Egyetemi színpad Nagyváradon

Liget 2022. április 04., 11:59

Dimény Levente és Tóth Tünde, a nagyváradi Szigligeti Színház művészei 25 éve házasok, és négy gyermeket neveltek fel. Közös megegyezéssel választottak többször is színházat, vállvetve támogatták egymás elképzeléseit, legyen szó táncszínház alapításáról, előadások rendezéséről, játszásáról, koreografálásáról. Legújabb tervük egy egyetemi színház létrehozása. Az erdélyi Előretolt Helyőrség irodalmi-kulturális lap áprilisi számában Dimény Leventével olvashatnak interjút.

Egyetemi színpad Nagyváradon
galéria
Dimény Levente és Tóth Tünde 25 éve házasok, és azóta együtt dolgoznak Fotó: Forrás: Dimény Levente

Noha van hagyománya Erdélyben az egyetemi színháznak, amiből most épp kiindulnak, az a hiány – mutatott rá Dimény Levente. „Mivel a színháznak szüksége van aktív, őszintén reagáló és véleményező, friss agyú nézőpartnerekre ahhoz, hogy fejlődni tudjon, célba vettük az egyetemistákat mint jövendő szellemi partnereket és nézőbázist. Ez a közeg nagyon vegyes, különböző helyekről érkeznek Váradra a diákok, így segítenünk kell nekik, hogy megtalálják és megszeressék a színházat. Másrészt a Partiumi Keresztény Egyetem művészeti karának is fontos a tervünk.

Reméljük, hogy az egyetemi színpad valamiféle integrátor szerepet fog betölteni, ahol a művészeti szekciók (opera magánénekes, képzőművészet, grafika, zene, művészeti menedzsment) diákjai tudnak találkozni egy közös térben, vagyis a színházi alkotásban.”

Elmondta, feleségével, Tündével együtt gondolkodnak a színházról, és elkerülhetetlen, hogy társak legyenek az alkotásban és a szakmában is. Az egyetemi színpadot is ketten indítják, aminek előzménye volt, hogy eddig is rengeteget foglalkoztak gyermekekkel, óvodás korúaktól nagydiákokig. „Valahogy ez folyamatosan jelen volt az életünkben. Szóval együtt vagyunk hol előadás létrehozóként, hol rendezőként, vagyis rendező – színész elosztásban. Ez többször úgy történik, hogy Tünde rendez és én játszom, vagy én koreografálom az előadást, ahol ő színész.

Sokféle kapcsolatunk van, igyekszünk ezeket a saját helyükön kezelni, és persze az alkotásainkba bevonni egymást, vagy részt kínálni egymásnak.”

A teljes interjút az erdélyi Előretolt Helyőrség áprilisi lapszámában olvashatják. 

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.