Ahol a zöldségnek zöldségíze van

Liget 2019. december 04., 14:26

Havi rendszerességgel több száz vásárló keresi fel a Bejön a vidék elnevezésű mezőgazdasági vásárt Kolozsvár belvárosában. A 2016-ban született kezdeményezés idén gazdabolttal egészült ki, de a főszervező Fancsali Ernő erdélyi hálózatban gondolkodik – tudhatják meg a Székelyhon napilap szerdai számának Erdélyi Gasztró mellékletéből.

Fancsali Ernő, a kolozsvári gazdabolt létrehozója Fotó: Makkay József

A Bejön a vidék elnevezésű mezőgazdasági és élelmiszeripari kézművesvásár kolozsvári sikertörténete jól mutatja, mekkora az igény a gazdák részéről az értékesítési lehetőségekre. A 2016-ban indult és két éve havonta jelentkező kétnapos, hétvégi vásár ötletgazdája, Fancsali Ernő szerint minden felmérésük azt mutatta, hogy az erdélyi gazdák legnagyobb gondja az értékesítés.

Két okból is népszerű a kolozsvári magyar kézművesvásár: egyrészt a Bethlen Gábor Alap által elnyert támogatásnak köszönhetően a gazdák részvétele ingyenes, másrészt az itt kínált természetes – sok esetben bio minőségű – áru olcsóbb, mint ha szakboltokban vásárolná meg az érdeklődő. A friss zöldségtől, gyümölcstől a legkülönfélébb szörpökön, gyümölcsízeken, befőtteken, savanyúságokon, mézeken át a hidegen préselt olajokig, feldolgozott tejtermékekig (sajt, túró) és húsáruig igen széles a választék. A felhozatal bővülésével arányosan évről évre növekszik a piacra kilátogató vásárlók száma is.

Fancsali egyféle fogyasztói trendváltást lát abban, hogy Kolozsváron számottevően bővül a nagyüzemi élelmiszerek fogyasztása helyett a gazdák kínálatát választó vásárlóközönség.

A trend ugyanakkor jótékony hatással van a gazdák mentalitásváltására is.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat