Bánffy Farkas karácsonya

Péter Beáta 2021. december 27., 14:34

A roráték lelkisége, az éjféli misék hangulata, a szülőkkel és nagycsaládban eltöltött értékes idő, a közös éneklés, a készülődés öröme, az angyal hozta fenyőfa is hozzátartozik Bánffy Farkas karácsonyaihoz. A mindennapi nagy rohanásban néha nehéz bekapcsolódnia az advent lelkiségébe, de a mások megajándékozására való készülés elvezeti az ünnep lényegéhez.

Bánffy Farkas karácsonya
galéria
Bánffy Farkas számára a hajnali mise is hozzátartozik a karácsony hangulatához Fotó: Pinti Attila

Az erdélyi főnemesi család bárói ágának leszármazottja, Bánffy Farkas nagycsaládban nőtt fel. Úgy véli, mindenki hoz a családjából egy karácsonykultúrát, és ő nagyon hálás, mert náluk mindig nagyon családcentrikus, az összetartozás érzését erősítő, a szeretet köré csoportosult ünnep volt a karácsony.

Mélyen vallásos családból származom, és nagyon tudom sajnálni azokat az embereket, akik nem vallásosak, mert mennyire nehéz, mennyire kiesik a lényege a karácsonynak, mintegy értelmét veszti az egész

– mondta a Ligetnek a nemesi család leszármazottja.

Elmondta, mivel az édesapjáék is heten voltak testvérek, az édesanyjáék öten, számtalan unokatestvérrel vannak megáldva. Régen, 24-én este a szűk családdal, a szüleivel és a hat testvérével töltötték az ünnepet, 25-én az édesanyja családjával gyűltek össze, 26-án pedig az édesapja családjával.

Hatalmas nagy karácsonyozások voltak. Mindig összejött az egész család, nagy beszélgetések, ajándékozások, evések, ivások és éneklés volt. Aztán, ahogy mindenki megházasodott, szép lassan ez kimaradt.

Nekem is öt testvérem házas, ezért mi öcsémmel, aki még nem házas, 24-én a szüleinkkel töltjük a karácsonyt, hogy náluk is legyen szenteste valamilyen gyerek még a házban, viszont 25-én a testvéreink jönnek a családjukkal, és van egy közös összegyűlés.”

A várakozás időszaka

Bánffy Farkas rámutatott, hogy a karácsonyra való készülődés az mindig, mindenkinél másképp kezdődik, nemhiába van egy advent, egy várakozás. Ahogy futunk, rohanunk, sokunknak nehéz ebbe azonnal bekapcsolódni lélekben. „Nekem nagyon sokat ad minden évben a magyarlapádi szórványkollégiumban lévő gyermekek megajándékozására való készülődés, az, hogy az ő karácsonyukat tegyük boldogabbá. Mindig készítünk egy kívánságlistát az ottani nevelőkkel, és a baráti körömben levők, a testvéreim választanak egy-egy gyermeket, és megpróbálják a kicsi vágyát teljesíteni.

Ez a távirányítós traktortól a pizsamáig bármi lehet, nagyon érdekes egyébként, hogy egy kicsit nehezebb körülmények közül jövő gyermeknek milyen vágyai vannak. És ez mindig ad egy jó érzést lélekben, mi is el tudunk kezdeni készülődni.

Hozzátette: ez a folyamat szerencsére már novemberben elkezdődik, hogy mindenkihez időben eljusson az ajándék, és innentől kezdve érzik ők is azt, hogy jön a karácsony.

Mert a bevásárlóközpontokban levő villogó fények nem adják meg a karácsony hangulatát. Úgyhogy nekem mindig innen kezdődik, és amikor az irodámban már gyűlnek a csomagok, amelyek majd a gyerekekhez kerülnek, és jönnek be az emberek az irodába, sokan kérdezik, hogy mik ezek, és elkezdünk beszélgetni erről.

Látom olyankor, hogy mindenki örömmel beszélget arról, hogy ő hogyan karácsonyozik. Az utolsó egy hónap tehát egyre több karácsonyról való beszélgetést tartalmaz, és ez az, ami szépen lassan ráhangol engem is.”

Fotó: Pinti Attila

Nyugalom, megállás, együttlét

Azt is felidézte, hogy gyermekkorában mindig járt rorátéra, sőt, a későbbiekben is. Idén sajnálatára egyetlen hajnali misére sem tudott elmenni, és ez hiányzik. „Általában azt sem tudom, hogy melyik nap hol alszom, de mindig hiányzik, ha nem mehetek el. Remélem, ha máskor nem, de 23-án eljutok.

Ugyanígy megvan az éjféli misének is a hangulata, ha a csikorgó hidegre gondolunk, a sötétben való odamenetelre, és valahogy mások az emberek is, amikor az éjféli miséről kijönnek, más van az arcukon, mint mielőtt bementem.

Egyfajta nyugalom, egyfajta megállás, egy leülepedése az évnek ez. Aztán meg év közben sokszor van, hogy nincs időm könyvet venni a kezembe, de ilyenkor van, és ilyenkor töltöm a legtöbb időt a szüleimmel, közösen. Máskor fél óra, egy óra, egy pillanat, hogy ott vagyok, egyet beszélgetek, karácsonykor legalább egy másfél napot ott vagyok velük. Ez érzésben nagyon sokat ad” – hangsúlyozta.

Megőrizni az értékeket

A Bánffy családban az éneklés mindig nagyon lényeges volt – derült ki. Gyermekkorában az adventi koszorún levő gyertyák meggyújtásával és énekszóval várták az angyalt. Egész adventben az esti ima előtt vagy után együtt énekeltek. Így amikor eljött a karácsony, minden gyermek kívülről fújta a karácsonyi és egyházi énekeket. „Nagyon éneklős a család. És a 24-ei este mindig úgy zajlott, hogy leültünk, énekeltünk, édesapám csengetett, mert a gyerekek addig nem mehettek be.

Mi soha nem díszítettünk karácsonyfát, én 19-20 évesen díszítettem először, mert azt az angyal hozza. Annak ellenére, hogy nyilván tisztában voltam vele, de nem akartam részt venni benne. A karácsonyfa talpba való beállítását viszont meg kellett csináljam, mert édesapám azt mondta, hogy azért vannak fiai, hogy ezeket ne ő kelljen csinálja, amit meg is értek. De azon kívül mondtam, hogy ebben nem akarok részt venni, egyben akarom látni

– mesélte mosolyogva.

Fotó: Pinti Attila

Hozzáfűzte, most, hogy újra nagyon sok gyermek van a családban, megint megvan a karácsonynak a nagy öröme. „Mi sem látjuk a karácsonyfát, csak majd a gyerekekkel együtt. És látszik, hogy a nagypapának jól esik csöngetni, mert jönnek a gyerekek rohanva.

Amikor ott vagyunk náluk 25-én mintegy harmincan – ez a szűk rokonság – az megadja az alaphangulatát az egésznek.

Beszélgetésünk végén tőle is megkérdeztem: mit kérne az angyaltól? Azt, hogy ne akarjunk egy teljesen értéktelen masszát alkotni a világból – válaszolta a báró. „Ami számomra a leglényegesebb, hogy tudjuk megtartani ezt a keresztény, konzervatív Európát. És ha ezt minél tovább fent tudjuk tartani, és minél jobban meg tudjuk erősíteni, akkor ez már hozza maga után az összes többi olyan értéket, amit az emberek fontosnak tartanak, és akkor jobb irányba megy a világ.”

A cikk először a Székelyhon napilap Liget című életmód-kiadványában jelent meg 2021. december 24-én.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.