Ahol nincs könyv, ott van-e világ?

Péter Beáta 2024. május 23., 11:42 utolsó módosítás: 2024. május 23., 11:45

Könyvkontinens – Pikareszk pillanatok címmel jelent meg Puskás István legújabb regénye. A székelyudvarhelyi szerző egy valós személy bőrébe bújik fiktív történetével, és megpróbál a világ mozgatórugóira rátalálni.

Ahol nincs könyv, ott van-e világ?
galéria
Puskás István legújabb kisregényével Fotó: Péter Beáta

Puskás István 1967-ben született Marosvásárhelyen, 1990 óta Székelyudvarhelyen él. A közgazdász-könyvelőnek 2021-ben jelent meg az első regénye, a Száz, azóta minden évben jelentkezik egy (vagy két) kisregénnyel: 2022-ben látott napvilágot a négyláb és a Reggel, ha sötét, egy évvel ezelőtt pedig A hadtápos felesége című regényét mutatták be. Legújabb könyvét szüleinek ajánlja, a Molioris Kiadónál megjelent kötet szövegét Nagy Koppány Zsolt gondozta.

Sokan elképzelhetetlennek tartják, hogy egy könyvelő ír. De az embert nem kell azonosítani azzal a szakmával, amit éppen végez pénzkereset szempontjából. Nekem gyerekkorom óta az olvasás a mániám, és már 13 éves koromban írogattam, de azok az írások csak a fióknak készültek.

Később is írtam verseket, még a kommunizmus idején, be is vittem az Igaz Szóhoz Markó Bélának. Nem jelentek meg, talán azért sem, mert rendszerellenes versek voltak. Egyetemista voltam, amikor történtek a vásárhelyi márciusi események, és az számomra olyan trauma volt, hogy éveken keresztül hordoztam magamban. Tudtam, hogy valamikor meg kellene írni. Aztán 2020-ban a második térdműtétem után egyszerűen eljött az ihlet, és leültem, megírtam az első könyvemet. Számtalan hiba van benne, mert az elsőkönyves szerzőknek a legtipikusabb hibáját elkövettem: mindent bele akartam zsúfolni, amit harminc évig hordoztam magamban. A vásárhelyi eseményekből lett egy történelmi katyvasz, családtörténet is van benne, mindent bele akartam tenni. Ma már vékonyodnak a könyvek” – mesélte mosolyogva.


A Száz megjelenése után pedig, ha van egy regényötlete, annak elkészíti a vázlatát, mert szereti megtervezni a szerkezetet, és ahhoz ragaszkodik is. Fontosnak tartja, hogy a forma legyen meg. Időközben kreatív írástanfolyamokon, írótáborokban is részt vett, ajánlja is ezeket minden kezdő írónak. „Úgy tartom, hogy négy írói vonal van. Az első a hagyományos, azaz, az az ember, aki tehetséges, bölcsészkart végez, folyamatosan közöl lapokban, kulturális kiadványokban, és utána lesz belőle író. A második, amelyik kívülállóként érkezik, de kirobbanó tehetségű, valahogy összehoz egy könyvet és onnantól kezdve felfelé ível az útja. A harmadik az, amelyik közepes tehetség, de valamilyen oknál fogva állandóan támogatáshoz jut – pályázat, ösztöndíj stb. –, közölget. És a negyedik az, amelyik a pálya széléről bekiabálna, és magánkiadásba jelenteti meg a könyveit, nem vár addig, amíg valaki támogatja, hanem egyszerűen közlési kényszere van. Ez vagyok én.

Ez a negyedik, a kívülálló általában nem kerül be soha az irodalmi kánonba. De engem nem is zavar. Például, nem hívnak meg könyvfesztiválokra. Meghívathatnám magam, de nem szeretem a kanyarfúrókat. A könyveim kiadásának a költségét én felvállaltam, ha nem térül meg, akkor ez van, nem olyan nagy baj.”

Hozzátette, a saját maga örömére ír, ezek a történetek kikívánkoznak belőle. Mivel – szintén gyerekkora óta – érdekli a történelem, a regényeibe is belefolynak történelmi események, és a könyveiben a múlt mindig kapcsolódik a jelenhez. Legújabb kisregényében, a Könyvkontinensben is váltakoznak az idősíkok, egy idős, már magatehetetlen ember jelenét, visszaemlékezéseit, álmait – írókkal való fiktív találkozásait – fonja össze.

„Ez egy régebbi vázlatom volt, véletlenül találtam meg hozzá a kerettörténetet. Még, amikor A hadtápos felesége regényemhez háborús anyagot gyűjtöttem, egy, a budai kitörésről szóló könyvben jegyzetben utalt a szerző erre az emberre, aki végül a könyvem főhőse lett. Elkezdtem kutatni, egy rövid bejegyzést találtam erről a magyarországi sváb emberről, akit besoroztak a német hadseregbe, részt vett a budai ostromban, Csehországba, majd Oroszországba került, onnan vissza Magyarországra munkatáborba, majd megint Németországba – ez adta a keretet, amit ki kellett tölteni fikcióval. Ezzel az öregemberrel elmeséltetem az élettörténetét, és elképzeltem, hogy idős korában hogyan élt” – magyarázta a szerző, aki – amint az a fülszövegben áll – a viharos huszadik és huszonegyedik századon vezeti át az olvasót.

Közben végignyargal kontinenseken is, főhőse Európától Japánig, Észak-Amerikától a Közel-Keletig, Dél-Amikától Afrikáig és Ausztráliáig, majd megint Európáig mindenütt emberére és… írójára talál. Velük kísérel meg párbeszédet folytatni, alkudozni; néhol humoros, másutt sötét helyzetekbe kerül, mindegyikükkel írásokról beszélget, könyvekből inspirálódik, miközben a történelem, a világ, az emberiség és az emberség nagy kérdéseiről értekeznek.”

Puskás István kiemelte, több szempontot is előtérbe helyezett a történet megírásakor. Elsősorban a főszereplő történetén keresztül szerette volna a mindenkori könyvek iránti szeretetét közvetíteni, ugyanakkor a könyvélményeit is. De szempont volt az is, hogy mindenik kontinensről legyen legalább egy író. Így találkozik a főhős, Reininger úr például Rejtő Jenővel, Murakami Harukival, Elif Shafakkal, Ámosz Ozzal, Faludy Györggyel, Mircea Cărtărescuval, vagy éppen Hermann Hessével.

Fotó: Péter Beáta

„Tudok angolul, de többnyire magyarul olvasok elsősorban, és az afrikai és ausztrál írók művei nem hemzsegnek túlságosan a magyar könyvpiacon. Amikor eldöntöttem, hogy minden kontinensről legalább egy szerzővel »találkozik« a főhősöm, akkor az afrikai és ausztrál szerzők megrendelt könyveire hónapokat kellett várjak.

A másik szempont, hogy próbáltam a szereplőm életébe beilleszteni az illető íróval egy-egy fiktív párbeszédet, amelyekben próbálok bizonyos nagy kérdéseket felvetni és azokra válaszolni, de inkább kérdezni.

És megpróbáltam azt, ami elég nehéz volt és nem mindig sikerült, hogy az a könyv, amiről éppen beszélgetnek, valahogy találjon a főhősnek az akkori vagy olyanszerű élményeivel. Az volt a vezérfonal, hogy eljutok az élete végéig, és a beszélgetések az írókkal a végkifejlet felé haladjanak a témában is.”

Reininger a „jelenben” kiszolgáltatott helyzetben van – egy bejárónő ápolja és olvas fel neki minden nap –, magatehetetlen, nem tud mozogni, beszélni, és végül annyira leépíti magát, hogy ételt sem fogad el, nem eszik, hogy már csak a szellem maradjon.

„El kellett jusson ebbe az állapotba, hogy amikor már semmi se marad, akkor csak a könyvek, a bennük levő gondolatok maradjanak. És amikor ezzel is kész, akkor vége lesz. És eljut odáig az élete végén, hogy az utolsó polcról már csak gondolatban olvassa el az utolsó könyvet, és itt ér véget az élete. Mert, ha könyv nincs, semmi sincs” – összegez a szerző.

A regényt május 23-án, délután hat órától mutatják be a székelyudvarhelyi Városi Könyvtárban, a szerzővel Katona Zoltán beszélget.
0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.