A Raklap zenéjére Lovasi is felkapta a fejét

Daczó Hodor Barna 2023. január 30., 17:58 utolsó módosítás: 2023. január 30., 17:59

A sepsiszentgyörgyi fiatalokból álló Raklap zenekar rendesen belecsapott a lecsóba: első, videóval támogatott daluk a százezres nézettség felé tart és a neves Fishing On Orfű fesztivál idei kiadására is meghívták őket. A részletekről és a tervekről Hubbes Mátyás énekessel beszélgettünk.

A Raklap zenéjére Lovasi is felkapta a fejét
galéria
Fotó: Hubbes Kinga

– Hogyan, mikor, miért alakult a Raklap?

– Egyik gitárosunk, aki a számokat írja, Kolozsi Tamás, az öccse, Kolozsi Soma és Kerezsi Tas már három évvel ezelőtt zenélgettek együtt. Aztán tavaly szeptember környékén összeállt a csapat, én is bekerültem egy otthoni örömzenélés, jammelés folyamán. Akkor kezdtünk el számokat írni és próbálni hol egyikünk, hol a másikunk otthonában.

– Hogyan készülnek a dalok?

– A bevett formula az, hogy Tamás jön egy koncepcióval az adott számról, otthon egyedül kitalálja a szöveget, vagy, ha éppen együtt vagyunk, közösen írjuk azt meg, ahogy például a Szia Mama sorai is születtek. Megmutatja az általa kitalált zenét nekünk, aztán természetesen a basszusgitáros, a dobos és az összes többi zenekari tag hozzáteszi a saját ötleteit.

– Három dalt osztottatok meg eddig a Youtube-on (Szia Mama, Öljétek meg szépen, Marslakók – szerk.), de vélhetően több szerzeményetek is van.

– Több magyar és angol nyelven írt dalunk van készen. Emellett rengeteg megírt, de a zenekar által még át nem dolgozott számunk van.

– Továbbra is egyenként jelentetnétek meg a számokat vagy azokat egyben, hanghordozón is kiadnátok?

– Óriási szerencsénk volt egy marosvásárhelyi stúdióval és Kovács Norbert producerrel, akik felajánlották, hogy felvesznek tíz magyar számot velünk és öt videoklipet is készítenek számunkra. Jelenleg éppen a lehetőséggel élünk és ezeket a dalokat két kisebb album, EP (Extended play – hosszabb, mint egy kislemez, de rövidebb, mint egy album – szerk.) formájában szeretnénk megjelentetni.

Videó: Raklap

– A Szia Mama videó túlszárnyalta az 90 ezres nézettséget. Ebben talán a dal egyik sora is ludas...

– Valóban. Beleírtuk Lovasit (Lovasi András, a Kispál és a Borz, valamint a Kiscsillag zenekarok gitáros-énekes-dalszerzője – szerk. megj.) a dalszövegbe, mert ő egy óriási nagy ikon számunkra. Egyszerűen felfoghatatlan, hogy ő erre reagált és megosztotta Facebook-profilján a számunkat. Az a sor igazából tisztelgés volt Lovasi előtt, azt azonban soha nem gondoltuk, hogy idáig „fajul” a dolog.

– Egyéb pozitív hozadéka is annak, hogy az alternatív rock egyik magyarországi ikonja is felfigyelt rátok?

– Miután a Szia Mama kijött, sokan megkerestek koncert, illetve fesztivál-meghívásokkal. Egyebek mellett a Fishing On Orfű fesztivál idei kiadására is meghívtak, ahol két koncertünk lesz. Ez óriási dolog számunkra, és természetesen annak köszönhető, hogy Lovasi támogatott minket.

– Eddig hol koncerteztetek és a fesztiválok mellett még hol lesz látható élőben a Raklap?

– Az első koncertünk a nappalinkban volt, ahová ötven ember jött el. Amellett, hogy ez volt a legelső, egyben a legjobb élmény volt. Csináltunk egy Messenger-csoportot és egyszerűen meghívtuk az embereket. Jöttek a barátaink Marosvásárhelyről is, nagy buli kerekedett. Aztán volt alkalmunk fellépni a Szimplában, zenéltünk a Háromszéki Diáknapokon és egy motoros fesztiválon is. Az első nagyközönség előtti koncertünk után megkeresett Horváth Hunor, a nagyszebeni színház igazgatója és rendezője, hogy játsszunk az egyik darabjában élőzenét, melynek bemutatója október nyolcadikán volt. Volt még egy kisebb kocsmatunénk, Csíkszeredában az Ant-ben Ségercz Ferencel volt szerencsénk együtt fellépni, Sepsiszentgyörgyön és Udvarhelyen pedig a Szintaxissal zenéltünk nagyokat. A továbbiakban, ami biztos, márciusban lesz egy koncert Veszprémben, aztán a Szent György Napokon, majd a már említett Fishing on Orfű fesztiválon is koncertezünk. A menetrend még bővülhet ezzel-azzal, de lódítani nem szeretnénk.

– Mikor jelenik meg újabb Raklap-dal?

– Úgy szeretnénk hogy a következő dal, a következő videoklippel két héten belül kint legyen.

A zenekar tagjai:
Kerezsi Tas (dobok), Kolozsi Soma (basszusgitár), Kolozsi Tamás (gitár, ének), Duka Máté (gitár), Mihály Dorka (ének), Hubbes Mátyás (ének).
0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.