„Zöldnek” lenni az erdélyi hétköznapokban

Szász Cs. Emese 2017. október 11., 15:03

Sokat hallunk a globális felmelegedésről és annak hatásairól. De vajon mit tehetünk a környezetünk védelméért amellett, hogy külön gyűjtjük a műanyagpalackot, s nem szemetelünk? Olyan környezetünkben élő személyeket kérdeztünk, akik pozitív példával járnak elöl, s el tudják mesélni, hogy nem ördöngösség kissé „zöldebb” életvitelt élni a hétköznapokban, itt, nálunk is. Ráadásul pénztárcabarát is lehet a módszer.

Későn bomlik le a szemét a természetben Fotó: Pixabay.com

Három fiatal, háztartást vezető nővel beszélgettünk arról, mit tehetünk a hétköznapokban, ha csökkenteni szeretnénk az ökolábnyomunkat. Rájöttünk közben, hogy környezettudatosnak lenni nem csak trend, de energia- és pénztárcakímélő alternatíva is.

A reklámok uralta igényeken kell változtatni

 Enikő két gyermekével, férjével a Maros megyei Fintaházán él, családi házuk mellett kertjük van, így több lehetőségük is arra, hogy bizonyos dolgokat környezettudatosabban tegyenek meg. Enikő szerint azonban legelőször is az igényeken kell változtatni, mert az ember sokszor fölöslegesen vásárol olyan dolgokat, amelyekre nincs szüksége, így abból nagyon hamar szemét is lesz. „Amióta a gyerekek megvannak, azóta próbálunk tudatosabban élni, több mindenre figyelni. Mivel van kertünk, tartunk tyúkot, kacsát, sok mindent megtermelünk magunknak az élelmiszerek közül, emellett próbálunk inkább helyi termelőtől vásárolni a multinacionális bevásárlóközpontok helyett” – mondja Enikő. Emellett a család alig vásárol új ruhákat, inkább a használtruha-kereskedéseket részesítik előnyben, illetve a lányok nagyon sok ruhát, cipőt örökölnek az unokatestvérektől. Ez pénzügyi és környezetvédelmi szempontból is hatékony, ugyanis a

ruhaipar a második legkörnyezetszennyezőbb iparág a világon, ami ráadásul a rövid termékciklusok révén pazarlásra is ösztönöz:

csak az Amerikai Egyesült Államokban 13 millió tonna ruhát dobnak ki évente. Enikő szerint ez szinte kizárólag a reklámok miatt megváltozott igényeink miatt van így, ugyanis a gyerekeink például ugyanúgy felnőnek örökölt ruhákban, mintha divatos újat használnának mindenből.

Vajon mindenre szükségünk van, amit megvásárolunk? Fotó: Pixabay.com

Az étkezés és ruházkodás mellett a mosó- és tisztítószerek, valamint a kozmetikai és tisztálkodási eszközöket „forradalmasította” otthonukban az asszony. Több mint öt éve nem használ öblítőt és üzletben kapható mosószert a mosógépbe, ahelyett inkább a bőr- és környezetbarát mosódiót használja, melléje pedig házi készítésű mosógélt, öblítőként pedig az ecet-illóolaj kombináció vált be, így az illatozó ruhákról sem kell lemondaniuk. Így amellett, hogy biztosan nem ártalmasok ezek az anyagok a bőrüknek, azt is el tudják kerülni, hogy a vegyszerek visszakerüljenek a vizekbe, arról nem is beszélve, hogy mennyi fölösleges műanyagcsomagolás be sem kerül a házukba.

A környezettudatosság tekintetében talán a hulladék csökkentése és kezelése a legnagyobb kérdés. Enikőék, amellett, hogy szelektíven gyűjtik a szemetet, a kert végében egy komposztálót is létrehoztak, amellyel felhasználják a háztartási szemét nagy részét.

„Két hét alatt egy nagyobb szemetestartályt tölt meg a mi négytagú családunk, amióta van komposztálónk. Emellett igyekszünk üveges ásványvizet venni – amit egyre nehezebb már találni, szinte mindenütt műanyag palackokban árulják –, vásárláskor nem kérünk műanyagzacskót, de még így is gyűl azért műanyag bőven”

– magyarázza Enikő, aki két lánygyermeke mellett még a mosható pelenkát is kipróbálta. Igaz, nem tudott teljesen áttérni rá, de nappal legalább ezt hordták a gyerekei, ha éjjel az eldobhatót is adta rájuk.

Műanyag szemét mindig gyűl Fotó: Pixabay.com

Márpedig az eldobható pelenka környezetszennyező hatásairól egyre többet hallunk: egy tanulmány szerint egy átlagos gyermeket születésétől fogva a szobatisztaság kialakulásáig körülbelül 4500 alkalommal teszünk tisztába, ami körülbelül egy tonna hulladékot jelent gyermekenként, miközben a pelenkák lebomlási ideje a becslések szerint száz év. Amúgy Enikő azt mondja, az ő családjukba pont a gyermekek érkezése hozott változást, egyik lánya ekcémás lett, s rájöttek, ha kevesebb szintetikus anyag kerül a bőrére, akkor nincs probléma. Aztán egyik változás hozza a másikat: a leszűrt, használt olajból például Enikő már házi szappant készít.

Sok kicsi sokra megy

Panna nem olyan rég költözött ki családjával Marosszentgyörgyre, saját bevallása szerint, amióta házban él, sok szempontból egyszerűbb környezettudatosnak lenni. Az első, ami az eszébe jut, az a hulladék. Eddig is igyekeztek szelektíven gyűjteni a szemetet: külön az üveget, a fémet, a műanyagot, de most sokkal nagyobb terük van erre. „Bár palackozott vizet iszunk, így rengeteg műanyag gyűl, legalább leadjuk. Igyekszem mindig szatyrokkal menni vásárolni, és vásárlásnál is kerülni a csomagolt árut, pluszba adott műanyag zacskót.

Itthonról teljesen száműztük az alufóliát és a műanyagfóliát, ugyanis ha ezekbe pakolom az ételeket, a koszos alufóliát nem gyűjthetem szelektíven”

– sorolja Panna, amikor arról kérdezem, hogy mit tesz a hétköznapokban a környezettudatosság apropóján. A két gyermekes édesanya gyűjti és leadja a használt elemeket, valamint a használt étolajat is, emellett nem csak száműzte a házukból az alufóliát, alternatívát is keresett, amit saját maga állít elő. Belebotlott ugyanis a méhviaszos élelmiszercsomagolókba, amiket újraszalvétának vagy újratasaknak neveznek. Ezek nem csak 100%-ban természetes anyagokból állnak, de sokkal szebb és praktikusabb, mint a folpack vagy alufólia, ráadásul újrahasználható, így használatával hozzájárulunk a szeméttermelés csökkentése révén a környezetünk megóvásához. Bár az ötlet nagyon megtetszett Pannának, az árát kicsit sokallta, s azzal sem volt kibékülve, hogy a „világ végéről” ideutaztassa, így rövid idő után rájött, hogy

kevesebb pénzből ő maga is előállíthatja ezeket az újraszalvétákat, újratasakokat.

Hasonlóképpen később bevásárlószatyrokat vagy kis ökozsákokat is szeretne készíteni, amelyekbe kis zacskó helyett lehet tenni a megvásárolt zöldséget.

Érdemes mindig szatorral menni bevásárolni, ne kelljen műanyagzacskót kérni Fotó: Pixabay.com

Emellett Panna igyekszik minél több élelmiszerből helyit venni: zöldséget, gyümölcsöt a piacról, sajtot, tojást, húsfélét is ismerős termelőktől, ugyanakkor tudatosan kerüli a tájidegen élelmiszereket, amelyeket csak többezer kilométeres szállítással tudnak idehozni. Ilyen például a chia mag, az avokádó vagy az óceáni hal, stb. „Azt gondolom, sok kicsi sokra megy. És ha minél többen elkezdünk az úgynevezett zero waste, vagyis a hulladékcsökkentés irányába mozogni, akkor előbb-utóbb ennek eredménye is lesz” – vélekedik a környezettudatos édesanya, aki szerint Románia fényévekre le van maradva ilyen szempontból. Panna szerint ugyanakkor fokozatosan kell bevezetni dolgokat, egyből nem lehet mindent „másképp csinálni”, mert akkor csak nyűg lesz az egész. Ha már rendesen belejöttek a szelektálásba, akkor a következő tervük például egy komposztáló lesz.

Nem csak külföldön lehetsz „zöld”

Bár Katiról azt gondoltam, azért lett környezettudatos, mert több évet élt Londonban, Ausztriában, s így látta a jó példát, kiderül, nem csak ez számít. Neki például volt egy tanára, cserkészvezetője, aki lefektette az alapokat, s rávezette a diákokat, hogy hosszútávú befektetés a környezetvédelem.

„Én hiszek abban, hogy a földet az unokáinktól kaptunk kölcsön, s vigyáznunk kell rá.  Nem azon van a lényeg, hogy külön gyűjtjük a szemetet, s milyen ügyesek vagyunk, hanem azon, hogy megértjük-e, hogy mi által tesszük tönkre a környezetünket”

– mondja a fiatal nő, aki tudja, a természetben bizony minden összefügg mindennel, s az eldobott műanyagzacskóknak, a sok kipufogógáznak, a rengeteg hulladéknak összetett következményei vannak.

Hulladékcsökkentés lenne a jelszó? Fotó: Pixabay.com

„Bár a tökéletes az lenne, ha úgy élnénk, mint a nagyszüleink, akiknél nem gyűlt a szemét, vásárolni se nagyon kellett, mert megtermeltek maguknak mindent, ez a mai világban lehetetlen. De talán megpróbálhatunk mértékletesek lenni, például helyit enni az avokádó helyett, megnézni, szükségünk van-e mindenre, amit megvásárolunk, s hogyan tudjuk csökkenteni a hulladékunkat” – magyarázza Kati, aki éppen ezért párjával néhány szabályt vezetett be az életükbe. Például náluk kis túlzással „nem teheti be műanyag zacskó a lábát az otthonukba”, visznek bevásárlószatyrot az üzletbe, próbálnak kimérős dolgokat vásárolni, s viszik magukkal a dobozukat otthonról, s abba tetetik a tejfölt, olajbogyót, stb. Emellett tudatosan próbálnak főzni is. Ha van egy fej brokkoli a hűtőben, akkor brokkolileves lesz belőle, s nem készül valami más azért, hogy aztáén két nap múlva a kukába landoljon a brokkoli. Nemrég bevezették azt a szabályt is, hogy ha valaki vesz egy új cipőt, meg kell szabaduljon egy másiktól – pont azért, hogy csak akkor vegyenek, ha tényleg szükség van rá.

Emellett ők is gyűjtik az elhasznált olajat, az elemeket, külön gyűjtik a műanyag palackok mellett a műanyag fóliát, a papírt, a fémet, az üveget is. Kati szerint ez nem nagy dolog, csak egy kis kényelmi kérdés, ráadásul,

amikor elkezdték szelektíven gyűjteni a szemetet, akkor jöttek rá, hogy a műanyag gyűl a legjobban, s akkor már azon is elkezdtek dolgozni, hogyan legyen kevesebb a műanyag hulladék.

Unokáinktól kaptunk kölcsön a földet? Fotó: Pixabay.com

Katiék emellett, amikor túráznak a hegyekben, lefelé jövet szemetet gyűjtenek. Katalinék még a faszállítmányok ellen is „hadjáratot indítottak”. „Létezik egy applikáció, amin meg lehet nézni, hogyha látsz egy fát szállító teherautót, hogy az be van jelentve, hivatalosan szállít, vagy épp lopja a fát. Ezen ellenőrizni lehet, de ha felhívod a 112-t, s elmondod, hol láttál milyen rendszámú faszállítót, azok is kötelesek ellenőrizni a szállítót” – magyarázza Kati, aki ezzel a módszerrel már fatolvajok elfogásában is segédkezett. A fiatal nőnek a mindennapokban alkalmazható módszerei mellett megtudtuk, hosszútávon az a nagy vágya, hogy egy passzív, környezettudatos házban éljen, hiszen ez nem utópia már manapság Romániában sem.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról

A Príma Press Kft. által üzemeltetett liget.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

A liget.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. Az alapműködést biztosító sütik a látogatók azonosítása nélkül gyűjtenek információkat a weboldal használatáról.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID liget.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll liget.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs liget.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (szekelyhon.ro; kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ liget.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Statisztikai célú sütik

A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

A statisztikai célú sütik által gyűjtött információk arra vonatkoznak, hogy pl. a látogató az oldal mely részére kattintott, hány oldalt keresett nyitott meg, milyen hosszú volt az egyes munkamenetek megtekintési ideje stb.

A felhasználónak lehetősége van a normál, illetve anonimizált beállítás közül választani.

Például, a Google Analytics IP-anonimizálási funkciója az IPv4-felhasználók IP-címének utolsó oktettjét, illetve az IPv6-címek utolsó 80 bitjét nem sokkal a cím Analytics adatgyűjtő hálózatba kerülése után nullára állítja a memóriában. Ilyen esetben a rendszer soha nem írja lemezre a teljes IP-címet.

Statisztikai célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
_ga google.com 2 év Harmadik fél
_gat google.com 1 nap Harmadik fél
_gid google.com 1 nap Harmadik fél

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. Az alapműködést biztosító sütik a látogatók azonosítása nélkül gyűjtenek információkat a weboldal használatáról.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV

Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_

 

NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

Statisztikai célú sütik:

A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – minden funkció aktiválásra kerül

ANONIM – a társadalmi-demográfiai funkciókat inaktiválódnak, és az IP-cím anonimizálásra kerül

Statisztikai célú sütik listája: _ga, _gat, _gid.

 

ANONIM
NORMAL

Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMAL

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Hirdetési célú sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.

 

NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.