Meddig bírja a házasság? Puskás István új könyvei

Katona Zoltán 2022. március 10., 18:22

Tavalyi debütáló kötete után szinte napra pontosan egy évvel két könnyvel jelentkezett Puskás István. A székelyudvarhelyi közgazdász-könyvelő az elmúlt évben két teljesen eltérő szerkezetű és témájú kisregényt írt, mintha ezzel is azt jelezné, hogy kezdő íróként egyelőre utat, utakat keres.

Meddig bírja a házasság? Puskás István új könyvei
galéria
A két könyv egyszerre jelent meg Fotó: Erdély Bálint Előd

Tavaly márciusban jelent meg Puskás István első kötete: a Száz című, regényként is felfogható kisprózafüzér egy jó vastag könyv alakjában látott napvilágot. A Székelyföld-szerte szakmájának körében ismert (többszörösen díjazott könyvelő-céget vezető közgazdászról van szó) kezdő író kötete elég jól fogyott, és jó kritikákat is kapott. Mint szerzője viccesen megjegyezte, „a Százból mintegy száz kötet Magyarországon fogyott el”, köszönhetően egy könyves webáruháznak.

Két új kisregényét 2021 folyamán írta meg, az írási folyamatot szigorúan a munkarendjébe iktatva – így volt ezzel az első kötete megszületésekor is, Puskást egy kicsit a szakmája is kötelezi arra, hogy adott időben, a nap bizonyos szakában tudjon időt és energiát szakítani az írásra. A Száz után mindjárt két kisregényt írt meg néhány hónap alatt: a négyláb (nem elírás, szerzője szándékosan írta kisbetűvel a kisregény címét) egy család történetét dolgozza fel, míg a Reggel, ha sötét egy tipikus krimi, illetve pszichothriller.

„Meddig bírja a házasság, ha csak szigetként működik a világban, vagy mint egy hajó, amelyik állandóan a viharos tengeren van a hullámok között, s a belsejébe zárva örökösen egymásnak ütődnek a tagjai, a családtagok, s a külvilág sehol sincs?”

– írja a négylábban a szerző, ugyanis a kisregény egy család történetét boncolgatja.

Adott egy fiatal pár és egy ebből következő család, amely a rendszerváltást követő években bővül négytagúvá (apa, anya, illetve egy lány- és egy fiúgyermek), közben vagyoni helyzetük is gyarapodik, az apa felépíti a cégét – ám a magánéleti válság szinte folyamatos, és az évek alatt lassan-lassan mindent porrá zúz. A történetet a négy családtag felváltva meséli el, így négy különböző perspektívából láthatjuk a felemelkedést, a gondokat, majd az összeomlást, mert sajnos a regény vége egyáltalán nem vidám, sőt. „Szóval, úgy tűnt, eléggé meg tudjuk beszélni ezt az egész válást, noha ez a szó annak idején semmilyen tervben nem szerepelt, az egész istenverte tervet el kellett volna a megszületése pillanatában égetni, tudom, de már késő.

Az a pernye és hamu, ami akkor még nem lett, mostanra beborította lassan az egész házasságunk egét, amíg már a nap egy apró halvány csücske sem látszott, és akkor igen, beállt az éjszaka.”

Az éjszaka pedig annyira sötét, hogy visz mindent, s ha ez a néhány mondat spojlerezésnek is tűnhet, a négyláb egy egészen olvasmányos, sőt helyenként szórakoztató írás, amely még csak nem is hosszabb lélegzetű, mert egy üres délutánon vagy pár óra alatt elolvasható.   

A Reggel, ha sötét című krimire ugyanez jellemző, tehát rövid, tömör, szinte filmforgatókönyv-szerű. A történet egy gyilkossággal indul, arra rááll egy nem túl jó lelkiállapotban levő, de tapasztalt rendőrnyomozó, aki mielőtt kezdené kibogozni a szálakat, még jobban belebonyolódik az ügybe. Egy idő után (kb. a könyv felétől) kezd derengeni néhány összefüggés, onnantól már az olvasó is könnyedebben megy a történettel. Itt két ember (az egyik gyilkos és a rendőrnyomozó) mesélik a történetet egyes szám első személyben, ám a végén ez bonyolultabb lesz – persze a mozaikkockák vagy a puzzle darabjai mind a helyükre kerülnek, ám közben jön egy csomó meglepetés. Szórakoztató krimi, de sokkoló is, hiszen tizennyolckarikás részletek is vannak benne, de ez a műfajjal jár.

A két kötet egyáltalán nem függ össze, de egy szál azért mégis közös bennük: a négyláb eleve egy házasságról és annak tönkremeneteléről szól, míg a Reggel, ha sötét című kisregényben a végén összeillő mozaikokból kiderül, hogy egy, illetve két megromlott házasság is van a háttérben.

Mindkét könyv olvasószerkesztője, szövegének gondozója Gagyi Katinka újságíró-szerkesztő-blogger, a szerző az ő felkérésével gondoskodott arról is, hogy köteteinek nyelvezete igényes és hibáktól mentes legyen. Minden kezdő író (de még „haladó” is!) követ el hibákat, egyáltalán nem véletlen a szerkesztő „intézménye”, egy könyv attól csak jobb lesz, ha nemcsak egy szem látja.  

Egy-egy délután alatt elolvasható a két kisregény Fotó: Erdély Bálint Előd

Ami a kivitelezést illeti, Puskás két kisregényét szintén első kötetének kiadója, a DTP Stúdió készítette el technikailag. Tavaly óta a cég kiadót (Molioris) is létrehozott, így már ez szerepel feltüntetve a könyvek borítóján. Mindkét kötetnek levehető borítója van, grafikákkal, a belső keményborító viszont csak a színt viszi tovább, teljesen más. Akárcsak a szerző új írásai, amelyek szintén gyűlnek, és elmondása szerint ha már látszik az, hogy elérnek egy bizonyos számot, akkor azokat is megjelentetné egy új kötetben. Annyit elárult róluk, hogy nem összefüggő, de rövid lélegzetű írások, amelyekből az Előretolt Helyőrség irodalmi lapban, illetve saját Facebook-oldalán már nyújtott némi ízelítőt.

A két kötet már kapható a székelyudvarhelyi Árnika könyvesboltban, a szerző néhány héten belül az udvarhelyi Városi Könyvtárban fogja tartani köteteinek bemutatóját, minden bizonnyal ott is fog beszélni régebbi és újabb írásairól is.

(Puskás István: négyláb. Molioris Kiadó, 131 oldal, Fenyéd, 2022)

(Puskás István: Reggel, ha sötét. Molioris Kiadó, 96 oldal, Fenyéd, 2022)

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.