Tehetségek a kastélyban: beérett Fejes Krisztina zenei mentorprogramjának gyümölcse

Szász Cs. Emese 2022. július 07., 18:27 utolsó módosítás: 2022. július 09., 09:59

A Pongrác-tetőn született az ötlet, de az erdélyi gyökerek, valamint a világjárvány is „tehet” arról, hogy két évvel ezelőtt a magyarországi zongoraművésznő, Fejes Krisztina egyesületet alapított, hogy felkarolja az erdélyi zeneiskolák tehetségeit. Előbb hangszerekkel, majd tudással segítette az itteni zenésztanoncok néhány kiemelkedő képviselőjét. A két év munkájának gyümölcse pedig a július 10-ei GernyeFesten lesz látható és hallható.

Tehetségek a kastélyban: beérett Fejes Krisztina zenei mentorprogramjának gyümölcse
galéria
Fejes Krisztina. Erdélyi gyerekek, fiatalok zenei fejlődését segíti Fotó: Gábos Albin

A Liget.ro olvasói előtt talán nem ismeretlen Fejes Krisztina zongoraművésznő, aki 2019-ben már mesélt arról, hogy egy erdélyi zenei alapítvány létrehozását tervezi, amelyen keresztül gyerekek, fiatalok zenei tehetséggondozását segítené. A gondolatot pedig tett követte, s munka már több mint két éve tart.

Előbb hangszerek, aztán mesterkurzus

„Ez az erdélyi tehetséggondozás egy nagyon sokéves gondolatom, nem csak kétéves. Álltam a Pongrác-tetőn, és jött az ihlet – valahogy így tudnám megfogalmazni, hogyan is történt. Mivel nekem szegről-végről erdélyi vérem van, valamint Bartók Béla is vezérfonalat képvisel az életemben, Erdély tényleg a szívügyem” – beszél az okokról a művésznő, aki azt gondolta, hogy ezzel az „erdélyi szívüggyel” csinálni kéne valami értelmeset, ami esetleg összekapcsolja a szétszakadt magyarországi részeket. A zongoraművész úgy véli, Erdély amúgy is annyira gazdag művészetileg, hogy az ember nem tudja elkerülni, hogy belebotoljon egy tehetségbe vagy valamilyen kreatív ötletbe. Így Fejes Krisztina a zenét tanuló növendékek segítését tűzte ki célul magának.

Négy város négy művészeti iskolájában összesen húsz tanoncot oktat személyesen a művésznő Fotó: Gábos Albin

Az ötlet megvalósulásához – nem titkolja – hozzájárult a 2020-ban kezdődő világjárvány és az akkori lezárások. „Itthon ültem feltett lábbal a teraszon, s arra gondoltam, itt az idő, most vagy soha. S egyszerűen kidolgoztuk a két alelnökömmel, György-Dóczy Katalinnal és Szebeni Zsuzsával a Fejes Művészeti Akadémia Alapjait. Az egyesület félig erdélyi lett és félig magyarországi, s bár mozogni nem tudtunk a lezárások miatt, elindult az ötletelés” – meséli a művésznő. Hozzáteszi, első próbálkozásuk egy hangszerpark felújításra szóló program volt, amelyre az Emberi Erőforrások Minisztériumától nyertek támogatást, tavaly tudták átadni. Az új hangszerek után pedig következett a mesterkurzus-program: négy város négy művészeti szakközépiskolájában összesen húsz gyermeket tanít Fejes Krisztina személyesen – a művésznő ugyanis bár egy bezárt online világban találta ki a program alapjait, de nem igazán hisz az online tanításban, főként a zene világában.

Egynapos exkluzív fesztiválra invitálnak

„Most érik be a kétéves munkánk gyümölcse. Nagyon sok tehetséges, tanulni vágyó diákra bukkantunk Erdélyben, akiknek pályáját a továbbiakban is szeretnénk egyengetni. Az egyesület ugyanis a hosszútávú tehetséggondozásról szól, amellyel a gyermek jövőjét is igyekszünk irányba terelni” – fogalmaz a zongoraművész, aki azzal a jó hírrel szolgált, hogy a növendékeiket most színpadon is megismerheti bárki, ugyanis július 10-én a gernyeszegi Teleki Kastélyban kerül megrendezésre a GernyeFest, amelynek egyik fő célja, hogy fellépési, bemutatkozási lehetőséget nyújtson az akadémia mentoráltjainak. A fiatalok Marosvásárhelyről, Nagyszebenből, Sepsiszentgyörgyről, Kolozsvárról érkeznek, és a világ zeneirodalmának remekeiből adnak elő részleteket.

A gernyeszegi Teleki-kastély lesz az egynapos exkluzív fesztivál helyszíne Fotó: Haáz Vince

A mentoráltak koncertjei azonban csak egy szelete az egy napos exkluzív fesztiválnak – tudjuk meg. A Maros megyei kastélyba látogatókat rendhagyó népművészeti programokkal, kamaraesttel, és izgalmas, a zenei határokat átlépő produkcióval is várják vasárnap. Kora délután az Erdélyi Hagyományok Háza Alapítvány szervezésében népzenei koncertek, táncház, kézműves foglakozások, például pártakészítés is várja az érdeklődőket. Ezt követően az Akadémia mentorprogramjában részt vevő diákok adnak koncertet. 18.30-kor kamarakoncerttel folytatódik a fesztivál, amelynek műsorán Schumann, Brahms, Dohnányi és Liszt művei szerepelnek. Közreműködik Fejes Krisztina, Onczay Zoltán, Szabó Gábor és Wenting Kang. A 20 órakor kezdődő Celectro koncert stílusok összefonódását kínálja Bach zenéjétől kezdve az indai Rágán át egészen a kortárs és jazz improvizációig, mindez elektronikus alapokon kiteljesedve.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.