Sport és művészet együtt: műkorcsolya

R. Kiss Edit 2017. október 31., 15:30

Korai kezdés és koránkelés is szükséges a műkorcsolyához: a sportág gyakorlását már középcsoportosan el lehet kezdeni, edzések pedig reggel hattól is vannak. Szép sport, amelyhez sok kitartás szükséges – ajánlja a műkorcsolyát Bogyó-Löffler Mária.

Sport és művészet együtt: műkorcsolya
galéria
Elegáns, légies sport, amely sok gyakorlást és kitartást igényel Fotó: Gecse Noémi

A műkorcsolyaedző több mint negyven évig dolgozott a csíkszeredai sportiskolánál, jelenleg pedig nyugdíjasként a Csíkszeredai Sportklub műkorcsolya szakosztálya keretében neveli a kisebb-nagyobb műkorcsolyázókat.

Azt javasolja, hogy óvodás korban kell elkezdeni a műkorcsolyát, hisz ez egy olyan sportág, amit hamar, fiatalkorban be is fejeznek a sportolók. Lányokat, fiúkat egyaránt várnak. Fiúkra talán még inkább szükség van, mint lányokra, hisz például a jelenleg műkorcsolyázó 36 fiatalból hatan vannak fiúk. Mivel ez az arány országos és nemzetközi szinten is hasonló, a fiúknak az előmeneteli lehetőségeik is jobbak – emelte ki az edző.

Fotó: Gecse Noémi

A robbanékonyság a legfontosabb

„Legyen élénk a gyermek. Lassú, csendes gyermekekből nem igazán lesz jó műkorcsolyás, hisz itt minden a reflexekre megy ki, a robbanékonyságra” – sorolta az edző, hogy kiből lesz a jó műkorcsolyás. Hozzátette, a felugró magasság, a bátorság, a nyúlékony izomzat is fontos. A hajlékonyság is előnyös, de nem meghatározó.

Először megtanulnak korcsolyázni

A műkorcsolya oktatása a korcsolyázás megtanulásával kezdődik, amint Bogyó-Löffler Mária mondta, úgy szereti, ha ő tanítja meg erre a gyermekeket. „Ezért vannak a kezdő tanfolyamok, ott megtanul a gyermek jól korcsolyázni, és onnan lesznek majd kiválasztva. Szezon vége fele szoktam kezdő tanfolyamot indítani, és akit kiválasztok, aki ügyes, azzal dolgozok egész nyáron szárazon, előkészítjük a fizikumát, a technikai gyakorlatokat, a következő szezont már úgy kezdjük, hogy közös nyelvet tudunk beszélni” – ismertette a módszerét.

Fotó: Gecse Noémi

A szülőre is nagy szükség van

Ha a gyermek műkorcsolyázni szeretne, akkor a szülő nagyon mellé kell álljon – emelte ki az edző. Kifejtette, kicsi gyermekekről van szó, akiket el kell vinni edzésre, és hiába tehetséges valaki, ha a szülő nem segíti megfelelően, akkor nem fogja tudni folytatni. Minden hétköznap kora reggel, hat órától fél nyolcig van edzés, és minden második nap délután is járnak a gyerekek. A korai edzési időpont kapcsán Bogyó-Löffler Mária azt mondta, azért jó ez, mert így a gyermek semmi egyéb foglalkozását nem akadályozza az edzés, innen mehet iskolába. Alapelve, hogy a gyermekek alvásidejéből nem szabad elvenni, ezért elvárás, hogy este korábban feküdjön le az, aki kora reggel edzésre megy.

Hol lehet műkorcsolyázni?

A csíki térségben több lehetősége is van azoknak, akik ezt a sportágat választják. Csíkszeredában a sportiskolánál, a Sportklubnál és a Városi Sport Klubnál zajlik műkorcsolya oktatás és magántanfolyamot is hirdetett nemrég egy edző. Emellett Csíkarcfalván, a Felcsíki Sportklubnál is lehet műkorcsolyára jelentkezni.

Folytatásra is van lehetőség, amint Bogyó-Löffler Mária elmondta, épp azért hozták létre a Sportklubnál is a műkorcsolya szakosztályt, hogy a sportiskola után felnőtt szinten is legyen lehetőség a sportág gyakorlására.

Fotó: Gecse Noémi

Anyagi szempontok

Az oktatás ingyenes a sportiskolánál és a Sportklubnál. Bogyó-Löffler Mária szerint továbbá a legfontosabb, amit be kell szerezni, egy megfelelő korcsolya. Ez pedig nem öntött korcsolya, erre a sportágra az nem használható. Az edzésekre rétegesen kell öltözni, nem szabad túlöltöztetni a gyermeket – emelte még ki az edző. A versenyfelszerelést a szülők fizetik, ők készíttetik el a ruhákat, és ha verseny van, akkor annak jellegétől függően előfordul, hogy a kiszállás költségeihez is hozzá kell járulni.

Szépség és fegyelem

„Nagyon szép testet formál. Csúnya műkorcsolyás nem igazán van, csinosak, szépek, elegánsak, egy lánynak ez prioritás. Fiúknál is elegáns testalkatot eredményez” – írta le a sportág egyik előnyét az edző. Kiemelte, a műkorcsolyában, ahogy a nevében is benne van, a művészet és a sport együtt működik, a gyermekek koreográfiaórákra, balettórára is járnak. Az edző hozzátette: a fegyelem alapfeltétel ebben a sportágban, a kitartás, a szorgalom pedig nagyon fontos. „Nem mindig abból a gyermekből lesz nagyon jó sportoló, aki a legtehetségesebb. Van, aki kevésbé tehetséges, de nagyon kitartó és szorgalmas, és elkerüli azt, aki nagyon tehetséges. Óriási kitartás kell. Nem nehéz sport, nem lehet nagyon elfáradni benne, ellenben nagyon aprólékos. Nagyon sok elem van, amit meg kell tanulni, és azt csak sok türelemmel, ismétléssel lehet” – hívta fel a figyelmet a szakember.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.