Életmesékről és tabukról beszél új podcastjében Kádár Annamária

Hajnal Csilla 2022. január 18., 16:16

Egy anyuka anafilaxiás sokktól reszkető gyermekét nyugtatja a mentőautóban: „azért fázol, mert velünk utazik egy hóangyal is, aki most épp köréd fonja a szárnyait, hogy ne történjen veled baj”. Mese, amely jól tükrözi, hogyan is működik a nehéz helyzetekben erőforrásként szolgáló mágikus gondolkodás. Erről is beszél Kádár Annamária, pszichológus beszélgetőtársával, Vörös István újságíró-magyartanárral „…és boldogan éltek” című, újonnan elindult podcastjében.

Életmesékről és tabukról beszél új podcastjében Kádár Annamária
galéria
Minden második pénteken egy óra hosszúságú részekben a gyereknevelés, a család, a kényes nevelési helyzetek kerülnek előtérbe Fotó: 123RF

Hogyan magyarázza a mágikus gondolkodás jelenségét a pszichológus? Miért érdemes tudnunk róla, és hogyan „használjuk” mindezt? Többek között ezekre a kérdésekre is választ kaphatunk abból a podcastből, amelyet Kádár Annamária, marosvásárhelyi (mese)pszichológus, egyetemi oktató indított január 14-én.

Megtudtuk, egy alkalmi közös munka nyomán merült fel Kádár Annamária kezdeményezésére, hogy közös projektet indítson a kalocsai születésű Vörös István újságíró-magyartanárral. Az elhatározást tettek követték, és a köztük lévő földrajzi távolság ellenére megtalálták a módot arra, hogy rendszeresen jelentkező, főképp szülőket célzó, de mindenki számára, akiben önismereti kérdések merülnek fel (márpedig kiben nem?), vagy volt valaha gyermek, esetleg szeretne gyermeket, érdekes és izgalmas beszélgetésekkel jelentkezzenek. A műsor elérhető lesz valamennyi népszerű online csatornán, így a Spotify-on, Apple Podcaston és a Google Podcaston is, amely kéthetente jelentkezik majd izgalmas tartalmakkal.

A szülőségre készülhetsz bármennyit, úgysem leszel felkészülve soha – vallja Kádár Annamária Fotó: „… és boldogan éltek” podcast csatorna

A szülőségre készülhetsz bármennyit, úgysem leszel felkészülve soha, illetve ha nem is készülsz semennyit, úgyis azokat a dolgokat fogod megtapasztalni, mintha készültél volna, és felkészülsz közben – vallja Kádár Annamária, aki 13 évet készült a szülőségre, de a gyerek nem jött, majd

amikor az örökbefogadás kapcsán egyik percről a másikra ott volt a kezében egy gyerek, akkor ő sem volt felkészülve arra a folyamatra, hogy milyen az, amikor készen kapsz egy gyereket.

Erről is vall az ismert szakember podcastjének első részében, amely már elérhető bárki számára – Túllátni a valóságon: így működik a gyermeki mágikus gondolkodás címmel. Ennek központi témája a gyermeki mágikus gondolkodás fejtegetése, benne feldolgozható horrorral és szülői öncenzúrával, erőt adó, újrakeretezett és torzított életmesékkel, avagy „hagyjuk-e, hogy megnézze a sárkányt a mesében, ha fél tőle, vagy merjük-e elmesélni a Grimm-féle Hamupipőkét?” – tudtuk meg Kádár Annamáriától.

Vörös István Fotó: „… és boldogan éltek” podcast csatorna

A Ligetnek azt is elmondta, az ezután kéthetente, pénteken jelentkező, egy óra hosszúságú részekben a gyereknevelés, a család, a kényes nevelési helyzetek kerülnek előtérbe. A sorozat fontos célkitűzése olyan örök kérdéskörök kibeszélése, mint a felnőtté válás (és felnőttlét), valamint a gyermeknevelés klasszikus tabui. Hiteles és őszinte nyíltsággal kerül terítékre például a halálfélelem, a testvér-féltékenység, az óvás-visszahúzás, a gyermeki mágikus gondolkodás, az életmese vagy éppen a szexualitás témája. A következő két részben pedig a családi mintákat, illetve az olvasóvá nevelés témáját boncolgatják.

A műsor saját Instagram-profilt  és Facebook-profilt is kapott, illetve az adások, és valamennyi megjelenési csatornájuk megtalálható a podcast RSS-oldalán.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.