Átalakulóban a borbély szakma: borotvát ragadó nők a hagyományos „férfibarlangban”

Fülöp-Székely Botond 2023. február 27., 19:09

Hagyományosan férfi mesterségnek számít a borbélyság, ám a gyakorlat mégis azt mutatja, hogy egyre többször találkozni női munkatársakkal is a szalonokban. Vajon előnyt vagy hátrányt jelent a szakma ilyenfajta átalakulása? Sérül-e a borbélyszalonok férfias jellege, jobban megválogatják-e szavaikat a kliensek a szakálluk vagy bajszuk igazítása közben? Miért választja egyre több nő ezt a mesterséget? Ezekre a kérdésekre kerestünk választ a szakemberekkel beszélgetve.

Átalakulóban a borbély szakma: borotvát ragadó nők a hagyományos „férfibarlangban”
galéria
Fotó: László Ildikó

Legalább húsz éve ismerem a székelyudvarhelyi Szász Ferenc Barnát, az Egyedy borbélyszalonok tulajdonosát, aki a szakmai alapképzést elvégezve már a 2000-es évek elején fogadott engem és barátaimat egy-egy hajvágásra. Igaz, akkor még szülei lakásán találkoztunk, ahol gyerekkori szobáját alakította át fodrászszalonná. 2006-ban alapította meg első vállalkozását, akkor még női és férfifodrászként vállalva munkát.

Idővel inkább a szakma férfias része kezdte vonzani, hiszen nagy kihívást jelentett számára, amikor a frizurájuk mellett a szakálluk alakítására is felkérték kliensei.

Hat éve külföldre sodorta az élet, ahol egy borbélyszalonban vállalt munkát, az ottani hangulatot, férfias környeztet megtapasztalva, ekkor döntötte el, hogy hazatérve hasonló vállalkozást indít Székelyföldön.

Fotó: László Ildikó

Külföldön ez egy férfibarlang, egy férfi szentély volt a borbélyszalon, ahová eljöttek a kliensek hajat, szakállat igazíttatni, és jól érezni magukat. Ezt szerettem volna megvalósítani itthon is”

– fogalmazott Szász Ferenc Barna. Így is tett, és bár egyedül állt munkába, egyre nagyobb volt az érdeklődés a kliensek részéről, ezért

mostanra tizennégy munkatárssal dolgozik, Székelyudvarhelyen és Szentegyházán is jelen vannak.

Fotó: László Ildikó

Mitől borbély a borbély?

Míg egy fodrász kifejezetten a női vagy éppen a férfi frizurák kialakítására és gondozására specializálódik, addig egy borbélynak bizonyos szempontból összetettebb feladata van. Ők ugyanis, bár csak kifejezetten férfi klienseket fogadnak,

a teljes arcszőrzetért felelnek, ami hajvágás mellett magába foglalja a szakáll, a bajusz vagy éppen a szemöldökök igazítását, alakítását, esetleg festését is

– magyarázta el már a beszélgetésünk elején Szász Ferenc Barna. Munkájuk elvégzéséhez speciális eszközökre van szükségük, amelyekkel a fodrászok nem is rendelkeznek, ilyenek például

a direkt erre a célra kialakított szakállnyíró gépek, különböző kozmetikumok, vagy az úgynevezett gőzölő gép és a folyamatosan készenlétben tartott forró törölköző, amelyekkel megpuhíthatják az arcszőrzetet a borotválást megelőzően.

A szolgáltatások részét képezi ugyanakkor a fejmasszázs is, amely elősegíti, hogy a kliens felpezsdülve álljon fel a borbélyszékből. A szakember célja mindig az, hogy a kliens kérést meghallgatva összhangba hozza a szakállat, a bajuszt – esetleg a szemöldököt – a frizurával. Munkája során javaslatokat is tesz ügyfeleinek.

Fotó: László Ildikó

Nők a „férfibarlangban”

Régen a borbélyüzletekbe „be sem tehették nők a lábukat – még kísérőként sem” –, ezért is volt meglehetősen szkeptikus Szász Ferenc Barna, amikor nők jelentkeztek nála, hogy munkába állnának. Mégis úgy gondolta, ad egy lehetőséget az egyik jelentkezőnek: „lássuk, mi sül ki belőle.” Bár tartott tőle, hogy a hölgy jelenléte miatt megszűnik a hely férfias jellege, de bízott a megérzésében.

A kliensek eleinte vissza is fogták magukat a beszélgetések során, továbbá más szempontból is bizalmatlanok voltak, de végül különösebb probléma nélkül elfogadták az új helyzetet.

Ez azonban nem azt jelenti, hogy az új női borbélynak könnyű volt a beilleszkedés. „Összességében azt gondolom, a nők is el tudják végezni az arcszőrzet gondozásával járó munkát, sőt, azt tapasztaltam, hogy talán még szorgalmasabbak is, ha a szakma elsajátításáról van szó. Mindemellett egy új meglátást hoztak, ami igenis előnyös lehet a férfiak számára.

A férfitársaikkal szemben ugyanis másfajta tanácsokat adhatnak a klienseknek arról, hogy mi lehet vonzó egy nő számára. Ezek fényében én úgy gondolom, igenis helye van a nőknek a szakmában. Ezt már a külföldi szalonokban is kezdik elfogadni”

– jelentette ki Szász, akinek jelenleg három női munkatársa van.

A női borbélyok szerint állni kell a sarat a férfiak piszkálódásaival szemben Fotó: László Ildikó

Kezdeti bizalmatlanság

Bár fodrász-alapképzéssel rendelkezett, bőven volt mit tanulnia a szakmáról, amikor előszőr munkába állt a szalonban – állítja Pál Krisztina, aki elsőként jelentkezett az addig csak férfiak által végzett munka elvállalására.

Mindig jól kijöttem a fiúkkal, és valahogy közelebb állt hozzám a borbélyság, mint mondjuk a női fodrászat, továbbá nagyon érdekes volt elsőként itt lenni egy összeszokott férficsapatban. Persze nem volt ez egyszerű az elején, hiszen én sem vagyok az a csendes típus, nem hagyom magam, ha beszólogatnak”

– mesélte. Mint kifejtette: az elején nagyon kellett figyeljen arra, hogy ne változtassa meg a szalon férfias hangulatát. Azt tapasztalta, hogy eleinte mind a vendégeknek, mind a munkatársainak is zavaró volt az ő jelenléte: nem tudták eldönteni, hogy vajon felszabadultan poénkodhatnak-e.

A kliensek a kezdetben nem is mertek leülni az ő székébe, éppen ezért bizonyítani kellett, de most már, a visszajelzésekre alapozva, úgy érzi, sikeresen vette az akadályokat.

Fotó: László Ildikó

„Szakmai szempontból a férfiakban az a jó, hogy határozottabbak, hamarabb megértik, hogy ebből a szakállból, hajból ezt vagy azt lehet és érdemes kihozni. A nőkkel ez egy kicsit bonyolultabb, hiszen ők sok esetben minden tanács ellenére ragaszkodnak eredeti elképzelésükhöz, így nem biztos, hogy mindig elégedetten távoznak.

A férfiak megértik, hogy a borbélyszékben kell szólni, ha valami nem tetszik, másnap hiába szidnak a tükör előtt”

– mondta nevetve. Előnyének tartja azt is, hogy női szemmel nézve – a fejformát, a haj és a szakáll mennyiségét is figyelembe véve – adott esetben jobb tanácsokat tud adni a klienseknek, akik szívesen hallgatnak rá. „Ennek köszönhetően én is magabiztosabban dolgozom” – jegyezte meg. Hozzátette:

folyamatos kihívást érez a szakmában, ha ez nem így lenne „már rég máshol dolgozna.”

Fotó: László Ildikó

Egyre elfogadóbbak

Hegedűs Évának már könnyebb dolga volt a beilleszkedéssel a borbélyszalonban, hiszen Pál Krisztina némileg „kitaposta neki az utat,” ugyanakkor szakmailag, az előzetes képzése ellenére, bőven volt még mit fejlődni – mesélte lapunknak. „Amikor először jelentkeztem, nem is vettek fel dolgozni a szalonba, hiszen akkor még kifejezetten férfi munkatársakat kerestek, így végül egy bárban találtam munkát.

A járványidőszakban, 2021-ben bezárt a szórakozóhely, így megszűnt a munkahelyem, ezután ismét próbálkoztam a szalonban, akkor pedig már nyitottabbak voltak. A gond csak az volt, hogy én azt hittem, hogy tudok hajat vágni, ám hamar kiderült, hogy van, mit tanulni. Szerencsére ebben sokat segített Barni”

– fogalmazott a hölgy, aki a férfiaké mellett a gyerekek frizuráját is alakítja. Utóbbi esetben is kifejezetten előnyös, hogy nő, hiszen

jobban megbíznak benne a kicsik, mint egy szakállas férfiban.

Fotó: László Ildikó

Hegedűs Éva hangsúlyozta, nagyon szereti a munkáját, amire mi sem nagyobb bizonyíték, mint hogy minden nap negyven kilométert utazik Felsősófalváról a szalonig. Hozzátette:

nőként ő is elsősorban a férfiak frizurájára figyel fel, ezért érzi, hogy jó tanácsokat adhat klienseinek.

„Krisztina és Éva eléggé megfinomította a fiúkat, mielőtt én munkába álltam volna, ezért ha voltak is beszólások, ebből nekem lényegesen kevesebb jutott. Szerencse, hogy ez így volt, hiszen én valamivel érzékenyebb, visszahúzódóbb vagyok, nem is tudom, hogy bírtam volna az állandó szurkálódást” – fejtette ki Ilyés Szidónia, a csapat legújabb női tagja. Neki már az alapképzés során is elment a kedve a női frizurák nagyrészének elkészítésétől, így

a szalonba eljárva hónapokat szánt arra, hogy elsajátítsa a borbélyság alapjait.

A munka és az ottani közösség abban is segítette egyébként, hogy most már nyitottabbá vált: hatékonyabban kommunikál klienseivel, és a társai piszkálódásaira is hamarabb visszavág. Összességében ő sem szeretne más munkahelyen dolgozni, hiszen úgy érzi, hogy sikerült beilleszkednie a társai közé.

Fotó: László Ildikó

A trendek uralják a szakmát

Az örök klasszikusok mellett – teljes-, körszakáll stb. –, napjainkban a divat alakítja a különböző szakállviseleteket, amelyek közül érdemes megemlíteni a bandholzot és a balbot, amelyet sokan választanak. Szintén népszerűnek számít a borosta is, amiről akkor beszélhetünk, ha az arcszőrzet még nem érte el a hat millimétert. Ezeknek a stílusoknak természetesen folyamatosan jelennek meg szolidabb, esetleg extrémebb változatai is, így egy borbély folyamatosan nyitott kell legyen az újra, készen kell álljon a változtatásra – magyarázta Szász Ferenc Barna, hozzátéve, hogy a frizurák esetében is hasonló a helyzet. Rámutatott, ebben sokat segít a tapasztalat, ugyanakkor a folyamatos tanulás is szükséges. Ezért is vesz részt a szakember évente legalább egy külföldi tanfolyamon, megszerzett tudását pedig saját szalonjában hasznosítja.
0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.