Egyre több alkotó tartja számon a Székelyföldi Grafikai Biennálét

Bodor Tünde 2024. április 18., 18:16 utolsó módosítás: 2024. április 18., 18:22

Rangot vívott ki magának a Székelyföldi Grafikai Biennálé a nemzetközi kiállítások sorában, egyre többen neveznek be. A nyolcadik kiadásra (G8) megdöntötte az eddigi rekordot a nevezések száma, a kilenchetes pályázati időtartam alatt 926 művész küldte el 2046 pályaművét a világ 68 országából.

Egyre több alkotó tartja számon a Székelyföldi Grafikai Biennálét
galéria
A G7-en a stratégiákat, idén az egyensúlyt, vagy annak hiányát kellett vizuálisan megfogalmazni Fotó: Vargyasi Levente

A 8. Székelyföldi Grafikai Biennálé beküldési határideje március 30-án éjfélkor zárult, majd ezt követően, április 8–14. között került sor a zsűrizés első szakaszára.

Már 2022-ben is 2000 alkotással neveztek be a képzőművészek – akkor a Stratégiák hívószóra reagálva –, idén közel ötvennel többen mérettették meg magukat.

A legtöbb nevezés Magyarországról (170), Lengyelországból (145), Romániából (106) és Thaiföldről (104) érkezett, de idén megugrott a dél- és észak-amerikai, illetve számos távol keleti országokból jelentkező művészek száma is.

A zsűri a biennálé törzsanyagába 350 műalkotást válogatott be.

„Tekintettel a munkák nagy számára és kimagasló szakmai minőségére, ez nem volt egy könnyű folyamat” – árulta el Ferencz S. Apor képzőművész, a biennálé kurátora.

A kiválogatott művek online formában elérhetővé válnak a biennálé honlapján, illetve elektronikus formában kijelzőkön vetítve a biennálé kiállításain. Az esemény katalógusába 250 mű kerül bele.

Fotó: Vargyasi Levente

A kiállításoknak idén is az Erdélyi Művészeti Központ, illetve a Csíki Székely Múzeum ad teret, a hivatalos megnyitóra 2024. október 11-én kerül sor. Ezt megelőzően a marosvásárhelyi Lábas Házban megnyílik a 2022-ben fődíjas, Nastazja Ciupa lengyel művész kiállítása, de egy sor további kísérő rendezvényre is sor kerül. A díjazott alkotások az Erdélyi Művészeti Központ tulajdonában maradnak. Mint Bordás Beátától, az intézmény vezetőjétől megtudtuk:

a G7 után rekordszámú, 185 pályaművel gazdagodtak.

A biennálé törzsanyagát a szervezők nem tervezik utaztatni, de az évek során az Erdélyi Művészeti Központ (EMŰK) sepsiszentgyörgyi gyűjteményébe kerülő díjazott műveket más helyszíneken is bemutatnák.

Szándékunk inkább az, hogy az eseménnyel Sepsiszentgyörgyre és Csíkszeredába vonzzuk a vizuális művészetek iránt érdeklődő kultúra fogyasztóit”

– tájékoztatott Ferencz S. Apor.

A G8 zsűrijét a szakma nemzetközileg elismert képviselői alkotják: Ciprian N. Isac grafikus, a bukaresti Atelierul de Grafică tervezőgrafikusa, Bucharest Graphic Days kurátora, Erőss István, a Magyar Képzőművészeti Egyetem rektora, Tolnay Imre DLA képzőművész, egyetemi tanár – a győri Széchenyi István Egyetemen tanára, Gyenes Gábor képzőművész, egyetemi adjunktus – a Pozsonyi Képzőművészeti Egyetem grafika tanszékének tanára, Bordás Beáta, művészettörténész, Filep Norbert képzőművész és Ferencz S. Apor képzőművész.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.