Húsz év alatt sem fogytak el a poénok: turnéval szülinapozik a Szomszédnéni

Szász Cs. Emese 2022. április 28., 17:41 utolsó módosítás: 2022. április 28., 18:37

Sokáig félt attól, hogy mi lesz, ha elfogynak a poénok, és semmi vicces nem jut többé eszébe – vallja be Bálint Ferenc, Béfé, aki Tóth Szabolccsal (Téesz) együtt immár húsz éve alapította meg a Szomszédnéni Produkciós Iroda humortársulatot. Azóta is vannak karakterek, jelenetek, amelyeket nem felejt a közönség ebből az időből, de közben az is kiderült, hogy „ahol van két poén, ott jön a harmadik is”. Így nem csoda, hogy a 20. születésnapját ünnepli már a duó.

Húsz év alatt sem fogytak el a poénok: turnéval szülinapozik a Szomszédnéni
galéria
Húsz éve együtt a színpadon Tóth Szabolcs és Bálint Ferenc Fotó: Forrás: Szomszédnéni Produkciós Iroda

A kerek születésnap apropóján mikrofonvégre kapott Béfé szívesen nosztalgiázik. Elmeséli, hogy a Kolozsvári Magyar Diákszövetség szülinapja alkalmával léptek fel először együtt Tóth Szabolccsal egy kolozsvári középiskola dísztermében.

„Akkor mindkettőnkben volt egy olyan, hogy ha ez nem fog működni, az emberek nem fognak nevetni, és akkor szerencsére nem kell többet ilyenekkel foglalkoznunk. Nem kell vicceseket kitalálni, gyakorolni, gyomorideggel színpadra állni. De sajnos húsz évvel ezelőtt tetszett az embereknek, amit összehoztunk, és benne maradtunk ebben. Most már szerencsére elmúlt a gyomorideg, de az első színpadi fellépésünk az egyik legijesztőbb dolog volt az életünkben, amit valaha csináltunk”

– eleveníti fel a kezdeteket.

De hogy lesz humortársulat két egyetemistából? Külön-külön hangulatot fokozni már korábban beugrott Béfé és Téesz is egy-egy gólyabálon például, aztán egy közös barátnőjük azt mondta, hogy ha találkoznának, nagy dolgokat tudnának együtt csinálni. „És igaza lett. Hiszen azóta is együtt vagyunk Szabolccsal.”

Bár háromtagúként kezdte a társulat, Béfé szerint

a harmadik tag, bárki is volt, valahogy mindig „megkomolyodott”,

lett egy európai uniós állása például, vagy egy alapítványnál kezdett el dolgozni. Amikor már harmadjára is „elfogyasztották” a „harmadik tagot”, még egy harmadik tag-válogatót is tartottak, amelyen például nem vették fel Felméri Pétert, aki közben szintén eredményes humorista lett. Akkor úgy döntöttek, maradnak duóban.

A húsz évnek amúgy rengeteg állomása volt, a kolozsvári kezdetek és néhány kisebb turné után a Szomszédnéni Produkciós Iroda elindította az Erdélyi Humorfesztivált, egyrészt azért, mert meg akarták hívni a már befutott, ismert erdélyi és magyarországi humoristákat, másrészt pedig szerettek volna kollégákat találni maguk mellé, vázolta Béfé. A humorfesztiválon fedezték fel többek között Felméri Pétert, György Botondot vagy András Elődöt is. „Az Erdélyi Humorfesztivált tizenegy évig csináltuk, aztán úgy döntöttünk, hogy jó lenne átadni a fiatalabb generációnak. Mert minek dolgozni, ha egyszerűen fel is lehet lépni? Mi a nem munkát választottuk” – indokolja a humorista.

Kitalálói és sokáig szervezői az Erdélyi Humorfesztiválnak

Nagy állomás volt az életükben az is, hogy 2008-ban csatlakoztak a Litkai Gergely által vezetett Dumaszínházhoz, amelynek jelenleg is tagjai. „Szerződést kaptunk a Dumaszínháztól, amely révén minden hónapban volt több fellépésünk Budapesten és szerte az országban, úgyhogy utána még öt-hat évig azt csináltuk, hogy vonattal, busszal, autóval tettük meg a Kolozsvár–Budapest útvonalat, hetente kétszer jöttünk meg mentünk, s akkor egy adott ponton elhatároztuk, hogy Budapestre költözünk. Utána is sokat utaztunk, csak az ellenkező irányba” – meséli Béfé.

A társulat közben megkapta 2011-ben a Magyar Rádió „humor-oszkárját” a Bon Bon díjat, majd 2014-ben a Karinthy-gyűrűt is. Most pedig szülinapozni terveznek, ugyanis idén ünneplik fennállásuk 20. évfordulóját.

„Úgy döntöttünk Szabolccsal, hogy mindenképp közönséggel fogunk szülinapozni. Mert az oké, hogy tavaly például a tokiói olimpiát megszervezték résztvevők, nézők nélkül, de ez a humor esetében nem egy lehetőség. Nagyon hülyén néznénk ki egy üres színházteremben csak Szabolccsal, ahogy a sötétben egymásnak mondjuk a poénokat”

– ecseteli a humorista, rámutatva, hogy két évig amúgy sem tudtak Erdélyben fellépni, úgyhogy úgy döntöttek most a lehető legtöbb ember előtt fognak fürödni „ebben a húsz éves fényben”. Összesen 16 helyszínre mennek el szülinapi humorbonbonokat puffogtatni.

 „Ez már a nyolcadik erdélyi turnénk, mindig egy önálló estet viszünk. Mindig újak a poénok, ezeken a helyszíneken eddig mindig teltházaink voltak, szerettek az emberek. Nekünk is jó, mert ugye, csak jobb Erdélyben fellépni, egy otthoni környezetben könnyebb és szórakoztatóbb nekünk színpadon lenni” – meséli. A szülinapi gálaműsorról annyit elárult, hogy megidézik a kezdeteket, de alapvetően a jövőről szól a műsoruk. „Szabolcsnak például volt 16-17 évvel ezelőtt egy hogyan beszél a kolozsvári diák-paródiája, és ő azt teljesen átírta mostani szituációra. Így a gádzsikával most nem a csimitirbe megy, hanem feleségül vette azt a gádzsikát, és együtt élnek.”

Kíváncsiak voltunk arra, hogy egyetemistaként gondolta volna-e Bálint Ferenc, hogy húsz év múlva is nevettetni fog. Azt mondja, örülni örült volna, de nem hitte, hogy ez megtörténhet.

„Nem tudtam, hogy a humort lehet ilyen hosszan csinálni. Mindig attól féltem, hogy mi lesz, ha elfogynak a poénok, ha semmi vicces nem jut többé eszembe. De pont Litkai Gergely nyugtatott meg. Van neki egy olyan mondása, hogy aki két poént kitalált, ki tud találni egy harmadikat is. Úgyhogy az az alapmentalitásom, hogy mindig várom két poén után a harmadikat. És szerencsére mindig jön.”

Az erdélyi turné állomásai:

 • KOLOZSVÁR: május 3., 18 és 20 óra, Auditorium Maximum
 • MAROSVÁSÁRHELY: május 4., 18 és 20 óra, Kultúrpalota
 • ZILAH: május 5., 18 és 20 óra, Vigadó
 • SZATMÁRNÉMETI: május 6., 19 óra, Szakszervezetek Művelődési Háza
 • NAGYVÁRAD: május 8., 19 óra, Nagyváradi Állami Filharmónia
 • KÉZDIVÁSÁRHELY: május 9., 18 és 20 óra, Vigadó
 • BRASSÓ: május 10., 18 és 20 óra, Patria Terem
 • GYERGYÓALFALU: május 11., 18 és 20 óra, Petőfi Művelődési Központ
 • SEPSISZENTGYÖRGY: május 12., 18 és 20 óra, Székely Mikó Kollégium konferenciaterme
 • CSÍKSZEREDA: május 13., 19 óra, Szakszervezetek Művelődési Háza
 • SZÉKELYUDVARHELY: május 14., 18 és 20 óra, Tomcsa Sándor Színház
 • SZÉKELYKERESZTÚR: május 16.,18 és 20 óra
 • NAGYKÁROLY: május 21., 18 és 20 óra, Szent László Közösségi Ház
 • TEMESVÁR: május 22., 19 óra, Merlin Bábszínház
 • NAGYBÁNYA: május 23., 19 óra, Bábszínház
 • ARAD: május 24.,18 és 20 óra, Bábszínház
0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.