Mi ez a The Last of Us, és mitől ekkora nagy szám?

Tamás Attila 2023. február 10., 09:03 utolsó módosítás: 2023. február 10., 10:56

Túlzás nélkül a világ egyik legjobb videójátéka, és az egyik legjobban megírt és kidolgozott történet, amit interaktív módon lehetett eddig „fogyasztani”. Január közepétől azonban nem csak a videójátékos-közösség kiváltsága ez a nagyszerű történet, hanem megkapta a maga sorozatadaptációját az HBO-nál, ami elképesztő nézettséget produkál. Enyhén spoileres felzárkóztató.

A Playstation 5-re újradolgozott játék egyik képkockája, amit a sorozat készítői hűen átvettek az adaptációban Fotó: The Last of Us/Képernyőfotó

Egy 2013-ban megjelent videójáték alapján készült sorozat az HBO-nál, ami ráadásul hétről hétre képes egyre több nézőt leültetni a képernyők elé, amire még kevés példa van első évados sorozatok esetében.

Míg a legtöbb sorozatnál a pilot-epizód után a nézettség jellemzően visszaesik, a The Last of Us képes volt arra a bravúrra, hogy nemcsak megtartotta a nézőszámot, hanem képes volt emelni is rajta. Míg az első epizódot 4,6 millióan nézték meg a premierjekor az Amerikai Egyesült Államokban, addig a folytatásra már 5,7 millióan voltak kíváncsiak, a sok szempontból nagy impaktot kiváltó harmadik epizódot már 6,4 millióan nézték meg, a lendület pedig továbbra sem tört meg, hiszen a legutóbbi – negyedik – rész újabb nézettségi rekordot állított be a 7,5 millió nézőjével, ráadásul úgy, hogy ezzel párhuzamosan a zeneipar oscarjának számító Grammy-díjátadó is ment a tévében.

De mitől ilyen népszerű egy sokadik, posztapokaliptikus, „zombis” sorozat? – teheti fel joggal a kérdést a videójátékok világában nem jártas néző. Nos, ebben a cikkben erre próbálunk választ adni azzal, hogy

körbejárjuk a sorozat alapjául szolgáló, első The Last of Us-játék popkulturális jelentőségét.

Fotó: The Last of Us/Képernyőfotó

Először is nézzük a játékból eladott példányszámokat. A 2013. június 14-én, konzol-exkluzívként, vagyis csak a Playstation 3-ra megjelent videójátékból egy év alatt hatmillió darabot adtak el. Mivel a játékot később remasterelve (valamelyest feljavítva) kiadták Playstation 4-re így 2018-ra az eredeti és a remastered példányszámok eladásai 18 millióra nőttek. De mi ez a szám például a szintén 2013-ban, rá alig néhány hónapra megjelent GTA V mai napig értékesített 170 milliós, vagy a GTA-t készítő Rockstarnál készült népszerű westernjáték második részének, a Red Dead Redemption 2-nek az 50 milliós értékesített példányszámához képest? Mondhatni, hogy elenyésző, de figyelembe kell venni azt is, hogy

a GTA és a Red Dead Redemption több száz órányi tartalommal rendelkező nyílt világú, sandbox-játékok amik az összes aktuális játékkonzolra (az újabb generációkra is) és PC-re is kijöttek, míg a The Last of Us mindössze egy 12-13 óra alatt végigjátszható, sztorialapú videójáték, ami kizárólag csak Playstation-konzolokra jelent meg.

Természetesen a franchise (merthogy időközben egy folytatással bővült) eladásai nem álltak le a 18 milliónál, hiszen a meglehetősen ellenséges fogadtatásban részesült, 2020-ban megjelent második rész minden negatív kritika ellenére 20 millió példányszámban fogyott el 2022 nyarára, így gyakorlatilag már 38 millió eladott The Last of Us Part I. és Part II-nél tart a játékot fejlesztő Naughty Dog és az azokat kiadó Sony, nem beszélve arról, hogy időközben újra átdolgozva kiadták Playstation 5-re az első részt, amiből még nem tudni, hogy mennyi fogyott, itt azonban

tényező a 80 dolláros árcédula is, egy olyan játékért, ami előző generációs konzolokra már fillérekért kapható a piacon a régisége miatt, tehát ez sokakat eltántoríthat a játék újbóli megvásárlásától.

Mindezek tudatában azonban egy nagyon is jól fogyó játékról van szó, ami bár sosem fog a GTA V nyomába érni, de a videójáték-iparban nagyon is szép eladásokat produkált, ahol egy játékból eladott 5 vagy 10 millió darab igazán kiemelkedő teljesítménynek számít.

Fotó: The Last of Us/Képernyőfotó

A sorozat népszerűsége azonban a játékok újbóli eladásait is „megtolta”, hiszen a PS5-re kiadott Part I eladásai 238 százalékkal növekedtek, míg a PS4-es verzió még ennél is nagyobb arányban, 322 százalékos növekedést ért el a brit eladási listán, bekerülve a 2023-ban legnépszerűbb játékok 20-as listájára. Mindezt úgy, hogy továbbra is csak konzolokon játszható, bár a nagy népszerűséget meglovagolva nincs már messze a játék PC-s portja sem (eredetileg március 3-án jelent volna meg, de épp a napokban tolták el március 28-ra, hogy még polírozhassák egy keveset), ami

eddig soha nem látott minőségben meséli el a The Last of Us történetét, ami ezáltal újabb népszerű piacon hódíthatja meg az újabb játékosbázist.

A száraz statisztikai adatokon túl azonban nézzük, hogy mi az ami miatt tényleg ekkora nagy szám ez a játék, amiről mindenki, aki végigjátszotta már egyszer, csak szuperlatívuszokban tud beszélni, és az ebből készült sorozatot is csak ajánlani tudja.

Fotó: The Last of Us/Képernyőfotó

Igen, a The Last of Us egy posztapokaliptikus világban játszódó zombis történet, de nem hagyományos értelemben vett zombikkal. Az embereket itt egy gombafertőzés alakítja át agresszív lényekké, mivel a parazitaként a szervezetükbe jutó gombák átveszik az irányítást az agyuk és az idegrendszerük felett. A sorozat kapcsán most újból felmerült, hogy ez a fertőzés nem is annyira elrugaszkodott a valóságtól, hiszen a sorozatban is bemutatott élősködő gombafajta már képes átvenni az irányítást a hangyák felett, az emberi test hőmérséklete azonban túl magas számukra, ezért nem tudnának bennünk életben maradni.

Az apokalipszist azonban nem is annyira ez a fertőzés, mint inkább az ezt követő védekezési mechanizmusok idézik elő, amit válaszul „adnak” erre a kórra, ami megállíthatatlanul terjed. Akit megharap egy fertőzött, vagy aki belélegzi a gombák spóráit, elkerülhetetlenül megfertőződik, gyógymód pedig nincs.

Marad tehát a hadsereg bevetése, és a fertőzöttekkel teli területek lebombázása, ami kies senkifölddé teszi az emberek által lakott világ nagy részét, a túlélők pedig lezárt városokban, katonai diktatúra alatt kénytelenek tölteni a mindennapjaikat újfajta társadalmi hierarchiába rendeződve.

Fotó: The Last of Us/Képernyőfotó

Főhősünk, Joel egy csempész ebben a társadalmi rendben, 20 évvel az apokalipszis kitörése után, amiben rendkívül szívszaggató módon veszítette el a kislányát, Sarah-t (amit a sorozat is egyébként nagyon játékhűen dolgoz fel). Joel egyfajta örök túlélő, akit pont a lánya elveszítése keményített meg, és aki

egyszerű munkásként képes érvényesülni az újraszerveződött társadalomban, amiben a hadsereg az elnyomó fél, az emberek pedig azok, akik a biztonságukért cserébe el kell viseljék az önkényuralmat.

És ott vannak még a Tűzbogarak (Firefly), akik nem tudnak belenyugodni a katonai diktatúrába, ezért folyamatosan harcolnak a hadsereg ellen. Hozzájuk csatlakozik Joel testvére, Tommy is – aki ott volt Joel mellett azon a végzetes estén, amikor egy katona Joelékre lőtt, ezzel kioltva Sarah életét –, de mivel Joel nem a szeparatisták útját választja, ezért megromlik köztük a jó viszony.

Joel és Ellie egy elhagyatott zeneboltban, ahol a készítők még a lemezek egyenkénti kidolgozására is figyeltek Fotó: The Last of Us/Képernyőfotó

Joel húsz évvel az apokalipszis után kapja meg élete megbízását (akkor még nem tudja, hogy az), vagyis, hogy egy tinédzser lányt kell kicsempésznie Boston zárt falai közül és eljuttatnia a Tűzbogarak legközelebbi állomására – amiről az út során kiderül, hogy sokkal távolabb van, mint azt előzetesen gondolták. A csempészendő Ellie egy átlagosnak tűnő kislány, aki az apokalipszis után évekkel született, és addigi életét a biztonságot nyújtó, elbarikádozott városfalak között élte le,

keveset tudva arról, hogy miként működött a gombafertőzés és az azt követő bombázások előtti társadalom, így például fogalma sincs arról, hogy miként utazhattak az emberek repülővel.

Fotó: The Last of Us/Képernyőfotó

Joel tehát a „meló” iránt felajánlott jutalom reményében vállalja el az őt segítő Tess-el, hogy kicsempészi a kislányt a város falain kívülre. Igen ám, de Ellie egy meglehetősen öntörvényű kislány, aki minden, őt kordába szorító igyekvést ellen van, és emiatt meglehetősen ellenszenvesen viselkedik az őt csempészőkkel, tehát nem indul a legjobban ez a történet. És, hogy mitől ilyen fontos Ellie a Tűzbogarak számára? Mert – mint a játék közben kiderül –

immunis a gombafertőzésre, mivel nem változik át egy harapás után, így ő lehet az emberiség megmentésének a kulcsa, a gyógymód a fertőzés legyőzésére.

A jól kidolgozott világ mellé elképesztő fényeffektusok és megvilágítások is járnak, amik a játék legújabb verziójában tényleg lélegzetelállítóak Fotó: The Last of Us/Képernyőfotó

Joel és Ellie tehát egy elég valószerűtlen párost alkotnak az elején, hiszen Joel gyakorlatilag senkihez sem akar érzelmileg kötődni a lánya halála óta, Ellie pedig egy őt elnyomni akaró felnőttet lát Joelben, akinek utasításait a háta közepére kívánja. Mint kiderül, nem egyszerű kijutni a katonák által lezárt városból, és bár hárman indulnak útnak, Tess már az út elején meghal – pontosabban feláldozza magát, miután kiderül, hogy megfertőződött – hogy Joel és Ellie folytathassák az útjukat (ezt egyébként a sorozat is hasonlóan dolgozta fel, csak míg a játékban katonák üldözik őket, addig a sorozatban a fertőzöttek azok, amik veszélyt jelentenek számukra az út ezen szakaszán).

Ettől fogva teljesen Joel felelőssége lesz, hogy Ellie eljut-e a Tűzbogarak főhadiszállására, és egy olyan út kezdőik számukra, ami gyökeresen megváltoztatja mindkettejüket.

Míg az út elején Ellie csupán „szállítmány” és hátráltató teher, addig az út során a legfontosabb emberré válik Joel számára, aki fokozatosan kezd kötődni hozzá, ugyanakkor Ellie is egyre fontosabbnak tartja Joelt, akin ott próbál segíteni, ahol tud, sőt az életét is többször megmenti.

És ebben a vetületében nagyon erős a The Last of Us.

Fotó: The Last of Us/Képernyőfotó

A játékos is kötődni kezd a karakterekhez, ahogy ők is kötődni kezdenek egymáshoz, miközben elképesztően hosszú, és számos veszéllyel kikövezett utat járnak végig, illetve jár végig velük a játékos, többnyire Joelt irányítva.

A karakterfejlődéseken túl pedig a világ kidolgozása, ami még szenzációs.

A játékban az idő 2003-ban állt meg, az általunk ismert civilizáció ekkor omlott össze, és egy olyan posztapokaliptikus világot járhatunk be, aminek elemei mindenhol rohadnak, mállanak, esnek szét és szinte mindent visszahódított a természet, ahol nem maradt fenn a társadalom.

Olyan épületek tucatjait járják be Joelék, amikből évtizedek óta hiányzik az élet, a berendezési tárgyak azonban többnyire a helyükön maradtak, de az idő vasfoga és az enyészet kikezdte azokat.

Fotó: The Last of Us/Képernyőfotó

A játékfejlesztők pedig az utolsó szekrényig, székig, a földön szétszórt szemétig mindent az utolsó részletig kidolgoztak, és gondosan helyeztek el a játéktérben. Irodaházak, egykori intézmények épületei (bíróság, könyvtár, múzeum), valamint elhagyatott családi házak tömkelege esik hőseink útjába, és át kell menniünk rajtuk. Bár a pálya amin a karakterekkel mozgunk lineáris – azért

rengeteg opcionális helyszínt is bejárhatunk Joellel és Ellievel az előrejutásunkhoz szükséges, felhasználható tárgyak és fegyverek után kutatva.

Merthogy munícióból van a legkevesebb, és ezekre van a legnagyobb szükség az emberek útjába kerülő banditák, fosztogatók és a kattogó hangú clickerek (előrehaladott állapotban levő fertőzöttek, amelyek már nem látnak, viszont a rendkívül fejlett hallásukkal tájékozódnak) és az egyéb szörnyűségek ellen.

Minden maradt a helyén, csak épp húsz évi enyészet telepedett a tárgyakra Fotó: The Last of Us/Képernyőfotó

Joel elsősegély-csomagokkal gyógyítja magát sérülés esetén, amit az összegyűjtött hozzávalókból rak össze, emellett pengéket gyárt az itt-ott talált éles tárgyakból, amik lezárt ajtók kinyitására és a fertőzöttek legyőzésére használhatóak, emellett pedig az útközben talált fegyvereket is fejleszti különböző alkatrészekkel, hogy azok egyre pontosabban lőjenek, nagyobb legyen a lőszer-tárolókapacitásuk, stb. Emellett vannak úgynevezett kétkezi fegyverek, a kerítésléctől kezdődően a baseball-ütőn át a pengékkel felszerelt vascsövekig, amik azonban egy idő után elhasználódnak, vagyis nem lehet velük míg a világ csépelni a különböző stádiumban levő fertőzötteket és banditákat.

A fegyverhasználat is meglehetősen realisztikus a játékban, vagyis nincs végtelen lőszer, ugyanakkor a fegyvereket néhány lövés között újra is kell tölteni, ami bizony értékes másodperceket jelent az ellenfeleink számára, hogy közelebb kerüljenek hozzánk, és legyőzzenek bennünket.

Fotó: The Last of Us/Képernyőfotó

A Joelék rendelkezésére álló muníciót tehát a lehető legjobban beosztva kell haladnunk előre a játékban, miközben az időnként a nyomunkban levő, vagy épp az utunkba kerülő fertőzöttekkel vagy katonákkal kell felvennünk a harcot, de lesznek szereplők, akik ideig-óráig mellénk szegődnek, vagy segítenek valamilyen formában az előrejutásban. És itt mutatkozik meg, hogy Joel és Ellie mennyire túlélő-típusok: végeredményben minden eléjük kerülő akadályt legyőznek, illetve győz le velük a játékos, ha kellően ügyes, ugyanakkor

az összecsapások többféleképpen is lezavarhatók, hiszen karaktereink lopakodva iktathatják ki ellenfeleiket, vagy éppen taktikusan vethetik bele magukat a harcba, amikből mindig győztesen kell kijönni a továbbjutás érdekében.

Fotó: The Last of Us/Képernyőfotó

Amikor nem harcolunk, akkor pedig beszélgetünk, és ezek a párbeszédek azok, amik révén egyre szimpatikusabbá válik a két főszereplő a játékos számára, és azonosulni tud velük, hozzanak bármilyen döntéseket is.

A játékban csak Joel és Ellie nézőpontja érvényesül, akik mindent megtesznek a túlélés érdekében, legyen az más életek kioltása, de emiatt nem tudjuk megbélyegezni őket, hiszen mindezt a saját túlélésük érdekében teszik.

Betekintést kapunk ugyanakkor a történet előrehaladtával abba is, hogy mások hogyan látják őket, illetve hogy mekkora fenyegetést jelent Joel és Ellie a velük szembe kerülő emberek számára, akik szintén a saját túlélésükért küzdenek egy olyan világban, amiben az erősebb vagy a leleményesebb marad életben.

Fotó: The Last of Us/Képernyőfotó

Mindezeken felül amitől igazán ütős és emlékezetes a játék az a befejezés, amit nem érdemes elspoilerezni, viszont

a történet során bevitt gyomrosok után ez a legdrámaibb fordulat, ami nem hagy hidegen egyetlen játékost sem, és remélhetőleg majd nézőt sem.

Már csak az a kérdés, hogy a sorozat miként mutatja be ezt a fináléban, az eddigi epizódokat látva már nincs kétségünk, hogy szívszorító lesz, és ezáltal milliók ismerhetik meg ennek a nagyszerű történetnek a lezárását, ami természetesen folytatódik, hiszen az elődjénél minden téren „nagyobb” folytatás, a The Last of Us Part II tovább folytatja Joel és Ellie történetét, amit az ígéretek szerint a sorozat már berendelt második évadában is fogunk majd képernyőn is látni.

Fotó: The Last of Us/Képernyőfotó

A játékot készítő, és a sorozatverzión is dolgozó Neil Druckman elmondta, hogy a sorozattal nem szeretnének továbblépni a játékok történetén, így várhatóan be kell érnünk két évaddal, és ha egyszer majd elkészül a játék harmadik felvonása (amire akkor van esély, ha új, elmesélésre váró történetet tudnak hozzá kitalálni), akkor majd hátha az is megkapja a maga adaptációját a képernyőkön. Mindez viszont a nagyon távoli jövő zenéje, addig viszont

be kell érnünk a sorozat első évadával és a két játékkal.

Fotó: The Last of Us/Képernyőfotó

Elvitathatatlan, hogy a The Last of Us története az egyik legjobban megírt sztori, ami

interaktív módon élhető át a videójátékosok számára, és ami a belőle készült sorozat révén most a non-gamer közösséghez is eljut.

Egy alapos kikacsintás is belefért a játékot fejlesztő Naughty Dog korábbi játékaira: az Unchartedekre és a Jak and Daxterre Fotó: The Last of Us/Képernyőfotó

Ebből is látszik, hogy a jó történeteket nem föltétlenül könyvekben, leírt formában érdemes elmesélni, hanem vannak más – interaktív – csatornák is, amin keresztül eljuthatnak a befogadóhoz. Ez a csatorna pedig történetesen nem papír alapú és nem is nagyvásznas élmény, hanem egy interaktív történetmesélési eszköz, amit végeredményben mi irányítunk a kezünkben tartott kontrollerrel. És ettől, hogy nem passzívan fogadjuk be tud ennyire páratlan élmény lenni.

•  Fotó: The Last of Us/Képernyőfotó
Fotó: The Last of Us/Képernyőfotó
•  Fotó: The Last of Us/Képernyőfotó
Fotó: The Last of Us/Képernyőfotó
Az a bizonyos zsiráfos jelenet, ami után szem nem marad szárazon... •  Fotó: The Last of Us/Képernyőfotó
Az a bizonyos zsiráfos jelenet, ami után szem nem marad szárazon... Fotó: The Last of Us/Képernyőfotó
•  Fotó: The Last of Us/Képernyőfotó
Fotó: The Last of Us/Képernyőfotó
0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 

 
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról

A Príma Press Kft. által üzemeltetett liget.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

A liget.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID liget.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll liget.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs liget.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év harmadik fél
_gat google.com 1 nap harmadik fél
_gid google.com 1 nap harmadik fél

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ liget.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. Az alapműködést biztosító sütik a látogatók azonosítása nélkül gyűjtenek információkat a weboldal használatáról.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, enr_cxense_throrrle.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMAL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport