Squid Game – a koreai battle royale, amire rákattant a világ

Tamás Attila 2021. október 13., 18:22 utolsó módosítás: 2021. október 15., 17:51

A semmiből jött és hetek alatt vált világszenzációvá – a Netflix dél-koreai túlélőhorrora és az azt övező példátlan érdeklődés jól mutatja, hogy miként működik a gerillamarketing és a tömegpszichózis napjainkban. De mitől lett ennyire népszerű ez a kilencrészes sorozat? Kritikánkban ennek próbálunk utánajárni.

Fotó: Netflix

Rózsaszín overallos, sűrű anyagú rácsos maszkjukon mértani alakzatokat viselő emberek öltöztetnek zöld tréningruhába 456 embert, miközben dobozokba teszik a zsebeikben talált tárgyakat és a korábban viselt ruháikat.

Ez mindössze egy a többtucatnyi látványos tömegjelenet közül, ami kép vagy rövid videó formájában járja be már egy ideje a világhálót, azzal a járulékos információval, hogy mindez a Netflix egyik új sikersorozatából van, amit túlzás nélkül mindenki néz. Jó, majdnem mindenki. De mitől lett ennyire piszkosul népszerű a Netflix dél-koreai battle royale történetet feldolgozó sorozata a Squid Game (hivatalos magyar címén: Nyerd meg az életed), hogy

mémlavinát indított el, és folyamatosan feltűnik a közösségi média felületein a Facebooktól és az Instagramtól kezdődően a Twitteren át a Tik-Tokig, a különbözőbbnél különbözőbb portálokon a sorozatról szóló hírekről nem is beszélve?

Kezdjük ott, hogy a Squid Game még szeptemberben került fel a Netflixre, a tényleges köztudatba azonban mindössze hetek óta van igazán jelen, hiszen nem olyan rég jelentek meg az első anyagok arról, hogy ez LEHET a Netflix legtöbbször látott sorozata.

Fotó: Netflix

És most itt a LEHET-en van a hangsúly, ugyanis szép kis médiahekket generált a streamingplatform annak érdekében, hogy a lehető legnagyobb figyelmet kapjon az ázsiai piacon már egyébként is rendkívül népszerű, kilenc epizódot számláló, mindössze egy évados sorozata.

A Netflix ugyanis nem arról híres, hogy nézettségi adatokat tegyen közzé önszántából, ha mégis erre vetemedik, azt szigorúan marketingcélokkal teszi, ahogy tette ezt jelen esetben is.

Azóta kiderült, hogy mekkora nézettsége van a koreai túlélőhorrornak, a Netflix által bejelentett 111 milliós nézőszámmal maga mögé utasított mindent, többek között az eddig a legnézettebbnek számító Bridgertont (amit már a Netflix adatai szerint több mint 82 millió „háztartásban” indítottak el – vagyis nézték meg belőle legalább az első 20 percet). Tehát 111 millió Netflix felhasználó kezdett neki a sorozatnak (ez nem jelenti azt, hogy mindannyian be is fejezték), aminek a feliratozásával teljesen jogos aggályok merülnek fel, hiszen

koreaiul beszélők szerint az angol és az az alapján készült (magyar egyelőre még nincs) feliratok nem ugyanazt adják vissza, ami a sorozat párbeszédeiben a szereplők között ténylegesen elhangzik.

A nyerd meg az életed tehát egy újabb aranytojást tojó tyúkja lett a streamingóriásnak, a nem várt népszerűség pedig a készítőt is meglepte, aki a sajtóhírek szerint már 2009-ben megírta a sorozatot, azonban amikor a megvalósítás következhetett volna, sorra utasították vissza a stúdiók, mígnem a Netflix fantáziát látott benne, és elkészülhetett a ma már milliók érdeklődésére számot tartó kisképernyős folytatásos történet.

A társadalom- és kapitalizmuskritikaként funkcionáló sorozat a rettentően lúzer, adósságokban nyakig úszó Szeong Dzsi-Hunról és 455 hasonló cipőben járó sorstársáról szól, akik

szerencsétlen helyzeteikből kifolyólag sosem tudnak annyi pénzre szert tenni, ami megoldhatná anyagi gondjaikat, és kihúzhatná őket a végtelennek tetsző adósságspirálból, amit szerencsejátékokkal tesznek még kilátástalanabbá.

A metró-aluljáróban azonban egy titokzatos idegen bárgyú gyerekjátékra hívja ezeket az embereket, és pénzt ajánl a győzelemért. A papírdobálós játék azonban nem olyan egyszerű, így szerencsétlenjeink újabb és újabb esélyt kapnak a győzelemre, az elvesztett menetek árát pedig pofon formájában kapják meg a kihívótól. Végül a nyert összeg mellé egy minimalista, mértani formákat és egy telefonszámot tartalmazó kártyát kapnak (állítólag tényleg létező telefonszámmal, amire a nézők is jelentkezni akartak, és így a telefonszám tulajdonosát – aki egyes hírek szerint férfi, más híradások szerint nő – is kikészítették – ezzel is a Netflix töltötte meg a netet, nem lehet leellenőrizni, hogy valóban így volt-e), hogy ha nagyobb tételben akarnának játszani, tárcsázzák a számot, és máris egy rakás pénz ütheti a markukat, ha ügyesek. Hősünk némi tétovázás és a kilátástalanabbá váló helyzete miatt így is tesz, a telefonhívást követően megkapja a találkozó helyét, ahová egy kisbusz jön érte, amibe beülve gázzal kábítják el őt, és a többi potenciális játékost, akiket már felvettek az út során.

Fotó: Netflix

Itt érkezünk el ahhoz az ominózus képsorhoz, amikor a kábult embereket átöltöztetik, és egy hatalmas hangárban, számozott zöld melegítőfelsőben és nadrágban térnek magukhoz, majd az álarcos figurák egy csoportja ismerteti, hogy egy játékban vannak, és a győztes nagyon sok pénzt nyerhet, ehhez azonban az írásos beleegyezésükre van szükségük. Egy fontos kitét, hogy

amennyiben a többség akarja, a játékot bármikor le is lehet állítani.

Fotó: Netflix

Igen ám, de az első játéknál jön a valódi, vérzivataros feketeleves a kétségbeesett játékosoknak: egy óriás, mechanikus babával kell piros fény-zöld fényt játszaniuk (nálunkfelé libalábnak hívtuk ezt a játékot), vagyis célba kell érniük úgy, hogy csak a zöld fény felkiáltás után haladhatnak a cél felé, a piros fénynél pedig mozdulatlanná kell dermedniük, különben „meghalnak”. Hamar kiderül, hogy a halál itt szó szerint értendő, hiszen

akit a piros fény alatt mozgásban lát a baba mindenre érzékeny kameraszeme, azt kíméletlenül lelövik a falból kikandikáló gépfegyverek.

Ez az a sokkoló pillanat, ami berántja a nézőt és tovább nem ereszti, hiszen mindenki, aki bírja az ilyet gyomorral és idegekkel, kíváncsi arra, hogy milyen eszelős indíttatásból talál ki valaki ilyen kegyetlen játékot, amiben több száz ember élete a tét.

A 2019-ben megjelent, a nézőket és a filmes világot ámulatba ejtő, szintén dél-koreai Élősködők (Parasite) után már kevésbé meglepő ez a fajta véres-brutális történetmesélés, a Squid Game esetében azonban a tét és a mennyiség az Oscart-díjat nyert film többszöröse, ugyanakkor a tökéletes binge-watch alapanyag, aminek „elfogyasztásához” alkalmas akármelyik borongós hétvége vagy az újabb járványhullám miatti otthonüléssel töltött hétköznap esték.

Amint ezekből a produkciókból is láthatjuk (és mindez csak a felszín, a köztudatba beemelt és ünnepelt alkotások),

a koreai mozgóképipar nem riad vissza az abszurdabbnál abszurdabb helyzetek bemutatásától és a művér vederszámra történő használatától, és ez nincs másként a Squid Game-ben sem.

A piros fény-zöld fény csak a kezdete a szörnyűségekkel és erőszakkal tűzdelt történetnek, ahol több száz kétségbeesett ember vergődését láthatjuk, amint épp gyerekjátékokat kénytelenek úgy játszani, hogy vereség esetén az életükkel kell fizetniük.

Fotó: Netflix

Láthatjuk az „ember embernek farkasa” örök igazság kivetülését az abszurd helyzeten való úrrá levési próbálkozások révén, a battle-royale történetbe pedig olyan fordulatok is beleférnek, hogy egy ember megöl egy másikat a szűkösre mért ételporció miatt.

A játékosok idővel belátják, hogy egymásra számítva, csoportokba szerveződve talán több esélyük lehet – és helyenként lesz is –, hogy aztán a következő, kegyetlen játék lényege pont az legyen, hogy a választott társukon felülkerekedve jöjjenek ki győztesen, egész pontosan élve az egészből.

Szadizmusból tehát nincs hiány, mi pedig valamiféle perverz élvezettel nézzük, hogy hogyan hullanak ki egymás után a játékosok, egyesekhez pedig egy idő után kötődni is fogunk, hiszen sajnálatra való számkivetettek, míg másokat gyűlölni fogunk az alávaló söpredék mivoltuk és kegyetlen, önző húzásaik miatt. A változatos, szerethető és tenyérbemászó karakterekből nincs hiány, ahogy a történet is viszonylag megállja a helyét a fináléig, ahol

összeroskad a saját súlya alatt és pátoszos moralizálással próbálja megmagyarázni az ok-okozati tényezőket, de ez már tényleg sovány vigasz mindannak tükrében, amit az azt megelőző epizódokban láthattunk.

Fotó: Netflix

A Squid Game egy nem könnyű, kellően perverz fantáziával továbbgondolt társadalmi látlelet, ami meglehetősen szomorú képet fest napjaink Dél-Koreájáról, ahol tényleg társadalmi jelenség az eladósodás és a pénztelenség, valamint az ebből fakadó kilátástalanság, ami nagyon sok esetben eredményez öngyilkosságot. Ezeket a vetületeket nagyjából mind érinti a sorozat a játékon kívüli részekben, és sajnos a valóságban is hasonló körülmények között élnek így emberek, a túlnépesedett Kínáról és a többi ázsiai országról nem is beszélve.

És bár a sorozat kapitalizmus-kritika is akar lenni, a Netflixnek köszönhetően végül ő maga is a kapitalizmus terméke lett, ami

nem tartana ekkora érdeklődésre számot a jó időzítés, a tömegpszichózis és a jól irányzott gerillamarketingnek köszönhetően.

Fotó: Netflix

A Netflix pedig addig feji a pénzt termelő „teheneit”, amíg azok ki nem száradnak, így nem véletlen, hogy már hivatalos merchandiseként (filmhez/sorozathoz/könyvhöz köthető termék) árulják a számozott zöld tréningszettet és a rózsaszín overallt a mértani alakzatos maszkkal, ami így, a Halloween közeledtével a tökéletes és trendi jelmeznek fog számítani a tengerentúlon, ahol a fent említett gerillamarketing hiányában nem biztos, hogy ennyien rácuppantak volna az idegen nyelvű sorozatra, amit ráadásul felirattal kell nézni.

A Squid Game tehát 2021 őszének világszenzációja, és bár eredetileg egy évadosra tervezték, a készítő „már gondolkodik azon (khm, pénz), hogy miként lehetne folytatni a jövőben.

De a következő évad már biztosan nem ilyen elemi erővel robban be a köztudatba, és addigra már lehet, hogy a nézők már egy újabb, a semmiből érkező világszenzációra lesznek rákattanva, Squid Game második évada pedig várhatóan nem lesz akkor durranás, mint az első volt.

•  Fotó: Netflix
Fotó: Netflix
•  Fotó: Netflix
Fotó: Netflix
•  Fotó: Netflix
Fotó: Netflix
0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 

 
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról

A Príma Press Kft. által üzemeltetett liget.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

A liget.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID liget.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll liget.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs liget.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év harmadik fél
_gat google.com 1 nap harmadik fél
_gid google.com 1 nap harmadik fél

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ liget.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. Az alapműködést biztosító sütik a látogatók azonosítása nélkül gyűjtenek információkat a weboldal használatáról.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, enr_cxense_throrrle.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMAL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport