Megtörtént az elkerülhetetlen: sárkányháton estek egymásnak a feketék és a zöldek

Tamás Attila 2024. július 10., 09:14 utolsó módosítás: 2024. július 10., 12:09

Elkezdődött a Targaryen-polgárháború, aminek a végén senki nem lesz győztes. Aki nem hal meg, az megnyomorodik, vagy felfoghatatlan szörnyűségeknek lesz tanúja. Amit a Sárkányok háza második évadának negyedik részében láttunk az csak a kezdete a Targaryenek „történelmének” legvéresebb és legborzasztóbb időszakának. Spoileres összefoglaló.

Megtörtént az elkerülhetetlen: sárkányháton estek egymásnak a feketék és a zöldek
galéria
Fotó: Max

Másfél évadnak kellett eltelnie, hogy megérkezzünk a zöldek és a feketék közti háború tulajdonképpeni kezdetééig, vagyis addig, hogy Aegon és Rhaenyra táborai (a zöldek és a feketék) immár ne csak fenyegetések, szerencsétlen történések, vagy épp előre kitervelt merényletek eszközeivel, hanem

sárkányok hátán essenek egymásnak.

Az új évad bevezető epizódja óta lement két részben láthattuk, hogy voltak még halovány próbálkozások a háború elkerülésére, ám Rhaenyra királyvári akciója, hogy meggyőzze Alicentet arról, hogy fölösleges a vérontás, mert félreértelmezte az elhunyt Viserys utolsó szavait, hiábavalónak bizonyult (de legalább Alicent nagyot koppant).

Eközben a trónra ültetett II. Aegonnál is kezd betelni a pohár, mivel láthatóan sem nagyapja, sem anyja, sem pedig öccse nem veszik őt elég komolyan, ezért is nevezi ki segítőnek a féreg Criston Cole-t, akinek „zseniális” ötlete az volt, hogy Sárkánykőre küldi az ő táborukat erősítő Arryk Cargylt, hogy a Rhaenyraát szolgáló Erryk ikertestvérének kiadva magát, gyilkolja meg a királynőt. A második epizód ezzel ér véget:

Arryk és Erryk egymásnak esnek, végül pedig mindketten meghalnak.

Fotó: Max

„Az istenek egy háborút sem gyűlölnek annyira, mint amiben rokon öl rokont. És egy háború sem olyan véres, mint a sárkányok közti” – mondja Rhaenys hercegnő (a sosemvolt királynő) a halott testvérpár elhantolásakor Rhaenyrának, miközben azt ecseteli, hogy melyik korábbi tragikus esemény lehetett a két szemben álló fél közti konfliktus kiindulópontja.

És most, a negyedik epizódban megérkeztünk a Sárkányok táncának kezdetéhez, amiben annyi vér fog folyni, hogy a Trónok harca történései majdhogynem eltörpülnek emellett.

Csata csatát ér majd, mindkét oldalt hatalmas veszteségek érik, árulások, köpönyegforgatások történnek, a háborúba pedig újabbnál újabb szereplők állnak bele mindkét oldalon, hogy aztán ők is életüket veszítsék, vagy kimondhatatlan veszteségeket éljenek át.

A végén pedig hiába várjuk majd a happy endet, mert nem lesz...

Fotó: Max

A Sárkányok háza legújabb részében azt láthatjuk, hogy a zöldeket képviselő Criston Cole egy majdhogynem jelentéktelen vár, Varjúpihenő bevevésére készül, míg a feketék oldalán harcoló Daemon Harrenhalban vívódik azon, hogy

Rhaenyra trónigényét kellene segítse, vagy inkább magához ragadja azt a hatalmat, ami fivére, Viserys uralkodása révén sosem lehetett az övé.

Fotó: Max

Eközben a trónon ülő Aegon, fia elvesztésén túllépve, (az első rész zárójelenetei Vérrel és Sajttal) kézbe venné a küszöbön álló harcok irányítását, amikor azzal szembesül, hogy

öccse, a félszemű Aemond és Criston a háta mögött szervezkednek, és pont őt, az uralkodót hagyják ki a legfontosabb stratégiai döntésekből.

Már csak olaj a tűzre, amikor anyja, Alicent a fejéhez vágja, hogy azt kellene tennie, amit a trónra ültetésével elvártak tőle: vagyis, hogy üljön a babérjain.

Fotó: Max

Emiatt dönt úgy, hogy ő is sárkányra pattan, és megmutatja mindenkinek, hogy mégiscsak ő Westeros „harcos” uralkodója, így az aranypikkelyű Sunfyre hátán ő is megérkezik a Criston Cole által vezetett csatába. A Királyvárból visszaérő Rhaenyra is már azzal szembesül Sárkánykőn, hogy a háború elkezdődött, Criston sorra veszi be a hozzá hűséges urak várait, aki pedig nem hajt térdet előtte, annak a fejét veszi.

Először ő akar sárkányával csatába vonulni, erről azonban lebeszélik,

Rhaenys hercegnő pedig felajánlja, hogy a sok csatát látott, Meleys sárkányán ő vonul harcba a királynő helyett, hogy leszámoljon Cristonnal és annak seregével

(a döntésében az is közrejátszott, hogy személyesen találkozott a korábbi epizódokban már bemutatott Hull Alynnal, és rájön, hogy a fiatalember férje, Corlys Velaryon egyik fattya). Alynnak és a szintén fattyú fivérének, Addamnak később fontos szerepe lesz a Sárkányok táncában.

Fotó: Max

Ami pedig az epizód utolsó 15 percében történik (itt a bemutató videó arról, hogyan készült az epizód nagy csatajelenete), az a Trónok harca legendás csatajeleneteit idézi, azzal a különbséggel, hogy eddig még

sem a Sárkányok házában, sem pedig az anyasorozatban nem láthattunk három, egymással összecsapó sárkányt.

Ez azonban mégsem ér fel a Trónok harca hetedik évada negyedik részének csatajelenetével (Spoils of War), amiben a Lannisterekkel egyesült Tarly-házat láthatjuk, amint rajtuk ütnek a Danaerys által vezetett dothrakiak, akik a Drogon hátán érkező királynővel gyakorlatilag legyalulják az ellenséget.

Videó: Game of Thrones

A Sárkányok házában viszont a gyalogezred, valamint a lovasok csak „járulékos veszteségek”, amikor három tűzokádó lép színre. Aegon és Sunfyre megtámadják a Rhaenys által irányított Meleyst, Criston titkos fegyvere, Aemond az öreg Vhagar hátán pedig eközben csalódottan veszi tudomásul, hogy az uralkodó önfejűen „beleszart a levesükbe”. Amikor végül

Aemond és sárkánya is bekapcsolódik az összecsapásba – amiben bátyja és sárkánya épp vesztésre áll a Sosemvolt Királynő és sárkánya ellen – tüzet nyit mindkettejükre, ezzel kiiktatva a Aegont a harcból, aki sárkányával lezuhan a fák közé Criston nagy ijedelmére.

Fotó: Max

Meleys a földre kényszeríti az öreg Vhagart, aki menekülő katonákat tapos el, és amikor azt hinnénk, hogy ezt a csatát megnyerte, akkor jön a váratlan fordulat, ugyanis Vhagar a semmiből elkapja és elharapja a nála kisebb sárkány torkát, Rhaenys pedig harcedzett sárkányával együtt a kastélyra zuhan. A könyvben Martin ezt a következőképp írta le:

A sárkányok háromszáz méterrel a harcmező felett csaptak össze, tűzlabdák robbantak olyan erővel, hogy a szemtanúk később arról számoltak be, hogy több Nap is gyúlt az égen. Meleys karmazsin állkapcsa egy pillanatra összezárult Sunfyre aranyszínű nyakán, aztán Vhagar felülről lecsapott rá. Mindhárom szörnyeteg pörögve zuhant a föld felé. Olyan erővel csapódtak be, hogy a másfél mérföldnyire levő Várjúpihenő mellvédjéről hullani kezdtek a kövek.”

A sorozat alapjául szolgáló regényben a hamvakból mindössze Vhagar kelt ki sértetlenül, Meleys pedig elpusztult, a zuhanástól összeroncsolódott és széttépték, később pedig valószínűleg Rhanenys Targaryen tetemét találták meg sárkánya maradványai között, de annyira összeégve, hogy senki sem tudta azonosítani. A sorozatban ennél méltóságteljesebben ért véget Rhaenys élete, aki hatalmas veszteség a feketék számára, Aegon és sárkánya sorsát pedig most nem spoilerezzük el.

Fotó: Max

Veszteségek tehát mindkét oldalon vannak, és ez még csak a kezdete annak a véres polgárháborúnak, ami a második évad hátralevő négy részében és a már berendelt harmadik évadban bontakozik majd ki. A befejezést illetően pedig ne legyenek illúzióink:

ebből a polgárháborúból sem a feketék sem pedig a zöldek nem jönnek ki győztesen, hiába, hogy valamelyikük ül végül a trónra.

George R. R. Martin pedig ennél mozgalmasabb, véresebb, hatalmas tétekkel bíró történelmet ki sem találhatott volna a sorozatfronton nagyot bukó Trónok harca előzményeként. Sajnos azonban egyre kevesebb a remény arra, hogy fő művét, a Tűz és Jég-sagát a Tűz & Vér előzménytörténet színvonalán tudja befejezni könyvként. Már ha egyáltalán befejezi…

Fotó: Max

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.