Bölöni László ünnepe

Péter Beáta 2021. december 27., 13:40 utolsó módosítás: 2021. december 27., 14:25

Összegyűl a család karácsonyra, az unokákkal sétálni indul, majd hazatérve az angyal csenget, és ő maga is nagyon izgatott, hogy számára vajon mit hozott – mesélte Bölöni László labdarúgó, edző, aki azt is megosztotta velünk, hogy milyen ünnepi menüvel készülnek.

Bölöni László ünnepe
galéria
Bölöni László szeretné, hogy az angyal több nyugalmat, biztonságot hozzon Fotó: Haáz Vince

„Az én esetemben az a kérdés, hogy hol van az otthon. Mert nemrég otthon voltam Erdélyben, otthonról aztán hazajöttem Franciaországba, de azelőtt megálltam a szintén otthon Budapesten” – mondja mosolyogva Bölöni László, amikor a karácsonyról kérdezzük. A karácsony előtti napokban, hetekben ők is gyakran gondolnak arra, hogy milyen is lesz a karácsonyeste. Úgy tervezték, hogy a lányuk a két unokával náluk töltik a karácsonyt. „Készülünk angyalfiával, ajándékokkal, attól függően, hogy jó volt-e két unoka vagy nem volt jó. Igyekszünk meglepetéseket szerezni.

Kacsa és dióskalács

A Bölöni családban a karácsonyi ünnepi menü része a kacsasült vöröskáposztával, hozzá fehér bor. „Ebben egy dolog rossz: általában magamra kell vállaljam a vöröskáposzta felvágását.

De ott van még a máj, amit a lányom készít nagyon finoman, fügével megspékelve, hozzá pedig a finom, édes elzászi bort vagy a Sauternes-t szolgáljuk fel. A dióskalácshoz összegyűjtjük az alkatrészeket, meg a mákoshoz, igaz, azt én annyira nem szeretem, inkább a diós a kedvencem. És lesz pezsgőnyitás is

– avatott be.

A BEK-győztes labdarúgó és a román válogatott korábbi szövetségi kapitánya azt is elmesélte, hogy megvan már az útvonal, amerre sétál a két unokájával, miközben az angyal otthon munkálkodik, és amikor hazaérnek, mindig csenget. „Elkészítettük a girlandokat, hadd világítsanak, és mire hazaérünk, megérkezik az angyal is, előtte csenget.

Én szólok nekik, hogy »lássuk, szaladjatok fel, hogy van-e valami a karácsonyfa alatt«. Ha jók voltatok, akkor gondolom, hogy lesz. És akkor persze én is nagyon izgulok, hogy lássam, nekem mit hozott az angyal.

Minden gyermek számára a karácsonyesték olyan pillanatok, amelyeket felnőttkorában is észben tart – véli Bölöni László. „Emlékszem én is. De eltelt az idő, elfut a szekér. És aztán a szekérről még leszállnak emberek.”

Karácsonykor náluk is felcsendülnek a karácsonyi dalok, ez hozzátartozik az ünnephez. De a legfontosabb, hogy együtt lehessenek, örömteli családi ünnepként tudják megélni Jézus születését. „Nagyon remélem, hogy így lesz, most, hogy már valamennyien be vagyunk oltva. Valamennyire hozzászoktunk mi is ehhez a nehéz helyzethez, amely világszerte van. Várom a lányomat az élettársával és a két unokával. A többi rokonom Magyarországon van, ők ott ünneplik a karácsonyt.

Természetesen ilyenkor telefonálunk egymásnak, érdeklődünk, hogy »nektek mit hozott az angyal? Megint csíkos pizsamát?« Viccelődünk egymással, jó a hangulat. Remélem, hogy minden jó lesz mindenkinek.

Fotó: Haáz Vince

Mit hozzon az angyal?

Kérdésemre, hogy mit szeretne karácsonyra, elmondta, természetesen az első, amit kíván, az az, hogy az angyal vigyázzon az egészségünkre – mindannyiunkéra. Másodiknak a biztonságot említette. Rámutatott, az utóbbi időben hihetetlen ritmusban zajlanak a különböző változások a mindennapi életben, és agresszíven törnek ránk a soha nem is gondolt problémák.

„Régebb nem volt ilyen probléma, valahogy nyugodtabban, nagyobb biztonságban éltünk. Félreértés ne essen, nem sírom vissza egy pillanatig sem a régi rendszert, amely megnyomorította az embereket, a családomat is. De valahogy nem voltunk ennyire megvadulva az élettől. Itt nálunk, Franciaországban feltétlenül több rendre lenne szükség – és a rend alatt nem a rendetlenség ellentétére gondolok. Egy kicsikét ez mindenhol probléma lett manapság.

A nagy szabadság aztán anarchiába torkol előbb-utóbb, és félő, hogy ennek az első áldozatai mi leszünk. Mert olyan szokásokkal, problémákkal lép elő az új világ, hogy egyszerűen a mi generációnk áll és bámul. Lehet azért is, mert több időnk van nekünk gondolkodni, kevésbé vagyunk aktívak. És a múló idő megszépíti az emlékeket, és azt mondjuk, hogy a mi időnkben… Talán ezért sem értjük meg a mai problémákat.

Az internet ránk zúdította az információhalmazt, és ez olyan, mint a drog, hogy ha egy adagot magadba szívtál, akkor még kell és megint kell új infó. És gyakorlatilag azokból élsz, és nem azokból, amit a család, az iskola, az élet tanít, hanem amit olvasol hirtelen, és mindenfélét olvashatsz. Persze, hogy jó, csak nincs idő feldolgozni sem, nemhogy elgondolkodni rajta, vagy hozzászokni újabb dolgokhoz. Úgyhogy

szeretném, hogy az angyal hozzon kicsivel több nyugalmat, biztonságot az életünkbe

– hangsúlyozta Bölöni László. Beszélgetésünk végén pedig úgy búcsúzott, hogy üdvözletét küldi a székelyeknek, Székelyföldnek.

A cikk bővebb változata először a Székelyhon napilap Liget című életmód-kiadványában jelent meg 2021. december 24-én.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.