Sárkányok háza: szemet szemért, fiút fiúért

Tamás Attila 2024. június 18., 22:39 utolsó módosítás: 2024. június 18., 23:55

Kik ezek a szereplők, és mi történt az első évadban? Ha felmerültnek ezek a kérdések a Sárkányok háza új szezonjának első része nézése közben, akkor jelezzük: nem vagy egyedül. Masszívan spoileres szöveges képbehozó.

Sárkányok háza: szemet szemért, fiút fiúért
galéria
Fotó: Max

Két hónap híján két év telt el a Trónok harca-előzménysorozat, a Sárkányok háza első évadának befejezése óta. Ez pont elég idő arra, hogy a nézők többsége elfelejtse a főszereplők neveit, titulusait, de még azt is, hogy mik történtek az előző évadban. Mivel az előzménysorozat teljesen új szereplőket vonultatott fel, akik még nem annyira emlékezetesek, mint például Joffrey vagy Daenerys, így nemhogy a titulusaik, de még a neveik felidézése is nehézséget okoz.

Ez a képbehozó azért született, hogy a Sárkányok háza második évadának első epizódjához hozzáolvasva a néző valamelyest jobban képbe kerüljön a múlt évad történéseivel, és az új szezonban eddig felvázolt viszonyrendszerekkel.

Az előző évad első része arról szólt, hogy I. Viserys király elvesztette feleségét, fiú örökös híján pedig lányát, Rhaenyra Targaryent nevezte ki trónörökösének (ami addig példátlan volt a Targaryen-uralom alatti Westeros történetében). A megözvegyült Viserys összemelegedik a segítője, Otto Hightower lányával, Alicenttel, aki időközben fiúutódokat is szül neki, úgyhogy

bonyolódik a dolog, hogy ki ül a Vastrónra a részről-részre egyre rosszabb bőrbe kerülő uralkodó helyére.

Kisebb-nagyobb időugrások következnek, Rhaenyrát hozzáadják a Targaryen-ház szövetségesének számító Velaryon-ház örököséhez, Laenorhoz (aki egyébként homoszexuális), ezért a hercegnő annak rendje és módja szerint a királyi testőrség akkori kapitányával, Ser Harwin Stronggal lép félre, és szül tőle fekete hajú „Velaryon-örökösöket”. Rhaenyra és Alicent viszonya időközben megromlik, Laenor halálát pedig eljátsszák egy összetűzés miatt, így Rhaneyra férj nélkül marad,

ezt az űrt pedig az időközben szintén megözvegyült nagybátyja, a Matt Smith által játszott Daemon Targaryen tölti be, azzal, hogy feleségül veszi a trónörökös hercegnőt.

Megy a szarkavarás az „újgenerációs” Targaryen és Velaryonok között, sőt egy gyermeki összetűzés során Alicent középső gyerekének, Aemondnak a szemét egy karddal szúrja ki Rhaenyra másodszülött fia, Lucerys (ennek hatalmas jelentősége lesz az évadzáróban) így ék verődik a szülők és a gyerekek közé, Alicent pedig eldönti, hogy ha törik, ha szakad, az ő gyerekét ülteti a trónra a király halálát követően. Viserys időközben egyre rosszabb bőrbe kerül: teste rohadni kezd, majd ágynak esik, majd ki is leheli a lelkét,

utolsó szavai pedig Aegon a hódító emlékének felidézése, amit – mit ad Isten, a halálos ágya mellett levő Alicent úgy értelmez, hogy akkor elsőszülött gyermeküket, Aegont kell a trónra ültetni.

Fotó: Max

Ki is sakkozzák a trónöröklési egyenletből Rhaenyrát, aki épp a Sárkánykőn vajúdik negyedik gyerekével (akit aztán el is veszít: a könyvben egy sárkánypikkelyes szörnyszülöttnek ad életet, aki aztán hamar kiszenved), közben pedig Királyvár sárkányvermében „sunyiban” megkoronázzák Aegont. Ezt nem hagyhatja szó nélkül az épp onnan sárkányháton menekülni készülő Rhaenys hercegnő (Viserys király testvére, a sosemvolt királyné, Lord Corlys Velaryon hitvese), aki sárkányával épp egy lélegzetvételnyire volt attól, hogy az egész koronázást egy nagy gyászmenetté alakítsa, eltörölve a zöldeket és a frissen megkoronázott Aegont a föld színéről – ezt azonban mégsem teszi meg.

Az évad utolsó részében mindkét fél szövetségeseket próbál szerezni: Rhaenyra azért, hogy elismerjék a trónörökösi mivoltát, míg a Hightower-Targaryenek azért, hogy legitimálják az új uralkodót.

A Tűz és vér-regény egyik legbrutálisabb jelenetével ér véget az első évad: a Viharvég szövetségét kereső Luceryst (Rhaenyra középső fiát, aki kiszúrta Aemond szemét) a kudarcba fulladó tárgyalást követően a zafírszemű Aemond és sárkánya, Vhagar a szakadó vihar közepette megtámadja,

a hatalmas bestia pedig kettéharapja a kis sárkányt, elpusztítva lovasával, az ifú Lucerysszel együtt.

Az évad úgy ér véget, hogy Rhaenyra értesül fia halálhíréről, és láthatjuk, amint eluralkodik rajta a tehetetlen düh, a fájdalom és a bosszúvágy.

Ezek vezettek tehát a második évadban kibontakozó Targaryen-polgárháborúhoz, ami az új szezon első részében még mindig csak eszkalálódik. Szokás szerint egy bevezető epizódot kapunk, amelyben újra elhelyezik a szereplőket a sakktáblán.

Fotó: Max

A rész egyébként kikacsintással indul a Trónok harca-rajongók számára, ugyanis a kezdő képsorokban Északon, pontosabban Deresben, majd pedig a Falon találjuk magunkat. Itt egyeztet ugyanis Rhaenyra elsőszülött fia, Jacaerys Velaryon (az előző évad végén kinyírt Lucerys bátyja) Kregan Starkkal, Észak jelenlegi urával és helytartójával, hogy a közelgő háborúban Rhaenyrát segítse. Kregan némi hezitálás után kétezer idős északit ajánl fel, „akik már sok telet láttak”, egyúttal pedig – kikacsintva az anyasorozatra – jelzi, hogy

a több kilométer magas jégfalat az ősei nem csak azért emelték, hogy távol tartsák a vadakat a kontinenstől, hanem valami sokkal szörnyűbbtől is védi Westeros népét

(itt még gyakorlatilag egy évszázaddal a Mások első észlelése előtt járunk).

Fotó: Max

Visszatérve Sárkánykőre, Daemon már rögtön indulna Királyvárba sárkányháton, hogy megbosszulja Lucerys meggyilkolását, de a „terepről” épp visszaérkező Rhaenys próbálja lenyugtatni a kedélyeit. Daemon a szemére veti, hogy a Sárkányveremben, a koronázáskor egyszer s mindenkorra megoldhatta volna Aegon vérvonalának „problémáját”, Lucerys pedig még most is élne.

Fotó: Max

Rhaenys mindezt rezzenéstelen arccal tűri, majd elsétál, és semmibe veszi a parancsot, hogy sárkányháton induljon Daemonnal királyvárba, mivel az „nem a királynőtől jön”.

Fotó: Max

Közben az öreg Corlys Velaryon (Rhaenys férje) is kap egy rövid jelenetet, amiben elbeszélget az őt a vízből kihúzó matrózzal, ami a könyvet nem ismerők számára semmit nem mond, a sorozat készítői sem igazán mennek bele, hogy ki is a karakter. Alyn Velaryonról van szó, aki testvérével, a még nem mutatott Addammal a második évad egyik fontos szereplője lesz, és meglesz a maga szerepe a Sárkányok táncaként elhíresült háborúban, sőt még azon is túl is fontos szerepe lesz Westeros történelmének alakításában.

Fotó: Max

Alicent mindeközben a királyi testőrség parancsnokával, az első szezonban a fiatal Rhaenyra által kikosarazott Cristonnal bujálkodik, míg Aegon úgy dönt, hogy nem lehet elég korán kezdeni az uralkodást, ezért elsőszülöttjét, Jaehaeryst beviszi a kistanács ülésére, ahol a gyerek alaposan felidegesíti Tyland Lannister kincstárnokot azzal, hogy minduntalan játszani akar a felszólalást jelző asztali gömbjével. Ez a jelenet azért is fontos, hogy

szimpátiát ébresszen a kis trónörökös iránt, mivel az epizód végére könyörtelenül kinyírják…

A zöldek közben azon vitatkoznak, hogy kiket nyerjenek meg szövetségesnek a küszöbön álló háborúhoz, és míg Alicent elítéli fia, Aemond tettét, hogy sárkányával megölte Luceryst, addig a frissen megkoronázott király, Aegon teljes mértékben az öccse pártját fogja a kérdésben, és hősies tettnek titulálja a méltatlan gyilkosságot.

Fotó: Max

Rhaenyra mindeközben összetörten gyászol, és megtalálja fia és annak sárkánya partra vetett maradványait, míg eközben Aegon leckét kap segítőjétől a trónteremben abból, hogy miként is kell vezetni a birodalmat egy háború küszöbén, emiatt pedig nem szabad könyörületesnek lennie. Alicent és Otto között is történik egy kis pengeváltás arról, hogy teljesen másként képzelték el a hatalom átvételét és megtartását, Dongalábú Larys (Kisujj megfelelője a Sárkányok házában, aki az anyakirálynő lábaira gerjed) pedig szokás szerint keveri a szart, és próbál bevágódni Alicentnél azzal, hogy minden hűtlen szolgálót kisöpört a fővárosból.

Fotó: Max

Közben Rhaenyra és gyerekei fájdalmas búcsút vesznek Lucerystől, máglyán égetve el a személyes tárgyait, a gyásszertartást kihagyó Daemon pedig eközben a fiút a fiúért bosszún dolgozik, ha már nem repülhet be sárkányháton az időközben kellő védelemmel megerősített királyvárba. Megtalálja egykori szövetségesét, a fővárosból elmenekült – korábban az ottani alvilágot irányító, és az Aegont időközben trónra segítő – Mysariát (a Szürke Férget), majd az életéért cserébe beszervezi ördögi tervébe, vagyis hogy

orgyilkosokat küld az újdonsült király egyik fiának megölésére.

A királyi testőrség hozzá még hűséges egyik parancsnokát – Vért –, valamint egy patkányfogót – Sajtot – bíz meg a merénylettel, akiknek a valódi nevük nem, de szörnyű tettük fennmaradt Westeros történelmében.

Fotó: Max

Itt jön az új évad első nagy csalódása is, hiszen ez egy különösen kegyetlen rész a sorozat alapjául szolgáló könyvben, a Sárkányok háza készítői azonban visszavettek a jelenet kegyetlenségéből az adaptáció során. A könyvben ugyanis Vér és Sajt először Alicent régenskirálynőt ejtik rabul, kötik gúzsba, és kipeckelik a száját és így várják Haelena királynőt, aki minden este átmegy a gyerekeivel Alicent lakosztályába.

Vér és Sajt választás elé állítja Haelenát, hogy három gyermeke közül egyikre mutasson rá, akit megölnek.

Haelena ezt nem némán tűri, mint a sorozatban, hanem a gyerekek életéért könyörög, és azt kéri, hogy az ő életét vegyék el inkább. Ennek Sajt, a patkányfogó vet véget, mondván, hogy ha Vér elveszíti a türelmét, akkor megerőszakolja valamelyik gyereket, így Haelena végül a kisebb fiára, Maelorra mutat, talán azért, mert nem ő volt a trón várományosa, vagy azért mert úgy gondolta, hogy mivel még nagyon kicsi, ezért nem fogja fel, hogy mi történik körülötte. Erre válaszul Vér csakazértis a trónörökös, Jaehaeryst (akit apja bevitt a Kistanács ülésére), ölte meg, és vágta le a fejét. Tettüket sírás és ordítás követte, ők azonban a titkos járatokon elmenekültek a levágott fejjel – tetteik következményét azonban a későbbiekben nem ússzák meg, és ezt várhatóan a következő epizód fel is dolgozza majd legalább egy jelenet erejéig.

Fotó: Max

Haelena a sorozatban a gyereke megölését követően rohan át Alicent lakosztályába, ahol – nem meglepő módon – anyja a testőrség parancsnokával szexel, és ebben a kínos szituációban szerez tudomást Vér és Sajt gaztettéről, Sajt ráadásul az emeleti termek felé haladva, a talpnyalói körében iddogáló király előtt is elhaladva egy patkányfogó kutyába is belerúgott (skandallum!).

Fotó: Max

És akkor most itt tartunk: a fiút fiúért bosszú miatt Daemon sem jobb a zöldeknél, ezzel az orgyilkossággal pedig muníciót adott Alicenték kezébe, a trónörökös megölése pedig kirobbantja a Sárkányok táncát, amiről a második évad szólni fog, és amiben mindkét szemben álló fél fájdalmas veszteségeket szenved.

A végére itt is van az új évad kedvcsinálója, vagyis egy-egy villanás arról, hogy mi vár ránk az előttünk álló, hetente érkező epizódokban:

Videó: Max

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.