igazából a lelke mélyén motoros? Fotó: 123RF

Motoros bárki lehet, klubtag nem éppen. Ha valaki egy MC-be tartozik, az felelősség, kötelezettség, be kell illeszkedni – összegeztek a fiúk a beszélgetésünk végén. „Ha valamit megígértünk, be kell tartani, itt az ember rendet is tanul. Tőlünk egy ember távozott eddig, ő is a család miatt. Ha otthonról nem támogatnak, ezt nem lehet csinálni. Ha mindig úgy megy haza innen, hogy vita van, akkor választani kell. Nálunk az első a család, a munkahely és a klub. Vannak motoros klubok, ahol az első helyre a klubot teszik, de azok nem mi vagyunk. Mi nem ebből élünk, ez egy jó kemény hobbi inkább.  Itt székek nem repülnek. Nálunk a tagok egész nap dolgoznak, az egyik fűrésztelepen, a másik fest, a harmadik autót szerel, a negyedik bádogos, van bútorasztalos és magánvállalkozó is. Péntek esténként gyűlünk itt össze, nyáron minden hétvégén van valahol találkozó, télen a partik. Jó tartozni valahová, és kell is” – nyomatékosította Szabolcs. Mint mondták, az utazásokat közösen állják, beosztják, hogy éppen ki megy az adott hétvégén a találkozóra. „Az egységben van a nagy erő, nem abban, hogy szétverünk egy kocsmát. Ez nálunk abban mutatkozik meg, hogy segítjük egymást” – zárta a beszélgetést Mátyás.

Jótékonyság is jellemzi a motorosokat Fotó: Veres Nándor

Illa-berek, nádak-erek, a motorosok jó emberek

A csíkszeredai Rebel Wolves MC is tagja a Székelyföldi Motoros Összefogásnak, a SZMÖ-nek, és már hetedik alkalommal vettek részt szervezőként a szentegyházi strandnál a Székelyföldi Jótékonysági Motoros Találkozón. A csíkszeredain kívül további négy klub tagja a SZMÖ-nek: a kézdivásárhelyi Flagellum Dei MC, a székelyudvarhelyi Independent Eagles MC, a kászoni KMB Motors MC és a régeni Sons of Attila RC. Ahol tudnak, ott segítenek, mindig van egy vagy két személy, akinek szüksége van az anyagi támogatásra, általában gyerekek, akiket műteni kell, vagy orvosi kezelésre szorulnak, és a szüleik nem tudják előteremteni a szükséges összeget. A Rebel Wolves MC tavaly kétnapos évfordulós bulit tartott, egészen távoli klubokból is érkeztek tagok az ünnepségre. Állandó programjaik közé tartozik, hogy pünkösdkor motoros felvonulást tartanak az Ezeréves határhoz. 

 A cikk először a Székelyhon napilap Liget című életmód-kiadványában jelent meg 2019. augusztus 23-án.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról

A Príma Press Kft. által üzemeltetett liget.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

A liget.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID liget.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll liget.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs liget.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év harmadik fél
_gat google.com 1 nap harmadik fél
_gid google.com 1 nap harmadik fél
cX_G brat.ro/sati 365 nap harmadik fél
cX_P brat.ro/sati 365 nap harmadik fél
cX_S brat.ro/sati munkamenet harmadik fél
evid_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap harmadik fél
evid_v_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap harmadik fél
evid_set_{customer_id} brat.ro/sati 1 nap harmadik fél

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (szekelyhon.ro; kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ liget.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. Az alapműködést biztosító sütik a látogatók azonosítása nélkül gyűjtenek információkat a weboldal használatáról.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, cX_G, cX_P, cX_S, enr_cxense_throrrle, evid_{customer_id}, evid_v_{customer_id}, evid_set_{customer_id}.

 

NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_

 

NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMAL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.

 

NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport