Konzol vagy számítógép? – mindkettő drága mulatság mostanában

Liget 2021. július 08., 17:00

Konzol vagy PC? – ez az egyik örökös kérdés a gamerek körében. Mi az előnyük, mi a hátrányuk, anyagi szempontból melyik kifizetődőbb hosszútávon, és miért hiánycikkek a konzolok, számítógépek, és a beléjük járó alkatrészek? Cikkünkben ezekre a kérdésekre kerestük a választ.

Konzol vagy számítógép? – mindkettő drága mulatság mostanában
galéria
A konzoloknak is megvannak a maguk előnyei a PC-kkel szemben, kérdés, hogy kinek mi áll inkább kézre Fotó: Pixabay

A konzolok megjelenése óta vitatéma, hogy közülük melyiket érdemes választani, illetve hogy jobb befektetés-e egy folyamatosan fejleszthető, átépíthető számítógép (PC). Régen egyértelmű volt a válasz: számítógép, mert azon tanulni is lehet, és egyéb feladatok elvégésére is alkalmas. 2021-ben a döntés sokkal nehezebb,

megváltoztak az üzleti modellek, a gyártók hozzáállása a vásárlók felé így, sok esetben a mérleg már a konzolok felé billent, ha a kikapcsolódást szolgáló eszközről van szó.

Van aki a számítógép mellett teszi le a garast, ha videójátékozásról van szó Fotó: Pixabay

Olcsóság mindenek felett

A legújabb és a korábbi generációs konzolok már teljesen más üzleti tervet követnek, mint régen. A gyártóknak a konzol legyártása és eladása nem termel profitot, de ennek ellenére a próbálják a lehető legtöbbet értékesíteni belőlük azzal, hogy elkészítésekor figyelnek arra, hogy a lehető legtöbb aktuális és a korábbi években megjelent játékokat képesek futtatni. És hogy miből profitál a konzolokat gyártó Sony, Xbox és a Nintendo? A válaszokat játékeladásokban kell keresni.

A játékeladások nem csak a játék fejlesztésének és fenntartásának költségét fedezik, hanem a konzolok költségeit is, mindezt hosszú távon.

Ez az üzleti modell azt eredményezi, hogy a vásárlóknak olyan előre optimalizált eszközöket gyártanak, jelentősen olcsóbban, ami jóval kevesebbe kerülnek, mint egy gamer számítógép. A konzol olcsóságához a használttermék-piac is hozzájárul, hiszen játékoktól kezdve kiegészítőkig mindent megtalálhatunk, relatíve olcsóbban (minél régebbi egy adott játék, annál jobban leárazva), mintha újan vásárolnánk, bár ez az üzleti modell sem annyira kockázatmentes, mint hinnénk.

Kombinálni is lehet a kettőt, kontroller segítségével is lehet játszani PC-n Fotó: Pixabay

Igényeinkhez mérten döntsünk

Számítástechnikai eszköz vásárlásakor elsősorban az eszköz rendeltetését vesszük figyelembe. Abban az esetben,

ha már rendelkezünk otthoni számítógéppel, akár fejleszthetjük is a mai játékok gépigényeihez mérten, viszont ez nem mindig célszerű, és nem is olcsó mulatság.

A PC-k legjobb tulajdonsága mindig is az volt, hogy nem csak játékra alkalmasak, hanem munkavégzésre is. Ezzel szemben egy konzol csak játékra, filmnézésre, zenehallgatásra alkalmas, viszont ha a vásárlónak a kikapcsolódás az elsődleges szempont, akkor jobb megoldást jelenthet a konzolvétel, nem csak az ára miatt, de technológiai felszereltsége miatt is.

Egy, a legújabb generációs konzollal egy több ezer lejes számítógépet teljesítményét kapjuk.

Az már alap, hogy letölthetjük rájuk a Netflix, HBO, Spotify, Youtube alkalmazásait (mondjuk ez már a legalapabb okostévéken is lehetséges, szóval a konzol inkább a butatévék „felokosításának” alternatívája), a tévére rákötve a kanapéról és az ágyból is játszhatunk, ami a wireless-kontrollereknek köszönhetően már kábelrengeteget sem eredményez.

Járni jár, de nem jut

Van azonban egy bökkenő, ugyanis a konzolok és a számítógép-alkatrészek (többek között az alaplap és a videókártya) beszerzése napjainkban körülményes, és főként drága mulatsággá vált, amit a világjárvány és a kriptovaluták utáni bányászás nagyban befolyásolta. A pandémia miatti megszorító intézkedések a tech-ipart nem érintették negatívan, épp ellenkezőleg:

a megnövekedett kereslet miatt a konzolgyártók nem tudják kielégíteni az igényeket, emiatt a mai napig hiánycikkeknek bizonyulnak az újgenerációs konzolok.

A kriptovaluták, mint például a Bitcoin árfolyama is hatalmasat ugrott, 2020 márciusától az év végéig mintegy 75 százalékos áremelkedés volt tapasztalható. A bányászok a pénzkeresés reményében több ezer dollár értékben vásárolták fel a virtuális bányászásra alkalmas videókártya-készleteket, azt eredményezve, hogy azok, akik otthoni használatra vásároltak volna ezekből, nem találtak belőlük a webáruházak kínálatában, de a számítástechnikai üzletek polcain sem.

A hiány áremelkedéshez vezetett, a legkorszerűbb videókártyákért pedig kisebb vagyonokat kérnek el, ami sokszor egy konzol vagy egy PC-árával is megegyezhet.

A videókártya- és alaplaphiány a konzolgyártást is megnehezíti, ezért van az, hogy a legújabb Playstation 5 konzol, bár eredeti áron 2000-2500 lejbe került, de csak 4000 lej környékén juthatunk hozzá, mivel a viszonteladók felvásárolták a meglévő készleteket, és mivel ezek a konzolok hiánycikknek számítanak, busás haszonnal próbálnak túladni rajtuk.

Kisebb vagyonba kerül egy korszerű videójáték-setup beszerzése manapság Fotó: 123RF

A szakértők szerint ennek az áldatlan állapotnak lassan vége szakad, hiszen a gyártók is kénytelenek reagálni erre a krízisre, így például

az NVIDIA legújabb gamer-videókártyáit már olyan technológiával fejleszti, hogy azokat ne lehessen kriptovaluták bányászására használni.

A Playstation és az Xbox is készletbővítést tervez az ünnepi szezonra, így az év második felében várhatóan csökkenni fognak az újgenerációs konzolok árai, és talán karácsonyra már a közelünkben levő elektronikai szaküzletek polcaira is felkerülnek a hőn áhított, az elkövetkező évek játékainak futtatására alkalmas videójáték-konzolok.

Kassay Levente
A szerző egyetemi hallgató, szakmai gyakorlatát lapcsaládunknál végzi

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.