Amikor a baba etetése is szoptatásbarát

R. Kiss Edit 2018. április 10., 15:18

Sokaknak még mindig semmit sem mond ez a három betű, de egyre több kismama tudja, hogy a BLW egy újfajta szemlélet a baba hozzátáplálása során. Sok szempontból egyszerűbb, sok szempontból hasznosabb, mint a jól megszokott pürés módszer. Nem utolsó sorban pedig szopatásbarát.

Amikor a baba etetése is szoptatásbarát
galéria
A falatkás hozzátáplálás a baba igényei szerint halad Fotó: Pixabay.com

Tejcsárda elnevezéssel indít a Csíki Anyák Egyesülete a csíkszeredai Albert-atya házban (Müller László utca 3 szám, C2-es lakrész) szoptatástámogató csoportot kismamák számára. Aszalós Hella szoptatássegítő, maga is kétgyermekes édesanya minden hónap második keddjén várja ezentúl az érdeklődő várandós vagy kisgyermekes édesanyákat. „Szeretném megosztani a szerzett tudásomat mással is, úgy gondolom, hogy ha én valamit tudok, akkor azt tovább is kell adnom” − osztotta meg lelkesedését a csoport vezetője. Elmondta, első alkalommal a szoptatásbarát hozzátáplálásról fognak beszélgetni, kicsit középről vágnak bele a témákba, de ez az, amiről a legtöbben érdeklődnek tőle.

Falatkás hozzátáplálás

A BLW egy szoptatásbarát, úgynevezett falatkás hozzátáplálás rövidítése. Az angol baby-led weaning kifejezés betűszója, ami baba irányította hozzátáplálást vagy baba irányította leválást jelent. „Fontos, hogy beszéljünk erről, mert sok esetben mellgyulladás alakulhat ki a hozzátáplálás kapcsán és számos későbbi, asztal körüli játszma is itt, a baba hozzátáplálásával kezdődik. Szerencsére mi jobb helyzetben vagyunk, mint a szüleink, nem kell három hónappal a szülés után visszamenni dolgozni, így van időnk a gyermekünkkel lenni, figyelni a jelzéseit" − mondta Aszalós Hella. Megtudtuk, ez a fajta hozzátáplálás azt jelenti, hogy

a baba abból az ételből kap falatokat, amelyet a család is eszik,

nem pépes ételekkel kell indítani, és nem kell neki külön főzni. Abból javasolt a hozzátáplálást elkezdeni, ami szezonális, ami éppen érik, terem vidékünkön. Persze, a család étkezési szokásait át kell alakítani kisebb vagy nagyobb mértékben, egészségesebbé, a babának megfelelőbbé kell tenni.

„A babának nincs szüksége sóra, ipari előállítású cukorra, viszont lehet sok zöldfűszert, fokhagymát használni. Nem pépesítünk, sőt, olyan állagú kell legyen a babának adott falatka, hogy az ujjainkkal kis erőfeszítéssel tudjuk összenyomni.

A mérete pedig akkora legyen, hogy a baba jól meg tudja markolni. A kicsi elé letesszük a többféle zöldséget, vagy amit eszünk, és abból ő válogat, azt eszik, ami neki tetszik, ízlik” − fejtette ki a szoptatássegítő.

Anyatej mellett kóstolgat a baba

„A BLW-nek nem célja az, hogy a szoptatást kiváltsa, a lényege, hogy az anyatej mellé táplál hozzá. Sőt, ha az anya hosszasan akar szoptatni, akkor ajánljuk, hogy az étkezések előtt szopjon a baba. Utána leülnek a családi asztalhoz, esznek és utána is szophat még a baba, ha igényli ezt” − magyarázta Aszalós Hella, aki úgy véli, hogy

a falatkás hozzátáplálás az anyának is megkönnyíti a dogát, nem kell külön főzni a babának,

hisz épp az a lényeg hogy a család együtt étkezzen. Hozzátette, a hozzátáplálás kezdetét sem kell sürgetni, nem kőbe vésett, hogy a baba hat hónapos korában el kell kezdeni. Akkor lehet adni neki az anyatej mellett egyebet is, ha a kicsi megérik erre, ennek a jelei, hogy felül, egyedül tudja tartani magát, nyúl az ételért, el tudja venni és be tudja tenni azt a szájába.

A módszer előnye, hogy nem kell külön főzni a babának Fotó: Pixabay.com

A hozzátáplálás elkezdése után, a hat hónaptól kilenc hónapig tartó periódusban naponta egyszer ajánlott megkínálni a babát, majd kilenc hónapos korától egy éves korig kétszer. Egy éves kora után már napi háromszor is lehet kínálni és másfél éves kortól lehet arról beszélni, hogy a gyermek esetleg már mennyiségeket eszik vagy egy étkezés már szilárd táplálékból áll.

„A babára van bízva, hogy miből és mennyit akar enni, a szülő biztosítja számára a lehetőséget, elérhetővé teszi neki az ételt, a gyermek pedig kiválasztja azt, ami számára a leginkább megfelelő.

Van olyan élelmiszer, amit nem ajánlunk bizonyos okok miatt, például a mézet, füstölt húst, nyers tojást, nyers húst, de alapvetően ami szezonális és ami helyi, azzal lehet kezdeni a hozzátáplálást" − összegezte Aszalós Hella.

A szoptatástámogató csoport találkozóin az anyák a kérdéseiket is feltehetik. A két órásra tervezett foglalkozásokon a helyek számra korlátozott, ezért kérik, hogy a résztvevők jelentkezzenek be előzetesen a Csíki Anyák Egyesületének Facebook-csoportjában rendszeresen meghirdetett eseményre.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.