Aki szenvedett, és életét adta a bűneinkért – filmek Jézusról és az ő kereszthaláláról

Tamás Attila 2023. április 07., 20:17 utolsó módosítás: 2023. április 07., 23:04

Kiapadhatatlan megfilmesítésre váró alapanyag Jézus élete, kereszthalála és feltámadásának története, az elmúlt több mint fél évszázadban pedig számos alkotó nyúlt az evangéliumokhoz, vagy az abból inpirálódott művekhez, hogy időnként meglehetősen monumentális, vagy egyedi nézőpontú alkotásokban mutassák be Jézus életét, kereszthalálát és a húsvéti feltámadást. Ajánlónkban a legfontosabb és legkülönlegesebb húsvéti filmeket vesszük sorra.

Aki szenvedett, és életét adta a bűneinkért – filmek Jézusról és az ő kereszthaláláról
galéria
Jézus, a Getszemáni-kertben Mel Gibson 2004-es, Passió című filmjében Fotó: Icon Productions
Franco Zeffirelli: A názáreti Jézus (Jesus of Nazareth) (1977)

Ha ez nem monumentális alkotás, akkor semmi sem az. Tévéfilmnek készült, és négy részben mutatták be 1977. március 27. és április 24. között. Franco Zefirelli alkotása gyakorlatilag az egész evangéliumot feldolgozza Jézus fogantatásától a feltámadásig, szóval

egy igazán átfogó és grandiózus alkotás korhű jelmezekkel, díszletekkel és rengeteg statisztával, szereplővel.

A megváltót a felejthetetlen tekintetű, égszínkék szemű Robert Powell játssza, és a kor akkori színészei mellett olyan legendás sztárok is szerepet kaptak az alkotásban, mint Ernest Borgnine, James Earl Jones, Stacy Keach, Anthony Quinn, Christopher Plummer és a nemrégiben a John Wick negyedik részében is fontos szerepet játszó Ian McShane is (utóbbi Júdást alakította). A filmklasszikust előszeretettel szokta műsorra tűzni és epizódonként leadni a Duna Televízió, de a teljes alkotást már egy egyszerű kereséssel is megtaláljuk a Youtube-videómegosztón egyben-, és részenként is feltöltve, ráadásul magyar szinkronnal is.

Ha valaki késztetést érez arra, hogy idén húsvétkor ezzel a filmmel idézze fel Jézus életét, akkor ezt több mint hat órán keresztül teheti meg, hiszen ilyen hosszú Zefirelli alkotása. Mondjuk ez manapság pont egy 6-8 epizódos minisorozat játékidejének felel meg, szóval az ünnepi lazításban még jól le is lehet darálni.

Ja, és ez az a sorozat, aminek a fordulatait már nem lehet elspoilerezni…

A világ legszebb története - A Biblia (The Greatest Story Ever Told) (1965)

Egy másik monumentális evangélium-feldolgozás az 1965-ben készült A világ legszebb története - A Biblia. A George Stevens, David Lean, Jean Negulesco által rendezett amerikai film sem arról híres, hogy rövid játékidővel rendelkezne, bár a maga 3 óra 16 percével egész rövidnek tűnik Zefirelli alkotása mellett.

Ez a film is Jézus történetét meséli el az evangéliumok alapján a napkeleti bölcsek Heródesnél tett látogatásától egészen a Megváltó mennybemeneteléig.

Jézust ebben a filmben a 2020-ban elhunyt, legendás Max von Sydow játszotta, de fontos szerepben tűnik fel Charlton Heston színészlegenda (Ben Hur, Tízparancsolat, A majmok bolygója), hiszen ebben a filmben rá osztották Keresztelő Szent János szerepét.

Az öt oscarra jelölt film is egy tökéletes, klasszikus húsvéti néznivaló.

Videó: Rotten Tomatoes Classic Trailers

William Wyler: Ben Hur (1959)

A Lew Wallace regénye alapján készült nagyköltségvetésű, és emiatt monumentális filmben

Jézus mindössze háttérszereplő, hiszen igazából csak a sziluettjét láthatjuk a filmben, és a rá tett egyértelmű utalásokban találkozhatunk vele.

Az alkotás a kitalált Judah Ben-Hur történetét meséli el akit egy félreértés miatt gályarabságra ítélnek, de a film egy bizonyos pontján egy elképesztően látványos harckocsi-verseny részese is lesz. A film 12 oscar-jelölésből 11-et váltott díjra, és amivel 38 éves rekordot állított be, és amit az elnyert oscarok tekintetében csak megismételni tudott a Titanic és a Gyűrűk ura: A király visszatér. Charlton Heston tehát mielőtt eljátszotta volna Keresztelő Szent Jánost, egy mára már ikonikus karakter „bőrében” szerezhetett világhírnevet.

A szintén szédítő játékidejű (3 óra 32 perc) filmklasszikus után még készültek Ben Hur-feldolgozások, legutóbb éppen 2016-ban. A Timur Bekmambetov-féle remake azonban gyalázatosra sikerült, és olcsó utánzata a klasszikusnak, így legjobb tudomást sem venni a létezéséről.

Ha húsvétkor mindenképp Ben Hur-filmet néznénk, akkor csakis a klasszikus mozi jöhet szóba.

Videó: Metro-Goldwyn-Mayer

Martin Scorsese: Krisztus utolsó megkísértése (The Last Temptation of Christ) (1988)

A klasszikus filmekben kevésbé járatosaknak meglepő lehet, hogy a napjainkban meglehetősen abszurd filmekben szerepet vállaló, az eszelős tekintetű őrülteket páratlanul hozó Willem Dafoe is eljátszotta már Jézus Krisztust. A legendás Martin Scorsese 1988-ban bemutatott, Nikos Kazantzakis regénye alapján készült (aki egyébként a Zorba, a görögöt is írta) film Jézus emberi oldalát és vívódásait domborítja ki, a halála előtti megkísértés során meglehetősen tabudöngető és helyenként megbotránkoztató módon.

A film révén betekintést kapunk abba is, hogy Jézus miként képzelte el az életét egyszerű emberként, ha nem a kereszthalált választja.

Videó: Rotten Tomatoes Classic Trailers

Jézus Krisztus szupersztár (Jesus Christ Superstar) (1973)

A világhírű Broadway-musicalből készült film egy újabb egyedi értelmezése a szenvedéstörténetnek, ugyanis a Jézus Krisztus szupersztárban

Jézus és Júdás ellentéte szolgáltatja a történet fő konfliktusát, amit anakronisztikus elemekkel mutatnak be a készítők.

A musicalen és a belőle készült filmen még erősen érződik a hippi-korszak hatása, úgy megjelenítésben, mint egyes stílusjegyekben. A kezdő képsorokban is hippi fiatalokat láthatunk, akik megérkeznek a forgatás helyszínére, Júdás pedig már szerepbe érkezve kezdi kritizálni Jézust, ami majd a Megváltó elárulásához vezet. A rendkívül fülbemászó dallamokat felvonultató rockopera egyes zenei betétei ma is felcsendülnek itt-ott, például az azóta magyarra is lefordított, és előadott Oh Hosanna! dalbetétet többek között a Szentegyházi Passió készítői is beépítették a pantomimre és zenére épülő produkciójukba.

Ha valaki egy lazább, zenés megváltástörténet-feldolgozásra vágyik, akkor a Jézus Krisztus szupersztár tökéletes választás lehet a számára.

Videó: Jesus Christ Superstar

Brian élete (Monty Python's Life of Brian) (1979)

Szintén a nem rendhagyó megváltástörténetek sorába illeszkedik a legendás brit humortársulat, a Monty Python alkotása, ami úgy karácsonyi, mint húsvéti filmnek kitűnő, amennyiben

a rekeszizmainkat is megdolgoztatnánk a már százszor hallott, de századszorra is ütős poénokkal, amik ráadásul magyar szinkronnal még pusztítóbbak.

A Jézussal egyidős Brian történetében a Monty Python-társulat tagjai mindenből viccet csinálnak, ami nem szent, sőt abból is, ami szent és sérthetetlen, és ha legalább egyszer láttuk a Brian életét, sosem fogjuk elfelejteni a kereszten énekelt és fütyörészett Always Look on the Bright Side of Life klasszikust.

Videó: Brian élete

Mel Gibson: A passió (The Passion of the Christ) (2004)

Meglehetősen nagy port kavart Mel Gibson 2004-es, Jézus szenvedéstörténetét bemutató filmje, amiben rendkívül brutális és kegyetlen módon láthatjuk Krisztus szenvedését és kereszthalálát. A héber, latin és arámi nyelven készült filmben Jim Caviezel játssza Jézust (aki a brutális ostorozós jelenetnél a védőruhája elszakadása miatt tényleg kapott néhány erős ostorcsapást), Mária szerepére pedig a román származású Maia Morgensteint választották.

Az erőszakot a már öncélúság határáig tekerő film sokakat megbotránkoztatott, és vannak akik emiatt a mai napig nem hajlandóak megnézni.

Mel Gibson korszakalkotó alkotása mostanság ismét feltűnik a hírekben, hiszen már biztossá vált, hogy készül a folytatás, Passió: Feltámadás címmel. Ebben a tervek szerint visszatér Caviezel Jézus, és Morgenstein Mária szerepében. A János apostolt játszó bolgár Christo Jivkov-ot azonban már nem láthatjuk viszont, hiszen napra pontosan egy hete, március 31-én hunyt el, mindössze 48 évesen.

Videó: The Passion of the Christ

Mária Magdolna (Mary Magdalene) (2018)

Ez a film nem klasszikus és nem is kavart nagy port, azonban az egyedi értelmezése miatt úgy gondoljuk, hogy helye van a Jézus szenvedéstörténetét bemutató filmek listáján. Garth Davis viszonylag új alkotásában

a meglehetősen ellentmondásos megítélésű Mária Magdolnát teszi meg a történet főszereplőjévé, és az ő szemszögén keresztül mutatja be a megváltástörténetet, vagyis azt, hogy miképpen értelmezi azt egy, Jézushoz közel álló nő a tanítványokhoz képest.

Ebben a filmben az azóta Jokert is eljátszó, és a napokban a Joker folytatásának forgatását befejező Joaquin Phoenix alakítja Jézust, A tetovált lány amerikai feldolgozásából is ismert Rooney Mara pedig Mária Magdolnát.

Ha egy különleges nézőpontú, Krisztus-történetre vágynánk, akkor ennek a filmnek érdemes esélyt adni.

Videó: Rotten Tomatoes Trailers

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.