Gyerekeink a Facebookon: posztoljunk, de előtte gondoljuk át!

Péter Beáta 2019. szeptember 25., 18:31

Cuki ruhába öltöztetett, vicces helyzetben, alvás közben vagy éppen örömteli pillanatban lefényképezett gyerekek fotóival naponta találkozunk a közösség oldalakon. De mit szólnánk ahhoz, ha a gyerekünk készítene fotókat rólunk, majd válogatás nélkül posztolná ezeket, meg sem kérdezve minket? Mit vesz át a gyerek a szülők internetezési szokásaiból, és milyen következményei lehetnek annak, ha nem gondoljuk át, mit hozunk nyilvánosságra a gyerekünkről?

Gyerekeink a Facebookon: posztoljunk, de előtte gondoljuk át!
galéria
Közös szelfi. Csak a szűk baráti kör, vagy a nagy nyilvánosság is fogja látni? Fotó: 123RF

Kevés olyan szülő van, aki legalább egy fotót ne posztolt volna a gyerekéről valamelyik közösségi oldalon. Van, aki csak nagyon ritkán, de olyan is, aki naponta ötöt-hatot, s lehet, hogy eszükbe sem jut, hogy a nyilvánossá tételnek veszélyei is lehetnek, és az sem, hogy a gyereke a későbbiekben talán kényelmetlenül érzi magát a fotók miatt.

Lázár Csilla, a Spektrum Oktatási Központ ügyvezető igazgatója tinédzser gyerekei környezetében azt tapasztalta, hogy a szülők korlátozás nélkül engedik internetezni a gyerekeiket, és gyakran azt sem tudják, hogy milyen tartalmakat néznek, milyen tevékenységet folytatnak a digitális eszközökön. Éppen ezért fogalmazódott meg az igény, hogy előadásokat tartsanak az internethasználatról a szülőknek is, és a Juventutti Alapítvánnyal közösen több iskolába is eljutottak.

Hangsúlyozta: a minta nagyon fontos. Egyrészt, mert számít, hogy a szülő hogyan viszonyul a családjához, a környezetéhez, a szomszédjaihoz, kollégáihoz, milyen a beszédmódja, hogyan kritizálja vagy méltatja őket, milyen hangnemben beszél velük, mert a gyerek ezt a mintát fogja bevinni a cybertérbe.

Közösségi eseményeken más gyerek is rákerülhet a fotóra, nem csak a sajátunk, ezért kérdezzük meg a szülőket, hogy szívesen látnák-e viszont a képet a közösségi hálón Fotó: Pixabay

„Amikor anyuka otthon a szomszédasszonyról mond két csúnya mondatot, azt legfeljebb a család hallja. De a gyermek ezt a mintát kiviszi, és az osztálytársáról a közösségi oldalon fog »szépeket« mondani, azt viszont az egész világ látja, és más következményei lesznek. Sajnos az van, hogy

az otthoni viselkedési normát az interneten viszontlátjuk.

Másrészt pedig az is minta lesz, hogy a felnőtt milyen tartalmakat oszt meg. Meglepődve látom azokat a képeket, amikor valakik a kisbabájukat vicces vagy giccses környezetbe helyezve fotóztatják – üzleti ág lett a kisbabák fotózása. Ami rendben van, ha nem kerülnek ki a közösségi térbe ezek a fotók. Nem tudom, hogy az a szülő végiggondolja-e, hogy amikor a tizenhat éves gyermekének az osztálytársa kinyomtatja vagy megmutogatja a telefonján ezt a képet, akkor a gyerek hogy fogja érezni magát. Nem érzékeljük, hogy mi a különbség a hagyományos és az online kommunikáció között” – mutatott rá az oktatási szakember.

Míg régebb csak a családi albumokban volt látható gyerekekről készített „csóré fotó”, ma már a nagy nyilvánosságnak mutatjuk meg. Tényleg ezt szeretnénk? Fotó: Pixabay

Vagy itt van a kisgyerekek meztelenségének kérdése. A fürdetős vagy a meztelen gyermekről készült fotóknak hagyománya van, régebb is voltak ilyen képek, csakhogy azokat betették a családi albumba, és más nem látta, nem fényképezte le a mobiljával, nem töltötte fel az internetre.

Most viszont egy fotó utóélete egészen más, mint egykor, és ezt a szülők nem tudatosítják magukban.

„Az az ember, aki sok mindent posztol magáról vagy a gyermekéről, elismerésre vágyik, pozitív visszajelzést remél. Ugyanígy van a fiataloknál is. Csak azt nem gondoljuk végig, hogy ezek az algoritmusok úgy vannak kitalálva a közösségi médiában, hogy rájátszanak a mi gyengeségeinkre, az emberek pszichológiai sérülékenységére vannak ráépítve. Megfigyelt tény például, hogy az emberek az esetek nagy százalékában akkor cserélik a profilképüket a közösségi hálón, amikor rossz passzban vannak, és elismerésre várnak. Ezt tudva a fejlesztők beállítottak egy olyan algoritmust, hogy ha a profilképet cseréled, azt sokkal több ember fogja látni, mintha például a nyaralásodról tennél fel képet. A profilképet sok embernek megmutatja, és ettől olyan boldog leszel, hogy visszamész öt perc múlva is.

Nyilván nem azt szeretnék elérni, hogy boldog legyél, hanem, hogy menjél vissza sokszor az oldalra.”

Lázár Csilla úgy véli, a szülőknek is nagyobb tudatosságra lenne szükségük, ami az internethasználatot illeti, és ha már nagyobb a gyerek, akkor egyeztetni kell vele, hogy posztolhatják-e róla az adott fotót. „Egy tizenéves gyereknek már nem mindegy, hogy mit posztol róla a szülő. Végig kell gondolni, hogy 16 évesen, egy olyan érzékeny helyzetben, amikor a társai bántani akarják a gyermeket, és ez mindenkivel előfordulhat, akkor az a fotó lehet-e tényező.”

A gyerek később azt érezheti, hogy „ellopták a gyermekkorát”, mivel olyan képeket osztottak meg róluk, amelyekhez nem járultak hozzá – véli a gyermekpszichológus Fotó: Pixabay

A képek megosztása több szempontból is árthat a gyereknek – hangsúlyozta Pászthy Bea gyermekpszichológus nemrégiben az M1 aktuális csatorna műsorában. Ezek eljuthatnak pedofilokhoz is, ugyanakkor a „digitális gyermekrablók” felhasználhatják a fotót például reklámcélra, de a gyerek később azt érezheti, hogy „ellopták a gyermekkorát”, mivel olyan képeket osztottak meg róluk, amelyekhez nem járultak hozzá.

Vigh Beáta szellemi tulajdonjogi ügyvéd, internetjogász úgy véli, a gyors visszacsatolás vágya váltja ki, hogy túlzott mértékben kerül fel fénykép a gyerekekről az internetre.

A későbbiekben kortársak céltáblájává válhat a gyerek egy korábban a szülők által posztolt fotó miatt Fotó: 123RF

„Internetjogászként fontosnak tartom az internet szabadságát. Nem feltétlenül ezt a szabadságot kellene korlátozni, sem ezzel, sem más hasonló kényes témával kapcsolatosan, hanem inkább az oktatást, az ezzel kapcsolatos felkészítést, nevelést tartom fontosnak, a felnőttek önmaguk nevelését, önfegyelem gyakorlását. Noha sokszor elég nyűgös végigolvasni azt a sok szabályt, ami a profilok kezelésére vonatkozik a közösségi oldalakon, ez szükséges. Az, hogy beregisztrálok vagy sem természetes személyként, az az én döntésem. Ezt a választási szabadságot nem venném el senkitől, de ugyanakkor ott vannak azok a lehetőségek is, hogy kiválaszthatom, hogy kikkel szeretném megosztani az adott fotót. Ez mindig választás kérdése, és nem a választási szabadságot kellene korlátozni, hanem inkább azt kellene megtanulják az emberek, hogy hogyan kell ezeket használni, kivel oszthatnak, osszanak meg adatokat. Ezeket a mintákat viszik tovább a gyerekeink is.”

Hozzátette, ott, ahol a szülő nem él ezekkel a lehetőségekkel és döntésekkel, a gyerek sem fog foglalkozni az adathasználati kérdésekkel a későbbiekben, a tartalmak megosztását illetően.

Mint javasolja, mielőtt bármit posztolnánk magunkról vagy a gyerekünkről, gondoljuk végig, hogy ugyanazt a fotót szívesen viszontlátnánk-e plakát formában a főtéren is.

A közösségi oldalak is ugyanilyen nyilvános terek, és mindenki mindent lát, hacsak nem eszközöljük a megfelelő beállításokat.

Vigh Beáta a téma jogszabályi megközelítéséről elmondta, a romániai polgárjogi szabályozás 71., 72., 73. pontjában szabályozzák a saját élethez, a privát szférához való jogot, a méltósághoz való jogot és a saját énképhez való jogot. Ezek mind összekapcsolódnak és sérthetetlenek a Polgári Törvénykönyv és a társadalom erkölcsi normái szerint is.

„Minden esetben azt kell végiggondolni, hogy ezeket a jogokat én megsértem-e azáltal, hogy felteszek egy fényképet. Külön a kiskorúakra nem térnek ki ezek a cikkelyek, viszont vannak egyéb szabályozások is, amelyek ide kapcsolódnak. Tudjuk azt, hogy a törvény szerint egy gyereknek 14 éves kor alatt egyáltalán nincs döntőképessége. A nagyobb gyerekeknek részleges döntőképességük van.

Ezekhez kell viszonyítani, hogy a szülő a felelős minden tekintetben azzal kapcsolatosan, amit a gyerekről közöl.

Azokban az esetekben, amikor a gyerek nagyobb, kérhető a beleegyezése. A szülő kötelessége is kérni, és ha ezt nem tette meg, akkor nem csak szabályt szegett, hanem megsértette a gyereknek a saját privát szférájához és énképéhez való jogát. Mert akkor – jogosan – 18 éves kora után jöhet azzal, hogy ezek a fotók nagyon cikik, és miért tette fel róla bárki a családból.”

Fotó: Pixabay

Kifejtette, ide kapcsolódik az Európai Uniós Adatvédelmi Rendelet (GDPR) is, ami Romániában is direkt alkalmazandó, és annak a szabályozása e tekintetben egészen világos. 16 éves kor alatt bármilyen közösségi profil létrehozásához vagy gyerekek személyi adatainak használatához marketing vagy bármilyen informatikai szolgáltatás nyújtásának céljából szükséges a szülői beleegyezés. Az adatvédelmi rendelet lehetőséget biztosított rá, hogy adott esetben a tagállamok ezt az életkort lecsökkentsék. Svédországban, Dániában, Spanyolországban például 13 év a korhatár, amikortól a szülői beleegyezés nem szükséges a közösségi hálón való regisztráláshoz. Ausztriában 14 év, Magyarországon, Németországban, Romániában 16 év maradt ez a korhatár.

„A rendelet szerint akkor nem szükséges a szülői beleegyezés, ha a gyerekeknek nyújtott direkt tanácsadásról és megelőzési szolgáltatásról van szó. Ez rendben van akkor, ha a gyerek olyan helyzetben van, hogy lelkisegélyt kér, de vannak olyan helyzetek is, amikor ezzel is vissza lehet élni, mert azt, hogy milyen tanácsadás folyik gyerekeknek esetleg megelőzés címen, nagyon általános megfogalmazás, és nehezen ellenőrizhető a gyakorlatban. Ezekben az esetekben a gyerekeket csak az tudja megvédeni, ha van egy bizalmon alapuló szülő-gyermek kapcsolat, ahol nem az a fontos, hogy mi a nagyvilág megítélése, vagy hogy rögtön bárhonnan érzelmi visszaigazolást kapjanak a cselekedeteikre. A jó szülő-gyerek kapcsolatban a gyerek el fogja mondani, hogy mi az az aktivitás, amit ő végez az interneten, és így tudunk neki segítséget, védelmet nyújtani.”

Fotó: Pixabay

Az internetjogász megemlítette az abszolút törléshez való jogot, amely alapján kérhető, az adatkezelő visszamenően is töröljön bármilyen adatot rólunk.

Érdemes élni az adathasználat korlátozására vonatkozó jogokkal, de a tapasztalat azt mutatja, hogy az internet „nem felejt”.

Bizonyos fájlmaradványokat nehéz kitörölni, és ha ez az adatkezelőnek nagy megterhelést jelent, akkor a törvény szerint nem is kötelezhető erre. A GDPR lehetővé teszi, hogy a 18 éves korukat betöltött fiatalok éljenek a törlési joggal, amennyiben a szülő megadott róluk adatokat bármilyen honlapon, de akkor sincs garancia arra, hogy mindent el lehet tüntetni. Ezért kell meggondolni, hogy melyek azok a fényképek, amelyeket felteszünk az internetre, és mi történhetik akkor, ha ezek kicsúsznak az ellenőrzésünk alól.

Cuki, nem? De vajon ő is így gondolja néhány év múlva? Fotó: Pixabay

A szakember kiemelte, mivel gyakran fotózzák a kisbabákat otthon, és ilyenkor megjelennek a fotókon a lakás részletei is, ezek biztonsági kockázatot is jelenthetnek. Ugyanakkor jó, ha arra is figyelünk, hogy a különböző közösségi eseményeken való fotózáskor valószínű, hogy nem csak a mi gyerekünk látszik a képen, és a másik szülő talán nem szeretné, ha a nyilvánosság elé kerülne az a fotó. Osztályról, óvodai csoportokról készült képeket tehát jó, ha egy zárt csoporton belül posztolunk, ahol csak a csoport tagjai láthatják, ezt be is szokták tartani.

„Egy kis elővigyázatossággal sok minden megelőzhető. Elsősorban az önfegyelem és a türelem a kulcsa ennek.

Gondoljuk végig, kihez juthat el a fotó, videó, és mi lehet a következménye, ne az vezéreljen, hogy pillanatnyilag milyen cuki a gyerek, vagy milyen jót kacagtunk rajta. Kell a kölcsönös tisztelet és ebbe az egymásról való adatközlés is beletartozik. Tudatosítsuk a gyerekben, hogy mi az, amit ő megtehet, és mi az, amit mi felnőttek megtehetünk és hogy sosem fogjuk ezeket a határokat átlépni, mert különben kölcsönösen sérülhetünk. Most már nagyon sok gyereknek van okostelefonja is, és pörgessük végig azt, hogy mi lenne, ha a gyerek bosszúból lefényképezné a szülőt zuhanyzás közben és feltenné a Facebookra, mert megteheti. Arra kell megtanítani a gyereket, hogy az internet nem fegyver, hanem lehetőség.”

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról

A Príma Press Kft. által üzemeltetett liget.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

A liget.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID liget.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll liget.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs liget.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év harmadik fél
_gat google.com 1 nap harmadik fél
_gid google.com 1 nap harmadik fél

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ liget.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. Az alapműködést biztosító sütik a látogatók azonosítása nélkül gyűjtenek információkat a weboldal használatáról.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, enr_cxense_throrrle.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMAL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport