New Amsterdam: a bociszemű orvosigazgató harcai a bürokratikus egészségügyi rendszerrel

Tamás Attila 2021. április 08., 18:29 utolsó módosítás: 2021. április 08., 18:57

Klasszikus értelemben vett tévésorozatot darálhatunk az év eleje óta a Netflixen, a House M.D. és A Grace klinika nyomdokain lépkedő New Amsterdam komoly rajongóbázisra tett szert a nemzetközi forgalmazásnak köszönhetően. Hogy miben rejlik az újabb orvosos sorozat rendkívüli népszerűsége? Ennek járunk az alábbiakban utána.

New Amsterdam: a bociszemű orvosigazgató harcai a bürokratikus egészségügyi rendszerrel
galéria
Fotó: NBC

Emlékszünk még a „régi szép időkre”, amikor 22-24 részes volt egy sorozatévad? Hát arra, hogy a részeket gyakorlatilag reklámszünetek szakították félbe, a szünetek előtt pedig szinte mindig tetőfokára hágott a szüszpansz? Ja, és ezekben a sorozatokban, mivel a tévében mentek, bele kellett férni az egy órába a reklámokkal együtt, tehát gyakorlatilag 40-43 perc jutott az adott epizód cselekményeinek kibontakoztatására. Arról nem is beszélve, hogy heteket kellett várni egy-egy újabb epizód megjelenésére...

Ezeket a sajátosságokat törölte el az elmúlt években a streamingfelületek térnyerése, és bár a klasszikus tévés formátum továbbra is létezik az országos és a kábelcsatornák műsorkínálatában, a Netflix, az HBO-t birtokló Warner Media és az Amazon mára már teljesen új tartalomkészítési és -fogyasztási trendeket honosított meg.

Az évadok rövidebbek, de cserébe nem epizodikus, hanem átívelő történeteket mesélnek el, a presztízssorozatok már-már blockbuster-költségvetéssel készülnek és minden évad gyakorlatilag egy 6-7-8 órásra duzzasztott filmnek felel meg, ami tökéletes például egy hétvégi darálásra.

Emellett a legális, előfizetésen alapuló tartalomfogyasztást is magukkal hozták a streamingfelületek, így nem csoda, hogy a klasszikus tévésorozatok a háttérbe szorultak. Bár nagyon sok megtalálható a Netflix és az HBO Go kínálatában, mégsem azt az élményt nyújtják, mint annak idején a hétről-hétre várt új epizódok, sokszor több hétre rúgó szünetekkel. Amikor az adott sorozat gyakorlatilag ősztől tavaszig tartott és a nyár volt az az időszak, amikor vakációra mentek, helyettük rövidebb, kevésbé nagy érdeklődésre számot tartó sorozatok indultak a tévécsatornákon.

Fotó: NBC

Ezt a klasszikus sorozatnézési szokást idézhetjük fel most az NBC 2018-as orvosos szériájával, a New Amsterdammel (New Amsterdam: Vészhelyzet New Yorkban), aminek

első két évada az év első felében került fel a Netflixre és azóta is ott trónol a platform legnézettebb tartalmai között.

A hihetetlen népszerűség egyik titka ebben rejlik, a másik pedig abban, hogy a kórházas sorozatok valamilyen oknál fogva mindig is nagyon bejöttek a nézőknek, ilyen a nyolc évadot megért House M.D., a 9 szezonon keresztül futó Dokik (Scrubs), vagy a 17-ik évadát taposó A Grace klinika (Grey's Anatomy).

Fotó: NBC

2018-ban az NBC is megcsinálta a saját orvosos sorozatát és az, hogy 2021 elején a Netflix legnézettebb tartalmai közé került, bizonyítja a legjobban hogy rendesen beletrafáltak, hiszen

olyan, a nézői igényekre reflektáló kórházas drámát sikerült készíteniük, ami bár bevett panelekből építkezik, mégis tud újat mutatni képernyők elé szegezve nézők millióit.

A New Amsterdam egy New York-i állami kórház orvosigazgatójának és osztályvezető főorvosainak a mindennapjaiba nyújt betekintést, egy nagyon is emberközeli és szimpatikus alapszituációból kiindulva. Az új orvosigazgató, Dr. Max Goodwin

egy végtelenül idealista, a környezetét és a világot jobbá tenni akaró álmodozó, akiben annyi empátia és szolidaritás szorult, ami két embernek is sok lenne.

Fotó: NBC

Max meggyőződése, hogy egy kis tenni akarással és néhány rögtönzött reformmal óriási eredményeket lehet elérni az egészségügyben, ahol orvosi hitvallása szerint a beteg az első. Max világában tehát nincs helye az anyagiaktól függő gyógyításnak, ezért kinevezése utáni egyik első intézkedése gyanánt kirúgja az anyagi haszonszerzést előtérbe helyező kardiológiai osztály majdnem összes orvosát, hogy

új szemlélettel itt is betegközpontú ellátás valósulhasson meg.

Max ugyanakkor a „miben segíthetek?” kérdés sokszori feltevésével próbálja megreformálni a megcsontosodott, ellentmondásos szabályoknak, valamint a bürokráciának alárendelt egészségügyi rendszert, így

bárki bármit kérhet tőle annak érdekében, hogy akár egy fokkal is jobbá, hatékonyabbá, eredményesebbé tegye az egészségügyi ellátást.

Fotó: NBC

Max tehát hisz abban, hogy megfelelő hozzáállással és tenni akarással rengeteg beteg élete megmenthető. Ez az idealizmusa azonban sokszor már a végleteket súrolja, mint például  amikor felmerül annak az opciója, hogy valakit mégsem lehet megmenteni, ő hallani sem akar erről és mindent megtenne, megtetetne annak érdekében, hogy ez ne így történjen.

Dr. House (aki szerint ugye mindenki hazudik) szöges ellentéte és kollégái tehát mindent megtesznek, hogy megreformálják az egészségügyi ellátást abban az állami kórházban, ahol

a Rikers börtön elítéltjeit, az amerikai egyesült államok elnökét, de szükség esetén a New Yorkba látogató pápát is orvosi ellátásban részesítik, de emellett minden, egészségbiztosítással nem rendelkező betegnek helye van a sürgősségi osztályon, ha segítségre van szüksége.

Fotó: NBC

Max Goodwin szerepére a Blacklistből is ismert Ryan Eggoldot választották, aki tényleg teljes egészében átlényegül az általa alakított hatalmas szívű orvossá, akinek mindenki egészsége fontos, csak épp az övé nem (merthogy a készítők egy laphámsejtes-rákkal mélyítik tovább a személyes drámáját), és a bármennyire is túlzásnak hangzik,

nála kerekebb bociszemei szerintem még egy színésznek sincsenek, amikkel úgy tud mentegetőzve nézni mindenkire, ahogy senki más.

Fotó: NBC

A Doctor Who-ból és a Sense8-ből megismert Frema Agyeman a legszerethetőbb fiktív onkológus, aki lázadó sztárból lesz Goodwin doktor leghűségesebb szövetségese, de ott van még az inkább vicces szerepeiről ismert, eddig B-kategóriás színészként számontartott, Tyler Labine, akiről senki sem gondolta volna, hogy a meglehetősen vicces, de a komoly helyzetekben kellően drámai Iggy Frome pszichiáterrel fogják a 2020-as évektől azonosítani. De ott van még az indiai Vijay Kapoor neorológust játszó Anupham Kher, akinél jobb bohókás nagyapa-figurát el sem lehetne képzelni, vagy éppen Jocko Sims, aki a magát sokszor túl komolyan vevő Floyd Reynolds szívsebészt játssza.

Fotó: NBC

A legjobb karakterívet azonban messze a sorozat legszerethetőbb dokija, a brit Janet Montgomery által alakított Lauren Bloom sürgősségi osztályvezető-főorvos kapja, akinek főleg nehéz és keserves pillanatok jutnak, ám éppen ettől lesz olyan a karaktere, akit legszívesebben mindenki átölelne (persze, ha ezt ő hagyná), és

mindenki azt szeretné, hogy egyszer az életben igazán boldog legyen ez a szigorú és traumatikus múlttal rendelkező doki.

A többi mellékszereplő is jól kidolgozott, jól illeszkednek a főszereplők történeteibe, ami egyébként a Eric Manheimer, Twelve Patients: Life and Death at Bellevue Hospital (Tizenkét beteg: Élet és Halál a Bellevue Kórházban) című orvosi bestseller alapján készült.

Fotó: NBC

A New Amsterdam egyébként egy nagybetűs dráma, az a sorozat, ami meglévő panelekből építkezik: minden részben adott egy-két konfliktus, ami az epizód végére

kellő mennyiségű katarzissal, sokszor szándékosan túltolt drámai fordulatok révén oldódik meg, a szereplők pedig egy kicsit mindig alakulnak a történések hatására.

Levonják a következtetéseket, belátják a tévedéseiket, jobb emberekké válnak, eközben pedig a néző kétségbeesetten keresi a papírzsebkendőt a könnyei felitatására. Ez a tipikus (nem lesajnáló értelemben)

„nem én sírok, te sírsz” sorozat ha társaságban nézzük, ha egyedül, valóságos érzelmi hullámvasút tud lenni, aminek a csúcsrészeit tényleg nehéz sírás nélkül végignézni.

Fotó: NBC

Mint mindenre ezen a világon, erre a sorozatra is rányomta a bélyegét a koronavírus-járvány, hiszen a 2019-2020-as tévés évben futó második évad 2020 elején ráfordult volna egy fiktív világjárvány-témára, azonban mivel időközben mindez valóság lett, a készítők úgy gondolták, hogy

a világnak több szakértői hangra és kevesebb fikcióra van szüksége ebben a témában, így 2020 márciusának végén nem adták le a tervezett járványos részt, helyette április 17-én egy újragondolt epizóddal zárták le az így megrövidült évadot.

Az idén márciusban elindult, az eredeti tervekhez képest újragondolt harmadik évad (ami majd csak később, a teljes évad megjelenése után kerül fel a Netflixre) már a járvány kitörése után veszi fel a fonalat, vagyis az azt követő kórházi mindennapokat mutatja be, így a szereplők is többnyire maszkot hordanak a sorozatban, tehát a készítők két legyet ütöttek egy csapásra (hiszen a járványügyi előírásoknak megfelelően maszkban, az előírások betartásával forgathatnak, így pedig a szereplők is duplán védve vannak, hiszen a forgatáshoz negatív teszt is szükséges).

Fotó: NBC

Egy szó mint száz, a New Amsterdam készítői és szereplői tényleg nagyon tudnak valamit, ha ennyi ember érdeklődésére számot tart a produkciójuk. A szereplők közösségi médiás megnyilvánulásaiból ítélve, nem túlzás, hogy

családias hangulatban készül a sorozat, a színészek valódi barátságokat ápolnak egymással, és élvezik az egész, rendkívüli körülmények között zajló produkciós folyamatot.

Erről azt érdemes tudni, hogy az aktuális részek adásba kerülésével forognak a legújabb epizódok, tehát e sorok írásakor is

gőzerővel készül a jelenleg futó harmadik évad.

Fotó: NBC

A jeleneteket több New York-i kórházban forgatják (köztük a híres Bellevue-kórházban), ezáltal támogatva anyagilag is az egészségügyi intézményeket (hiszen a forgatási helyszínekért fizetni kell), a színészek pedig minden egészségügyi világnap alkalmával a sorozat promózása mellett hangsúlyozzák, hogy

az orvosok és az egészségügyi személyzet irányába kifejezett nagy tisztelettel vesznek részt a produkcióban.

Mindezek tudatában nem is csoda, hogy nagyon sokan szeretik ezt a sorozatot, ami üde színfoltként van jelen a jelenlegi, átláthatatlan sorozat- és adaptációdömpingben. Ráadásul annak tükrében, hogy eddig nem látott kihívásokkal küzd a globális egészségügy a világjárvány miatt,

nem csoda, hogy az emberek ki vannak éhezve egy olyan fiktív történetfolyamra ami a gyógyításról, a betegek folyamatos előtérbe helyezéséről szól.

Fotó: NBC

Remélhetőleg a sorozat sokak hitét adja vissza abban a tekintetben, hogy az egészségügyi intézmények dolgozói

valóban a legjobb tudásukkal, folyamatos segítő szándékkal végzik a munkájukat, hogy a rájuk bízott betegek gyógyultan hagyhassák el a kórházakat.

Mert a New Amsterdamhoz hasonlóan minden egészségügyi intézményben erre törekednek, még akkor is, ha a reformokra szoruló, túlbürokratizált egészségügyi rendszer ezt nem mindig teszi lehetővé. Ahogy a sorozat is megmutatja: tenni akarással, kitartással, eltökéltséggel és egy kis kreativitással mindenen lehet változtatni.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról

A Príma Press Kft. által üzemeltetett liget.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

A liget.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID liget.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll liget.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs liget.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év harmadik fél
_gat google.com 1 nap harmadik fél
_gid google.com 1 nap harmadik fél
cX_G brat.ro/sati 365 nap harmadik fél
cX_P brat.ro/sati 365 nap harmadik fél
cX_S brat.ro/sati munkamenet harmadik fél
evid_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap harmadik fél
evid_v_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap harmadik fél
evid_set_{customer_id} brat.ro/sati 1 nap harmadik fél

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (szekelyhon.ro; kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ liget.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. Az alapműködést biztosító sütik a látogatók azonosítása nélkül gyűjtenek információkat a weboldal használatáról.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, cX_G, cX_P, cX_S, enr_cxense_throrrle, evid_{customer_id}, evid_v_{customer_id}, evid_set_{customer_id}.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMAL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport