Sorozatnézés legálisan – mit kínál nekünk a Netflix, az HBO GO és az Amazon Prime?

Tamás Attila 2017. október 11., 17:58 utolsó módosítás: 2020. június 09., 12:28

Egyre nagyobb teret nyernek napjainkban az úgynevezett online videotékák, amik egy gyors regisztráció és némi fix havidíj fejében megnyitja az utat a legnépszerűbb tévésorozatok és filmek világába. Bár a szolgáltatás már nem újkeletű, térségünkben mégsem elterjedt, hiszen mozik és az amerikai kábelcsatornák hiányában nálunk inkább a torrentezés kultúrája honosodott meg, így hozzászoktunk, hogy a nagyvászonra vagy a tévé képernyőjére készült alkotásokhoz ingyen is hozzájuthatunk. De mit kínálnak a már nálunk is elérhető online videotékák?

Sorozatnézés legálisan – mit kínál nekünk a Netflix, az HBO GO és az Amazon Prime?
galéria
Magyarországon és Romániában 2016. január 6-ától lett elérhető a Netflix Fotó: Tamás Attila

A legnagyobb online sorozat és filmnéző szolgáltatás a Netflix, ami az Amerikai Egyesült Államokban már jónéhány éve próbál alternatívát nyújtani a kábelcsatornák kínálatára, és próbál jogot formálni a jövő „tévéjének” titulusára, többek között azzal, hogy sorozatait nem epizódonként, hanem évadonként teszi elérhetővé.

Európában, így Magyarországon és Romániában 2016. január 6-ától lett elérhető, az amerikaihoz képest egy lényegesen kisebb kínálattal, ami mára jelentősen bővült, de a sorozatfelhozatal tekintetében csupán a teljes adatbázis egy bizonyos részét érjük el Európából a közvetítési jogok korlátozása és a globális piac igényeinek való megfelelni akarás kezdetlegessége miatt. Ne feledjük, a Netflix is egy hatalmas multinacionális vállalkozás, ami a fent említett dátumon tette be a lábát a nemzetközi piacra, így még rengeteg téren fel kell zárkóznia, ha a kábeltévé alternatívája kíván lenni.

És akkor itt érkeztünk el a Netflix és a többi streaming-szolgáltató egyik legnagyobb hátrányához, avagy joggal tehetjük fel a kérdést, hogy miért is jár gyerekcipőben nálunk a szolgáltatás?

A „csomagban” fellelhető kínálat csupán töredékéhez van magyar felirat,

ami valahol érthető is egy olyan cégnél, ami egyszerre rohamozta meg a világpiacot, és értelemszerűen a kínált adatmennyiséget szinte lehetetlen hivatásos fordítókkal feliratoztatni, a szinkronról nem is beszélve.

Változatos kínálat: saját gyártású és egyéb sorozatok, filmek, tartalmak Fotó: Tamás Attila

A kínálat ugyan változatos, a Netflix saját gyártású sorozatain túl például megtalálható a Doktor House összes évada, több Star Trek sorozat és mozifilm, a Dexter, a Tudorok, a Breaking Bad összes, de az amerikai országos csatornákon jelenleg is futó szériákból is elérhető néhány évad, többek között a Zöld Íjász, az Outlander, a Fekete Vitorlák vagy éppen a Lucifer, azonban ezeknek a töredékéhez találunk magyar feliratot.

Ha mégis úgy döntenénk, hogy előfizetünk rá, vagy kipróbálnánk az ingyenes próbahónapot, akkor magyar felirattal nézhetjük például a Narcos első évadát, a Blacklist összest (ideértve az új évad eddig megjelent részeit is), de élvezhetjük szintén magyar felirattal a Mr. Holmes-t, a Chappie-t és még jónéhány pár éve megjelent mozifilmet, de a kilencvenes évek felhozatalából is válogathatunk. Román feliratozással pedig lényegesen több produkció elérhető. Természetesen alapértelmezetten angol nyelven és szintén angol felirattal érhető el minden (leszámítva a német, spanyol, portugál és indiai produkciókat), de nyelvtudás függvényében választhatunk a német, lengyel és török szinkronok között is.

A Netflix 8 eurós havidíjért érhető el, ebben pedig nincs semmiféle korlátozás:

tehát a kínálatból orvvérzésig lehet válogatni, viszont csak egy felhasználói fiókot kapunk. Ezen felül számítógépről, tabletről, okostelefonról vagy éppen okostévéről is hozzáférhetünk, és ha félbehagyjuk valaminek a nézését, azt legközelebb ugyanonnan folytathatjuk, eszköztől függetlenül. Havi tíz euróért már két felhasználói fiókot kapunk, így egyszerre ketten, két különböző eszközről, saját preferenciáink szerint válogathatunk a sorozatok és a filmek között HD minőségben, de havi 12 euróért egy „családi” szolgáltatást kaphatunk, amelyben négy felhasználó is külön eszközökről „darálhatja” a kedvenc sorozatát.

Az összes előfizetési lehetőségben külön gyerek fiók is van, ahol nagyrészt mostanság népszerű animációs filmek közül választhatunk a Minyonoktól a Spongyabobig, de ott vannak a Disney és a Pixar méltán népszerű egész estés mozifilmjei vagy éppen a Peppa Pig és más, gyerekadókon orrvérzésig menő rajzfilmsorozatok. A korábbi felsorolásnál nem említettem, de számos dokumentumfilm is megtalálható a Netflix kínálatában, így amikor egy kicsit okosodnánk, vagy épp David Attenborough narrációjával néznénk a Planet Earth-öt vagy más hasonló természetfilmet, erre is lehetőség van, ami egy HD minőséget sugárzó okostévé és egy házimozirendszer segítségével elsőosztályú nézői élményt biztosít.

Hogy mi a Netflix és a többi streamingszolgáltató lényege?

Nem kell letölteni a megnézni kívánt mozgóképet, ezek online nézése pedig teljesen legális és törvényes.

Ha megvan az előfizetés, akkor csupán néhány kattintás vagy éppen gombnyomás, és szinte azonnal, jó minőségben élvezhetjük a megnézni kívánt filmet, sorozatot. Az előfizetés online, bankkártyával lehetséges, és ami a legjobb, hogy nincs hűségidő, bármikor lemondhatjuk, ha épp nem vagyunk megelégedve a szolgáltatással. Ha pedig megfelel az elvárásainknak, akkor adott esetben a kábeltévét is kiválthatja, hiszen itt nincsenek reklámok, nincs kötött műsorprogram. Akkor és azt nézünk, amit épp akarunk.

De mi van, ha én Trónok Harcát akarok nézni?

Ha tévésorozatokról van szó, akkor értelemszerűen valahol felbukkan a Trónok Harca címe is, amit eddig szándékosan nem említettem, mivel a Netflix kínálatában nem elérhető. És hiába is keresnénk HBO-sorozatokat a világ legnagyobb, saját készítésű sorozatokat is gyártó online videotékájában, mivel ezek szándékosan nem elérhetők a Netflixen. Hogy miért? Mert az HBO is meglátta a lehetőséget az online térben, és párhuzamosan kiépítette a saját streaming-szolgáltatását, az HBO GO-t, amelyben az eddig megjelent összes filmjük és sorozatuk elérhető. Erre azonban nem olyan könnyű előfizetni, mivel ez úgymond egy plusz szolgáltatása a cégnek, így már meglévő előfizetésekhez „adják”. Tehát aki amúgy is előfizet az HBO-ra, az nagy valószínűséggel az online videotárban is kedvére válogathat természetesen mindenféle felár nélkül, de például a Vodafone is előszeretettel adja bónuszként a nagyobb értékű szerződést kötő előfizetőinek. A magyar nyelv azonban sajnos itt sem opció, kivéve a magyar gyártású produkcióknál. (Aranyélet, Terápia) Az HBO GO-ban mindössze az angol és a román felirat közül lehet válogatni, az alapértelmezett hangsáv pedig az angol, így többek között a Trónok Harca a Maffiózók, a Drót, vagy éppen a Westworld is így élvezhető.

Az HBO GO főleg saját tartalmaira épít Fotó: Tamás Attila

A felhozatal mellett még az HBO GO mellett szól, hogy ők is vásárolnak sugárzási jogokat, így a kínálatukból más csatornák produkciói is elérhetők, mint például a Showtime által gyártott Twin Peaks, vagy éppen a Hulu immár Emmy-díjat is bezsebelő sorozata, a Szolgálólány meséje. Ezen felül még van külön Disney-videótáruk is, ami részben lefedi, de nagyrészt inkább kiegészíti a Netflix kínálatát is, azonban ez valószínűleg nem lesz hosszú életű, ugyanis a legutóbbi hírek szerint a Disney is saját online videotéka fejlesztésébe fogott, így korlátozott ideig élvezhetjük például a Marvel univerzum filmjeit, a Pixar és Dreamworks animációkat, vagy épp a legújabb Star Wars filmeket a kisképernyőn a meglévő előfizetésünkkel.

Amazon: 3 euróért szegényesebb felhozatal Fotó: Tamás Attila

A Netflix legnagyobb kihívójának számító Amazon Prime sem tétlenkedett sokáig a világpiacra való betöréssel: lényegesen kisebb havidíj fejében sokkal kisebb választékkal, nem beszélve a hírből sem hallott magyar feliratozásról. Itt viszont erősebb a nemzetközi jelleg, hiszen akár katalán felirattal és kínai szinkronnal is „élvezhetjük” az Amerikai Istenek első évadát, de akár angol audiokommentárt is választhatunk olasz felirattal az Ember a Fellegvárban című népszerű sorozat nézésekor. Az Amazonnál ugyanakkor alapértelmezett beállítás, hogy számos „segítséget” kapunk, így a sorozat nézése közben elég megmozdítani az egeret, és a menüben a karaktereket eljátszó színészek nevein keresztül az adott jelenetben elhangzó dal címéig számos pluszinformációt ad a nézőnek.

A mindössze 3 eurós havidíjért elérhető szolgáltatás előfizetésekor azonban nagyon szegényes kínálatot kapunk:

a saját gyártású sorozatain túl több közönségsikerfilm elérhető ugyan, de számos szériát limitáltan tesznek közzé, ami azt jelenti, hogy egy évad egy adott idő után se szó, se beszéd eltűnik a kínálatból. Így hiába nézném a Fear the Walking Dead harmadik vagy a Preacher második évadát, mert csak annyit látok, hogy nem elérhető, holott amikor épp a részek premierje volt, akkor nézhető volt az egész az Amazon Prime kínálatában is.

Reális alternatívája ez a torrentezésnek? Mindenképpen törvényesebb Fotó: Tamás Attila

Kinek ajánljuk az előfizetést ezekre a szolgáltatásokra? Főként azoknak, akiknek nem okoz nehézséget az angol nyelv értése, vagy épp hozzászoktak már, hogy román felirattal is élvezhető egy adott film vagy sorozat. Ezenkívül azoknak is ajánlott, akik tévéznének, de elegük van a reklámokból, ugyanakkor a sorozatok rajongóinak, akik egy leültükben megnéznének egy teljes szezont a kedvencükből. És persze azoknak, akik úgy döntenek, hogy szélessávú internetkapcsolat ide vagy oda, szakítanak a nem éppen korrekt ingyenes letöltéssel, hiszen minden produkció pénzbe kerül, az pedig a minimum, hogy a néző nem ingyen megy be egy moziba megnézni a legújabb blockbustert.

Így „csomagban”, otthoni házimozizáshoz mondhatni jutányos áron kínálják az úgymond korlátlan élményt a streamingszolgáltatók, még ha nem is akkora mennyiségben, mint ugyanazért a pénzért az Amerikai Egyesült Államokban levő előfizetőknek.

Ma még jól meg kell gondolni, hogy megéri-e a kábeltévét streamingszolgáltatóra váltani vagy azzal kiegészíteni, de elképzelhető, hogy évek múlva már számba vehető, közérthető, könnyen elérhető alternatíva lehet a tévénézésben nálunk is a Netflix-modell.

1 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.