HIRDETÉS
HIRDETÉS

Tranzit, de nem átjáróház: újra van színházi fesztiválja Szatmárnémetinek

Pacsika Emília 2017. szeptember 29., 15:58
HIRDETÉS

Volt már korábban egy színházi fesztiválja Szatmárnémetinek, amit megszüntettek, most Tranzit Feszt néven élesztették újra. Villáminterjúnkban Bessenyei Gedő Istvánnal, a Harag György Társulat művészeti igazgatójával a fesztivál tanulságairól beszélgettünk.

A rendezvény plakátja. Megtették az első lépést az újjáélesztéshez Fotó: Tranzit Feszt

„Tranzitvárosnak lenni nemcsak hátrány, de hatalmas előnyt is jelenthet, hiszen az itt áthaladó emberek, eszmék, hitek, alkotók és alkotások, mind-mind nyomot hagynak maguk után a városban” – olvashatjuk a Szatmárnémeti Északi Színház műsorfüzetében a Harag György Társulat művészeti igazgatójának gondolatait.

HIRDETÉS

A Sorompók Nélkül Nemzetközi Multikulturális Fesztivál évekig volt Szatmárnémeti fontos rendezvénye, ám e programot az előző városvezetés egy tollvonással megszüntette. Most, némi kényszerszünet után a színház magyar és román társulata egy megújult színházépületben indított útnak egy új fesztivált Tranzit Feszt néven, melyet Szatmárnémeti városa és Szatmár megye önkormányzata közösen támogatott. A szeptember 14–24. között lebonyolított fesztivál tizenegy napja alatt húsz előadást láthatott a közönség a város különböző helyszínein. Láthattunk monodrámát, táncszínházi produkciót, felolvasó színházat, utcaszínházat, klasszikus és kortárs darabokat magyar és román nyelvű feliratozással.

Bessenyei Gedő István, a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulatának művészeti igazgatója (jobbról) Fotó: Tranzit Feszt

A fesztiválon a vendéglátó színház társulatain kívül a Csiky Gergely Állami Magyar Színház (Temesvár) karöltve a Ioan Slaviczki Klasszikus Színházzal (Arad) és a Zombori Nemzeti Színházzal (Szerbia), az András Lóránd Társulat (Marosvásárhely), a Mária Királyné Színház (Nagyvárad), a Csokonai Nemzeti Színház (Debrecen), a Temesvári Állami Német Színház, az ACT Színház (Bukarest), az Eugene Jonesco Nemzeti Színház (Kisjenő, Moldova), a Móricz Zsigmond Színház (Nyíregyháza), a Reactor és a Váróterem Projekt, a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata, az Aureliu Manea Színház (Torda), a Szigligeti Színház (Nagyvárad), a Gózon Gyula Kamaraszínház (Budapest) karöltve a Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színházzal (Beregszász), és az Odeon Színház (Bukarest) szerepelt nagy sikerrel, teltházak előtt.

– Volt egy elődje ennek a fesztiválnak, ez az új miben lett más?
– Az újraindulásnál át kellett gondolnunk a fesztivál időpontját, nevét és arculati megjelenését, de a koncepción nem változtattunk. A régi elnevezés a „Sorompók Nélkül” akkor volt aktuális, amikor Románia az EU-hoz csatlakozott, és végre nem kellett többé útlevél, ekkor a sorompónélküliség élménye nagyon erős volt.

A Tranzit név azt jelenti, hogy kulturális tranzit van a fesztivál idején, de ez a név a földrajzi helyünkre is reflektál, hiszen Szatmár félúton van Budapest és Bukarest között.

A fesztivál továbbra is nemzetközi multikulturális rendezvény maradt, külön fókuszáltunk a hozzánk közeli területek, Kárpátalja, Partium és Magyarország észak-keleti régiójának színházaira. Fontosnak éreztük a testvérvárosok, Beregszász és Nyíregyháza társulatainak meghívását, produkciójuk bemutatását.

Az Emilia Galotti (Nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház) rendezője kötődik a szatmáriakhoz Fotó: Tranzit Feszt

– A fesztiválprogram összeállítását egy válogatás előzte meg, ez milyen szempontok szerint történt?
– Minden színházvezető megkérdeztünk, hogy mit szeretnének elhozni, de természetesen voltak egyeztetési szempontok. Például a kolozsvári Váróterem Projekttől a legfrissebb előadásokat vártuk, hiszen őket már láttuk itt több produkcióval, a temesváriaktól azért választottuk a Schilling Árpád rendezte Exitet, mert annak a témája esett legközelebb a fesztivál koncepciójához. Nem véletlen, hogy a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház produkciói közül az Emília Galottit hívtuk meg, hisz egyrészt rendezője, Keresztes Attila kötődik a szatmári színházhoz, és mert ez a darab követi az erdélyi színház tradícióit is, hanem mert ez egy olyan előadás, melyet a magyar kritikusok a legjobb negyven produkció közé választottak.

A temesváriaktól az Exit témája esett legközelebb a fesztivál koncepciójához Fotó: Tranzit Feszt

– Milyen támogatást kaptak a fesztiválhoz?
– Kicsit megkésett a költségvetésünk, ezért igen gyorsan kellett a programot összeállítanunk. Nem szoktam udvarolni a vezetésnek, de el kell ismernem, nem kellett nagyon erőltetni ezt az újrakezdést. Szatmárnémeti városa és a Szatmár megyei önkormányzat egyforma összeggel támogatta a rendezvényt. Amellett, hogy megköszönjük azoknak, akik segítették a munkánkat, fontos elmondani, hogy pár év múlva ez a folyamat ismét visszafordulhat.

Fel kell hívni a figyelmet arra, hogy milyen törékeny a helyzetünk.

Évente tervezzük megrendezni a Tranzit Feszt-et, reméljük, hogy ezután mindig támogatásra találunk. A kísérő program ez évben kicsit kevesebbre sikeredett, mint tavaly az interetnikai fesztiválon, ahol a szakmai beszélgetések mellett minden nap volt könyvbemutató, este színészzenekarok léptek fel, és színész DJ -vel is szórakoztattuk a közönséget. A következő években a Tranzit Feszt-re is több ilyen rendezvényt tervezünk. Igaz, így jóval fárasztóbb, de pezsgőbb lesz a program, és még erősebb lesz a fesztivál hangulat. Fontos volt, hogy az első lépést megtegyük, innen már csak folytatni kell.

(A fesztivál előadásairól később olvashatnak.)

0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS