Esésiskola, fegyelem: nem durva sport a cselgáncs

R. Kiss Edit 2017. november 21., 16:00 utolsó módosítás: 2017. november 21., 18:34

Egészséges, harmonikus testi fejlődést biztosító sportág a cselgáncs, amiről tévesen él az a köztudatban, hogy durva volna. A dzsúdóedző fiúknak és lányoknak azért is ajánlja, mert fegyelmet és önfegyelmet feltételez, és segít a sérülések elkerülésében.

Esésiskola, fegyelem: nem durva sport a cselgáncs
galéria
Csíkszenttamási kis dzsúdósok és Dánél Szabolcs edző. Fiúk és lányok is cselgáncsozhatnak Fotó: Sándor Csilla

Tévhit, hogy a cselgáncs durva sportág, épp ellenkezőleg, a testi épség megóvására is ajánlott, hisz aki dzsúdózik, az megtanul úgy esni, hogy ez a legkisebb sérüléssel járjon – mondta el Dánél Szabolcs.

A Csíkszeredai Iskolás Sportklub keretében dolgozó cselgáncsedző szerint ahogy a korcsolyát, az úszást, úgy a cselgáncs alapjait is be lehetne vezetni az iskolákba, hisz azon gyermekek számára is jó lehet, akiknek például a korcsolyázás nem megfelelő.

Öt éves kortól, fiúknak, lányoknak

Van, ahol már óvodás korban elkezdik, Kolozsváron például már napköziben is oktatják a cselgáncsot – tudtuk meg Dánél Szabolcstól. Az edző az ötéves kort tartja megfelelőnek a kezdéshez, meglátása szerint addigra lesz a gyermek megfelelően önálló.

Edzőtől függ, hogy dolgozik-e lányokkal Fotó: Sándor Csilla

Az, hogy a lányok is cselgáncsozhatnak-e, edzőtől függ, vannak ugyanis oktatók, akik csak fiúkkal dolgoznak. Dánél Szabolcs azonban szívesen dolgozik lányokkal is, nála a csapat fele fiú, fele lány, és igyekszik úgy toborozni, hogy ez az arány megmaradjon – mondta.

Az edző szerint a cselgáncs mindenkinek megfelelő sportág, ugyanúgy, mint például az úszás. Véleménye szerint egyébként ez a két sportág a leginkább egészséges.

Sérült vagy műtéten átesett személyek is gyakorolhatják: szintén kolozsvári példa, hogy olyan gyermekek fejlesztésére használták, akik korábban nagyműtéteken estek át – mesélte el az edző. Nem véletlenül Magyarországon jövőtől az 1–4. osztályos kerettanterv része lesz a cselgáncs – tette hozzá.

„Nem durva sport”

Dánél Szabolcs kifejtette: tévhit, hogy a dzsúdó durva sportág volna.

„Amit látunk a tévében, az versenysport, és az valóban durvábbnak tűnik, amíg azonban addig eljutunk, a sportoló annyira felkészül, hogy csak a kívülállónak tűnik keménynek az, amit lát”

– mutatott rá a szakember. Az edző szerint a dzsúdóban is van sérülés, de nem több, mint más sportágban, sőt, szerinte még kevesebb is. Érdekesség, hogy számos futballklubnál – ilyen például az Arsenal is – dzsúdóedző tartja a sportolóknak az esésiskolát, azaz tanítja, hogyan kell úgy esni, hogy abból ne keletkezzen sérülés.

Hol lehet cselgáncsozni?

Csíkszeredában az Iskolás Sportklub, illetve a Sportklub keretében van cselgáncsoktatás gyermekeknek, fiataloknak. Emellett a csíkszeredai Városi Sport Klub keretében is versenyeznek a sportágat már magas szinten művelő dzsúdósok, tehát van lehetőség a folytatásra is, ha valaki versenyszinten is művelni akarja a sportágat. Ugyanakkor néhány magán egyesület is működik. A csíkszeredai sportiskola keretében Csíkszereda mellett Csíkszenttamáson és Szentegyházán is van cselgáncs, korábban pedig Csíkszentdomokoson is volt.

Fegyelmet és önfegyelmet feltételez Fotó: Sándor Csilla

Az oktatás ingyenes a sportiskolánál, Csíkszeredában van egy önkéntes, minimális szülői hozzájárulás, amit az anyagi költségek fedezésére használnak, a környékbeli településeken működő csapatoknál pedig hozzájárulnak a szülők az edzők ingázási költségeihez.

A felszerelést – a ruházatot – biztosítani tudják a kezdő gyermekeknek, használt, de jó minőségű ruhát kaphatnak.

Később, ha minőségibb kimonót akar magának a gyermek, akkor megveheti a szülő, de a ruházatot tovább is tudják biztosítani a magas szinten versenyző sportolóknak is. Igaz, idén egyetlen új kimonót sem kaptak, és már november van, nehéz anyagi helyzetben van idén az Iskolás Sportklub – hívta fel a figyelmet az edző. Hozzátette ugyanakkor, hogy

a legolcsóbb sportágak közé sorolható a cselgáncs.

Edzés heti kétszer

Dánél Szabolcs azt mondta, kezdő korban véleménye szerint a heti két edzési alkalom elegendő, elsősorban azért, hogy a hét más napjain a gyermek más sportágat is kipróbálhasson, és majd eldönthesse, melyik számára a leginkább megfelelő. „Nálunk gyakran azért kezd el a gyermek egy-egy sportágat, mert a szülei is azt gyakorolták, így viszont nem biztos, hogy megkedveli,

azt tartom jónak, ha más sportágat is kipróbálhatnak a gyermekek”

– fejtette ki az edző.

Súlycsoportokba osztva

A dzsúdóban az is jó, hogy súlycsoportok vannak, így nem fordulhat elő az, ami más sportban viszont igen, hogy kicsi a nagy ellen, vagyis nagy tömegbeli különbséggel rendelkező gyermekek találkoznak a pályán – emelte ki az edző, hozzátéve, itt mindenki megtalálhatja a helyét, akár a túlsúlyos gyermek is. A súlycsoportok hátránya viszont, hogy néha előfordulhat az is, hogy fogyni kell, hisz például ha egy szezont elkezdenek egy bizonyos súlycsoportban, akkor jó azt azzal a testsúllyal végig is vinni. Az edző szerint ugyanakkor a fogyáshoz szükséges önfegyelem is a gyermekek javára válik, sokat erősíti őket.

Esésiskola

Az önfegyelem és fegyelem a cselgáncs alapkövei – emelte ki Dánél Szabolcs. Kihangsúlyozta, az egészséges fejlődés biztosítása mellett

a cselgáncs a testi épség megőrzésére is jó,

hisz megtanulnak a dzsúdósok úgy esni, az esést úgy levezetni, hogy az a minimális kárt okozza bennük. „Ha magát a cselgáncsot nem is, de az esésiskolát bevezetném minden egyes óvodába, iskolába, hisz ennek mindenki hasznát veszi” – mondta az edző.

A helyes esést itt lehet a legjobban megtanulni Fotó: Sándor Csilla

Bár Csíkszeredában erre még nincs példa, nemcsak gyermekkorban, hanem felnőttként is el lehet kezdeni ezt a sportot, nem versenyszerűen, hanem tömegsport jelleggel, az egészség megőrzése érdekében – ajánlotta még Dánél Szabolcs.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.