Szép és igaz mese, amelynek a végén Tarantino ismét pofán üt

Katona Zoltán 2019. szeptember 16., 16:02

Egyszerre szép, varázslatos, kőkemény, melankolikus és úgy véres az új Tarantino-film, hogy hahotázom rajta. Egy igaz történethez hozzáadott fikciós sztori, ami akkorát csavart a végén, hogy szinte úgy ugráltam a moziszékben, mint egy koncerten. Volt egyszer egy… Hollywood, és van egy rendező, akinek filmjeiért majd negyedszázada rajongok. És akiben soha nem csalódtam. 

Szép és igaz mese, amelynek a végén Tarantino ismét pofán üt
galéria
Brad Pitt, Leonardo di Caprio és Quentin Tarantino, a Volt egyszer egy... Hollywood című film főszereplői és rendezője Fotó: Forrás: Imdb.com/Sony Pictures

Ha eddig nem jött volna le, nagyon elfogult Tarantino-rajongóként írom ezeket a sorokat: vannak, akik a Csillagok háborúja után epekednek, mások Harry Potterért, netán a Terminátorért vagy Bud Spencerért vannak oda. Nálam Quentin Tarantino az etalon a filmművészetben, annyira, hogy bizonyos filmjeiből pontosan tudok idézni hosszú mondatokat vagy kulcsjeleneteket mesélek el részletesen. Legyen elég az hozzá, hogy most száz kilométert utaztam azért, hogy moziban nézhessem meg a filmet.

Volt egyszer egy másik világ

A Volt egyszer egy... Hollywood (Once upon a Time in… Hollywood) alaptörténete egy westernszínész, Rick Dalton (Leonardo DiCaprio) és dublőre, illetve kaszkadőre, Cliff Booth (Brad Pitt) életéből egy szelet, pontosabban 1969-ből. Kettejük fiktív figuráját pedig egy nagyon is valós keretbe, a pontosan ötven évvel ezelőtt történt Charles Manson-gyilkosságsorozat sztorijába ágyazza be a rendező. Ugyanis Dalton a sztárházaspár, Roman Polanski (Rafał Zawierucha) és Sharon Tate (Margot Robbie) szomszédjában lakik, de előbbi ekkor már lecsúszott színésznek számít, egyre többet iszik, alig akad rossz meló is, kénytelen olyan produkciókat elvállalni, amelyeket igazából nem szeret... De ki ne lett volna ilyen helyzetben? Bizony, a hatvanas évek Hollywoodjában is volt az életnek egy ilyen időszaka: a korábbi ünnepelt sztárok a negyvenes éveikben ott találták magukat munka és pénz nélkül, leváltották őket az új hírességek. Ám bármennyire is igazságtalan volt ez a világ, valahogy mégis tovább vonzotta őket, semmiképp sem akartak kilépni belőle, emiatt pedig egyre megalázóbb helyzetekbe, szerepekbe kényszerültek. Az új sztárok, mint akkoriban például Tate és Polanski, kabriókban döngetnek a partik felé, bömböl a Deep Purple-től a Hush a kocsiból, koktélokat isznak, más A-listás hírességekkel táncolnak a Playboy-villában, ők állnak a kedvenc pletykák középpontjában.

Quentin Tarantinonak ez mindössze a kilencedik filmje Fotó: Sony Pictures

Tarantino filmrajongása talán ebben az alkotásában mutatkozik meg leginkább – eddigi filmjeiben is rengeteg filmtörténeti utalás volt, például a Django egyféleképpen egy nagyon különleges remake-ként is felfogható, de az új filmben szerintem emléket is állít a gyerekkorában, az ötvenes-hatvanas években forgatott és vetített B-kategóriás westerneknek. No meg a szakma „háttérmunkásainak”, az arctalan hősöknek: a kaszkadőröknek, akik a sztárok mögött álltak, és gyakorlatilag bármit megvalósítottak, amit a színészek nem vállaltak el: leugrottak a magasból, átugrattak autóval a szakadékon, lángra gyulladtak.

Hiszen abban az időben még nem léteztek számítógépes effektek, sem zöld háttér, amely előtt felvehették a „rázós” jeleneteket.

De olykor-olykor még az is megtörténhetett, hogy az általuk „helyettesített” sztárszínész tévéantennáját javították, vagy éppen sofőrködtek, ha annak ittas vezetésért elvették a jogosítványát, és igaz barátként biztatták, amikor megingott a tehetségébe vetett hite.

Fotó: Forrás: Imdb.com/Sony Pictures

A hatvanas évek végi Los Angeles-i miliő gyönyörűen jön vissza ebben a filmben, az épületek, ruhák, arcok, zenék mind nagyon hitelesek, akárcsak a forgatási jelenetek – a sztorin kívül ezek adják a film savát-borsát. Nagyon hitelesnek tűnik például az a jelenet, amikor Rick elrontja a szöveget, és a lakókocsiban tombol – na, azt majd szívesen megnézném magyar szinkronnal.

A legjobb jelenet

Magyar szinkronnal még egy jelenetet fogok nagyon sűrűn megnézni, ez pedig Cliff és Bruce Lee balhéja. Mivel a film cselekménye nem lineáris (ez igazából természetes Quentinnél, elég, ha csak a Ponyvaregényre vagy a Kill Billre gondolunk), a történet cselekményének idejénél korábbi történetek nagyon jó érzékkel vannak beleépítve az 1969-es sztoriba. Így tekintünk vissza például a „dicső” múltra, pontosabban egy korábbi forgatás szünetére, amikor Cliff összeverekedik az okoskodó és vagánykodó Bruce Lee-vel – a néhai hongkongi színész családja ezt bizony nem is vette jó néven, de a jelenet az egyik legmulatságosabb a Tarantino-filmek hasonló helyzeteinek bőséges felhozatalából. A balhéba ugyanis betoppan az aktuális film rendezője és annak felesége – utóbbi kiakadása az egyik legtarantinósabb dolog a több mint kétórás filmben.

Fotó: Forrás: Imdb.com/Sony Pictures

Nagyon sok az utalás az akkori, régi filmekre, így valóságos kincsesbánya lehet annak, aki annak idején, a hatvanas-hetvenesben sok ún. spagettiwesternt nézhetett a mozikban vagy a televízióban. A forgatásokon való beszélgetések (például, amikor Dalton szóba elegyedik az egyik statiszta kislánnyal) is kiemelkedőek, nagyon jól megírt párbeszédek.

Videó: Sony Pictures

Ismét nagyon jól bánik a zenével

A Hush-t már említettem, de egyrészt a szereplők autóiban mennek nagyon dögös zenék (ez is minden Tarantino-filmben így van!), másrészt a korszak zenéivel bánik rendkívül jól a rendező, hiszen nem a hatvanas évek nagyon nagy slágerei (azért azokból is hallani a filmben) dübörögnek, hanem olyan előadók és szerzők (The Box Toops, Paul Revere & The Raiders, Buchanan Brothers, Dee Clark, Roy Head & The Tarits és mások), akik szintén nem voltak benne az akkori fősodorban. De ezt is megszokhattuk Quentintől, hiszen akár a Ponyvaregény, akár a Kill Bill betétdalai a filmektől lettek ismertek és halhatatlanok.  

Fotó: Forrás: Imdb.com/Sony Pictures

Kimaradhatatlan a jelenetekből Tarantino másik védjegye, a meztelen női lábfejek, talpak látványa. Sharon Tate fehér csizmában érkezik a moziba, hogy megnézze azt a filmet, amelyben ő is szerepel, de meztelen lábát felteszi az előtte levő székre, talpa koszos. Amikor meg tiszta és finom ágyban fekszik, horkol. Tarantino úgy mutat meg dolgokat, ahogy azok valójában megtörténhettek, nem mitizál, nem hazudozik. Pussycat (Margaret Qualley), vagyis a hippilány, aki elvezeti Cliffet a Manson-banda lakhelyére, a Spahn-farmra, a szélvédőre nyomja meztelen talpát. Egyébként a Spahn-farm díszlete is nagyon hitelesen van megépítve, Tarantino nem rejti véka alá azt sem, hogy akkoriban Kaliforniában mit éreztek egyesek a naplopó hippik iránt. Ismerve a Tate-gyilkosság történetét, Cliff attól is nagyon szimpatikus lesz, hogy a farmon két-három hatalmas ökölcsapást bevisz az egyik semmirekellőnek, aki azzal szórakozott, hogy kiszúrta az autója kerekét.

Tarantino abban is nagy, ahogy nevetségessé tesz és megaláz olyanokat, akiktől csupa rossz származott: a Djangóban a Klu-Klux-Klant, a Brigantykban Hitlert és a nácikat, ebben a filmjében pedig a Manson-(bűn)bandát, amelyet valami ócska és buta megszokás miatt „családként” őrzött meg a történelem.

A hippicsajok káráló tyúkokként, erkölcstelen, koszos, buta libákként, a pasik pedig frusztrált, agresszív, retardált seggfejekként jelennek meg a filmben. Maradjunk annyiban, azok is voltak. Néhányan közülük pedig kegyetlen, agyatlan, pszichopata gyilkosok.

A végén iszonyatos nagy csavar jön

Majdnem tíz évvel ezelőtt, a Becstelen brigantyk megnézése után véletlenül lelőttem az egyik legfordulatosabb jelenetet. Nagy hangon, röhögve meséltem a kocsmaasztal felett, hogy „ilyet is csak Tarantino enged meg magának, hogy a brigantik Hitlert szitává lövik egy színházban...!”, mire két jó kollégám nevetve, de nem túl jó kedvvel hányta a szememre, hogy ezt a spoilerezést azért nem kellett volna, ugyanis ők még nem látták, s nagyon meg szeretnék nézni. Úgyhogy tanultam az esetből, figyelem, nem írom azt, hogy ne görgessen tovább, aki még nem látta – görgessen, nem lesz semmi baj.

Fotó: Forrás: Imdb.com/Sony Pictures

Talán az összes Tarantino-film egyik igen fontos visszatérő motívuma a bosszú, akár a Ponyvaregényre, akár a Kutyaszorítóra, akár az Aljas nyolcasra gondolunk, nem beszélve a Becstelen brigantykról és a Djangóról. Azonban a legfrissebb Tarantino-bosszú egyáltalán nem hasonlít ezekhez, valahogy teljesen másképpen van felépítve és beültetve a film végébe – viszont nincs rá szó, hogy mekkora telitalálat az egész jelenetsor. Úgy röhögtem rajta, mint egy infantilis gyerek, pedig – és ez is Tarantino-védjegy – nagyon erőszakos és véres az a néhány perc, magyarán úgy ömlik a vér a mozivásznon a szereplőkből, mint egy vágott disznóból (ahogy nálunkfelé mondják).   

Fotó: Sony Pictures

Figyelem! Amikor elindul a végefőcím és a stáblista, még ne siess ki a moziból vagy el a tévé elől, mert Quentin barátunk még odatol valami borzasztóan vicceset, ami talán egykor meg is történhetett egy másik termékkel. Tudjuk ugyanis, hogy emberünk filmjeiben többször olyan visszatérő fiktív termékmárkák (hamburger, cigaretta, gabonapehely) bukkannak fel, amelyek akár valóságosak is lehetnének, de nem azok. Nos, ez a pár másodperc egy ilyen márkának a reklámfelvétele.

Nem spoilerezünk, hiszen tíz évvel ezelőtt ráfáztunk. De a Tarantino-film is egy márka.

Volt egyszer egy... Hollywood (amerikai játékfilm, 2019, 159 perc)
Írta és rendezte: Quentin Tarantino
Szereplők: Leonardo DiCaprio, Brad Pitt, Margot Robbie, Emile Hirsch, Margaret Qualley, Timothy Olyphant, Austin Butler, Dakota Fanning, Bruce Dern, Al Pacino, Kurt Russel, Luke Perry, Rafał Zawierucha, Costa Ronin, Damon Herriman
Vágó: Fred Raskin
Operatőr: Robert Richardson
Producer: David Heyman, Georgia Kacandes, Shannon McIntosh, Quentin Tarantino
1 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról

A Príma Press Kft. által üzemeltetett liget.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

A liget.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID liget.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll liget.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs liget.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év harmadik fél
_gat google.com 1 nap harmadik fél
_gid google.com 1 nap harmadik fél

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ liget.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. Az alapműködést biztosító sütik a látogatók azonosítása nélkül gyűjtenek információkat a weboldal használatáról.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, enr_cxense_throrrle.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMAL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport