Az életmentés igazi csapatmunka

Liget 2022. március 10., 14:06 utolsó módosítás: 2022. március 10., 15:12

Hogyan lesz valakiből mentőorvos, mennyire veszélyes a terepen, illetve miként befolyásolta a vírusjárvány az orvosok munkáját? Az Erdélyi Napló legfrissebb számában ezekre a kérdésekre keresték a választ dr. Darvay Enikővel.

Az életmentés igazi csapatmunka
galéria
Darvay Enikő. A mentős munkájához pontos helyzetfelismerés és gyors döntésképesség kell Fotó: Forrás: Nőileg

Darvay Enikő, a Kolozsvári Mentőállomás szakorvosa tizenkettedik osztályos volt, amikor egy film hatására, amely egy sebész életéről szólt, elhatározta, hogy orvos szeretne lenni. Rámutatott, a mentőzéshez szükséges a jó kommunikációs készség, a helyzet pontos és helyes felismerése, a gyors döntésképesség, sok kitartás és alázat, sokszor ugyanis mások érdekeit a sajátjuk elé kell helyezniük, mert ez sajnos nem családbarát munkahely.

Kérdésre, hogy hogyan lehet bírni a stresszhelyzetet, elmondta, nem könnyű, de idővel megtanult elvonatkoztatni a körülötte történő dolgoktól.

Igyekszem csupán a betegre összpontosítani, ezzel együtt pedig a kollégákra is, hiszen ha olyan helyzet alakul ki, hogy bármelyikünk veszélyben van, visszavonulunk, segítséget kérünk a rendőrségtől, hiszen az életmentő biztonsága a legfontosabb. A mi munkánk igazi csapatmunka.”

Az interjúban arra is kitértek, van, hogy a munkája során szóbeli inzultusok, fenyegetések is érik. „Az utóbbi időben többször is előfordult, mert rengeteg hívás érkezett, s mi ugyanaz a maroknyi csapat maradtunk.”

Arról, hogy hogyan befolyásolta a munkájukat a járvány, Darvay Enikő elmondta,

a legnehezebb talán a védőfelszerelés többórás viselete volt, hiszen vizet inni, orrot kifújni vagy a fiziológiai szükségleteket elvégezni sem lehetett.

„Ehhez hozzájárult az is, hogy amikor a kórházakban már nem volt hely, órákig nálunk volt a mentőautóban a beteg, sokszor csak más városban találtak neki helyet. És féltettük saját családjainkat is, próbáltuk minél jobban védeni őket.”

A teljes interjút az Erdélyi Napló március 10-ei lapszámában olvashatják.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.