A bábszínházban megtörténik a csoda

Péter Beáta 2024. március 21., 14:11 utolsó módosítás: 2024. március 21., 14:21

Ma van a bábszínház világnapja, a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház Udvarhely Bábműhelye pedig eseménysorozattal, mesekönyvvel és lemezzel, valamint egy animációs kisfilmmel is megajándékozza a közönségét – gyerekeket és felnőtteket egyaránt.

A bábszínházban megtörténik a csoda
galéria
Az Udvarhely Bábműhely Az öreg király hagyatéka című előadásából Fotó: Balázs Attila

„Vigyázz! Ott van a boszorkány! Ne menj oda!” – bizonyára hallottunk már hasonló kiáltásokat bábelőadáson a nézőtérről, hiszen annyira beleélték magukat és azonosultak a mesével a gyerekek. De minket, felnőtteket is magával tud ragadni, és visszatalálhatunk gyermeki énünkhöz.

A báb az, amivel a gyermeki lélek maradéktalanul azonosulni tud. A bábszínpad az a hely, ahol teremtünk, és a gyerek ugyanezt csinálja a gyerekszobában: bármit bármiből eljátszhat.

Egy bábelőadás során könnyen jönnek velünk a gyerekek, hamar felismerik és megértik a szimbólumokat, mert ez egy tudatalatti képességünk. A meséken és a bábszínházon keresztül nagyon könnyen megértik és kapcsolódnak a világunkhoz. A gyerek beleszületik ebbe a világba, tapasztalatokat kell gyűjtsön és értékrendet kialakítson. Valahogyan meg kell értenie a létezését, a világ működését, és ehhez nagyon jó eszköz, segítség a népmese, a mese, a bábszínház. A népmesék azért fontosak, mert identitást adnak, erősítenek. Tehát a gyerek a mesék, a bábszínház segítségével, megtanulja a helyét a világban” – magyarázta Lukács Emőke, az Udvarhely Bábműhely vezetője, akivel a világnap kapcsán beszélgettünk.

Úgy véli, az is fontos, hogy a mese, a bábszínház segít a feszültségoldásban, a félelmek leküzdésében, a dolgok megértésében.

„A gyerek megtanulja például azt, hogy ha van gonosz a világban – márpedig találkozik gonoszsággal –, és ha erről a gonoszról vannak tapasztalatai a bábszínházon keresztül, megtanulhatja, hogy ez legyőzhető, uralható, hogy erre vannak eszközeink. Nem egy kézzelfogható eszköz, hanem kap egy lelki tartást, amelyet felnőttkorban is hasznosít.”

Arról is szót ejtünk, hogy a felnőtteknek mit nyújthat a bábszínház. Lukács Emőke rámutatott, a felnőttek ugyanazért ülnek be egy bábelőadásra, mint egy színházi előadásra: a katarzis élményéért, valaminek a megértéséért, elmélyülésért egy kérdésben, érzésben, gondolatban.

A bábszínházban az a csodálatos, hogy két úton tud működik: az egyik a nagyon lírai, a másik a nagyon groteszk. A többit meghagyja a színháznak. A bábszínpadon meg tud történni a csoda, mert behozok egy gubót a színpadra, és egy adott pillanatban előveszem a pillangót, amelyik elrepül.

A csoda a barátunk a bábszínpadon, bármi megtörténhet, működhet. Benne van a teremtés, a fantázia” – hangsúlyozta.

Videó: Tomcsa Sándor Színház

Az Udvarhely Bábműhely a bábszínház világnapja alkalmából kétnapos eseménysorozattal készül: előadások, kiállítások, koncertek várják az érdeklődőket a székelyudvarhelyi Művelődési Házban. De lemezt és mesekönyvet is kiadtak Holdfényből létrát címmel: az elmúlt évek dalaiból gyűjtöttek össze egy csokorra valót, ezeket pedig egy mesés történettel szőtték egybe. A lemezbemutató koncertet március 25-én, hétfőn 18 órától tartják. Ugyanakkor, – a Tárgyak dala című dalocskára építve – animációs videóval és további meglepetésekkel is kedveskednek.


A bábszínházi világnapot a Nemzetközi Bábművész Szövetség (UNIMA) kezdeményezésére 2003 óta ünnepli március 21-én a szakma és a közönség. Idén a világnap hivatalos üzenetét Meczner János Jászai Mari-díjas rendező, érdemes művész, a Budapest Bábszínház korábbi igazgatója fogalmazta meg. Ebben hangsúlyozza, hogy a műfaj sok csodája közül talán a legnagyobb, hogy minden korosztályt 0-99 évesig egyformán képes lenyűgözni és megszólítani. „Semmi sem hasonlítható ahhoz, ahogy a legkisebbek kacagnak, izgulnak, lelkesednek egy bábelőadáson: az ő szemükben a fából faragott, papírból kasírozott vagy textilből megvarrt figura nem csupán él, de létezésének valódi tétje van. Később a csoda születése válik a legérdekesebbé: hogyan mozdul meg egy báb, mi a trükkje, honnan jön a fény.” Úgy véli, a bábművészet a legalkalmasabb arra, hogy kortárs nézőt neveljen: egy bábos koncepció mögött mindig felfedezhető egy filozófiai sík is, a vizuális absztrakció a gyönyörködtetés mellett el is gondolkodtat. „A bábszínház valódi „Gesamtkunstwerk”, ahol a képzőművészet, a színészi játék, az irodalom, a mozgásművészet, a zene, a mozgókép egyenrangúan, egymást erősítve van jelen a készülő műalkotásban. Szintézise mindannak, amit a különböző művészeti ágak külön-külön tudnak, így a nézőre gyakorolt hatásuk is megsokszorozódik.”
0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.