A mindenkori pünkösd titka és valósága

Liget 2020. május 28., 15:43

A járvány okozta bezártság miatt a húsvétot otthonainkban, zárt ajtók mögött ülhettük meg. Az újabb nagy egyházi ünnepünkön ezúttal sem léphetünk be templomainkba, de mégis közelebb lehetünk közösségünk tagjaihoz. Az Erdélyi Napló e heti számának összeállításában történelmi magyar egyházaink lelkipásztorai osztják meg ünnepi gondolataikat pünkösd kapcsán.

A mindenkori pünkösd titka és valósága
galéria
Az idén elmarad a nagy tömegeket megmozgató pünkösdi zarándoklat Fotó: Barabás Ákos

Három legnagyobb egyházi ünnepünk a karácsony, a húsvét és a pünkösd. Közös bennük Pál apostol üzenete: „most azért megmarad a hit, a remény, a szeretet” (1Kor 13,13). Karácsonykor a szeretet átélése kerül előtérbe, húsvétkor az élet győzelmével válik erőteljessé a remény, és pünkösdre megkapjuk a hit ajándékát. Bibliai meghatározása szerint a hit „a nem látható dolgok létéről való meg győződés” (Zsid 11,1).

A bibliavers tökéletesen tükrözi pünkösd eseményét, a Szentlélek kitöltetését. E nehéz időkben, amikor a pünkösd Kárpát-medencei jelképévé vált Csíksomlyón is elmarad a százezreket megmozgató búcsú, székelyföldi református, unitárius és katolikus lelkipásztorokat osztják meg tapasztalataikat arról, hogyan lehet bezártságban átélni az ünnep üzenetét.

Az Erdélyi Napló csütörtökön megjelent legfrissebb számában megtalálhatják Ötvös József nyugalmazott református esperes, Baricz Lajos katolikus plébános, Fekete Levente unitárius lelkész, Ábrám Zoltán egyetemi tanár, a Marosvásárhelyi Orvosi, Gyógyszerészeti, Tudományés Technológiai Egyetem (MOGYTTE) dékánhelyettese, Rigmányi Arnold református lelkipásztor és Sándor Szilárd unitárius lelkész gondolatait.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.