Az újév nem csodadoktor, de löketet adhat a változáshoz

Szász Cs. Emese 2018. január 03., 15:01

Talán szilveszter éjjel nyomják el a legtöbb „utolsó” szál cigit, eszik meg az utolsó egészségtelen ételeket és hozzák meg a nagy elhatározásokat, hogy mostantól aztán másként lesz. Ahhoz, hogy aztán január végén már ugyanott folytatódjon minden, ahol abbamaradt az év végén. De miért teszünk fogadalmakat az új évre? S mi az oka annak, hogy ezeket mégsem tudjuk betartani?

Az újév nem csodadoktor, de löketet adhat a változáshoz
galéria
Az új év jó apropó lehet a változásra Fotó: Pixabay.com

Sokan babonából vagy másokat utánozva tesznek csak újévi fogadalmakat, mások azonban úgy érzik, az újév egy löket lehet ahhoz, hogy tényleg változtassunk valamin: elkezdjünk rendszeresen sportolni, szakítsunk az egészségtelen ételekkel, hagyjunk fel káros szenvedélyeinkkel, tehát változtassunk az életmódunkon. A statisztikák szerint azonban a szilveszteri ígéretek mintegy 80 százalékát nem tartjuk be, nagy részükről pedig egy-két hónap alatt lemondunk. De hogyan kell másként csinálni?

Ilyenkor próbálnak meg legtöbben szakítani káros szenvedélyeikkel Fotó: Pixabay.com

Szigyártó Adrienn pszichológus szerint minden fontos eseményt az életben egy bizonyos rítus övez, s ez a fogadalmasdi is egy ilyen év végi rítus.

„Az év vége egy szakasz lejártát is jelenti, éppen ezért szoktuk átgondolni, mi az, amit szerintünk rosszul csináltunk, min akarunk változtatni, és milyen új lehetőségeket rejthet a következő esztendő. Alapvető szükséglete az embernek a biztonság iránti vágy, és ez is egyfajta biztonság, hogy vége egy évnek, új kezdődik, akkor vége az én rossz szokásaimnak is, újakba fogok bele”

– magyarázza a pszichológus, aki szerint az elhatározások gyorsan megtörténnek, de gyakran kiderül, hogy legtöbben hirtelenjében, a hangulat hevében fogadnak meg dolgokat – nincs benne valódi elszántság, nem végiggondolt a döntés, és nincs terv sem annak megvalósítására. „Például felfogadjuk, hogy minden nap elvégezzük a 10 perces piláteszt a Youtube-ról, de a hónap végén rájövünk, hogy minden nap volt valami kifogásunk, hogy miért nem tornáztunk. Akkor következő lépésben veszünk egy konditerembérletet, mondván, hogy ha már kifizettük, akkor biztosan el is megyünk. Aztán lehet, mégsem. Kevés a motivációnk hozzá” – vázolja a szakember, aki szerint valójában csak megváltozni akarunk, jobbak lenni, és erre jó apropó az újév. Természetes is, hogy ehhez a változáshoz kell egy biztos fogódzó, egy pont, ami nem lehet csak simán a holnap, valami több kell, valami ünnepibb, formálisabb, és itt jön be az új év kezdete.

A fogyás, életmódváltás is gyakori fogadalom Fotó: Pixabay.com

Persze a megvalósításához csak az új év kezdete nem elég, a motivációnknak belülről kell jönnie – mutat rá a pszichológus, aki szerint az újév inkább csak ürügy, nevezhetjük külső motivációnak is, de ha ügyesen körbejárjuk a témát, amin változtatni akarunk, megtervezzük a változásunk folyamatait, leírjuk, esetleg kidíszítjük azt a listát, vagyis sokat foglalkozunk vele, komolyan vesszük, akkor sokkal nagyobb a valószínűsége, hogy be is tartjuk. Ha van írott formája, terve a változásainknak, akkor elővehetjük év közben is, hogy emlékeztessen minket a céljainkra.
„Nemhiába kötődik sok újévi fogadalom az evés, ivás köré. A decemberi ünnepi szokásaink telítik a poharat, túl sokat eszünk, iszunk ilyenkor, miközben kicsit magunkat is nyugtatjuk, hogy volt ahogy volt, de majd januártól másként lesz. Persze azt is tudjuk, hogy

nem az hizlal, amit karácsony és szilveszter közt megeszünk, hanem amit szilveszter és karácsony közt,

vagyis az egész év közbeni szokásainkon kell változtatni” – magyarázza Szigyártó Adrienn, aki szerint egyáltalán nem rossz dolog, ha újévkor fogadalmakat teszünk, vagyis igazából célkitűzéseket állítunk magunk elé, majd egész évben törekszünk arra, hogy megfeleljünk ezeknek.

Egy jól megfogalmazott, szakaszokra osztott terv sokat segíthet céljaink elérésben Fotó: Pixabay.com

S hogy ne valljunk kudarcot, ne csalódjunk, a pszichológus szerint először is

tűzzünk ki reális célokat, és kis lépésben próbáljuk meg elérni azokat.

Egy konkrét, szakaszokra lebontott terv sokat segíthet ebben, és ugyanúgy, mint más céljainkkal az életünkben, vissza-visszatérhetünk rá, megvizsgálhatjuk, hogy hol is tartunk. „Az év vége ugyanis nem rendelkezik varázspálcával, nekünk kell tennünk azért, hogy elérjük a céljainkat, és azt nem lehet egyik napról a másikra. Éppen ezért bontsuk le a célokat, írjuk le magunknak azokat a lépéseket, amelyekkel közeledni szeretnénk a célhoz” – tanácsolja a szakember. Hozzáteszi: ne büntessük túlságosan magunkat, ha nem sikerül mindegyik célunkat kipipálni. A pszichológus úgy véli, legyen inkább kevesebb célunk, reálisabb, és fogalmazzuk meg azt is, hogy ki tud még benne minket segíteni, valamint milyen erőforrásaink vannak meg ahhoz, hogy elérjük ezeket a célokat: gondolhatunk itt támaszra, segítő barátokra, de arra is, hogy mit vagyunk készek áldozni érte, például időt, anyagiakat stb.

Ne várjunk sokat csupán egy szilveszteri éjszakán elejtett mondattól Fotó: Pixabay.com

„Nagyon összetett, sokrétű dolog az, hogy hogyan lehet célokat elérni az életben, éppen ezért ne várjunk sokat egy szilveszter éjszakáján esetleg dühünkben elejtett mondatunktól. Inkább aktívan tegyünk érte, hogy megvalósuljon. Jól megfogalmazott célokkal ugyanis tényleg érdemes nekifutni az új évnek” – összegez a pszichológus.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.