Már megint ránk öntöttek egy csomó sorozatot (2.)

Tamás Attila 2023. május 13., 21:17 utolsó módosítás: 2023. május 31., 23:59

Feszült kémthriller, görbe tükör a 18-ik századi oroszországi társadalomnak és arisztokráciának, diplomatákról szóló politikai dráma, tragikus háttértörténetű, diszlexiás nyomozó, és kőgazdag modern cowboyokról szóló történetfolyam – ezek kaptak helyet a Liget tavaszi sorozatajánlójának második részében.

Már megint ránk öntöttek egy csomó sorozatot (2.)
galéria
Fotó: Liget-montázs

Nem mostanában fogunk kifogyni a folytatásos néznivalókból, és annyi új sorozat jelenik meg hétről-hétre, hogy már az aktuális megjelenésekből is kijönne egy vaskos ajánló.

A Liget tavaszi sorozatajánlójának új részében néhány újdonság mellett azokra a sorozatokra koncentrálunk, amikből már legalább egy teljes (vagy annál jóval több) teljes szezon elérhető, így nem érhet az a vád, hogy olyan sorozatokat ajánlunk, amikből mindössze egy-két epizód jelent meg eddig. Ezúttal öt, folytatásos néznivalót ajánlunk.

Rabbit Hole – SkyShowtime, teljes első évad

Jack Bauer, akarom mondtani, az őt alakító Kiefer Sutherland új sorozatban tért vissza 2023-ban, a Designated Survivor után. A Rabbit Hole (A nyúl ürege) kémthriller egy sokadik csavaros sztori, ahol fokozatosan bontakozik ki a teljes sztori, hiszen a nézőt szeretik homályban tartani az ilyen sorozatok készítői. A csapatával bármit elintézni és megmásítani tudó kémügynök, John Weir egy különleges megbízást kap egykori kollégájától, azonban ahogy a pilotban eszkalálódnak a történések, a végén minden ellene fordul, hiszen gyilkossággal vádolják meg, az irodáját felrobbantják, volt barátja pedig leugrik egy toronyház emeletéről. Ahogy az lenni szokott, semmi nem az, aminek látszik, mi pedig nyolc részen keresztül izgulhatunk, hogy miként lehet kikeveredni egy hatalmas összeesküvésből. A Paramount+ sorozatának teljes első évada elérhető a SkyShowtime streamingplatformon, ha pedig jó nézettséget produkál, akkor valószínűleg berendelik belőle a következő szezont is.

Videó: Paramount+

Nagy Katalin - A kezdetek (The Great) – Hulu/HBO Max, teljes három évad

Olyan friss, hogy még ropog Elle Fanning és Nicholas Hoult sorozatának harmadik évada, ami nálunk május 13-án, szombaton vált elérhetővé az HBO Max felületén. A legendás II. (Nagy) Katalin és férje III. Péter orosz cár történelmi figuráiból inspirálódó, de a történelmi tényeket nagyvonalúan az ablakon kidobó, és a forgatókönyvírói fantáziával felturbózott szatíra egy könnyed néznivaló a hatalom természetéről, az arroganciáról, az emberek sorsáról döntő megalomán őrültekről, illetve a nők társadalmi szerepéről a 18-ik századi Oroszországban. A humorral és abszurd fordulatokkal apelláló történetfolyam a bűbájos Elle Fanning és a ripacs-karaktereket kitűnően alakító Nicholas Hoult viszik el a hátukon a show-t, de a mellékkrakaterek is kellően elborultak ahhoz, hogy vigyorogva nézzük ezeknek a figuráknak a csetlés-botlásait. Akinek a radarjára most kerül fel a sorozat, az most egyből három évadot darálhat belőle.

Videó: Hulu

A diplomata (The Diplomat) – Netflix, teljes első évad

Ha valamihez hasonlítani akarnánk, akkor ez a sorozat olyan, mintha House of Cards és a Homeland szerelemgyereke lenne, némi Dowton Abbey-beütéssel. Az elnök emberein, Homeland-en és a Grace klinikán is dolgozó Debora Cahn legújabb sorozata egy diplomata házaspárról szól, akik egy nemzetközi krízist követően meglehetősen abszurd politikai machinációk kellős közepébe kerülnek. A Keri Russell és Rufus Sewell főszereplésével készült sorozat első blikkre egy meglehetősen komplikált politikai thriller, aminek a pilotját végignézve csak kapkodjuk a fejünket, hogy akkor milyen viszonyban is vannak a szereplők, illetve ki kinek a felettese a komplikált politikai ranglétrán, de közben betekintést kaphatunk a diplomaták világába is, ahol minden szónak, tettnek, megnyilvánulásnak következménye van, ugyanakkor azt is megmutatják, hogy mennyi ember dolgozik azon, hogy egy adott karaktert fel-, vagy épp leépítsen. A nyolc epizódból álló első szezon egyszerre vált elérhetővé a Netflixen, és akik már ledarálták, és várják a folytatást azoknak jó hírünk van, ugyanis berendelték a második szezont is a sorozatból.

Videó: Netflix

Will Trent – Disney+/Hulu, teljes szezon, hetente érkező epizódokkal

Érdekel még valakit egy sokadik nyomozós, szezonon átívelő fősztorival rendelkező, de amúgy epizodikus, hétről hétre más esetet hozó sorozat egy nem hétköznapi főszereplővel? Mivel még mindig készülnek ilyenek, úgy tűnik, hogy van igény a zsánerre, ennek pedig egyik új, üde színfoltja a Hulu, Will Trent című szériája, ami nem meglepő módon egy Will Trent nevű nyomozóról szól, aki – a háttértörténete szerint – árvaházban nőtt fel, diszlexiás, de egyébként elképesztően jó megfigyelő, és rendkívül eredményes nyomozó.

Egyfajta Dr. House-karakter, akivel történt egy s más a múltban, és akit a nyomozó-szakma páriaként kezel egy, a pilotban még meg nem mutatott „árulás” miatt. A heti ügyek mellett Will életébe és a körülötte levő főbb karakterek drámáiba is betekintést nyerünk, van itt egymás mellé rendelt nyomozópáros, akik folyton konfliktusba keverednek, szóval nagyvonalakban a műfaj minden kliséjét hozza. Ettől eltekintve azonban egy egész jól sikerült, szerethető sorozatról van szó ami könnyen be tudja rántani a nézőt, aki azon kapja magát, hogy indítja is a következő részt az első után.

Nálunk heti bontásban kerül fel a Disney+ kínálatába (cikkünk megjelenésekor már a hatodik résznél járnak), de aki egy hétvége alatt ledarálná a már megjelent 14 epizódot, annak is lehetősége van rá. Aggodalomra ennél sincs semmi ok, ugyanis berendelték a második szezont, az viszont egy másik kérdés, hogy azt majd mikor láthatjuk.

Videó: Rotten Tomatoes TV

Yellowstone – SkyShowtime, majdnem teljes öt évad

Nem egy aktuális, most megjelent sorozatról van szó, viszont hozzánk a SkyShowtime streamingplatform megjelenésekor ért el legálisan megnézhető formában, februártól az Amerikai Egyesült Államokban egyébként rendkívül népszerű modern westerntörténet, a Yellowstone. A szereplőihez hasonlóan, szintén modern cowboyból lett forgatókönyvíró-zseni, mára pedig egyfajta sorozatpápa, Taylor Sheridan sorozata az ötödik évadánál jár, és a készítő számos egyéb projektje mellett már két spin-off történettel is bővült, a szintén elképesztő minőségben készült 1883 és az 1923 címet kapó, egyévados sorozatokkal (mindkettő a Yellowstone előzménytörténete). A kőgazdag Dutton-családról szóló modern western főszereplőjét a legendás Kevin Costner alakítja, azonban a széria most épp azzal került be a hírekbe az elmúlt napokban, hogy Costner nem folytatja tovább, nézeteltérések és meg nem egyezés miatt kiszáll az egyébként rengeteg pénzt felemésztő sorozatból, ami a Paramount óriáscég ernyője alatt készül. Mivel már korábban is felmerült, hogy az épp válófélben levő Costner otthagyja a sorozatot – aminek az ötödik évadának a második felvonása valamikor ősszel érkezik, de azt már leforgatták vele –, így megtörténhet, hogy más színész „ugrik be” a helyére, de igazából egy új sorozatban, új főszereplővel, az anyasorozat színészeinek feltűnésével folytatódhat Duttonék története.

Videó: Rotten Tomatoes TV

Bárhogy is alakuljon a széria sorsa, aki szereti a Yellowstone-univerzumot, az a továbbiakban is nézni fogja, és amíg van érdeklődés, addig a készítő, Taylor Sheridan sem fogja vissza magát, és gyártani fogja az újabbnál újabb testvérsorozatokat vagy spin-offokat, amíg ezt a Paramount is finanszírozza. Amíg azonban kiderül, hogy miként folytatódik a Yellowstone, öt évadot darálhatunk le belőle, ha még nem tettük, utána pedig az előzménytörténeteket is sorra vehetjük. És ha még mindig nem telítődtünk Sheridan alkotásaival, akkor ott van még az általa készített Mayor of Kingstown és a Tulsa King is. Mindezt pedig nagyon barátságos, alig több mint tíz lejbe kerülő előfizetéssel nézhetjük a SkyShowtime streamingplatformján.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.