Bábszínházi világnap Székelyudvarhelyen: „ami most lesz, olyan még nem volt”

Péter Beáta 2024. március 20., 15:59 utolsó módosítás: 2024. március 21., 13:33

Kétnapos rendezvénysorozattal ünneplik Székelyudvarhelyen a bábszínház világnapját. A Tomcsa Sándor Színház keretében működő Udvarhely Bábműhely március 24-én és 25-én izgalmas eseményekre várja a kicsiket és nagyokat: előadások, kiállítások, koncertek sorjáznak a programban, és egy különleges könyv is napvilágot látott erre az alkalomra.

Bábszínházi világnap Székelyudvarhelyen: „ami most lesz, olyan még nem volt”
galéria
Nagy Pál, Lukács Emőke és Pál Attila Fotó: Péter Beáta

Március 21-én ünnepeljük a bábszínház világnapját, ehhez kapcsolódóan a Tomcsa Sándor Színház Udvarhely Bábműhelye pedig ebben az évben is színes programokkal várja a közönséget – erről számolt be Nagy Pál, a színház igazgatója, Lukács Emőke, a bábműhely vezetője, valamint Pál Attila színész, zenész a szerdán tartott sajtótájékoztatón.

Az idei rendezvény a legszínesebb az eddigiekhez képest – fogalmazott Nagy Pál.

Ez azt is jelenti, hogy az Udvarhely Bábműhely kezdte megvetni a talpát a színházban, és a városban is egyre nagyobb lenyomatot hagy maga után. Tulajdonképpen ez is volt a célunk, amikor elkezdtük.

Kiemelte, eddig is volt bábszínházi világnapi esemény, de „ami most lesz, olyan még nem volt.”

Március 24-én, vasárnap családi napra várják a művelődési házba a kicsiket és nagyokat: 10 és 18 óra között a koncertteremben bábkiállítás lesz – zenesarokkal, bábkészítéssel, árnykuckóval. Az előtérben a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem bábszínész és média szakos hallgatóinak munkáiból nyílik fotókiállítás.

Lukács Emőke elmondta, fontosnak tartották, hogy egy hétvégi napon a gyerekek a szülőkkel együtt vehessenek részt a programokon. „A szokásokhoz híven bábkiállítással készülünk, a bábbirodalmat minden évben nagyon kedvelték a gyerekek. Idén rendhagyó a fotókiállítás, amely inkább a felnőttek felé nyit. Egyrészt különleges, hogy a fiatalok hogyan dolgoznak, milyen elképzeléseik vannak színházról, bábszínházról, médiáról, másrészt nagyon érdekes, hogy befotóztak a paraván mögé, munka közben kapták lencsevégre a bábszínészt, és ebből hoznak el huszonnégy fotót.”

11 és 13 órától Fabók Mancsi Bábszínháza előadásában látható A háromágú tölgyfa tündére című előadás. A Blattner Géza-díjas Fabók Mariann rendezte produkciót 5 éves kortól ajánlják. 17 órától Nagy Regina rendezésében látható a szatmárnémeti Brighella Bábszínház Tejkút című előadása, amelyet 6 éven felülieknek ajánlanak. A Down-szindrómás gyerekek és felnőttek, illetve családjaik számára az előadás ingyenes.

Március 21-e a Down-szindróma világnapja is, és ennek apropóján már évek óta a Down-szindrómás gyerekeknek és családjuknak ingyenes előadást biztosítunk. Este, fél héttől pedig lesz egy koncert, mert nincs ünneplés muzsika nélkül: a Magyar Örökség-díjas, magyarországi Makám zenekart várjuk nagy reményekkel és örömmel

– magyarázta Lukács Emőke.

Bábkiállítás a 2023-as rendezvényen Fotó: Forrás: Tomcsa Sándor Színház

Hétfőn szervezett csoportok látogatják a bábkiállítást, a színpadi stúdióban pedig 10 és 12 órától tekinthető meg a Tejkút című előadás.

Holdfényből létrát – lemez és mesekönyv

Igazi különlegessége az idei rendezvénynek a hétfő délutáni lemezbemutató mesekoncert: a Holdfényből létrát című rendezvényen az elmúlt évadok gyerekelőadásainak dalaiból hallható válogatás. „Amikor létrejön egy bábelőadás, gyermekszínházi előadás, sokat dolgozunk rajta, nemcsak színészileg, de zeneileg is, de amint lekerül a repertoárról, elfelejtődik. És adódott a kérdés, hogy mit tudnánk belőlük megmenteni, így adta magát, hogy a zenei anyagot” – mutatott rá az Udvarhely Bábműhely vezetője. A dalokat – egy kivételével – Pál Attila zenésítette meg, és a koncertre is ő válogatta ki, majd összekötötte egy laza mesei szállal. De, a történet nem áll meg itt, hiszen ezek a dalok lemezre kerültek, majd készült egy mesekönyv is.

A kiadványok – meséskönyv, CD és USB adathordozó – megvásárolhatóak lesznek a koncert után

– derült ki a sajtótájékoztatón.

„Amikor összeválogattam a dalokat, azon gondolkodtam, hogy kellene valami összekötő, kitaláltam egy mesét, gyorsan kipróbáltam a fiaimon, és működött. Emőke segítségével pedig kigyúrtuk úgy, hogy ez tényleg jó legyen. Itt jött Borbély Hunor – aki elsősorban zenész – a képbe, aki játszott már két előadásunkban, rá gondoltunk, hogy egészítse ki a zenekart, mint zenész, énekes, gitáros. Amikor felmerült, hogy rögzítsük az anyagot, akkor jelezte, hogy ő ezt meg tudja csinálni, mert van egy stúdiója. Vele dolgoztunk, ő a hangmérnöke, hangszerelője, felvevője, énekese a lemeznek. De azt éreztük útközben, hogy hárman kevesek vagyunk a zenei részéhez, úgyhogy bővült a zenekar két taggal, illetve a projektben még részt vesznek bedolgozó bábos kolléganők” – sorolta Pál Attila.

A lemezen hallható alkotók: Borbély Hunor, Lukács Emőke, Stekbauer-Hanzi Réka, a Griff Bábszínház bábszínésze, Tőrös Szilvia, a Griff Bábszínház bábszínésze, Nagy Tímea, az Ariel Színház bábszínésze, Vén Evelin doktorandusz hallgató, bábszínész, valamint Pál Attila. Közreműködött Pál Soma és Pál Regő.

A Tomcsa Sándor Színház idén kettős évfordulót ünnepel. Negyed évszázados fennállásának öröme mellett boldogan summázzák azt is, hogy pontosan 10 éve, 2014-ben mutatták be az első bábelőadásukat, valamint, hogy azóta a Tomcsa Sándor Színházban állandó a bábszínházi jelenlét

– olvasható a könyv előszavában. A lemezről pedig kiemelik: az együtt játszás, zenélés öröme gyűjtötte egybe a tizenkét dalt. „Közösen mesélni, énekelni, nevetni, izgulni valódi öröm, lelke és szellemet megtartó erő” – vallják.

A könyvben és a lemezen szereplő két dalhoz – Tárgyak dala, Cipő-dal – pedig videó is született: egy animáció (Szucher Ágnes grafikáival) és egy videóklip.

Az előadásokra a jegyek egységesen 10 lejbe kerülnek, a koncertekre gyerekek számára a belépés ingyenes, felnőttek számára pedig 10 lej. Jegyeket vásárolni és további információkat kapni a színház jegypénztárában, vagy a 0743-212 131-es telefonszámon lehet.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.