Bútorfelújítás: kihozni a szocreálból a countryt

Hajnal Csilla 2017. június 30., 19:01 utolsó módosítás: 2017. június 30., 23:35

Minden ütött-kopott, akár jelentéktelennek tűnő bútorból lehet szépet, különlegeset varázsolni egy kis leleményességgel és türelemmel. Talán a nagyon rozoga, szétesett bútorok igényelnek nagyobb szakértelmet és több időt, de semmi sem lehetetlen. Kutasi Bíborkával, a marosvásárhelyi Kamandalu Art&Craft bútorfelújító műhely tulajdonosával beszélgettünk.

Bútorfelújítás: kihozni a szocreálból a countryt
galéria
Régi cseresznyeasztal újrafestve, felső része csiszolva, waxolva, szú-kezelve volt Fotó: Kamandalu Art&Craft

Legtöbbször elég egy kis csiszolás és festés, hogy újjávarázsoljuk a régi bútorokat, a sikerélmény mellé pedig az újrahasznosítás öröme is társul, hogy sikerült megmenteni egy darabot az enyészettől, és saját stílusunkra formálni azt – mondja Kutasi Bíborka.

„Fontos szempont a felújításnál, hogy milyen anyagról van szó, az esetleges sérüléseket ki lehet-e javítani, mennyire stabil a szerkezete, és megéri-e számunkra a fáradtságot, hogy foglalkozzunk vele. Éppen ezért az első alkalomra egy viszonylag jó állapotú bútort ajánlunk, amivel kevesebb a macera, és gyorsabb a kivitelezés, könnyebben jön a sikerélmény, közben pedig tapasztalatot is szerezhetünk” – részletezi a bútorfelújító.

A bútorfelújítás kezdeti fázisa a csiszolás, amit lehet kézi csiszolóval vagy géppel végezni (kréta alapú festéknél általában bőven elegendő a kézi csiszolás, a széleknél, sarkoknál kicsit alaposabban, majd ezután következik az alapozás. Ez főként akkor szükséges, mikor nem fa alapú bútorral van dolgunk, például PVC, hogy egyenletesebb legyen a felület, és jobban tapadjon rá a festék.

Lehet kapni kifejezetten erre a célra gyártott alapozóanyagot, úgy nevezett hídképző alapozót,

hogy jobban tapadjon a festék vagy tömítő, és kiegyenlítőanyagot, hogy egyenletesebb felületet kapjunk. Itt is a kívánt eredményt kell figyelembe venni, van aki az egyenletes felületet kedveli, rusztikus hatású bútoroknál pedig jól mutat az egyenlőtlenség. Alapozóból is érdemes a vízbázisút választani – tudtuk meg Kutasi Bíborkától.

Vegyük figyelembe a stílusokat és lehetőségeket, mielőtt hozzálátunk a felújításhoz Fotó: Kamandalu Art&Craft

Jó minőségű krétafesték esetében, amely egy kicsit drágább, a kezdeti lépéseket ki lehet ugrani, vagy csekély mértékben alkalmazni, ugyanis ezek nagyszerűen megtapadnak bármely felületen, legyen az fa, üveg, műanyag, PAL-lemez, csempe, padló vagy lakkozott felület. Az olajfesték leégetésével (ez egy rendkívül nehéz és időigényes folyamat egyébként) sem kell kínlódni, a lepattogzott részeket azonban érdemes eltávolítani – mondta. „Mi használtunk furnérlemezre is krétafestéket, száradás után vasalóval rögzítettük a festést. A javítást megoldhatjuk fatapasszal is, amellyel ki lehet pótolni a bútoron keletkezett mélyedéseket. Majd alapozás után jöhet a festés, melyre számtalan festék létezik.

Festékből a vízbázisút és lehetőleg környezetbarát krétafestéket ajánlunk, mert könnyű dolgozni velük, gyorsan száradnak,

nem túl szagosak, és akár otthon nyitott ablak mellett is használhatóak. Ezeket a végén úgy nevezett wax-szal, viasszal kell rögzíteni. A festés történhet ecsettel, rolnival, festékszóróval, mi az ecsetes festést szeretjük, de ez megint csak személyenként változik” – meséli Bíborka a Ligetnek.

Ne sajnáljuk régi bútordarabjainkat, egy-egy részük akár új funkciót is kaphat Fotó: Kamandalu Art&Craft

A krétafestékkel, jó minőségű ecsettel bátran kreatívkodhatunk, könnyen színvonalas, akár művészi értékű, de mindenképpen egyedi darabokat teremthetünk. Nem lehet vele elrontani a bútort, ha nem tetszik a színe vagy bármi más rajta, bármikor simán újrafesthető. Ha pedig bizonytalanok vagyunk., vegyünk részt workshopokon, hogy elsajátítsuk az alapvető bútorfestő technikákat. Azokkal a bútorokkal nem érdemes foglalkoznunk, aminek kijavítása túl bonyolult, idő- és pénzigényes lenne számunkra – tanácsolja a marosvásárhelyi bútorfelújító.

Erre a kis éjjeliszekrényre új felsőrészt tettek Fotó: Kamandalu Art&Craft

Mifelénk különösen sok szocreál stílusú bútor található még mindig az otthonokban, de jó hír, hogy ezeket a darabokat sem kell kidobni, akkor sem, ha már nagyon unjuk őket. Kutasi Bíborka azt is elmondta, hogy miért. „Ezeket a bútorokat is lehet alakítgatni, viszont érdemes ilyenkor figyelembe venni a stílusokat, milyen a bútor formája, illetve milyen eredményt szeretnénk elérni. A szocreal bútorok kiváló alapanyagai lehetnek egy kis festés után a modern stílusú bútoroknak, de például nem tudunk egy fényezett felületű, szögletes bútordarabból shabby chic vagy rusztikus darabot varázsolni.

A bútorméret nem akadály, amennyiben például krétafestékkel dolgozunk, és hatalmas szekrény esetén van erre a projektre pár szabad napunk.

A krétafesték nagyszerűen megtapad a lakkozott felületen is, gyorsan szárad, és a megfelelő szín kiválasztása fogja eldönteni, hogy megérte-e az erőfeszítést. A színválasztás egy elég döntő lépése a munkafolyamatnak, fontos, hogy a bútor színe szépen bepasszoljon a környezetbe, személy szerint én kedvelem az erős, élénk színeket, de nagyobb bútor, szekrénysor esetén inkább világosabb pasztellszínt választanék” – osztotta meg a Liget olvasóival ötleteit Kutasi Bíborka.

Erről a régi ajtóról leégették a festéket, majd száraz ecsetes technikával kopottasra festették Fotó: Kamandalu Art&Craft

Festés nélkül is mutathat nagyszerűen egy bútor, mint mondta, azoknak ajánlja ezt, akik a rusztikus stílust vagy a natúr fabútorokat kedvelik. Ilyenkor egy csiszolással vagy égetéssel leszedhető a festék róla, és egy kis világos vagy sötét színű wax-szal szép hatást lehet elérni.

„A fát mindenképpen kezelni kell, erre a legcélszerűbb gyanta alapú úgy nevezett wax-ot beszerezni. A másik lehetőség a lakkozás, melyből megint csak a vízbázisút ajánljuk, és személyes kedvencünk a matt hatású lakk. Megjegyzés: szocreálból country stílust kihozni szinte lehetetlen feladat, vegyük figyelembe a stílusokat és lehetőségeket, mielőtt hozzálátunk a felújításhoz.

A régi, szúette bútorok felújítása nagyobb kihívás, a lyukakat viasszal vagy fatapasszal lehet kitölteni, illetve érdemes valami rovarirtó szerrel kezelni a bútort, ezt kell a bútorba fecskendezni, meg akkor is ha egyébként úgy tűnik, hogy már nincs mitől tartani”

– mondja Kutasi Bíborka, aki egyébként azt tanácsolja, akkor sem kell elkeseredni, ha egy bútor menthetetlen állapotba kerül, mert annak egy-egy részletéből valami egészen újat is ki lehet hozni, ilyen lehet egy régi fiók, amelyből akár polcot is készíthetünk.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.